Óriási mérkőzésen győzte le a Győr a Fradit a női kézilabda-bajnokság rangadóján

Győr, 2021. november 17. A győri Veronica Kristiansen a női kézilabda NB I-ben játszott Győri Audi ETO KC - FTC-Rail Cargo Hungaria mérkőzésen a győri Audi Arénában 2021. november 17-én. MTI/Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
A női kézilabda-bajnokság rangadóján a két Bajnokok Ligája-szereplő magyar csapat rangadóján a Győri Audi ETO KC hazai pályán 25-20-ra legyőzte a címvédő FTC-Rail Cargo Hungaria csapatát. 

A Győri Audi ETO KC és az FTC Rail-Cargo Hungaria presztízscsatája nem csak a magyar bajnokságban számít kiemelkedő eseménynek - egyúttal a bajnoki címet befolyásoló összecsapásnak -, de Európa-szerte odafigyelnek az ötszörös BL-győztes, és az előző kiírás magyar bajnokának mérkőzésére.

A két zöld-fehér csapat 9, illetve 8 lejátszott mérkőzés után természetesen hibátlan mérleggel vezeti a tabellát, de mindkét csapatnál pontosan tudja minden játékos, edző és klubvezető, hogy jóformán csak az egymás elleni két mérkőzés eredménye számít a bajnoki cím szempontjából. Ennek legfrissebb példáját éppen a legutóbbi kiírásban láthattuk: a bajnokság hajrájában a Fradinak legalább hét góllal kellett nyernie a bajnoki címért, és ezt meg is tette, sőt túlteljesítette, hiszen 31-22-re nyert, és ezzel bebiztosítta a címét. A két csapat szinte már nyomasztó fölényét mutatja, hogy 2005 óta mindig az egyikük végett az első helyen: az ETO 13, míg a Fradi 3 alkalommal.

A Ferencváros bajnok női kézilabdacsapata ünnepel az NB I-ben játszott FTC-Rail Cargo Hungaria - MTK Budapest mérkőzés után a budapesti Elek Gyula Arénában 2021. május 28-án Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az előző szezon végén a Győr a Magyar Kupáában vágott vissza, 29-25-re nyerve az elődöntőben, majd a trófeát is elhódították. Nyáron Lukács Viktória után a korábbi győri játékos Schatzl Nadine, valamint Háfra Noémi is az Audi Arénába költözött a Népligetből, utóbbi két játékosnak biztosan különös volt a mérkőzés.

Mindkét csapat kimondottan jó formában van, amit nem a bajnoki veretlenségből, hanem a BL-ben mutatott kiváló teljesítményből vezettünk le: hét forduló után a Győr és a Ferencváros is hibátlan mérleggel vezeti a csoportját. A találkozó előtt a hazai csapat szakvezetője, Ambros Martin tűnt nyugodtabbnak, míg

Elek Gábor azt mondta, csapata láthatóan ereje végére ért, és nagyon fáradt benyomást keltett az elmúlt napokban.

Ez persze pont egy Győr elleni meccsen számít a legkevésbé...

Az ETO Faluvégi Dorottyára és Crina Pinteára nem számíthatott, míg az FTC a régóta sérült Kovacsics Anikót és Szucsánszki Zitát volt kénytelen nélkülözni.

Kovacsics Anikó, a magyar válogatott csapatkapitánya kétszer is megsérült az elmúlt hónapokban Fotó: Szabó Gábor - Origo

A győri csapatkapitány, Anne Mette Hansen fél perc után hetest harcolt ki, amit Veronica Kristiansen értékesített, de a túloldalon ugyanígy tett Angela Malestein is. A következő támadásnak is hetes lett a vége, ezt Hansen lőtte be, erre már akcióból válaszolt a Fradi Alicia Stolle révén. Kristiansen is betalált akcióból, majd Amandine Leynaud mutatta be a meccs első védését, Stolle lövését hárította az ötödik perc végén (3-2). Brattset lőtt egymás után két kapufát, a kettő között viszont Itana Grbics kiegyenlített.

Jó hét percet kellett várni az első igazán gyors támadásra, amiből Lukács lőtt gólt, majd Malestein kiállítása után Schatzl is meglőtte első gólját volt csapat ellen. Emberelőnyben az első Fradi-támadást kivédekezte az ETO, majd Lukács újabb góljával már hárommal vezetett (6-3). A kiállításból visszatéről Malestein egy hetessel törte meg a Fradi hatperces gólcsendjét, sőt egy gólra is visszajöhettek volna a vendégek, de Leynaud óriási bravúrral védte Klujber Katrin ziccerét. Egy újabb Leynaud-védés, majd Oftedal első gólja (7-4) után Elek Gábor időt kért, és kimondottan dühesen adta játékosai tudtára, hogy keveset mozognak labda nélkül támadásban, és rendre rossz döntéseket hoznak.

A győri Veronica Kristiansen nagyon hatékonyan játszott Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Krizsán Csaba

Malestein jelezte egy góllal, hogy értette a dorgálást, majd Blohm góljára is jött a válasz Márton Gréta jóvoltából. Szerencséje sem volt ekkor a Fradinak, Kristiansen lövése után pattant be a labda Janurik Kingáról, a másik kapunál azonban Klujber gyönyörű találattal tartotta a kétgólos különbséget. Aztán Janurik is védett egy nagyot, Nze Minko ziccrét hárította, majd éppen a franciáról harcolt ki hetest az FTC, Leynaud azonban ezúttal hárította Malestein lövését, és ötven százalékos muatóval állt 20 perc után. A kihagyott büntetőt Kristiansen bosszulta meg egy hatalmas góllal, majd jött egy újabb Leynaud-bravúr, ezúttal lábbal, Blohm második gólja pedig már négygólos hazai előnyt jelentett (11-7). Valóban fáradni látszott a Fradi, amelyik sorra rontotta el a támadásait, míg a Blohm kedvéért Győrbe érkező tévések gyűjthették az anyagot - a beálló még leindulásból is eredményes tudott lenni.

A hosszú Fradi-gólcsendet végül Szöllősi-Zácsik Szandra törte meg, egy elrontott hazai támadás utá pedig Márton lőtt gólt, és ismét csak három volt közte (12-9) 25 perc után, sőt a fiatal szélső egy gyors indítás után is betalált. Most az ETO kezdett el kapkodni támadásban, a Fradi pedig élt a lehetőséggel, és egy 0-4-es széria után 12-11-nél Ambros Martínnak is időt kellett kérnie. Az egyperces tanácskozás után Janurik védte Ryu lövését, az ellentámadásba azonban Klujber belehibázott. Végül még egygólos hazai előnnyel mehettek szünetre a csapatok, miután az egyik oldalon Fodor Csenge, a másikon pedig Kisfaludy Anett lőtt gólt (13-12).

A győri Kari Brattset (b), és Klujber Katrin is nagyot küzdött Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Két jó védekezéssel indult a második félidő előbb Leynaud védett és Schatzl szerzett labdát, majd Janurik és Márton Gréta "játszotta el" ugyanezt. Végül három perc elteltével a Fradi lőtte a játékrész első gólját, és hosszú idő után ismét egyenlő volt az állás. Ráadásul Janurik kivédte Kristiansen hetesét, Brattseten pedig már a sokadik támadás ment el egymás után, a 36. percben viszont róla küldték ki két percre Szekerest, amit Kristiansen használt ki.

Mindkét csapat láthatóan nagyon fáradt volt, hiányzott az összpontosítás, különösen támadásban látszott ez, hiszen a játékrész első 12 percében mindössze három gól született, miközben sorra maradtak ki a ziccerek, vagy éppen adták el a labdákat a játékosok. Ezt persze nézhetjük onnan is, hogy remekeltek a kapusok, és kiválóan működtek a védelmek - és ezzel sem állítunk valótlant: a 43. percben például Janurik már vagy negyedik Brattset-ziccert védte.

A győri szurkolóknak volt több okuk az örömre Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Krizsán Csaba

Grbics góljára Schatzl válaszolt, majd Behnke harcolt ki hetest, amit Sije Solberg az év védésével hárított: Klujber egy zseniális lövőcsellel leültett a norvég kapust, aki innen visszanyúlva is hárítani tudta a lövést. Janurik sem akart lemaradni tőle, a változatosság kedvéért megint Brattset ziccerét védte. A következő támadásból egy lerohanás végén Schatzl megint három gólra növelte a győri előnyt (18-15), Elek Gábor pedig időt kért a 48. percben.

Grbics talált be az időkérés után, az ellentámadásból viszont végre Brattset is betalált, majd a helyére érkező Blohm is eredményes volt - a svéd beálló 4/4-nél járt. A Fradi német sztárja, Emily Bölk is megszerezte az első gólját, amire 50 percre és hét lövésre volt szüksége. Hansen, majd Ryu góljával ismét öttel vezetett az ETO (22-17), Stolle azonban válaszolt, és arra nem lehetett számítani, hogy a Fradi feladja.

Arra viszont igen, hogy Leynaud védeni fog: az olimpiai és világbajnok francia klasszis 53 perc után is még 50 százalékon állt 17 védést bemutatva.

Az 57. percben Zácsik lőtt be egy hetest, amire Schatzl válaszolt a túloldalon egy szép ejtéssel, azaz az ETO nem engedte közelebb a Fradit. Leynaud újabb védése (ezúttal Bölk lövését fogta) után Elek Gábor még kikérte az utolsó idejét, de itt már csak arról volt szó, hogy a vendégek minél szorosabbá tegyék az eredményt.

A Fradi nem tudott gólt szerezni az utolsó támadásából, így az utolsó bő fél percben az ETO-nál lehetett a labda, Ryu lőtt is egy bombagólt, ezzel még visszakerült a labda vendégekhez, és végül Julia Behnke állította be a végeredményt - az ETO 25-20-ra nyert, ami magabiztos győzelemnek mondható, viszont lesz még tavasszal egy visszavágó, ezt nem szabad elfelejteni.

Eredmény, női NB I:
Győri Audi ETO KC - FTC-Rail Cargo Hungaria 25-20 (13-12)
Audi Aréna, Győr, v.: Andorka Miklós és Hucker Róbert
gólszerzők: Kristiansen 6, Hansen 4, Schatzl 4, Blohm 4, Lukács 2, Ryu 2, Oftedal 1, Fodor 1, Brattset 1, ill. Szöllősi-Zácsik 4, Malestein 3, Grbics 3, Márton 3, Klujber 2, Stolle 2, Kisfaludy 1, Bölk 1, Behnke 1