Vágólapra másolva!
A Barcelona kinevezte azt az edzőt, akire már évek óta vártak a szurkolók. Valamiért azt érzi mindenki a klub szurkolói közül, hogy Xavier Hernández Creus, azaz Xavi a kiválasztott. Ő az, aki újra az elmúlt évtizedek, korábban sosem látott magasságaiba vezetheti majd a katalán csapatot. Az ötlet nem ördögtől való és korábban már működött is Barcelonában, hogy a klub korábbi játékosa edzőként is hatalmas sikereket ér el, de láttunk erre ellenpéldákat is. Elég csak a csúfosan leszereplő Ronald Koemanra gondolni. A holland játékosként legenda volt a Camp Nouban, de edzőként – se Messivel, se nélküle – nem tudott bizonyítani.

A Barcelona DNS

Ha valakiben ez benne van, akkor az biztosan Xavi az. Xavi 1980-ban született, félórányi autóutra Barcelona belvárosától. A fiatal középpályás hamar a Barcelona akadémiáján, a La Masián találta magát. 1998-ban egy kupameccsen mutatkozott be a felnőttek között, majd augusztusban első gólját is megszerezte a spanyol Szuperkupában. Felváltva szerepelt a legjobbak és a tartalékcsapat között, majd az 1999-2000-es szezonban szép lassan alapember lett Louis van Gaal csapatában,

26 meccsel zárta a szezont, egy bizonyos Pep Guardiola sérülése jelentette neki az áttörést.

A 2004-05-ös szezonban már csapatkapitány-helyettes volt, bajnoki címet nyert és a szezon legjobb spanyol játékosának választották a bajnokságban. 2006-ban nyert először Bajnokok Ligáját, majd 2008-ban az Európa-bajnokság legjobb játékosának választották. Ezt követően lett Pep Guardiola a Barcelona edzője, Xavi pedig csapatával mindent megnyert.

Egy megszokott kép a múltból: Xavi egy trófeával Forrás: AFP/Lluis Gene

Egyik legemlékezetesebb meccsén, egy 6-2-re nyert Real Madrid elleni Clásicón négy gólpasszt adott.

A 2009-es BL-győzelmet megelőzően hét gólpasszt adott a sorozatban, 20-at a bajnokságban. 2009-ben, 2010-ben és 2011-ben is harmadik lett az Aranylabda-szavazáson, csak Lionel Messi, Cristiano Ronaldo vagy Andrés Iniesta tudta megelőzni.

Csak saját csapattársai miatt nem lett aranylabdás Forrás: AFP/Lluis Gene

Xavi 2015. június 15-én szerepelt utoljára a Barcelonában, stílusosan egy BL-győzelemmel búcsúzott, csapatkapitányként emelte a magasba a serleget. Összesen 767 meccsen szerepelt a Barcelonában, ezt később Messinek sikerült megdöntenie. Összesen 85 gólt szerzett, adott 185 gólpasszt. Nyolcszor nyert bajnokságot, háromszor kupát, hatszor spanyol Szuperkupát, négyszer Bajnokok Ligáját, kétszer európai szuperkupát, kétszer klubvilágbajnokságot. A spanyol válogatottal kétszer volt Európa-bajnok, egyszer világbajnok.

Egy szó, mint száz, mindent tud a fociról és mindent tud a Barcelonáról.

Xavi 2015-ben a katari al-Szadd játékosa lett, majd 2019-ben a csapat vezetőedzője. Az arab csapatnál 102 meccsből megnyert 67-et és csak 18-szor kapott ki. Nyilván más kávéház az al-Szadd és a Barcelona, de nem rossz teljesítmény akkor sem.

Xavi Hernandez utolsó spanyol bajnokija után a Barcelona színeiben Forrás: AFP/Josep Lago

Xavi távozása óta nem nyert Bajnokok Ligáját a Barcelona

Nem sokan gondolták volna, de Xavi távozása egyben a Barcelona modernkori remeklésének tulajdonképpen a végét is jelentette.

Hiába maradt a csapatnál még egy darabig Andrés Iniesta, illetve jóval tovább Lionel Messi, hat éve nem nyert BL-t a Barcelona,

de még döntőbe sem jutott azóta.

Amikor Xavi elhagyta a Barcelonát, még Luis Enrique volt a csapat vezetőedzője, vele nyert tehát utoljára BL-t a Barcelona. A jelenleg a spanyol válogatott szövetségi kapitányaként dolgozó szakember 2017-ben távozott, az ő helyére jött Ernesto Valverde, aki "csak" két évet töltött játékosként a katalánoknál, de vele is nyert két bajnoki címet a Barca, ráadásul volt egy 43 meccses veretlenségi sorozata a bajnokságban, 2018-ban a bajnokság utolsó meccsén kapott ki először abban a szezonban.

A BL-ben nem alkotott maradandót, 2018-ban a Roma ellen esett ki idegenben lőtt kevesebb góllal a legjobb nyolc között úgy, hogy az első meccset 4-1-re nyerte, egy évvel később pedig a Liverpool fordította meg 0-3-ról a párharcot a legjobb négy között. Egy rossz sorozat után 2020 januárjában kellett mennie, de innen már csak lefele vezetett az út Barcelonában.

Érkezett a nulla barcelonai kötődéssel rendelkező Quique Setién, aki a koronavírus által szabdalt félszezonban próbálkozott, de hosszú idő után végül trófea nélkül maradt a Barcelona, ráadásul

sikerült elérnie, hogy a Bayern München elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntő szinte minden újkori rekordot átírjon a klub történelmében. A Barcelona 8-2-re kapott ki, így több mint 70 év után kapott újra nyolc gólt a katalán csapat, ráadásul a klub ikonja, Lionel Messi szinte könyörgött, hogy engedjék el, ebből ő többet nem kér.

Mindenkit sokkolt ez az eredmény Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann / Sven Simon/Via

Messi akkor még nem ment, Setién viszont igen. Jött Ronald Koeman, aki a halasztott Európa-bajnokság előtt egy évvel dobta a holland válogatott szövetségi kapitányi posztját. Mindenki tudta, hogy nem lesz könnyű dolga, de megpróbálta a lehetetlent.

Az 1994-ben BL-győztes Barcelona egyik hőse szinte közutálat tárgya lett alig több mint egy év alatt.


Hat meccs után csak nyolcadik volt a bajnokságban, kikapott csapatával a szezon első Clásicóján. Első szezonjában fel tudott mutatni egy (halasztott) kupadöntős vereséget, majd a nyolcaddöntőben kiesett a Paris Saint-Germain ellen a Bajnokok Ligájából. A bajnokságban futott egy 19 meccses veretlenségi sorozatot, amit újra egy Real elleni vereség zárt le, majd az aktuális kupadöntőt megnyerte a Barcelonával a Bilbao ellen.

A Barcelona elnöke, Joan Laporta a szezon után elárulta, nem Koeman az első számú jelöltje a kispadra, de végül maradt a holland. Már ekkor tudta mindenki, hogy Laporta Xavira pályázik, de ekkor még nem adta be a derekát a korábbi közönségkedvenc.

Koeman maradt, de közben Messi távozott, ugyanis a PSG-hez igazolt, miután a Barcelona szinte teljesen belerokkant a koronavírus okozta gazdasági nehézségekbe. Az argentin zsenit áldozta fel a klub, hogy a csapat gerince egyben maradhasson, de szinte minden meghatározó játékos fizetését csökkenteni kellett.

A Barcelona győzelemmel kezdte a szezont, de a következő tíz meccsből csak négyet tudott megnyerni, miközben a Bayern és a Benfica is 3-0-ra nyert a katalánok ellen a Bajnokok Ligájában, a címvédő Atlético Madrid pedig 2-0-ra nyert a bajnokságban. Októberben zsinórban harmadik el Clásicóján is kikapott Koemannal a csapat, majd a Rayo Vallecano elleni vereség után megköszönték a munkáját.

Mindent bevetettek Xaviért

Koeman távozása után Sergi Barjuan, a B csapat edzője vette át a felnőttek vezetését, de a Barcelona vezetősége egy utolsó rohamot indított Xavi megszerzéséért. A katariak kötötték az ebet a karóhoz, nem akarták elengedni Xavit, aki rövid idő alatt megismertette a tiki-takát a csapatával.

November első napjaiban komoly barcelonai különítmény indult Katarba, hogy hazahozza azt, akire mindenki vágyott.

„A két együttes egyezkedik egymással, de nem tudom, ez hogyan fog végződni. Nagyon izgalmas a helyzet" - mondta akkor a katalán TV3 csatornának a Barcelona korábbi középpályása.

„Pozitívan állok hozzá, bízom abban, hogy megszületik a mindenki számára megfelelő megoldás, és megegyezésre jutnak a felek. Mindkét klub tisztában van a helyzetemmel, elképesztő lenne a Barcelonánál dolgozni" - fejezte ki szándékát egyértelműen a 41 éves tréner.

Az al-Szadd ugyanakkor közleményében jelezte, bár nagyon örülnek a barcelonai vezetők látogatásának, egyértelmű céljuk, hogy továbbra is Xavi maradjon az együttes vezetőedzője, ami nem is csoda, hiszen a katalán szakemberrel a tavalyi szezonban a csapat kupákat nyert, s Katar bajnoka lett úgy, hogy egyetlen meccset sem veszített el.

November 3-án már a Barcelona vezetősége is ott volt Xavi utolsó katari bajnokiján, ami után könnyes búcsút vett a játékosaitól.

Xavi elbúcsúzott, majd hazatért Forrás: AFP/-

Nagy meglepetést azért nem okozott, hogy végül meggyeztek a felek. Pénteken egymás tenyerébe csaptak azok, akiknek kellett, hétfőn, november 8-án pedig már a Camp Nouban mutatták be az új vezetőedzőt.

A legenda hazatért.

Xavi elengedéséért végül 5 millió eurót kértek a katariak, ennek felét Xavi maga fizeti ki a spanyol lapok szerint - igaz, ezt később visszakaphatja, amennyiben a katariak "nagyköveteként" dolgozik majd.

Tuti recepthez nyúltak Barcelonában

Végy egy olyan edzőt, aki viszonylag kevés tapasztalattal rendelkezik, de minden szálával a Barcelonához kötődik. Ez a közelmúltban Pep Guardiola, majd Luis Enrique esetében is bevált. Guardiola csak a Barcelona B csapatát, Luis Enrique pedig szintén a tartalékokat, rövid ideig pedig a Romát és a Celta Vigót vezette, mielőtt az egekbe repítette a Barcelonát. Guardiola 37, Luis Enrique 44 éves volt, amikor élete lehetőségét megkapta, Xavi 41, sokkal komolyabb edzői tapasztalata neki sincs a két híres elődhöz képest.

Egy dologban biztos előnyösebb helyzetben van, ő ugyanis mindkét sztáredzővel dolgozhatott, ismeri a módszereiket, miközben a kisujjában van az, hogy a Barcelona mitől több, mint egy klub. Már az al-Saddnál látható volt, hogy Guardiola és Luis Enrique játékstílusa áll hozzá közel, de egyvalamit nem szabad elfelejteni. Ennek a Barcelonának nincs Messije, Iniestája, de olyan Xavija sem, aki a pályán van. Idősödő alapemberek vannak, mint Gerard Piqué, Sergio Busquets vagy Jordi Alba és fiatal tehetségek, mint Sergino Dest, Eric García, Nico, Ansu Fati, Pedri, Yusuf Demir vagy éppen Gavi és meg nem értett zsenik, mint Philippe Coutinho, Memphis Depay vagy Ousmane Dembélé. Belőlük kellene csapatot faragni. Kihívásnak megteszi.

Xavi Hernández, az FC Barcelona új vezetőedzője Forrás: AFP/Lluis Gene

Xavit hétfőn nagyjából 10 ezer néző fogadta a Camp Nouban, ahol nyilvánosan írta alá 2024-ig szóló szerződését. A szakember elmondása szerint egyik első feladata az lesz, hogy új szabályokat vezessen be a klub életében.

„Azt hiszem az első és legfontosabb dolog, hogy szabályokat vezessünk be, amiket saját magunkon számon is tudunk kérni. Ezt követően beszélhetünk értékekről, tiszteletről és hozzáállásról, mert ha nincsenek értékeink, akkor nincsen csapatunk. Ezek után léphetünk tovább, dönthetjük el, hogy játsszunk, hogy támadjunk, hogyan védekezzünk.

Taktikailag rendbe kell tenni a csapatot, magasan kell védekeznünk és dominánsnak lenni a labdabirtoklásban" – kezdte első nyilatkozatát a Barcelona edzőjeként Xavi, aki a szurkolóknak kedves szavakkal indított.

Xavi Hernández és a kispad, amely sok edzővel kibabrált Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Adria Puig

„Nem azért kellenek a szabályok, hogy kemény legyek. Segíteni próbálok a játékosoknak, mert pontosan tudom, mennyire megterhelő tud lenni ennek a klubnak a mezében focizni" – mondta Xavi, aki elárulta, Joan Laporta telefonhívása után már nem volt kérdés, hogy harmadik nekifutásra vállalja a kihívást.

„Hívtak Brazíliából is, de a Barcelona az álmom. Jó a kapcsolatom Joan Laportával, ő a klub történetének legjobb elnöke és megfelelő volt az alkalom" – mondta Xavi, akinek hízelgő, hogy Guardiolához hasonlítják, de azt ő is pontosan tudja, hogy egészen más csapatot kapott most örökül, mint Guardiola 2008-ban. Nem elég, hogy nincs Messi - aki egyébként üzenetben kívánt sok sikert az új mesternek –, de rengeteg a sérült.

Xavi Hernández és Joan Laporta Forrás: MTI/AP/Joan Monfort

Velük kapcsolatban Xavi elmondta, fontos feladata lesz az is, hogy erre megoldást találjon, de erre is van ötlete. Sőt, egy játékosról külön is beszélt, mégpedig Ousmane Dembéléről. A szinte állandóan sérült francia Xavi szerint a csapat egyik legjobbja lehet majd.

„Az egyik fő cél, hogy új szerződést kapjon. A megfelelő edzővel a világ egyik legjobbja lehet a posztján, minden képessége megvan, hogy szupersztár legyen belőle" – mondta Xavi, aki egy mondattal a régiekre is kitért.

„Előny, hogy ismerem az olyan játékosokat, mint Gerard Piqué, Busquets, Jordi Alba, Sergi Roberto vagy Marc-Andre ter Stegen. Mindenki nulláról indul, de akiket ismerek, őket fogom majd a legkeményebb munkára, mert azt akarom, hogy ők legyenek a csapat vezérei."

Egy biztos, Xavi november 20-án, egy katalán derbivel debütál majd a Barcelona kispadján. Annál az esetleges győzelemnél biztosan nagyobb siker lesz majd, ha Dembéléből igazi világsztárt, ebből a garnitúrából pedig újra bajnokesélyes csapatot csinál majd. Arról nem is beszélve, ha sikerülne visszavinnie Barcelonába a Bajnokok Ligája serlegét.