Olaszország és Portugália közül az egyik biztosan nem jut ki a focivébére

2021.11.26. 17:53

A FIFA zürichi székhelyén pénteken délután kisorsolták a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság európai pótselejtezőinek párosításait. A kétlépcsős pótkvalifikáció legnagyobb csatája a Portugália-Olaszország találkozó lehet, amennyiben mindkét együttes sikerrel veszi a maga elődöntőjét. A magyar válogatott selejtezőcsoportjában a második helyen végző lengyel csapat Oroszországban kezd, továbbjutás esetén pedig a svéd-cseh párharc győztesével találkoznak Lewandowskiék.

A sorsolásban összesen 12 csapat volt érintett, mégpedig a november 16-án zárult selejtezők 10 csoportmásodikja, valamint a Nemzetek Ligája 2020-2021-es kiírásában elért eredményei alapján Ausztria és Csehország. A hat legjobb csoportmásodik kiemeltként várhatta a sorsolást, ezek Portugália, Olaszország, Oroszország, Svédország, Skócia és Wales voltak.

A kiemelt csapatok hazai pályán játszhatják az elődöntőt. A továbbiakban az 1-es és a 2-es, a 3-as és a 4-es, valamint az 5-ös és a 6-os elődöntők győztesei kerülnek egy párba, itt egy újab sorsolás dönt az ugyancsak egymérkőzéses párharc pályaválasztói jogáról. A három döntő három győztese lehet ott Katarban a jövő november-decemberi tornán.

Csak elsőre tűnik bonyolultnakForrás: UEFA

A sorsoláson egyetlen megkötés élt: a feszült politikai viszony miatt Ukrajna és Oroszország nem kerülhetett azonos ágra.

A legnagyobb érdeklődés természetesen a Cristiano Ronaldo vezérelte portugálok, és az utolsó két selejtezőjükön csak két pontot szerző Európa-bajnok olaszok sorsolását követte. A párosítások kihúzásában a portugál Tiago Mendes, az 1990-es vb-n győzelmet ünneplő, korábbi magyar szövetségi kapitány, Lothar Matthäus és az 1998-as vb-győztes francia csapat tagja, Christian Karembeu segített. Így alakultak ki a következő párosítások:

1. elődöntő: Skócia-Ukrajna
2. elődöntő: Wales-Ausztria
1. döntő: Wales/Ausztria-Skócia/Ukrajna

3. elődöntő: Oroszország-Lengyelország
4. elődöntő: Svédország-Csehország
2. döntő: Oroszország/Lengyelország-Svédország/Csehország

5. elődöntő: Olaszország-Észak-Macedónia
6. elődöntő: Portugália-Törökország
3. döntő: Portugália/Törökország-Olaszország/Észak-Macedónia

Ez pedig azt jelenti, hogy Cristiano Ronaldóéknak minden valószínűség szerint az Európa-bajnok olaszokon át vezethet az útjuk a világbajnokságra, amennyiben mindkét csapat megnyeri a maga elődöntőjét.

A playoffkör első fordulójának meccseire 2022. március 24-én, a másodikra öt nappal később, március 29-én kerül sor.

Ajánlataink