Társoldalunk:

A Real aranylabdása úgy érzi, rászolgáltak a szerencsére

2021.11.15. 15:57

A nagy nyomás alól felszabadulva, könnyeivel küszködve nyilatkozott Zlatko Dalic horvát szövetségi kapitány azt követően, hogy csapata a hazai pályán kicsikart győzelemmel biztosította helyét a jövő évi katari labdarúgó-világbajnokság mezőnyében.

A szurkolók és a média részéről hatalmas volt az elvárás a legutóbbi vb-ezüstérmessel szemben, amelynek a közvetlen kijutása a vasárnapi, spliti mérkőzés utolsó percéig kérdéses volt. A vendég oroszok kétpontos előnnyel érkeztek, vagyis nekik döntetlen is elég lett volna a direkt kvalifikációhoz. A zuhogó esőben, rendkívül felázott pályán a horvátok az összecsapás nagy részében gyakorlatilag "egykapuztak", de a döntő gólt végül is egy orosz játékos, Fjodor Kudrjasov szerezte, aki a 81. percben egy beadást követően a saját kapujába továbbította a labdát. 

Zlatko Dalic, a horvát válogatott szövetségi kapitányaForrás: Sputnik via AFP/Alexander Vilf

"Nagy megkönnyebbülés ez, titáni küzdelem volt, szeretnék köszönetet mondani az összes játékosnak, aki részt vett ebben a selejtezősorozatban" - mondta a szakvezető, aki a szurkolóknak is megköszönte az energiát adó támogatást.

Nem nagyon gyakran fordul elő, hogy sírok, de ez életem egyik legnagyszerűbb győzelme volt" - jelentette ki, majd úgy folytatta, hogy mindegyik mérkőzés szent a számára, de amit ezúttal elértek, az felbecsülhetetlen.

"Most van egy évünk, hogy felkészüljünk és előre lépjünk a katari világbajnokságig"- tette hozzá.

Luka Modric úgy érzi, a horvát válogatott megdolgozott a szerencséjéértForrás: AFP/Denis Lovrovic

A csapatkapitány Luka Modric, a 2018-as világbajnokság legjobb játékosa szerint, kiérdemelték, hogy szerencséjük legyen, mert végig a kapujuk elé szögezték az oroszokat.

"Nehéz volt, ahogy számítottunk is rá, de nagyszerű teljesítményt nyújtottunk. Szerencsénk volt, amit viszont megérdemeltük, mert nagy nyomás alá helyeztük ellenfelünket. Türelmesek voltunk, és a végéig hittünk benne, hogy elérjük a célunkat" - folytatta.

Valerij Karpin, az orosz válogatott szövetségi kapitánya úgy nyilatkozott, hogy vállalja a felelősséget a vereségért - amely a júliusi kinevezése óta hetedik mérkőzésén az első volt -, ugyanakkor jelezte, hogy maradni szeretne posztján a márciusi pótselejtezőig, melyben az orosz együttes a hat kiemelt egyike lesz. A playoffban 12 válogatott három négycsapatos ágra bontva játszik majd három vb-helyért elődöntős-döntős rendszerben. A sorsolást jövő pénteken tartják.

A korábbi 72-szeres válogatott Karpin a nyáron az év végéig kötelezte el magát.