Vágólapra másolva!
A 36-szoros olasz bajnok Juventus sorozatban kilencszer nyerte meg a Serie A-t az elmúlt évtizedben, de a régóta áhított Bajnokok Ligája-trófeát még nem sikerült megszereznie. A torinóiak klubrekordot jelentő összegért leigazolták az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldót, aki három év alatt rengeteg gólt szerzett a Juventusban, de a csapat játéka vele sem tudott magasabb szintekre lépni. Az idei szezonban Massimiliano Allegri gárdája több váratlan vereségbe szaladt bele a bajnokságban, és a mutatott játék miatt a BL-továbbjutás ellenére sem nyugodhatnak meg a torinói klub szurkolói. Ráadásul a hatóságok könyvelési ügyben is nyomoznak az olasz rekordbajnok klubnál.

A Juventus idei mélyrepülésének okait a torinói klub közelmúltjában kell keresnünk. Az olasz rekordbajnok Juventust évtizedek óta egyetlen igazi nagy cél motiválta, a Bajnokok Ligája,

de a 90-es évek közepén elért diadal óta mindig lemaradt a legnagyobb presztízzsel bíró klubtrófeáról.

A 2015-ben és 2017-ben is Bajnokok Ligája-döntőt játszó Juventus 2019/2020-as bajnoki szezonban is menetrend szerint megnyerte az olasz bajnokságot, zsinórban kilencedik alkalommal, ám a koronavírus-járvány miatt rendkívüli körülmények között megrendezett Bajnokok Ligájában már a 16 között búcsúzni kényszerült. A Rudi Garcia vezette, végül elődöntőig menetelő Lyon ejtette ki őket, idegenben lőtt góllal.

Cristiano Ronaldo is meghajolt a Lyon-játékosok előtt Forrás: AFP/Franck Fife

Az Öreg Hölgy becenévvel illetett klub szurkolói számára a két évvel ezelőtti Serie A-elsőség már megszokottnak volt mondható, de a Torinóban eluralkodott elégedetlenséget nem önmagában a korai BL-kiesés okozta. Talán egy bajnoki cím idejében sem voltak olyan szomorúak a szurkolók, mint a 2019/2020-as idényben, ami érthető, mivel feledhető játékkal, és mindössze egy ponttal sikerült az Intert megelőzni a szezon végén.

A 2019/2020-as idény előtt többen azt várták, hogy 2018 nyarán egy világklasszis támadó leigazolása közelebb hozhatja a hőn áhított BL-serleget a torinói csapathoz:

a Juventus klubrekordot jelentő 100 milliós összegért igazolta le a Real Madridtól Cristiano Ronaldót.

Ronaldo tisztelte a Juventust, és a portugált nagyon motiválta, hogy Európa egyik legnagyobb hagyománnyal bíró klubcsapatába igazolhat, hogy a Bajnokok Ligája-elsőséghez segítse a csapatot. 2018 tavaszán vastapsot kapott a torinói szurkolóktól, miután egy csodálatos ollózással végleg eldöntötte a BL-párharcot a Juventus és Real Madrid között.

A 2018/19-es szezonban azonban a bajnoki cím mellett a Bajnokok Ligájában a negyeddöntő jelentette a végállomást a meglepetéscsapat Ajax ellen. A Juventus gyenge játékot mutatott a párharc során, és úgy tűnt: Allegri vezetésével taktikailag nem tudtak megújulni. A csapat szakmai stábjában is történt változás.

Fabio Paraciti, akinek óriási szerepe volt Cristiano Ronaldo szerződtetésében 2018 nyarán, tizenegy év után távozott a Juventus csapatától, és a Tottenham Hotspur sportigazgatója lett.

Maurizio Sarri nem tudta jobbá tenni a Juventus játékát, még Ronaldóval sem Forrás: AFP/Marco Bertorello

2019 nyarán a csapat jelenlegi edzőjét, Massimiliano Allegrit a szintén olasz Maurizio Sarri váltotta. A Juventusnál már ekkor tapasztalható volt,

hogy Ronaldo szabad(abb) játéka miatt érthetően a csapat játékrendszere sokszor felborult.

A portugál sokszor indokolatlanul lépett vissza a középpályára, csak azért, hogy labdát kaphasson, miközben a csapat szerkezetére kevésbé volt tekintettel. Ráadásul a portugál aranylabdás védekezése is hagyott kívánnivalót maga után. Bár kétségtelen, hogy sok gólt szerzett, de a csapat támadójátéka nem lett sokrétűbb, és ez főleg a nehezebb ellenfelek ellen ütközött ki.

Cristiano Ronaldo gyorsabban érte el a 100 gólt a Juventusnál, mint bárki más előtte a torinói klub történelmében.

Ronaldo mellett legtöbbször Paulo Dybala kapott helyet a csatársorban. Az argentin kis területen is feltalálta magát, és sokszor nagy segítséget nyújtott a csapatnak, ám Ronaldóval gyakran kioltották egymás játékát.

Ronaldo és Dybala játéka sokszor nem illett össze Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Cottini/NurPhoto/Giuseppe Cottini

Sarrit az eredetileg az U23-as csapat edzőjének kinevezett, majd hirtelen vezetőedzőnek választott Pirlo követte a kispadon. A játékosként világbajnok Pirlo ekkoriban hiába tanulmányozta a Manchester City és a labdabirtoklásban szintén szervezett holland Alkmaar játékát, nem sikerült megvalósítania az általa elképzelt pozíciós játékot a Juventusnál.

Pirlónak edzői tapasztalat nélkül kellett volna menedzselnie egy nem túl szerencsésen összeigazolt keretet, és hiába voltak jó elképzelései, nem kapott elég időt a torinói klubnál, így neki is mennie kellett.

A 2020/2021-es szezonban az Antonio Conte vezette Inter tizenkét ponttal nyerte a bajnokságot az AC Milan előtt. A harmadik helyet az Atalanta csípte el, a Juventus csak a csalódást keltő negyedik helyen végzett.

Elég egy orrhosszal nyerni

Cristiano Ronaldo távozása után a Juventus elnöke, Andrea Agnelli visszanyúlt a „régi recepthez", és a torinói csapat élére ismét kinevezett Massimiliano Allegrivel kapcsolatban nagyon bizakodó volt már a 2020/2021-es idény kezdetén.

– mondta el a bajnokság előtt a rekordbajnok Juventus elnöke. A Corto Muso kifejezés Allegri első, Juventusnál töltött időszaka végén hangzott el, amikor a torinóiak idegenben vereséget szenvedtek a Spal vendégeként 2019 áprilisában. A versenylovakat kedvelő olasz edző a mérkőzés után elmondta, hogy egy versenynél nem számít, hogy mekkora különbséggel nyernek a végén.

– mondta el a vesztes meccs után Allegri, aki a Spal elleni meccs előtt vásárolt egy lovat, akinek a neve Corto Muso volt.

Massimiliano Allegri a régi iskolát követi, és bízik a játékosai képességeiben Forrás: AFP/Marco Bertorello

A Juventus döcögő játékkal kezdte a Serie A-t, és a BL-ben szeptember végén sorozatban három győzelem után fogadták a Bajnokok Ligája-címvédő Chelsea csapatát a torinói Allianz Stadionban. A Juventus az olasz bajnokság középmezőnyében helyezkedett el ekkor, és körülbelül fél éve minden meccsén gólt kapott.

– mondta el a hazai pályán elért egygólos győzelmet követően.

– mondta el Allegri. A Juventus egy mélyen helyezkedő védelmi vonalat vett fel a Chelsea ellen, és nagyon figyelt arra, hogy ne hagyjon üres területeket a londoni csapat játékosainak.

– mondta el Allegri.

Federico Chiesa a Juventus legnagyobb értéke Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

A Juventus legendás csatára,

Alessandro Del Piero 1997-es idénye óta Chiesa lett az első olasz játékos, aki négy egymást követő Bajnokok Ligája-meccsen is betalált.

– nyilatkozta Chiesa a meccs után azzal kapcsolatban, hogy megromlott volna a viszonya Allegrivel, mivel a Juventus edzője a szezon elején nem a kezdőben játszatta az olasz támadót.

A Chelsea ellen a frissen igazolt Manuel Locatelli is remekül játszott. A 23 éves középpályás mutatta be a legtöbb szerelést, és szerezte a legtöbb labdát (8) a meccsen. Bernardesci a gólpassza mellett három kulcspasszt is kiosztott ezen az estén. Ekkor úgy tűnt, hogy a későbbi győzelmek, és talán a jó játék sem várat sokat magára Torinóban.

A brandépítés árnyékában a gyenge támadójáték

Európa nagy futballklubjaihoz hasonlóan a Juventus is sokat tesz azért, hogy egy globálisan ismert márkanévként jelenjen meg. November végén megjelent az Amazon streamingcsatornának az All or Nothing című sportdokumentumfilm-sorozatának legújabb része, amely ezúttal a Juventusról szólt.

A torinói klub edzőközpontjában (Continassa) és a csapat stadionjában (Allianz) közel negyven hétig forgattak az előző olasz bajnoki idényben.

A klub gazdasági igazgatója, Giorgio Ricci is nyilatkozott a premier napján.

– mondta el a dokumentumfilm premierjén a Juventus gazdasági igazgatója. Ricci szerint a fiatalabb generációk másképp követik a labdarúgást, és ők a klubnál megpróbálnak ehhez alkalmazkodni.

Közben Allegri csapata kikapott a Saussolótól és a Veronától is az olasz bajnokságban, és nem sokan gyönyörködhettek a Juventus játékában a Stamford Bridge-en sem, ahol a Chelsea négygólos győzelmet aratott, és ezzel visszavágott a torinói csapatnak az idegenbeli vereségért a Bajnokok Ligájában.

Paulo Dybala sem tudott mit tenni a Chelsea ellen Forrás: AFP/Adrian Dennis

A Juventus utoljára az ezredfordulón szenvedett ilyen súlyos vereséget nemzetközi kupasorozatban.

A Claude Makelelével és Benny McCarthyval felálló spanyol Celta Vigo ütötte ki a torinói csapatot.

Bár ez még mindig nem volt olyan csúnya, mint a Wiener SC gárdájától elszenvedett 7-0-s vereség 1958-ban. A bécsi klub jelenleg az osztrák harmadosztályban vitézkedik.

– mondta el a Juventus kapusa, Wojciech Szczesny a találkozó után. A Chelsea hihetetlenül domináns játékot mutatott be az olasz rekordbajnok ellen. A Bajnokok Ligája címvédője közel 67 százalékban birtokolta a labdát, és a londoni klub játékosai huszonegyszer lőttek kapura.

Allegri a meccs után elmondta, hogy a csúnya vereség ellenére nem volt mérges a csapatára. A Juventus már korábban kiharcolta a továbbjutást, és több meghatározó játékosa (Giorgio Chiellini, Danilo, Mattia De Sciglio, Aaron Ramsey) hiányzott. Daniele Rugani volt az egyetlen bevethető középhátvéd, a sérülékeny Arthur még mindig nem találta meg a megfelelő ritmust a csapatban, és Paulo Dybala nem volt százszázalékos állapotban a legutóbbi sérülése óta.

Allegri nagyon bízik Chiesában, de túl nagy a teher a fiatal játékoson Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Isabella Bonotto

A csapat legtöbbre tartott támadójának, Federico Chiesának momentumai sem voltak a Chelsea ellen, Alvaro Morata emelését az utolsó pillanatban vágta ki a gólvonalról a brazil Thiago Silva, ami az egyetlen igazán nagy gólszerzési lehetősége volt a vendégeknek.

– mondta el Allegri. Hiába állt fel négy középpályással Allegri, és hiába zárt remek passzteljesítménnyel a Juventus két belső középpályása, Rodrigo Bentancur és Manuel Locatelli (a passzaik 73 és 74 százaléka sikeres volt), mégsem tudta magához ragadni a kezdeményezést a meccsen.

A Chelsea dupla annyi tíz, vagy annál több passzból álló akciót (19) vezetett, mint a Juventus (9).

A bajnokságban sikerült legyőzniük a Fiorentinát és a Laziót, de nem meggyőző játékkal gyűjtötték be ezeket a győzelmeket.

Manuel Locatelli képességeit is jobban ki kéne aknáznia a Juventusnak Forrás: Controluce via AFP/Antonio Balasco/Antonio Balasco

Ráadásul a csapat támadójátékáért felelős játékosok (Chiesa, Dybala, Morata, Moise Kean) gyakran kisebb-nagyobb sérülésekkel küzdenek az idei szezonban, és ezért nehéz volt egy adott stílusban futballoznia és hatékonyan játszania a Juventusnak.

A StatsBomb szerint a torinóiak csak a 13. hely körül mozognak az egy meccsen kialakított helyzetek számát tekintve a Serie A-ban.

A Juventus nagyon mélyen helyezkedve játszik annak reményében, hogy a megszerzett labdákkal gyors ellentámadásokat tud vezényelni, viszont a felállt védelmek ellen a csapat szenved. A Seria A-csapatok közül a torinói gárda csak a nyolcadik helyen áll a legalább tíz, vagy annál több passzjátékot bemutató csapatok listáján.

Miközben az idei szezonban a Napoli játékosai töltik a legtöbb időt az ellenfelek kapujának előterében (63,1 százalék) az olasz csapatok közül, a Juventus viszont csak a 14. hely körül mozog ezen a listán (46,9 százalék). Az utóbbi három évben Cristiano Ronaldo számított az Öreg Hölgy támadójátékának referenciapontjaként,

de a portugál távozása után nem tudtak még kialakulni azok a szisztémák és játékkapcsolatok a labdarúgók között, amelyekkel gördülékenyebb, és főleg eredményesebb lenne a Juventus az ellenfelek kapuja előtt.

Allegri a régimódi edzők közé tartozik, és nem igazán hisz a statisztikákban. Az olasz szakvezetőnek idén azonban muszáj lesz új oldalát is megmutatnia: jobb szituációkat kell teremtenie a helyzetkreáláshoz a játékosainak, és nem pedig csak a focistái egyéni képességeiben kell bíznia a gólszerzés érdekében. A probléma persze nem Allegrinél kezdődik, hanem a keretnél, amit nem ő, hanem az előző vezetés állított össze, élen a Tottenhamhez távozó Fabio Paraticivel. Az igazság az,

hogy a sportigazgató Beppe Marotta távozása óta a Juventus rosszul igazolt, miközben pénzügyileg sem tudja felvenni a versenyt az angol csapatokkal.

Az argentin Paolo Dybala szerződése jövő nyáron jár le, és a játékos ügynöke ősszel többször tárgyalásokat folytatott a torinói klub vezetőivel. A dél-amerikai irányító fizetése közel a harmada lehetne annak, amit Ronaldo keresett a Juventusnál, feltéve, ha sikerül megkötniük az új szerződést.

Paolo Dybala sem biztos, hogy maradni fog Forrás: NurPhoto via AFP/Alberto Gandolfo/NurPhoto/Alberto Gandolfo

A Juventusnak szüksége lenne egy hatékony gólszerző csatárra,

és már megindultak a találgatások a Fiorentina csatárával, Dusan Vlahoviccsal kapcsolatban, aki jelenleg vezeti a Serie A góllövő listáját.

A szurkolók is elégedetlenek, és az Atalanta elleni vesztes meccs után kifütyülték a lecserélt Alvaro Moratát. Massimiliano Allegri a találkozó után viszont megvédte a 29 éves spanyol csatárt.

– mondta el Allegri az Atalanta elleni meccset követően. Az olasz bajnokságban (elvileg) könnyebb mérkőzések (Venezia, Bologna, Cagliari) várnak Allegri csapatára, de az újévet két szuperrangadóval (Napoli, AS Roma) nyitja majd a Juventus januárban, ahol mindenképpen nyernie kéne, ha nem akar lemaradni a bajnoki címért folyó versenyfutásban.

A Bajnokok Ligájában megvan a továbbjutás, de az utóbbi hónapokban mutatott játék nem biztos, hogy elég lesz ahhoz, hogy "orrhosszal" nyerjék az egyenes kieséses szakasz meccseit.

Újabb sötét ügyek a torinói klubnál

Ráadásul december elején megjelent az olasz rendőrség a Juventus futballklub torinói és milánói irodájában;

a hatóságok könyvelési ügyben nyomoznak az olasz rekordbajnok klubnál.

A nyomozás tárgyát a 2019 és 2021 között átigazolási és ügynöki díjakért kifizetett összegek és az abból származó profitok képezik.

A torinói ügyészség kérése alapján a hatóságok átigazolási papírokat, számlákat és gazdasági kimutatásokat vittek el a klubtól, azzal a gyanúval, hogy nem létező tranzakciókat is elkönyveltek. A Juventus tavaly egyébként közel 180 millió fontos veszteséget termelt.

A klub elnöke, Andrea Agnelli, alelnöke Pavel Nedved és a sportigazgató Federico Cherubini is bajba kerülhet Forrás: NurPhoto via AFP/Mike Kireev/NurPhoto/Mike Kireev

Az olasz La Republica forrásai szerint az olaszországi labdarúgással kapcsolatos ügymeneteket vizsgáló bizottság (COVISOC) nemrégiben egy jelentést adott át Giuseppe Chinének, az Olasz Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága főügyészének. A jelentésben az elmúlt két idény 62 gyanúsnak vélt átigazolási ügye szerepelt, ahol az olasz klubok közül nem csak a Juventus volt feltüntetve. A Parma mellett a Napoli 71,25 eurós rekordigazolása (Victor Osimhen) is a gyanús ügymenetek közé tartozott. A 62 ügyből viszont 42-nél szerepelt a Juventus neve mint a tranzakcióban résztvevő egyik fél.