Társoldalunk:

Feloszlatta a labdarúgó-szövetséget a kenyai kormány

2021.11.11. 14:36

A kenyai kormány csütörtökön feloszlatta az ország labdarúgó-szövetségét, mindössze néhány órával azt megelőzően, hogy a válogatott a 2022-es katari világbajnokság afrikai selejtezősorozatában összecsap Ugandával.

Amina Mohamed sportminiszter bejelentése szerint vizsgálatokat folytattak a szervezetnél, amelynek tisztségviselői nem tudtak megfelelően elszámolni az állami pénzek felhasználásával. Hozzátette: a rendőrség és a korrupcióellenes hatóságok nyomozásának eredménye dönti majd el, hogy büntetőeljárás is indul-e az ügyben. Kiemelte, a szövetség választott tisztségviselőinek elmozdítása nem lesz hatással a válogatott találkozóira. 

A kenyai válogatott biztosan nem lesz ott a jövő évi foci vb-nForrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

A kenyai kormány döntése minden bizonnyal nem marad válaszlépés nélkül a nemzetközi szövetség (FIFA) részéről, amely ellenzi, hogy az állami szervek beleszóljanak vagy nyomást gyakoroljanak a labdarúgó-testületek életére. Ez akár kizárást is eredményezhet a FIFA által rendezett eseményekről.Kenya az afrikai zóna második szakaszának most zajló küzdelmei során négy meccsen két pontot szerzett, ezzel csoportjában Mali és Uganda mögött a harmadik helyen áll, két fordulóval a zárás előtt pedig már az is eldőlt, hogy nem juthat tovább négyeséből.