Edzőnek született, komoly sikere nem volt, most Manchesterben kellene csodát tennie

RB Leipzig - Rosenborg Trondheim Sports soccer Europe League Grass ball Red Bull Horizontal
13 December 2018, Saxony, Leipzig: Soccer: Europa League, Group stage, Matchday 6: RB Leipzig - Rosenborg Trondheim in the Red Bull Arena Leipzig. Leipzig's coach and sports director Ralf Rangnick sits on the bench. Photo: Jan Woitas/dpa-Zentralbild/dpa (Photo by JAN WOITAS / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Sokakat meglepett, hogy a Manchester United Ole Gunnar Soslkjaer távozása után éppen a német Ralf Rangnickot húzta elő a cilinderből és a német szakemberre bízza, hogy mentse meg az angol rekordbajnok szezonját. Hiába Cristiano Ronaldo, Jadon Sancho és Raphael Varane érkezése, a United csak szenved ebben a szezonban és ez a mutatott játékra még az eredményeknél is inkább igaz. Manchesterben attól az embertől várják a csodát, akit a "Gegenpressing keresztapjának" tartanak, akinek nagyon sokat köszönhet Jürgen Klopp, Thomas Tuchel, Ralph Hasenhüttl és Julian Nagelsmann, azaz az újhullám a német edzőgenerációból. Nem mellesleg a többségük sikerrel dolgozik most éppen a Premier League-ben. Rangnick szezon végéig kap lehetőséget a bizonyításra, majd két évig tanácsokkal látja majd el a világ egyik legnagyobb klubját, a kérdés, mire mennek majd együtt.

Edzőnek született, de az igazán nagy sikerek elkerülték

Ralf Rangnick 1958-ban született az akkor Nyugat-Németországhoz tartozó Backnangban. A 63 éves szakember játékospályafutása nem volt éppen kiemelkedő. Focizott a Vfb Stuttgart második csapatában, majd egy évet az angol Southwick csapatánál. Itt meg is állhatunk egy pillanatra, nem véletlen, hogy erről a csapatról senki sem hallott, mert

Rangnick elsősorban tanulni érkezett Angliába, ugyanis a Sussex Egyetemen töltött egy évet és a Sussex County Division One-ban játszott 11 meccset, talán csak azért ennyit, mert az egyik meccsen eltörött pár bordája és a tüdeje is kilyukadt.

A szigetországban töltött egy év alatt szerette meg igazán az angol foci légkörét, járt a Brighton, a West Ham és az Arsenal meccsein is. Ami a játékos Ragnickot illeti, védekező középpályásként és védőként számítottak rá az edzői.

Az angliai kitérő után még focizott a VfR Heilbronn és az Ulm 1846 csapatainál. Rangnick már a 80-as évek elején edzőnek állt, 25 évesen már a Viktoria Backnang játékos-edzője volt, majd később ugyanilyen posztot töltött be a Stuttgart II-nél és a Lippoldsweiler csapatánál is.

1988-ban, azaz 30 évesen már csak az edzősködéssel foglalkozott, ekkor lett az SC Korb vezetőedzője, majd két évvel később a Stuttgart U19-es csapatának lett a vezetőedzője négy éven keresztül. A csapattal szerzett bajnoki címet, majd következett az SSV Reutlingen és az SSV Ulm 1846 vezetése. Rangnick 1999-ben, azaz 40 éves korában kapta meg a nagy lehetőséget, az akkor az élvonalban szereplő Vfb Stuttgart vezetőedzője lett. Májusban, a csapat utolsó öt meccsét megelőzően nevezték ki, ezekből kettőt tudott megnyerni. A következő teljes szezonjában 8. lett a csapat, majd a következő idényben az UEFA-kupában a nyolcaddöntőig jutott a csapattal, de a bajnokságban kieső helyen álltak, amikor februárban kirúgták a szakembert.

Stuttgartban Lisztes Krisztián (22) edzője is volt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Bernd Weissbrod

2001-ben lett a Hannover vezetőedzője. A csapatot a következő szezonban feljuttatta az élvonalba, ahol a 11. helyen végzett, majd 2004-ben kellett távoznia, amikor a csapat a 15. helyen állt a Bundesligában. Rangnick szeptemberben már a Schalke vezetőedzője volt, Jupp Heynckes helyére érkezett, aki néhány héttel a szezon kezdete után távozott. A gelsenkircheni csapat a kupában és a bajnokságban is második lett a Bayern München mögött. Nem volt hosszú életű a csapatnál, miután a Bajnokok Ligájában első nekifutásra nem sikerült a továbbjutás a csoportból, a Bundesligában tízpontos hátrányban volt az első helyhez képest, a kupából pedig az Eintracht egy hatossal ejtette ki a csapatot, így 2005 decemberében máris mennie kellett.

A Schalkénál szerették a szurkolók Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Achim Scheidemann

2006-ban a Regionalligában szereplő Hoffenheim nevezte ki, ahol remek munkát végzett és a 2007-08-as szezont már a másodosztályban kezdte a csapat, a második helyezés pedig innen is feljutást ért. A Bundesligában egy hetedik és egy 11. helyet tudott felmutatni a mester, majd 2011 januárjában lemondott, miután a csapata a tudta nélkül adta el Luiz Gustavót a Bayern Münchennek.

A Hoffenheim csapatát ő tette fel a térképre Forrás: ddp images via AFP/Thomas Lohnes

Márciusban visszatért a Schalkéhoz, ahol pályafutása legszebb sikereit érte el.

A vezetésével 7-3-as összesítéssel kiejtette a csapat a BL-negyeddöntőből az Internazionalét, amely címvédőként szerepelt a sorozatban.

Az elődöntőben éppen a Sir Alex Ferguson vezette Manchester United állította meg a Schalkét, amelyik később Német Kupát nyert, majd a következő szezon elején a szuperkupát is megnyerte, de szeptemberben Rangnick lemondott, kiégésre hivatkozva.

2012 nyarán a Red Bull csoportnál lett sportigazgató, előbb a Lipcse, majd a Salzburg csapatánál dolgozott. 2015-ben, majd 2018-ban is leült egy-egy szezonra a Lipcse kispadjára. Az első szezonban az élvonalba juttatta a Leipziget, majd átadta a klub vezetését Ralph Hasenhüttlnek. A 2018-19-es szezonban bejuttatta a Lipcsét az Európa-liga csoportkörébe, de onnan nem sikerült továbbjutni. A Bundesligában bronzérmes lett a csapat, így bejutott a BL csoportkörébe, illetve a kupadöntőig is eljutott, de ott a Bayern jobbnak bizonyult. A második lipcsei szerepvállalása után Julian Nagelsmann követte.

Raúl figyel a mesterre a Schalke csapatánál Forrás: AFP/Patrik Stollarz

A lipcsei időszak után újabb sportigazgatói megbizatások következtek, sorrendben a Red Bull Bragantino, a New York Red Bulls, az RB Salzburg, majd újra a Lipcse csapatainál. 2021 nyarától dolgozott sportigazgatóként a Lokomotiv Moszkvánál, innen csábította el a Manchester United, ahol a szezon végéig lesz a csapat menedzsere, majd további két éven át tanácsadóként dolgozik majd a klubnál.

A modern német iskola megteremtője, akitől most csodát várnak

Ralf Rangnick neve talán ismerősen cseng a magyar fociszurkolóknak, de abban biztosak lehetünk, ahogy az angoloknál jóval kevesebben hallottak már a hazájában csak Professzornak becézett szakemberről. De akkor miért vár tőle mindenki olyan sokat?

Az Angliában oly sikeres edzők, mint a Liverpoolt vezető Jürgen Klopp, a Chelsea-t irányító Thomas Tuchel vagy a Southampton menedzsere, Ralph Hasenhüttl, illetve a ma már a Bayern München vezetőedzőjeként dolgozó Julian Nagelsmann mind Rangnickot tartja egyik legfőbb edzői mentorának, így érthető, hogy Ole Gunnar Solskjaer utódjától sokat várnak Manchesterben.

A BBC hosszú cikkben próbálta bemutatni a német mestert, mégpedig úgy, hogy hozzá közel álló embereket faggatott Rangnickról. Lutz Pfannenstiel a Hoffenheimnél volt kollégája, Christian Fuchs pedig a Schalkénál volt játékosa, de a sztárszerzők közül Raphael Honigsteint is megszólaltatták.

Sir Alex Ferguson ellen a Bajnokok Ligájában Forrás: AFP/Daniel Roland

Adódik a kérdés, hogy az edzősködéssel legutóbb a Lipcsénél foglalkozó szakember egyáltalán miért vállalta a feladatot. Raphael Honigstein szerint hiába kereste nem olyan régen a Chelsea is hasonló ajánlattal, a Manchester United neve még mindig másképp cseng a piacon. Honigstein szerint Rangnick imádja Angliát és a Premier League-et, nem véletlenül focizott és tanult is Angliában. Annak is jelentősége van, hogy a szezon komolyabbik része még előttünk van, ennyi idő alatt lehet eredményeket felmutatni és a United annak ellenére, hogy csak nyárig akarja menedzserként foglalkoztatni, utána is igényt tart Rangnick szakértelmére. Tuchel példája bizonyítja, hogy rövidebb idő alatt is lehet komoly angliai tapasztalat nélkül akár BL-győzelmet is felmutatni.

„Ralf igazi szakértő, az egyik legjobb német edző, aki az elmúlt 15-20 évben dolgozott a Bundesligában. Bármit tett eddig, abban sikeres volt és nem titkolta, hogy egy nagy angol csapatnál bármikor szívesen dolgozna. A feladatról azt gondolom, hogy képes lehet stabilizálni a United csapatát és újra megfelelő pályára állítani azt. Szerintem a legjobb ember volt a piacon, akit szerződtetni lehetett" – mondta róla Lutz Pfannenstiel.

Rangnick pedigréje nem a trófeákban mérhető, az ő erőssége a csapatépítés, ahogy azt megmutatta Lipcsében és Hoffenheimben is.

Nem csak edzőként és sportvezetőként ért el sikereket, hanem igazi újítónak, gondolkodónak tartják. Sokszor emlegetik úgy, mint a modern pressing, azaz a letámadás megalkotója, aki óriási hatással volt a már fent említett fiatalabb német edzőgenerációra.

Eddigi legnagyobb sikere egy Német Kupa 2011-ből Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto

„Nagyon direkt focit játszat a csapataival, sok letámadással, visszatámadással, intenzív játékkal, ezért mindig izgalmas figyelni a csapatait. Ha visszatekintünk a Hoffenheim vagy a Lipcse csapataira, akkor valami olyasmire számíthatunk majd Manchesterben is.

Ralf mindig sikeres volt és szerintem mindig az is marad, mert mindent megtesz azért, hogy amit eltervez, az meg is valósuljon. Sokat vár el a játékosoktól, de legalább ugyanennyit magától is. Szerintem passzol a Manchester United keretéhez és olyan játékot fog játszatni, amit szeretni fognak majd az Old Traffordon. Ralf lehet a következő, aki leteszi a névjegyét a klub történelmében" – tette hozzá Pfannenstiel.

Christian Fuchs szerint a játékosokkal őszinte és egyenes edző Rangnick. „Nagyon érthető filozófiája van a játékkal, az edzésekkel és a letámadással kapcsolatban is, ez pedig soha nem fog megváltozni. A játékosokkal próbál közvetlen kapcsolatot kialakítani és nagyon őszinte. Emlékszem, egyszer Bécsben söröztünk, amikor a válogatottal készültünk és órákig beszélgettünk a Hoffenheimről. Aztán egyszer csak azt mondta, hogy jelenleg nem én vagyok az a játékos, akire szüksége van. Nagyon őszinte volt, ezt pedig értékeltem és két évvel később, amikor úgy gondolta, hogy készen állok, leigazolt. Azt mondta, játsszak, fejlődjek, tanuljak, két évvel később pedig azt mondta, készen állok. A Schalkénál dolgoztunk együtt, nagyok voltak az elvárások, de nem éreztette velem. Nagyon jól bánik az emberekkel, de komoly elvárásai vannak és arra törekszik, hogy csapatként dolgozzanak együtt a játékosok" – mondta Fuchs, aki a Schalke után a Liecester City játékosa lett és megnyerte a Premier League-et is.

A szakértők szerint nagy kérdés, mi lesz Cristiano Ronaldo sorsa

Több szakértő szerint is komoly kérdés az, hogy mi lesz a csapaton belül Cristiano Ronaldo sorsa. Sokak szerint idejét múlt az a taktika, hogy elől álldogál és csak akkor kapcsol őrületes sebességre ha támadásban van a csapata. Egyesek szerint Michael Carrick Chelsea elleni kezdőjén már a német mester keze nyoma volt látható, ugyanis az ötszörös aranylabdás csak csereként állt be és egy sokkal mozgékonyabb támadótrióval (Rashford, Sancho, Bruno Fernandes) állt fel a United. Carrick később azt mondta a meccs után, hogy még életében nem beszélt a némettel.

Ralf Rangnick és Timo Werner Lipcsében Forrás: Anadolu Agency via AFP/2016 Anadolu Agency/Ina Fassbender

Honigstein szerint Rangnick mindig jól kezelte az emberi kapcsolatokat, de könnyen lehet, hogy vannak olyanok, akik nem kezelik majd olyan jól, hogy folyamatosan keményebb munkára, esetleg változásra, változtatásokra próbálja rábírni őket. Rangnicknak főleg azokkal lehet majd problémája, akik a hierarchia csúcsán vannak. Nekik az az érdekük, hogy megtartsák a pozíciójukat, nem az, hogy elvégezzék a munkát, hogy megszerezzék a pozíciójukat, ez pedig más reakciót, akár ellenállást is kiválthat belőlük.

„Nem biztos, hogy lesz akkora mozgástere, mintha mondjuk három évre írt volna alá, ugyanakkor azt tehet, amit akar, mert végül úgyis távozik majd.

Komplikált lehet a helyzet, ha Ronaldo az a játékos lesz, akire nem tart igényt, de ezt alaposan meg kell majd fontolni. Kérdés, hogy fér majd be Ronaldo a Rangnick féle rendszerbe. Lehet, hogy bizonyos dolgokon változtatnia kell vagy a rendszer változik majd, ezt egyelőre nem tudhatjuk, de ez lesz a történet egyik legizgalmasabb része. Ralf dolgozott már együtt sokféle emberrel, megtanulta kezelni őket. A következő hat hónap a Manchester United élén, a küzdelem a dobogóért, a BL-ben és az FA-kupában sok lehetőséget biztosít, és biztosan érdekes lesz figyelni, hogy hangolódik egymásra Rangnick és a csapat" – mondta Honigstein.

Az is nagy kérdés, mi lesz majd Rangnick sorsa nyártól, ugyanis Angliában nem bevett szokás a sportigazgatói szerepkör, pláne a Manchester United csapatánál,

ahol csak az utóbbi időben jöttek rá, hogy lehet szét kéne osztani mindazokat a feladatokat, amiket évtizedekig Sir Alex Ferguson egy személyben látott el és tartott kézben.

„Nem vagyok abban biztos, hogy a jövőbeni szerepének komoly súlya lesz, nem hiszem, hogy a United fel van erre készülve. Rangnick karrierje ott tart, hogy tanácsokat ad kluboknak, szövetségeknek, sportigazgatóknak. A célja az, hogy hasznosítsa a megszerzett tudását és továbbadja olyanoknak, akiknek erre szüksége van. Fizetnek a tanácsaiért és ha nem kérnek belőle, akkor majd odébbáll" – mondta Honigstein.

Gulácsi Péter is volt a játékosa Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

„Előszeretettel nevezik Németországban a Professzornak. Minden, amit tesz az jól átgondolt, Elképesztő érzékkel építi fel a klubokat strukturálisan. Elég ha csak a Red Bull Salzburg vagy a Lipcse példáját nézzük. Utóbbi gyakorlatilag egy edzőpályából nőtte ki magát, komoly utánpótlással egyetemben, ahol a kor legkomolyabb tudományos vívmányait alkalmazzák. Nagyon jól képes előre tervezni, nem véletlen, hogy a pályafutását is úgy tervezte meg, ahogy. A lipcsei szerződése után már tanácsadói szerepre vágyott, ezt meg is kapta Moszkvában. Manchesterben is sikeres lehet, akkor pedig hosszabb távú terveket is szövögethet akár. Minden lehetséges és csak azon fog múlni, hogy milyen eredményeket és sikereket ér majd el" – tette hozzá Pfannenstiel.

Mire számíthatunk a pályán?

  • Gegenpressing

Az oly' divatos kifejezés, ha német edzőkről beszélünk, a Gegenpressing. Ennek a lényege a letámadás, hogy az ellenfél folyamatos nyomás alatt legyen. A lényeg, hogy az ellenfelet hibára kell kényszeríteni, majd jöhet a gyors ellentámadás. A labda nélküli mozgás legalább annyira fontos, mint amikor a labdát birtokolja a csapat.

  • Gyors átmenet védekezés és támadás között

Rangnick már több helyen is bevetette a visszaszámláló órát edzések közben. Hoffenheimben volt egy óra, amit a nyolc másodperces szabály alkalmazására használtak. A játékosoknak nyolc másodpercük volt arra, hogy visszaszerezzék a labdát, míg a labdát birtokló csapatnak tíz arra, hogy kapura lőjön. Az edzők szerint sokakat idegesített az óra, de amikor hozzászoktak a játékosok, akkor nagy segítség volt a felkészülés során.

  • Minden fejben dől el

"Train the brain" – azaz eddzük az agyat. Rangnick szerint a játékosokat provokálni kell, kizökkenteni őket a komfortzónájukból edzéseken, nehéz helyzetek elé állítani, hogy pillanatok alatt kelljen döntéseket hozniuk. Ezeknek a jótékony hatásait majd éles helyzetben lehet viszontlátni a pályán.

  • Minden területen fejlődni kell

Érdemes pár statisztikai adatot összevetni a Rangnick vezette Lipcse és a Manchester United mostani szereplése között. A 2018-19-es Lipcse a Bundesligában az alábbi statisztikai mutatókban a legjobb volt a bajnokságban: szerelések, sikeres nyomásgyakorlás, labdaszerzés, megelőző szerelés, kapura lövés az ellenfél hibájából és kapott gólok. Ehhez képest a United ebben a szezonban a Premier League-ben ezekben a mutatókban sorrendben a 20., 19., 19., 19., 20. és 18. összesen 13 fordulót követően.

Ralf Rangnick és Ralph Hasenhüttl Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Bernd Thissen

A feladat tehát adott és van is hová fejlődni. Ralf Ragnick komoly feladatot kapott, de olyat, amit egy fociedző nem utasíthat vissza, mert ha a Manchester United hív valakit, akkor az illető ritkán mond nemet. Rangnick éppen ott, azaz a Premier League-ben bizonyíthat majd, ahol a tanítványai aratják a legnagyobb sikereket az utóbbi években, kérdés, a mester mennyire tudja még tartani a lépést a fiatalokkal. Hamarosan kiderül.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Arsenal 35 24 5 6 82-26 56 78
GY
GY
V
GY
GY
I
2.
Liverpool 34 22 4 8 75-34 41 74
GY
D
V
GY
V
I
3.
Manchester City 32 22 3 7 76-32 44 73
D
D
GY
GY
GY
I
4.
Aston Villa 34 20 8 6 71-50 21 66
GY
V
D
GY
GY
I
5.
Tottenham Hotspur 32 18 8 6 65-49 16 60
V
GY
D
GY
V
I
6.
Manchester United 33 16 12 5 51-50 1 53
D
V
D
D
GY
I
7.
Newcastle United 33 15 13 5 69-54 15 50
GY
D
GY
GY
V
I
8.
West Ham United 34 13 12 9 54-63 -9 48
V
D
GY
V
V
I
9.
Chelsea 32 13 11 8 61-57 4 47
D
GY
D
GY
V
I
10.
AFC Bournemouth 34 12 13 9 49-60 -11 45
GY
V
D
V
GY
I
Teljes lista