Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott péntek este 4-0-ra legyőzte San Marino csapatát a Puskás Arénában a jövő évi katari világbajnokság selejtezősorozatának kilencedik fordulójában. A meccsen Szoboszlai Dominik góljával hamar vezetést szerzett a magyar csapat, majd még az első félidőben Gazdag Dániel növelte tovább az előnyt. A második félidőben Szoboszlai ismét eredményes volt, a végeredményt pedig Vécsei Bálint állította be a 88. percben. Marco Rossi együttese ugyan végig jól játszva magabiztos győzelmet aratott a miniállam ellen, de Lengyelország és Anglia győzelmével már a matematikai esély is elszállt a pótselejtezőt érő második hely megszerzésére.

Bár a magyar válogatott jól kezdte a világbajnoki selejtezősorozatot, a kvalifikáció szeptemberi folytatása már kevésbé volt sikeres. Ősszel csak Andorra ellen sikerült begyűjteni a három pontot, az Eb-ezüstérmes angoloktól meglehetősen sima, 4-0-s vereséget szenvedtek a mieink itthon, az albánok elleni két fájó vereséggel pedig nyilvánvalóvá vált, hogy Marco Rossi együttese nem fogja tudni megszerezni a pótselejtezőt érő második helyet a csoportjában.

Ugyanis a a versenyben maradáshoz a papírforma-jelleggel várhatóan begyűjtött három pont mellett arra is szüksége lett volna a magyar csapatnak, hogy az Andorrában pályára lépő lengyelek vereséget szenvedjenek, illetve a Londonban vendégeskedő albánok ne nyerjenek. A kettőből utóbbi tűnt csak reálisnak.

Visszatérhettek a szurkolók a lelátókra Fotó: Koncz Márton - Origo

A magyar csapat játékosai kötelező győzelem realitásának tudatában léphettek pályára pénteken a Puskás Arénában San Marino ellen.

A magyar csapat számára biztató lehetett, hogy San Marino ellen visszatérhettek a szurkolók, és mintegy 15 ezren látogattak ki a Puskás Arénába. A szurkolók mellett Gianni Infantino FIFA-elnök is a helyszínen tekintette meg a Magyarország-San Marino mérkőzést.

A miniállam csapatával eddig ötször játszott a magyar fociválogatott, és eddig abszolút hibátlan a mérleg, hiszen minden alkalommal legalább háromgólos magyar siker született, ráadásul ezeken a meccseken gólt sem kapott a nemzeti együttes. A legnagyobb vereséget 2010 októberében mérték Szalai Ádámék San Marinóra. Az a találkozó 8-0-s végeredménnyel zárult, a válogatott csapatkapitánya azon az összecsapáson három gólt lőtt. A mostani vb-selejtezős sorozatban Marco Rossi együttese két büntetővel - amelyet előbb Szalai Ádám, majd Nikolics Nemanja értékesített -, valamint Sallai Roland góljával diadalmaskodott.

A sérüléséből felépült csapatkapitány, Szalai Ádám is a kezdőben kapott helyet Fotó: Koncz Márton - Origo

Az összeállítást illetően Marco Rossira ezúttal sem várt könnyű feladat, mivel több alapembere, így Gulácsi Péter, Willi Orbán, Bolla Bendegúz és Kleinheisler László sem állhatott sérülés miatt a rendelkezésére, míg Sallói Dánielt, a Sporting Kansas City támadóját amerikai klubja nem engedte el. Ugyanakkor a csapatkapitány Szalai Ádám térdműtétje után újra meghívót kapott, ráadásul a kezdőben kapott helyett.

Rossi a Dibusz – Botka, Lang, Szalai Attila – Nego, Nagy Á., Gazdag, Vécsei, Schön – Szalai Ádám, Szoboszlai kezdőt küldte fel a pályára.

Fantasztikusan kezdte a mérkőzést a magyar válogatott, amely már az első percektől magához vette a kezdeményezést és a 6. percben az első helyzetéből megszerezte a vezetést.

Szoboszlai Dominik játszott össze Szalai Ádámmal, majd egy szép csel után mintegy 15 méterről okosan lőtt a bal alsó sarokba.

Szoboszlai Dominik góljával szerzett vezetést a magyar válogatott Fotó: Koncz Márton - Origo

A gól után sem vett vissza a hazai együttes, és pár perccel a vezető találat után kis híján tovább növelte előnyét, de Szalai Ádám közeli fejese kapu fölé szállt, majd Schön bombáját védte hatalmas bravúrral Benedettini kapus.

Az első negyedóra után

nyomasztó volt a magyar csapat fölénye, ugyanis Marco Rossi együttese több mint 80 százalékban birtokolta a labdát. Az óriási fölény aztán a 22. percben újabb góllá érett.

Nego jobb oldali beadását Dazdag Dániel lőtte rá az ötös jobb sarkáról, a labda a kapus lába között talált utat a jobb alsó sarokba. Alig telt el három perc a második gól után és Szalai Ádám is betalált, de a szlovák játékvezető les miatt nem adta meg a gólt.

Nego passza után Gazdag volt eredményes Fotó: Koncz Márton - Origo

A magyar csapat a folytatásban is remekül játszott, a kétgólos előny ellenére folyamatos nyomás alatt tartotta a vendégek védelmét. Az első félidő derekánál nagy helyzet adódott ismét a magyar csapat előtt, Gazdag cselezte ki a kapust a jobb oldalon, a beadásáról azonban centikkel lemaradt Szoboszlai.

A San Marino-i szövetségi kapitány cseppet sem lehetett elégedett a látottakkal, így már az első félidő hajrájában cseréhez folyamodott. A változtatás ellenére a játék képe nem változott, a magyar csapat jóformán akkor alakított helyzetet, amikor csak akart, a védelem csak asszisztált. A 43. percben Szalai Ádám próbálkozott meg egy erőteljes lövéssel mintegy 15 méterről, de a labda nem sokkal elkerülte a bal alsó sarkot.

A magyar válogatott az első játékrészben 84 százalékban birtokolta a labdát és 8-szor próbálkozott lövéssel, ezzel szemben San Marinónak még kapuralövése sem volt.

Szalai Ádámék végig nyomás alatt tartották a San Marinó-i védelmet Fotó: Koncz Márton - Origo

A magyar válogatott a második félidőt is nagy elánnal kezdte, Vécsei passza után Szalai Ádám lapos lövését ütötte szögletre Battistini.

Marco Rossi ezt követően kettős cserével igyekezett frissíteni csapatán, Schön Szabocs helyett Varga Kevin állt be, míg Nagy Ádámot Schäfer András váltotta.

A folytatásban is nagy kedvvel játszott a magyar válogatott, a távoli lövések azonban rendre pontatlanok voltak.

A mérkőzés 73. percében Rossi újoncot avatott, ugyanis a holland SC Cambuur támadója, Kiss Tamás először léphetett pályára a felnőtt válogatottban.

Nem sokkal később Varga Kevin távoli róbálkozását kellett védenie a vendégek kapusának. A hajrában aztán megszerezte a harmadik gólját is a magyar válogatott,

Nego labdaszerzése után ismét Szoboszlai Dominik volt eredményes. Az RB Salzburg légiósa szemben a kapuval mintegy 21 méterről lőtt, a labda pedig a bal alsó sarokban kötött ki.

Magabiztos győzelmet aratott a magyar válogatott Fotó: Koncz Márton - Origo

Szoboszlait a gólja után Hahn János váltotta, Rossi pedig ismét lehetőséget adott az utolsó percekre egy újoncnak, ugyanis az olasz másodosztályú Parmában szereplő Balogh Botondot küldte be Botka helyére.

A magyar együttes ezt követően sem állt le és a 88. percben Vécsei Bálint állította be a 4-0-s végeredményt.

A magyar válogatott végig jól futballozott és esélyt sem adott az ellenfélnek, így tejesen megérdemelten szerezte meg a három pontot. Azonban a győzelem ellenére már matematikai esélye sem maradt Marco Rossi együttesének megszerezni a pótselejtezőt érő második helyet, mivel Andorrában 4-1-re nyertek a lengyelek, az angol válogatott pedig 5-0-ra ütötte ki Albániát a Wembley Stadionban.

A magyarok hétfőn Lengyelországban zárják a sorozatot.

Eredmény, 9. forduló, I csoport: Magyarország-San Marino 4-0 (2-0)
Puskás Aréna, 15 000 néző, v.: Filip Glova (szlovák)
gólszerzők: Szoboszlai (6.) (83.), Gazdag (22.), Vécsei (88.)

Magyarország: Dibusz - Botka (Balogh, 85.), Lang, Szalai A. - Nego, Nagy Á. (Schäfer, 56.), Vécsei, Schön (Varga K., 56.) - Gazdag (Kiss, 72.), Szoboszlai (Hahn, 85.) - Szalai Á.

San Marino: Benedettini - Battistini, Fabbri, Rossi (Zonzini, 70.), Grandoni (A. Golinucci, 60.) - F. Tomassini (D'Addario, 60.), Lunadei, E. Golinucci, Mularoni, D. Tomassini (Hirsch, 36.) - Nanni (Vitaioli, 60.)