A gettók kölyke, aki neki akart menni Dárdai Pálnak

Hertha BSC - VfL Wolfsburg Sports soccer Bundesliga Group Horizontal
21 August 2021, Berlin: Football: Bundesliga, Hertha BSC - VfL Wolfsburg, Matchday 2 at Olympiastadion. Head coach Pal Dardai (l) of Hertha gives instructions to his player Kevin-Prince Boateng. Photo: Soeren Stache/dpa-Zentralbild/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the regulations of the DFL Deutsche Fußball Liga and/or the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. (Photo by SOEREN STACHE / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
„Én vagyok a Hertha arca" – jelentette ki a múlt heti berlini derbi előtt a német főváros nagyobb múltú csapatában játszó Kevin-Prince Boateng. Mivel nem mosolygott hozzá, van okunk feltételezni, hogy ezt a nem kicsit öntelt mondatot komolyan is gondolta. Aztán a találkozón a 61. percig a kispadon dühöngve nézte végig, ahogy csapatán keresztülgázol a Berlin szegényebb, keleti felében szerénykedő Union Berlin.

Majdnem azt írtam, hogy „a vezetőedző, Dárdai Pál mellől" nézte a találkozót a klubikon, de ez nem igaz.

A Hertha kispadján mindig jó messze egymástól foglal helyet (ha éppen a vezetőedző ül, és nem áll) a játékos és a szakmai munka irányítója. Boateng az eddig eltelt 12 mérkőzés során nyolcszor került pályára, de a 90 percet soha nem játszotta végig.

Négy alkalommal volt tagja a kezdőcsapatnak, minden alkalommal le kellett hoznia őt Dárdainak. Többnyire rossz teljesítménye miatt. A német szakemberek is így látják ezt, ezen mérkőzéseken egyszer kapott 4-es, kétszer 4,5-es osztályzatot, egyszer pedig 5-öst. Ezek Németországban gyenge (sőt, nagyon gyenge) produkciókért járnak.

Kevin-Prince Boateng berlini visszatérése nagy visszhangot váltott ki Forrás: Twiter

Október elején egy edzésen úgy összeszólalkozott Dárdaival, hogy ha Davie Selke nem fogja le, nekimegy edzőjének. Később persze (mivel legalább a kommunikációs osztály jól működik a Herthánál) a közösségi oldalakat ellepte egy fotó, ahol Dárdai és Boateng a legnagyobb barátságban áll egymás mellett. „Ugye mi jó barátok vagyunk"- lehetett volna a kép képe címe, ha arrafelé ismert lenne ez a régi LGT-sláger. Ez bizonyára így is van, bár Boateng alig kap szerepet a csapatban. Ám ennek nyilván a teljesítménye az oka, mert nyári hazatérése után az ilyenkor kötelező lelkes mondatok mellett Dárdai azt is mondta, hogy a Herceg nagyon emlékezteti saját korábbi önmagára. A hazatért játékos a Herthánál kezdte karrierjét, és nem titkoltan azért igazolt ide, hogy itt is fejezze be. A magyar szakember pedig olyan pályán keményen robotoló, azon kívül pedig társait jó értelemben lelkesítő, tüzelő sportembert lát benne, amilyen ő maga is volt.

Ők egyébként nem a nyáron találkoztak először. Amikor Boateng 18 évesen bemutatkozott a Bundesligában, akkor a Frankfurt elleni mérkőzés első félidejében együtt ült Dárdaival a kispadon. Utóbbi akkor még játékos volt, és azon a meccsen a tinédzserrel ellentétben nem kapott játéklehetőséget.

Dárdai 11 évvel idősebb, és akkor már nyolc éve szerepelt a főváros nagy klubjában.

Túl volt már egyebek mellett sikeres Bajnokok Ligája szereplésen is. Két évig játszott együtt a Herthában a fiatal Boateng és a pályafutása végéhez közeledő Dárdai. A magyar játékos igazi legenda lett a klubnál, Boateng viszont már 20 évesen vándorbotot ragadott, és elindult „világot látni". Nagyon nagy csapatoknál játszott, ám kalandozásai végeztével leginkább a balhéira emlékszik a világ.

Kevin-Prince Boateng barcelonai leigazolása sokakat meglepett Forrás: fcbarcelona.com

Végigjárta a ranglétrát a korosztályos német válogatottaknál, ám az utolsó lépcsőfoknál az U21-eseknél fegyelmezetlenségei és renitens viselkedése miatt Dieter Eilts közölte, hogy a továbbiakban nem hajlandó együtt dolgozni vele. Dühében a ghánai válogatottat választotta, mert édesapja onnan származott.

A 2010-es vb-n ennek a csapatnak a mezében játszott többek között Németország (és féltestvére, Jerome Boateng) ellen is.

A győztes nyolcaddöntőben be is talált az Egyesült Államok kapujába. A 2014-es vb-n is a válogatott rendelkezésére állt, de ott csak két mérkőzés jutott neki. Stílszerűen utolsó fellépése Ghána mezében Németország ellen volt, ahol ismét szembekerült öccsével. Összesen 13-szor volt válogatott, valószínűleg neki köszönhetően csak ennyiszer.

Kevin-Prince Boateng a 2014-es labdarúgó-vb-n az USA ellen játszott meccsen Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Robert Cianflone

A klubcsapatait is igen gyakran váltogatta. A Herthától a Tottenhamhez, került, majd a Portsmouthoz.

Ebben a gárdában játszott a 2010-es FA Kupa döntőjében a Chelsea ellen, amikor olyan súlyos sérülést okozott az akkori egyik legjobb német játékosnak, Michael Ballacknak, hogy az nem vehetett részt a vb-n. És tulajdonképpen soha többé nem is tudott már olyan magas szinten teljesíteni, mint korábban.

Boateng Angliából Olaszországba igazolt, majd a Schalkéhoz tért haza, ahol gyorsan összeverekedett két társával, így megint külföldre kellett „menekülnie".

Nyáron nagy média-visszhangot kiváltva hazatért. Egészen haza. Ugyanis Berlinben (akkor még Nyugat-Berlinben) született. Akárcsak 18 hónappal fiatalabb öccse, Jerome. Nekik ghánai édesapjuk közös, de mivel az édesanyjuk nem, így soha nem éltek együtt. Kevin édesanyjának leánykori családneve jól cseng a futball világában: Christine Rahn. Közeli rokonságban van a legendás Helmut Rahnnal, aki az 1954-es vb-döntőben két gólt szerzett. Christine apja és Helmut Rahn unokatestvérek voltak.

Nyilván ennek a rokoni kapcsolatnak semmi köze Boateng fociszeretetéhez, az inkább a berlini „dühöngőkben" ragadt rá, ahol egyfolytában focizott. A város szegény negyedében, Weddingben. Ezért is nevezi magát „gettókölyöknek". A jobb környéken lakó öccse, Jerome szinte mindig velük játszott, és ez akkor is így volt, amikor csatlakozott hozzájuk a Hertha egyik utánpótlásedzőjének a fia. Aki hazatérve elmondta, hogy találkozott az utcán két remekül focizó sráccal.

Kevin-Prince Boateng itt éppen a Besiktas mezében Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Emrah Yorulmaz

Az edző-apuka lerohant, és már a másnapi edzésre elkérte a két fiút a két anyától. Így kezdődött a Boateng-testvérek focista karrierje, aztán a Hertha korosztályos csapataiban folytatódott. Később néha ellenfélként néztek farkasszemet egymással, és kettejük közös története azzal zárult, hogy Kevin idén nyáron közölte, hogy minden kapcsolatot megszakít öccsével, és többé nem akar hallani róla. Ezt akkor mondta, mikor kiderült, hogy Jerome megverte élettársát.

A külvilág mindig Jerome-t tartotta a jó fiúnak, Kevint a rossznak, de ez valószínűleg nincs így.

Ám aki azt hiszi, hogy ez fordítva van, az is téved. Kevin mostanában tehát a Hertha edzésein bizonyítja, hogy a róla kialakult képnél egy fikarcnyival sem jobb. Nyilván van elég baja vele az egykori játékostársból lett vezetőedzőnek, Dárdai Pálnak. Persze ez az ellentét nyilván nem kapna ekkora hangsúlyt, ha a nagyobbik berlini gárda a Bajnokok Ligája indulásért küzdene. Ám sokkal közelebb van a kieséshez, mint a dobogóhoz. Folyamatosan felröppenek hírek Dárdai Pál menesztéséről, ám a tulajdonos nemrég' a támogatásáról biztosította a magyar trénert.

Tény, hogy jelenleg két dudás van egy csárdában, és az ismert magyar mondás szerint, ennyien nem férnek meg egy légtérben. Jelenleg az edzőnek nem sok szüksége van a renitens játékosra, és utóbbinak sem a trénerre. Ám akármennyire a Hertha környéki „gettók gyereke" Boateng, ma már a „magyarnak" is van akkora respektje (talán nagyobb is!) a német fővárosban, mint neki.

A közeljövő érdekes lesz kettejük viszonyában.

A Herthára ugyanis most három sorsdöntő találkozó vár, három verhető ellenféllel szemben. Sorrendben: Augsburg otthon, Stuttgart idegenben, Bielefeld otthon.

Ha ezeken sikeres lesz, akkor mindenki meg fog nyugodni. Ha viszont a csapat nem szerez hat-hét pontot a lehetséges kilencből ezeken a duplán számító találkozókon, még bajba kerülhet Dárdai.

Pedig most sem könnyű a helyzete. Néha reménytelen a csapatának játéka. A keret nem túl acélos, és ehhez még jönnek az egyéni hibák. Pl. egy olyan meccset eldöntő, amilyet fia, Márton követett el a berlini derbin. Az esetében nem lehet jó döntést hozni. Ám biztos, hogy Dárdai Pál a lehetőségekhez képest igyekszik a legjobbat kihozni a helyzetből.

Itt békés a hangulat a magyar edző és Boateng között Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Soeren Stache

Egyébként is ő az a Herthánál, aki megoldhatja az elmúlt évek sokadik krízishelyzetét. Ha ezeken a találkozókon sikeres lesz, azon nincs mit magyarázni.

Ám ha sikertelen lesz, esetleg a német média nagy kedvence, Boateng nélkül, akkor meleg lesz a december.

Mert a nagy szájával állandó balhézó „Hertha arca" biztos támadásba fog lendülni ellene.