Vágólapra másolva!
A nyári labdarúgó Európa-bajnokság kétségtelenül a valaha volt legrendhagyóbb volt az Eb-k történetében. Az esélyesnek vélt nagy csapatok közül sokan váratlanul korán búcsúztak, de az olyan kisebb futballnemzetek, mint Észak-Macedónia, Dánia, vagy épp Magyarország, üde színfoltjai voltak az olasz válogatott győzelmével zárult tornának, amely során számos felemelő pillanatnak lehettünk szemtanúi, ám akadtak vicces, sőt megrázó jelenetek is. Összegyűjtöttük a részben budapesti rendezésű Eb tíz olyan pillanatát, amik valószínűleg örökre emlékezetesek maradnak.

Eriksen drámája sokkolta a futballvilágot

Már az Eb második játéknapján döbbenetes jelenetek zajlottak le, ugyanis a Dánia-Finnország csoportmérkőzés első félidejének hajrájában a hazaiak középpályása, Christian Eriksen váratlanul összeesett a pályán, és perceken át kellett újraéleszteni. A dán válogatott csapatkapitánya, Simon Kjaer gyorsan reagált, és az orvosi stábbal közösen segített Eriksent visszahozni az életbe, miközben az egész világ a dán játékos életéért imádkozott.

Félbeszakadt a meccs, miután Christian Eriksent újra kellett éleszteni Forrás: AFP/Wolfgang Rattay

Végül Eriksen állapotát sikerült stabilizálni, de hordágyon szállították el, később pedig kiderült, hogy öt percre leállt a szíve. Az olasz bajnok játékost ezt követően megműtötték, és egy beépíthető defibrillátort kapott, azonban klubja, az Internazionale már bejelentette, hogy meg kell válniuk a karmestertől, mert a szabályok nem teszik lehetővé, hogy defibrillátorral lehessen futballozni Olaszországban.

A 29 éves középpályás drámája megrázta a futballtársadalmat, és valósággal beárnyékolta az egész kontinenstornát. Viszont a sokak kedvencévé vált dán válogatott a csapat legnagyobb sztárjáért hősiesen küzdve eljutott az elődöntőig, ahol az angol válogatott állította meg Kasper Hjulmand csapatát.

Botrányos angolok

Ha már szóba kerültek az angolok, Gareth Southgate csapatát végig a torna legnagyobb esélyesei között tartották számon. Az angol válogatott végül történelme első Európa-bajnoki fináléjába jutott, de a dánok elleni elődöntő hatalmas felháborodást váltott ki a világ szinte minden pontján. A hét mérkőzéséből hatot hazai pályán játszó angoloknak a hosszabbítás 104. percében megítéltek egy kamutizenegyest, majd

a sportszerűségből elégtelenre vizsgázó angol szurkolók a büntető előtt lézerrel zavarták meg a dán kapust, Kasper Schmeichelt.

Kasper Schmeichelt lézerrel próbálták megzavarni az angol drukkerek Forrás: Twitter

Ezt követően a döntőben is hallattak magukról az angol szurkolók, akiknek egy része jegy nélkül tört be a londoni Wembley stadionba. A meccs is botrányosan kezdődött, ugyanis még a tévéközvetítésben is lehetett hallani, hogy az angol drukkerek mennyire fütyültek az olasz himnusz elején.

Az otthon elbukott finálé aztán csak tetőzte a bajt, a szurkolók rendőrökre és biztonsági őrökre támadtak rá, de több olasz szimpatizánst is bántalmaztak. Az pedig már csak hab volt a tortán, hogy az elkeseredett drukkerek a saját játékosaik ellen fordultak közösségi médiumokban, ahol a büntetőpárbajban egyaránt hibázó három fekete játékost, Marcus Rashfordot, Jadon Sanchót és Bukayo Sakát gyalázták.

Ronaldo minden idők legeredményesebbje lett

Cristiano Ronaldo neve szinte már egybeforrt a rekorddöntéssel, számos csúcsot döntött már meg pályafutása során, és az Eb-n ezeknek a számát csak tovább növelte.

A magyar válogatott elleni első csoportmérkőzésén a portugál világsztár két gólt is lőtt, ezzel pedig ő lett minden idők legeredményesebb Európa-bajnoki gólszerzője.

A torna előtt Ronaldo a franciák legendájával, Michael Platinivel állt holtversenyben az élen 9 góllal, de a Puskás Arénában előbb a 87. percben tizenegyesből, majd öt perccel később akcióból is betalált, így már egyeduralkodóvá lépett elő az örökranglistán.

Ronaldo a magyarok ellen lett minden idők legjobb Eb-góllövője Forrás: AFP/Alex Pantling

A portugál válogatott csapatkapitánya 36 évesen és 130 naposan az Eb-k történetének legidősebb játékosa lett, aki legalább két gólt tudott lőni egy meccsen, emellett ő lett az első olyan labdarúgó, aki kétszer is a torna legjobb góllövőjeként zárt. Ráadásul már azzal is rekordot döntött, hogy az ötödik Eb-jén szerepelt.

Ronaldo kólás akciója

Ronaldo nem csak pályán nyújtott teljesítményével hívta fel magára a figyelmet, ugyanis a híressé vált kólás nagyjelenetére minden bizonnyal még évekig fogunk emlékezni. Az történt ugyanis, hogy a magyarok elleni sajtótájékoztató előtt az ötszörös aranylabdás klasszis az előre bekészített két kólásüveget eltávolította az asztalról, azok helyett pedig magához vett egy vizes flakont, és arra buzdította a résztvevőket, hogy igyanak inkább ők is vizet.

Ronaldo húzása nagyot szólt, hiszen amellett, hogy beszédtémát szolgáltatott, valóságos mozgalmat indított be,

az Eb-ideje alatt számos focista és edző utánozta a mozdulatait, sőt aztán világszerte kezdték el gyártani mémeket az esetet követően.

Ronaldo akcióját talán nem mindenki találta viccesnek, hiszen a Coca-Cola részvényei 1,6 százalékot estek, és a vállalat piaci értéke is több milliárd dollárt zuhant.

Fiola fantasztikus gólja a franciák ellen

A magyar válogatott ugyan vereséggel kezdte az Eb-t, de a halálcsoportnak nevezett kvartettben Marco Rossi csapata alaposan meglepett mindenkit, ráadásul a magyarok a világbajnok franciák és a németek dolgát is megnehezítették. A magyar válogatott június 19-én fogadta a franciákat a Puskás Arénában, az első félidő végén pedig óriási meglepetésre megszerezte a vezetést, miután a kiugratott

Fiola Attila két védővel az oldalán kapura robogott, majd fantasztikus gólt lőtt.

A franciák 527 percet követően kaptak ismét gólt, és ugyan Antoine Griezmann a második játékrészben egyenlített, végül a magyar válogatott hatalmas bravúrt elérve ikszelt a világbajnokkal.

A magyar drukkerek a mérkőzés után extázisban ünnepeltek, nem is csoda, hiszen óriási dolog, hogy a döntetlennek köszönhetően számunkra maradt még tétje az utolsó csoportmérkőzésnek.

A francia meccs után Fiola Attila lett a magyar közönség kedvence Fotó: Csudai Sándor - Origo

Gulácsiék a német válogatott otthonában is hősiesen küzdöttek, egészen a hajráig élt a továbbjutás reménye, de a 2-2-es döntetlennel végül nem jutott tovább a nyolcaddöntőbe a magyar válogatott, amely ettől függetlenül ismét büszkévé tette az országot a teljesítményével.

Derült égből ejtőernyős a francia-németen

A magyarokkal azonos csoportban szereplő német válogatott Franciaország elleni csoportmérkőzésén mindenkit meglepett egy ejtőernyős aktivista, aki véletlenül berepült a stadionba. A férfi akciója kis híján tragédiával végződött, ugyanis ereszkedés közben beleakadt az Allianz Aréna tetőszerkezetére kifeszített kábelekbe, az ütközés után pedig a nézőtér felé zuhant. A félelmetes manőver végén a pályán landolt a tüntető, akit aztán azonnal elfogtak és őrizetbe vettek.

Váratlan látogatója akadt a francia-német csoportmérkőzésnek Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Jvşrgen fromme /firo Sportpho/Jvorgen Fromme

Viszont lavírozás közben több embert is eltalált a nézőtérről, akiket sérülés miatt kórházba kellett szállítani. Az akció után nem sokkal a Greenpeace jelezte, hogy a siklóernyős férfi nem akart berepülni a stadionba, csak egy labdát szeretett volna az aréna felett elszállva bedobni a játéktérre. Így viszont a hajmeresztő zuhanása egészen biztos, hogy emlékezetes marad.

A gólképtelen Mbappé volt az Eb legnagyobb csalódása

A nyári Európa-bajnokság legnagyobb csalódása kétségtelenül Kylian Mbappé volt. A PSG világbajnok csatára érezhetően nem bírta el azt az óriási terhet, hogy elsősorban tőle várta mindenki a jó teljesítményt. Márpedig az az egész torna során elmaradt, ez pedig hozzájárulhatott ahhoz, hogy a végső győzelemre is esélyesnek tartott franciák korán, már a nyolcaddöntőben kiestek.

Amekkora volt a közvélemény elvárása Mbappéval szemben, akkorát bukott a pökhendisége miatt sokat kritizált fiatal csatár,

ugyanis szégyenszemre gól nélkül zárta a tornát. Ráadásul Svájc ellen a franciák sorsa akkor pecsételődött meg, amikor a sztárcsatár a tizenegyespárbajban kihagyta a sorsdöntő büntetőt.

Csalódást keltő volt Mbappé Eb-szereplése Forrás: AFP/Marko Djurica

Patrik Schick csodagólja

Mbappéval ellentétben a cseh válogatott kiválóságának, Patrik Schicknek pazarul ment a gólszerzés, olyannyira, hogy Cristiano Ronaldóval közösen öt-öt találattal végzett a góllövőlista élén. Ezek közül a második gólja igencsak szépre sikerült. A csoportkör első fordulójában, a Skócia–Csehország mérkőzésen két gólt szerző

Schick remekül vette észre, hogy a skótok kapusa kinn áll és több mint 45 méterről lőtt óriási gólt.

A Bayer Leverkusen csatára szenzációsan lőtte el a labdát, így a kapujába visszafutó kapusnak már esélye sem volt hárítani. Schick pazar félpályás gólját választották az Eb legszebb találatának, valamint az idei Puskás-díjra is jelölték.

Komikus öngólok tömkelege

A nyári Európa-bajnokságon elképesztő mennyiségű öngólnak lehettünk szemtanúi, ennek tekintetében pedig több rekord is megdőlt. Már a torna első találata is öngólból született, miután az Olaszország-Törökország nyitómeccs második félidejében Berardi megpattanó lövése Merih Demiralon változtatott irányt, és végül a török kapuban kötött ki a labda.

Az öngólok Eb-je volt a 2021-es torna Forrás: Getty Images/Andrew Medichini

Minden szempontból sporttörténelmi pillanat volt, ugyanis az 1960 óta létező torna történetében először fordult elő, hogy öngóllal kezdődött az Eb. Ezt követően

a futballisták érthetetlen módon egyre gyakrabban találtak be a saját kapujukba, és összesen 11-szer fordult elő hasonló baki. Ez a statisztika azért is zavarba ejtő, mert több öngól volt ezen az Eb-n, mint azt megelőző 11-en összesen.

A legnevetségesebb öngólt azonban egyértelműen a szlovák válogatott kapusa, Martin Dubravka hozta össze, miután Spanyolország ellen egy keresztlécről felpattanó labdát nemes egyszerűséggel bepaskolt a saját kapujába.

A szlovák kapus finoman szólva sem volt a helyzet magaslatán Forrás: Getty Images/Jose Manuel Vidal

Dubravka mellett a lengyel Wojciech Szczesny, valamint a finn Lukas Hradecky is hozzájárult egy negatív rekordhoz, ugyanis a nyári Eb előtt korábban soha nem volt kapus öngól.

Először lett kapus az Eb legjobbja

Azonban nem minden kapus bakizott a torna során. Az Eb-győztes Gianluigi Donnarumma végig fantasztikus teljesítményt nyújtott, a csoportkörben még gólt sem kapott. Igaz, a fiatal olasz kapus a kieséses szakaszban már minden egyes mérkőzésen kapott egyet-egyet, de teljesítményével elévülhetetlen érdemeket szerzett az olasz válogatott történetének második Európa-bajnoki címében. Donnarumma a nyolc között óriási bravúrokat mutatott be Belgium ellen, különösen bámulatos volt, ahogy Kevin de Bruyne gólbatartó lövését védte.

De a Spanyolország elleni elődöntőben és az Anglia elleni döntőben is sorsdöntő védéseket mutatott be a tizenegyespárbajban, utóbbiban két büntetőt is hárított.

Gianluigi Donnarumma volt az Eb-döntő hőse Forrás: AFP/Laurence Griffiths

A nyáron a Paris Saint-Germainbe igazolt játékost megérdemelten választották az Eb legjobbjának, márpedig korábban soha nem volt arra példa, hogy egy kapus érdemelte ki ezt az elismerést.