Jól küzdött a Fradi a Betis ellen, de nincs meg az első pont

fbl Horizontal
Real Betis' players celebrate their second goal scored by Spanish midfielder Sergio Canales during the UEFA Europa League first round group G football match between Real Betis and Ferencvaros at the Benito Villamarin stadium in Seville on November 25, 2021. (Photo by JORGE GUERRERO / AFP)
Vágólapra másolva!
A Ferencváros labdarúgócsapata csütörtökön 2-0-ra kikapott a spanyol élvonalban szereplő Real Betis otthonában az Európa-liga csoportküzdelmeinek ötödik fordulójában. A magyar bajnok akárcsak szeptemberben a Groupama Arénában, most is hamar hátrányba került spanyol riválisával szemben, Peter Stöger csapata az első félidőben csak lehetőségekig jutott. A második félidőt is gyors góllal kezdte a Betis, amely végül magabiztos játékkal tartotta otthon a három pontot. Ezzel a spanyol együttes biztosította helyét az egyenes kieséses szakaszban, akárcsak a Bayer Leverkusen, amely 3-2-re legyőzte a skót Celtic csapatát.

A Ferencváros gyakorlatilag tét nélkül léphetett pályára a Real Betis otthonában, ugyanis az már korábban eldőlt, hogy mindenképpen csoportja utolsó helyén zár.

A magyar bajnok számára legfeljebb az lehetett a tét, hogy megszerezze első pontját vagy pontjait a sorozatban.

Peter Stöger együttesére azonban nem várt könnyű feladat, mivel a csoport második helyen álló andalúziai ellenfele a továbbjutásért küzdött, és csak győzelemmel maradhatott lépéselőnyben a harmadik Celtic Glasgow gárdájával szemben.

A Ferencváros kiváló főpróbát tartott az újabb európai fellépése előtt, ugyanis az OTP Bank Liga hétvégi rangadóján könnyedén verte 3-0-ra a MOL Fehérvárt, így továbbra is vezeti a magyar bajnokságot. A sevillai gárda szintén nyert a spanyol bajnokságban, méghozzá a kieső helyen álló Elche vendégeként, és az előkelő ötödik helyről várja a La Liga folytatását.

Peter Stöger meglepőt húzott, ötvédős rendszerben küldte pályára csapatát Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A két csapat első, szeptemberi találkozóján bár a Real Betis 3-1-re nyert a Groupama Arénában, a Fradi végig egyenrangú ellenfele volt az esélyesebb riválisának. A Ferencváros a mostanit megelőzően kilenc mérkőzést vívott spanyol csapattal, ezek közül egyet nyert meg, 1982-ben az UEFA Kupa első fordulójában 2-1-re verte az Athletic Bilbaót. Ezt leszámítva négy döntetlen és négy vereség a zöld-fehérek mérlege.

Peter Stöger csapatába három magyar válogatott játékos került be, az osztrák szakember a Dibusz – Botka, Blazic, S. Mmaee, Kovacevic, Cabraja – Vécsei, Loncar – Zachariassen, Nguen, R. Mmaee kezdőt küldte pályára Sevillában.

A túloldalon Manuel Pellegrini nem számíthatott egyik legnagyobb sztárjára, a világbajnok Nabil Fekirre, akit a Leverkusen elleni csoportmeccs hajrájában állítottak ki. Ettől fügetlenül bombaerős kezdőt jelölt ki a Fradi ellen.

A szakadó esőben kezdődő mérkőzést a Betis kezdte jobban, és már az 5. percben gyakorlatilag az első helyzetéből megszerezte a vezetést.

Joaquín átadása után Bellerín iramodott meg a jobb oldalon, a középre tett labdáját pedig Tello lőtte be középről. A spanyol támadó a budapesti meccsen is betalált a Fradi kapujába. A linkre kattintva tudja megtekinteni a Betis gólját.

Cristian Tello góljával villámrajtot vett a Betis a Ferencváros ellen Forrás: AFP/Jorge Guerrero

Ezt követően a magyar csapat percei következtek. Az első ferencvárosi helyzetre a 9. percig kellett várni, akkor Tokmac tört be a tizenhatoson belülre, megforgatta a védőket, azonban a lövése nem sokkal irányt tévesztett. Majd nem sokkal később Mmaee került szembe a kapussal, a hosszú sarkba tartó lövését Bravo védte.

Az első negyedórát követően óriási mezőnyfölényben játszott a hazai csapat, amely több mint 70 százalékban birtokolta a labdát, de a kapura lövések tekintetében kiegyenlített volt a küzdelem.

A folytatásban is lüktető volt az iram, a magyar bajnok a korai hátrány ellenére cseppet sem tört össze, bátran futballozott.

Ezt követően azonban többször is szerencséje volt a Ferencvárosnak, előbb Borja Iglesias közeli lövését védte bravúrral Dibusz, majd ismét a spanyol csatár veszélyeztetett, de a lövése elakadt az sevillai játékosban.

Az első félidőben Disbusz Dénes bravúrjaira is szükség volt Forrás: AFP/Jorge Guerrero

Az első játékrész hajrájában a Bestis próbálta lassítani a játékot, de ritkán tudta hosszabb időre megtartani a labdát, végül egy gólos hazai előnnyel vonultak szünetre a felek.

A Betis úgy kezdte a második félidőt, mint az elsőt, és egy újabb góllal tovább növelte előnyét. Az 51. percben

Sergio Canales senkitől sem zavartatva tört befelé, majd mintegy 20 méterről óriási gólt a felső sarokba, Dibusz hiába vetődött, esélyem sem volt hárítani.

A Real Madrid egykori játékosa a második gólját szerezte idén az Európa-ligában.

A Real Betis a második félidő elején eldöntötte a mérkőzést Forrás: AFP/Jorge Guerrero

A magyar csapat a folytatásban is harciasan játszott, ám a spanyolok egyre inkább elkezdték élvezni a játékot, és sorra alakították ki a helyzeteket. A 63. percben Tello cselezte át magát a Fradi védelmén, a közeli lövését viszont Dibusz szögletre ütötte.

Ezt követően mindkét oldalon jöttek a cserék,

a Betisbe többek között beállt két mexikói válogatott játékos, Andrés Guardado és Diego Lainez, illetve Pellegrini kapust is cserélt, Claudio Bravo helyére Rui Silva állt be. A túloldalon pedig Robert Mak és Aissa Laidouni állt be.

A hátralévő időben újabb gól már nem esett a mérkőzésen, így hiába küzdött becsülettel a Ferencváros, a Betis végül magabiztos játékkal otthon tartotta a három pontot. Mivel a csoport másik mérkőzésen a Leverkusen 3-2-re legyőzte a skót Celticet, így az utolsó fordulótól függetlenül a Betis továbbjutott. Az utolsó körben a magyar bajnok majd a Leverkusennel harcolhat a becsületpontokért a Groupama Arénában.

Európa-liga, csoportkör, 5. forduló:
G csoport:
Real Betis (spanyol) - FERENCVÁROSI TC 2-0 (1-0)
Gólszerzők: Tello (5.), ill., (17.)
Benito Villamarín Stadion, Sevilla
Játékvezető: Ruddy Buquet (francia)

Real Betis: Bravo - Bellerín, Bartra, Edgar González, Miranda - Rodríguez, Canales - Joaquín, Roberto González, Tello - Borja Iglesias
Vezetőedző: Manuel Pellegrini

FTC: Dibusz – Botka, Blazic, S. Mmaee, Kovačevic, Cabraja – Vécsei, Lončar – Zachariassen, R. Mmaee, Tokmac
Vezetőedző: Peter Stöger

A csoport másik meccsén:
Bayer Leverkusen (német)-Celtic (skót) 3-2 (1-1)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Slavia Praha 6 5 1 0 17-4 13 15
GY
V
GY
GY
GY
2.
AS Roma 6 4 1 1 12-4 8 13
GY
GY
V
D
GY
3.
Servette 6 1 3 2 4-13 -9 5
V
D
GY
D
V
4.
FC Sheriff 6 0 5 1 5-17 -12 1
V
D
V
V
V