Vasfegyelem lesz a Barcelonánál Xavi irányítása alatt

Xavi Hernandez, New FC Barcelona's Coach NurPhoto General news November 8 2021 8th November 2021 FC Barcelona Camp Nou Horizontal
Former football player Xavi Hernandez is presented as the new coach of FC Barcelona at the Camp Nou stadium on November 8, 2021, in Barcelona, Catalonia, Spain. (Photo by Albert Llop/NurPhoto) (Photo by Albert Llop / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Az FC Barcelona csapatánál hétfőn munkába álló új vezetőedző, Xavi Hernández nem sokat teketóriázott, azonnal kőkemény szabályok bevezetésével igyekszik visszaterelni a csapatot a megfelelő irányba.

A 41 éves, játékosént világ- és Európa-bajnok, a Barcával 25 trófeát nyerő klublegenda a katari al-Szaddtól tért vissza a nagy bajban lévő katalán sztárcsapathoz. A Ronald Koeman irányítása alatt egyre kilátástalanabbá váló csapatot pedig kőkemény szabályok közé szorítva igyekszik visszavezetni a legjobbak közé.

A madridi sportlap, az AS szerint Xavi nyolc új szabályt vezetett be a klubnál:

  • a játékosoknak legalább másfél órával az edzés kezdete előtt meg kell érkezniük az edzőközpontba
  • az edzői stábnak a gyakorlások előtt két órával kell a helyszínen lennie
  • a játékosoknak közösen kell ebédelniük az edzőközpontban
  • minden késésért pénzbüntetés jár, minél többször késik valaki annál nagyobb büntetéseket kell fizetnie
  • meccsnapok előtt 48 órával kötelező éjfél előtt hazaérni
  • a kezdőcsapatba csakis az edzéseken nyújtott teljesítmény alapján lehet bekerülni, senkinek nincs bérelt helye
  • a veszélyes tevékenységek, sportok (pl. szörfözés) tilosak az idényben
  • a játékosoknak a szezon során és a nyári szünetben is folyamatosan az FC Barcelonát kell képviselniük

Ezen felül születtek az öltöző kívüli rendszabályok is. Ezek közé tartozik a közösségi média használatának és a nyilvános megjelenéseknek a korlátozása. Ez utóbbi a legjobban a csapat egyik rangidősének, Gerard Piquének fájhat, akinek a Football Espana oldal értesülései szerint máris le kellett mondania egy jövő hétre tervezett interjút. Piqué - aki egyébként szörfözni is szeret, ami szintén tiltó listás - nagy bajban lesz, ha nem talál gyorsan megoldást: az üzleti életben is egyre nagyobb szerepet vállaló (Kosmos Group nevű cégével pl. ő a jogtulajdonosa a tenisz Davis-kupának) hátvéd az utóbbi időben legalább annyit szerepelt a focin túli világban, mint a futballpályán. Ez pedig aligha fog tetszeni Xavinak, míg a szigorú szabályok Piquét fogják ellehetetleníteni. Két nap után máris itt az első konfliktus?