Vágólapra másolva!
Sorozatban a kilencedik alkalommal sem jutott ki a magyar labdarúgó-válogatott a sportág világbajnokságára. Marco Rossi csapata a csoportban a negyedik helyen végzett, azaz a két favoritnak tartott együttes, az egyeneságon kijutó Anglia és a pótselejtezőre odaérő Lengyelország mellett Albánia is megelőzte a magyarokat, akik hétfőn este a csoport záró mérkőzésén 2-1-re nyertek Varsóban a lengyelek ellen, így legalább győzelemmel zárták a selejtező sorozatot. Kár, hogy a varsói mérkőzésnek már egyik csapat számára sem volt tétje, de ez nem csökkenti a magyarok győzelmének értékét.

Marco Rossi együttese Varsóban, a Robert Lewandowski nélkül felálló lengyelek ellen zárta a világbajnoki selejtezősorozatot. A Bayern sztárja mellett több kulcsjátékos is hiányzott az ellenfél csapatából, bár a magyar együttes is a legfontosabb futballistája, a sérült Szoboszlai Dominik nélkül lépett pályára.

Sajnos, a mieink szempontjából már nem volt tétje ennek a meccsnek, bár egy ideig reménykedtünk abban, hogy a csoportban a harmadik helyen tudunk zárni.

Ehhez sokáig minden adott volt, hiszen vezettünk, az andorrai csapat meg tartotta a döntetlent Tiranában. Aztán az albánok begyötörtek egy gólt, s ezzel elszállt annak a lehetősége, hogy a harmadik helyen zárjunk.

Az első félidőt a lengyelek kezdték aktívabban, de a remekül védő Dibusz Dénes tartotta a lelket a csapatban. Marco Rossi együttese egyre bátrabban játszott, és a 37. percben Schäfer András bravúros fejesével megszerezte a vezetést. A második játékrész elején is jól játszottak a magyarok, közel álltak a második gólhoz, a lengyelek egy szerencsés góllal mégis kiegyenlítettek. Szalai Ádámáék azonban nem estek össze, annak ellenére, hogy Paulo Sousa csapata nagyon nyomott, a csereként beálló Gazdag Dániel bombagóljával sikerült megnyerni a meccset és emelt fővel búcsúzni a selejtezősorozattól.

Gazdag Dániel bombagóljával vertük meg a lengyeleket Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Amikor kisorsolták a selejtező csoportokat és a magyar válogatott Anglia és Lengyelország mellett megkapta Albániát, San Marinót és Andorrát, mindenki egyetértett abban, hogy két alapvető dolog szükséges ahhoz, hogy versenyben legyünk a katari világbajnoki szereplésért.

Az egyik, hogy a két magyar-lengyel meccs összevetésében legyünk jobbak, mint a lengyelek, a másik, hogy az Andorra, San Marino és Albánia alkotta hármas ellen lejátszott hat mérkőzésen 18 pontot szerezzen a válogatott.

Nos, ez utóbbi nem sikerült és az albánokkal szemben Tiranában és Budapesten is elvesztett két selejtező alapjában véve pecsételte meg a magyar válogatott sorsát. S milyen a sors? A lengyel-magyar összevetésből tényleg mi jöttünk ki jobban, mert az ellenük megszerezhető 6 pontból négyet a mi javunkra írtak be. Ez azonban sajnos kevés volt a továbbjutáshoz.

Az albánokkal szembeni két mérkőzésre a 2021-es labdarúgó Európa-bajnokság után, idén szeptemberben és októberben került sor. A válogatott szinte ugyanabba a folyóba lépett, mint a 2016-os Európa-bajnokságot követően, amelyen amúgy jól szerepelt, csoportelsőként jutott be a legjobb 16 közé. Akkor mindenki azt remélte, hogy a vb-selejtezőkön is folytatódik a remeklés. Ehhez képest a Feröer elleni idegenbeli döntetlen, majd a Svájc elleni hazai vereség nagyon korán megpecsételte az akkor még Bernd Storck irányította csapat sorsát. Valami hasonló játszódott le idén ősszel is.

A nyári Európa-bajnokságon a németek és a franciák ellen erőn felül teljesített a csapat, de amikor olyan ellenfél jött szembe, ahol nekünk kellett volna dominálni, már elfogyott a tudomány.

Újra bebizonyosodott, hogy a jelenlegi magyar válogatott sokkal sikeresebben tudja szétrombolni egy nála esélyesebb együttes játékát, semmint a saját kezébe venni a meccset egy olyan ellenféllel szemben, ahol előzetesen bennünket gondoltak esélyesebbnek. Az albánok elleni két mérkőzés pontosan ilyen volt, a két vereség pedig mindenkit sokkolt - a szövetségi kapitány Marco Rossit is.

Sokkoló volt az albánoktól elszenvedett két vereség Fotó: Csudai Sándor - Origo

Arra már kevesebben emlékeznek, hogy a sorozat első meccsén, még 2021 márciusában a magyar-lengyel összecsapás úgy hozott 3-3-as döntetlent, hogy mi vezettünk 3-1-re azon a meccsen. A végén kiakalult 3-3 viszont azonnal lépéshátrányba hozott bennünket azzal a Lengyelországgal szemben, amely végül a csoport második helyén végzett és amely készülhet a pótselejtezőre.

Ha a két albánok elleni mérkőzést nem veszíti el a válogatott, akkor a hétfői lengyel-magyar meccsnek 20-20 ponttal ment volna neki a két együttes, azaz egy igazi ki-ki mérkőzésen dőlt volna el, hogy melyik csapat mehet a pótselejtezőre. Igaz, akkor a lengyelek nem ültetik a padon legnagyobb sztárjukat, a Bayern Münchenben játszó Lewandowskit.

Ezért volt fájó nagyon az, hogy Albánia ellen egyetlen pontot sem tudott szerezni a magyar válogatott. Az albánok ezzel meg is csípték előttünk a harmadik helyet, ami ugyan semmire sem jó, de arra mégis, hogy a következő selejtező sorsolásakor ők legyenek kedvezőbb helyzetben.

Ebben a selejtező sorozatban a magyarok azzal is meglepetést tudtak okozni, hogy 1-1-es döntetlent játszottak Londonban az angol csapattal, de azzal is, hogy csak óriási nehézségek árán tudták legyőzni hazai pályán Andorrát. Az angol válogatott a selejtezők megkezdése óta uralta ezt a csoportot, s egyetlen pecig nem volt kétséges, hogy egyeneságon ők jutnak ki a katari világbajnokságra. Mi már az utolsó előtti mérkőzésen, San Marino ellen elkezdtük a jövő csapatát építeni - legalábbis a szövetségi kapitány megfogalmazása szerint. Ez elfogadható, ugyanakkor az nem, hogy a selejtező sorozatban többször megroggyanó magyar csapatba miért nem lehetett visszahívni a 108-szoros válogatott Dzsudzsák Balázst.

A magyar válogatott számára 2022-ben a Nemzetek Ligája A-csoportjában lejátszandó hat mérkőzés mellett (itt egészen biztosan nagynevű ellenfeleket sorsolnak majd a magyarok mellé) a 2024-es németországi Európa-bajnokságra is megkezdődnek majd a selejtezők. Egyik sorozatban sem volt még meg a sorolás, de az már most biztosnak látszik, hogy a Nemzetek Ligája meccsek lehetnek majd azok, amelyeken fel lehet készülni az Eb-selejtezőkre.

A következő nagy feladat az lesz, hogy sorozatban harmadik alkalommal is ott legyen a magyar válogatott a 24 csapatot felvonultató kontinenstornán.

Az sem lesz könnyű feladat, s ezért lett volna nagyon jó, ha a most zárult vb-selejtezőben odaérünk a harmadik helyre.

A magyar válogatott következő feladata, hogy kijusson a 2024-es Eb-re Fotó: Koncz Márton - Origo

Labdarúgó-világbajnokságra amúgy 1986 óta nem tud kijutni Magyarország - az eltelt idő rettenetesen hosszú, már két generáció nőtt fel úgy, hogy a nemzeti együttest nem láthatta focizni a világ legnagyobb sporteseményén.

Tudjuk, hogy az ide vezető út sokkal nehezebb, mint egy 24 csapatos Európa-bajnokságra kikerülni, de az, hogy kilenc labdarúgó vébét rendezzenek meg a magyar válogatott nélkül, tényleg rettenetes érzés. Nincs a világon ugyanis még egy olyan csapat, amely valaha vébédöntőt játszott (nem is egyet, hanem kettőt), s a későbbiekben ekkorát zuhant volna. A következő, 2026-os világbajnokságon már nem 32, hanem 48 csapat vesz majd részt, de Európa a mostani 13 kvalifikációs hely helyett csak 16 hellyel számolhat, azaz érdemben nem lesz könnyebb a kijutás az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban rendezendő világbajnokságra. Most tehát azt is nagyon nehéz megjósolni, hogy mikor szakad meg a magyarok számára 1986 óta tartó rettenetes sorozat.

A magyar válogatott eredményei a vb-selejtezők I-csoportjában:
Magyarország-Lengyelország 3-3
San Marino-Magyarország 0-3
Andorra-Magyarország 1-4
Magyarország-Anglia 0-4
Albánia-Magyarország 1-0
Magyarország-Andorra 2-1
Magyarország-Albánia 0-1
Anglia-Magyarország 1-1
Magyarország-San Marino 4-0
Lengyelország-Magyarország 1-2

Az I csoport végeredménye:
1. Anglia 10 8 2 - 39- 3 26 pont
2. Lengyelország 10 6 2 2 30-11 20
3. Albánia 10 6 - 4 12-12 18
4. Magyarország 10 5 2 3 19-13 17
5. Andorra 10 2 - 8 8-24 6
6. San Marino 10 - - 10 1-46 0