Társoldalunk:

Aranylabda, VVK-siker és BL-szereplések: 121 éves lett a Fradi focicsapata

2021.12.03. 14:07

2021. december 3-án ünnepli fennállásának 121. évfordulóját az FTC labdarúgó-szakosztálya.

A Ferencvárosi Torna Clubot 1899. május 3-án alapították, majd nem sokkal később, 1900. december 3-án a labdarúgó-szakosztály is létrejött. A klub futballcsapata az elkövetkezendő évtizedekben a magyar labdarúgás legmeghatározóbb együttesévé vált. Megalapításának 121. évfordulóját ünneplő szakosztály fennállása óta számos emlékezetes pillanattal és sikerrel örvendeztette meg a szurkolóit - írja a fradi.hu.

1900. december 3-án alapították meg a Fradi labdarúgó-szakosztályátForrás: fradi.hu

A szakosztály a férfi labdarúgásban elért 32 magyar bajnoki cím és a 23 Magyar Kupa-győzelem mellett az európai kupasorozatokban is eredményesen képviselte Magyarországot és Ferencvárost. Az FTC 1928-ban és 1937-ben is megnyerte a Közép-európai kupát, de legnagyobb nemzetközi sikere az 1965-ös Vásárvárosok Kupája, a VVK megnyerése, miután az 1965. június 23-án, Torinóban lejátszott fináléban dr. Fenyvesi Máté góljával 1-0-ra legyőzte a Juventust.

Az egyéni elismerések terén is egyedülálló sikereket ért el a szakosztály, ugyanis máig a Ferencváros büszkélkedhet Magyarország egyetlen aranylabdásával. A legendás játékos, Albert Flórián 1967-ben érdemelte ki a futballistának adható legnagyobb egyéni elismerést.

Max Urbini, a France Football főszerkesztője (j) átadja az Aranylabdát Albert Flóriánnak, 1967 legjobb játékosának a városligeti Gundel ÉtterembenForrás: MTI/Szebellédy Géza

A Fradi a kilencvenes években is történelmet írt, miután 1995-ben elsőként a magyar együttesek közül bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe, ahol a holland Ajax, a spanyol Real Madrid és a svájci Grasshoppers volt az ellenfele, utóbbi ellen a Fradi meg is szerezte első győzelmét a BL-ben. Vincze Ottó két, illetve Lisztes Krisztián egy góljával, idegenben 3-0-ra legyőzte a svájciakat Zürichben.

25 évvel később, 2020-ban a csapat ismét az európai labdarúgás elitjében, a Bajnokok Ligájában szerepelt egy csoportban a Barcelonával, a Juventusszal, valamint a Dinamo Kijevvel, az idén pedig – 2019 után ismét – már az UEFA Európa Liga csoportkörében képviseli hazánkat.