Vágólapra másolva!
Mint a hullámvasúton: egyszer fent, egyszer lent. A pozíció ráadásul gyorsan változik. Ilyen a magyarok szereplése a Bundesligában. A múlt héten mind a heten játszottak, a mostani fordulóban viszont egyikük sem volt a kezdőcsapatban, ráadásul a forduló után menesztették Dárdai Pált, a Hertha BSC vezetőedzőjét.

Dárdai Márton az elmúlt héten a berlini derbin az első gól előtt hatalmas hibát követett el. Ezzel döntően hozzájárult csapata vereségéhez. Nagyon nehéz helyzetbe hozta edzőjét, aki történetesen az édesapja. Mert a szakember-szülőnek kellemetlen döntést kellett meghoznia, hogy ezen hiba után a következő találkozón is csapatba rakja a "gyereket", vagy pihenteti kicsit. Márton posztja kulcsfontosságú, ráadásul a Herthára sorsdöntőnek titulálható találkozó várt. Azt az Augsburgot fogadta, mely egy ponttal gyűjtött tőle kevesebbet, és melyet jó lenne maga mögött tartania hosszútávon is. Annak ellenére, hogy a kis bajor társulat az elmúlt játéknapon a szezon egyik legnagyobb meglepetését produkálta a Bayern München elleni sikerrel. Győzelemmel a berliniek kicsit lerázhatták volna a bajorokat.

Dárdai Pál csapata négy meccs óta nyeretlen a Bundesligában Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Soeren Stache

Dárdai Pál végül a kezdőcsapatba jelölte Dárdai Mártont. Ám a sors furcsa módon szólt bele a játékos szereplésébe. A melegítés során ugyanis megsérült, így az utolsó pillanatban Jordan Torunarigha került a helyére. Dárdai játékára ezért nem kerülhetett sor szombaton. A helyette játszó focista pedig hős lehetett volna, ugyanis 1-0-s Hertha vezetésnél az Augsburg kapujába juttatta a labdát. Ezzel biztosan eldől a találkozó, mert az Augsburg kétgólos hátrányból nem valószínű, hogy pontot szerez. Ám a bíró nem adta meg a gólt. Így sem aggódott senki a 90. percben, amikor a negyedik játékvezető négy perc hosszabbítást jelzett, és őrizte előnyét a két Dárdai csapata. Ám a hosszabbítás nyolc percig tartott, és annak végén az Augsburg egyenlített. A már megnyertnek hitt mérkőzés során a két pont elvesztése még sokba kerülhet a fővárosi társaságak.

És sajnos sokba került Dárdai Pálnak is, ugyanis

hétfőn délelőtt a berlini klub a hivatalos honlapján jelentette be, hogy menesztette a magyar szakembert, akivel a legutóbbi négy mérkőzésén nyeretlen maradt a Hertha.

A Mainz is sajnálhatja, hogy nem tudott hazavinni pontot Stuttgartból. Mert a sváb csapat nem túl meggyőző, utoljára még a második válogatott szünet előtt nyert. Most 2-1-re diadalmaskodott, és ezt a találkozót a 75. percig a kispadról nézte Szalai Ádám. Ugyanis megint a "Johnnysiwo"-nak becézett támadóduó kezdett, negyedórával a 90 perc lejárta előtt érkezett a két csatár helyére Szalai és Marcus Ingvartsen. Míg a védelemben Anton Stach váltotta Németh Dávidot. Utóbbi egy 20 éves osztrák jobbhátvéd, aki a magyar határ melletti Kismartonban (Eisenstadtban) született. Otthon a Mattersburgban és a Sturm Grazban szerepelt, nyáron érkezett Mainzba. Másodszor volt tagja a kezdőcsapatnak. Ám sem Németh, sem Szalai nem örülhetett pontszerzésnek, mert a Stuttgart 2-1-re nyert.

Szalai Ádámot szinte minden meccsen becserélik Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Heiko Becker / firo Sportphoto/Heiko Becker

Bochumban a találkozó előtt ellenfélként üdvözölhette egymást a hazai csapat csatára Novothny Soma és a Freiburg támadója, Sallai Roland. Az eredménnyel az előbbi lehetett elégedett, mert a Bochum 2-1-re nyert. Viszont nem játszhatott. Sallai érzései fordítottak lehettek: ugyanis több mint egy negyedórát pályán volt, viszont kikapott a csapata. A Freiburg legtovább őrizte a veretlenségét a Bundesligában, ám az első fiaskót további kettő követte. Vagyis gödörben van a Fekete-erdei csapat. Sallai még 1-1-nél érkezett, ugyanúgy a 75. percben, mint Szalai Stuttgartban. És ugyanolyan szomorúan jöhetett le rövid fellépése után, mint válogatottbeli társa.

Gulácsi Péter és Willi Orban játékára nem kerülhetett sor, mert ők elkapták a koronavírust. Nemcsak ketten jártak így az RB Leipzignél.

Edzőjük, Jesse Marsch is csak karanténból irányíthatott, és a városban súlyosbodó helyzet miatt ezúttal nem is engedtek be nézőket a stadionba. Egy ideig az is kétséges volt, hogy ki tud állítani 11 embert a Leipzig. Végül Josep Martinezzel a kapuban, Brian Brobbey-vel a csatársorban összejött a csapat. Ám a kispadon Szoboszlai Dominikon kívül csak Haidara és Adams voltak ismert focisták. A magyar játékos bokasérülést szenvedett Sinsheimben, és nyilván jobb lett volna, ha tudott volna pihenni.

Szoboszlai kihagyott egy tizenegyest a Leverkusen ellen Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

Ám már az első félidőben be kellett állnia, kétgólos hátrányban. A hajrában sokat segíthetett volna csapatán, ám 3-1-es Leverkusen vezetésnél kihagyott egy tizenegyest. Így nem lett szoros az eredmény egy olyan meccsen, melyen főszerepet kapott korunk egyik nagy ellensége, a koronavírus.

Sajnos ez megint gyakran beleszól a találkozók alakulásába. Félő, hogy Gulácsinak és Orbannak további meccseket is ki kell hagynia emiatt.

A Leipzig újabb vereségével pontszámban közelebb került az osztályozós helyhez, mint a dobogóhoz. Öt győzelem mellé már öt vereség társul.

Ugyanannyi pontja van a Mainznak is. A Bochum kettővel, a Hertha néggyel gyűjtött kevesebbet, mint a Leipzig-Mainz duó. Ha a magyarokat is foglalkoztató csapatok teljesítményét nézzük, túl a bajnokság harmadán a lipcsei társaság csalódást okoz. Nemzetközi porondon talán kevésbé, ott csak a Club Brugge-től hazai környezetben elszenvedett vereség megmagyarázhatatlan. És lehet, hogy annak köszönhetően még az Európa-ligában sem folytathatja tavasszal.

A kellemes meglepetés a 10. játéknapig a Freiburg volt.

Az első öt mérkőzésből négyen Sallai is a kezdőcsapat tagja volt. Aztán a 8. fordulóban megsérült Lipcsében, és a 11. játéknapon a csapat is elszenvedte első vereségét.

Sallai Rolanddal jobban ment a Freiburgnak Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Philipp Von Ditfurth

Azóta zsinórban most kapott ki harmadszor, a Bayern utáni két fiaskó már nehezebben magyarázható, hisz a Frankfurttól kapott ki otthon, ezúttal pedig az újonc stadionjában. Persze amikor "futott a szekér" Christian Streich vezetőedző már mondta, hogy lesz majd 3-4 vereség zsinórban. Nemcsak edzőnek jó, hanem jósnak is. A lejtmenet ellenére még mindig a Freiburg áll a legjobban a „magyaros csapatok" közül, igaz a Leverkusen letaszította a virtuális dobogóról.