Vágólapra másolva!
A Barcelona idegenben 3-1-re legyőzte a Villarreal csapatát a spanyol labdarúgó-bajnokság 14. fordulójának szombat esti mérkőzésén.

A hétközi, Benfica elleni csalódást keltő 0-0-s BL-döntetlen után a katalánokra ezúttal a La Ligában várt egy kellemetlennek ígérkező feladat. Unai Emery Villarrealja otthonában az elmúlt években a mostaninál sokkal erősebb összeállításban is megszenvedtek már.

Xavi első idegenbeli mérkőzésén az alábbi kezdőcsapatot küldte pályára:

ter Stegen - Eric García, Araújo, Piqué, Alba - Busquets, Frenkie De Jong, Nico - Abde, Gavi, Depay

- sok kreatív játékos, akik nagyon ügyesek a labdával. Viszont közülük igazi gólszerzőnek maximum Memphis Depay tekinthető.

Kellemetlen feladat várt a Barcára szombat este Forrás: AFP/Jose Jordan

Alig két perc sem telt el, és csak a játékvezető jóindulatának, avagy figyelmetlensének köszönhető, hogy nem került emberhátrányba a hazai együttes: Dani Parejo csúnyán megtaposta Sergio Busquetset, de a bíró nem adott lapot. A 4. percben Rulli óriásit védett Abde felső sarokba tartó fejesénél.

A 7. percben egy eladott labdát követően Danjuma lőhetett kapura, de Gerard Piqué kézzel mentett a tizenhatoson belül, a játékvezető azonban nem adott büntetőt. Két perccel később már Gavi hibázott éles szögből a másik kapunál.

A 19. percben Memphis Depay óriási ziccert hagyott ki szemben a kapuval, miután Frenkie De Jong fantasztikusan ugratta ki őt. Az első félidőben ezután már csak a Villarrealnak voltak nagy lehetőségei, előbb Yeremy, majd Pau Torres fejelt mellé/fölé. A 39. percben Danjuma lőtte ter Stegenbe a labdát százszázalékos ziccerben.

A 48. percben De Jongnak már csak az üres kapuba kellett lőnie,

miután Depay lövését Rulli nem tudta megfogni, csak kiütni, pont a holland középpályás elé, aki megszerezte a vezetést a Barcának. Ez volt az első akciógólja a katalán együttesnek Xavi irányítása alatt.

Nem tudta kihúzni a Barca a végéig, a 76. percben Samuel Chukueze góljával a Villarreal kiegyenlített.

A kb. tíz perccel azelőtt csereként pályára lépő nigériai szélső hihetetlen sebességgel mozdult be Mingueza és Araújo közé és csapott le a labdára, amit kegyetlenül a kapuba lőtt.

Samu Chukwueze csereként beállva egyenlített Forrás: AFP/Jose Jordan

A 80. percben Xavi utolsó cserelehetőségét is kihasználta, Philippe Coutinho volt az, aki Mingueza és Dembelé mellett lehetőséget kapott. Mégsem neki, hanem Eric Garcíának kellett egy perccel később blokkolnia Estupinán helyzeténél.

A 88. percben Memphis Depay góljával a Barcelona megnyerte a mérkőzést.

Ter Stegen rúgta fel hosszan a labdát, amit Estupinán borzalmasan fejelt hátra, pont a katalánok támadója elé, aki kicselezte Rullit és Estupinán lábai között a kapuba lőtt.

A ráadás harmadik percében Foyth húzta ki Coutinho lábát a tizenhatoson belül, amiért a bíró tizenegyest ítélt. A büntetőt maga Coutinho értékesítette, kialakítva a 3-1-es végeredményt.

Xaviék ezzel maradtak a tabella hetedik pozíciójában, de feljöttek három pontra a náluk egyel kevesebb meccset játszó, BL-indulást érő negyedik helyen álló Atlético Madrid mögé. A Barca legközelebb egy hét múlva szombaton lép pályára a bajnokságban, amikor a Real Betist fogadja a Camp Nou-ban.

La Liga, 15. forduló:
Villarreal-FC Barcelona 1-3 (0-0)
Real Mallorca-Getafe 0-0
Valencia-Rayo Vallecano 1-1 (1-0)
Alavés-Celta Vigo 1-2 (1-1)
vasárnap játsszák:
Real Betis-Levante 14.00
Espanyol-Real Sociedad 16.15
Cádiz-Atlético Madrid 18.30
Real Madrid-Sevilla 21.00
hétfőn játsszák:
Osasuna-Elche 21.00
pénteken játszották:
Athletic Bilbao-Granada 2-2 (1-2)