Társoldalunk:

Hihetetlen szerencsével nyert a Honvéd Pakson

2021.12.03. 22:00

Hiába vezetett kétszer is a Paks, hazai pályán végül 3-2-re kikapott a kétszer is szerencsés góllal egyenlítő, a végén pedig utolsó perces, kapufás 11-essel fordító Honvédtól.

A maga nemében rangadót játszott a két csapat, még akkor is, ha az elmúlt időszak egyikük számára sem volt igazán sikeres. A 18 ponttal 6. helyen álló Paks utóbbi nyolc bajnokijából csak kettőt, míg a 16 ponttal a 7. helyen álló Honvéd az utóbbi hat meccséből ötöt elvesztett, és csak egyet nyert meg. A Paks ettől függetlenül az élvonal egyik legveszélyesebb csapata, hiszen Bognár György együttesénél egyetlen más csapat sem szerzett több gólt: 14 meccsen 33 alkalommal voltak eredmények. A tolnaik "állandó" kezdőjéből talán csak Kinyik Ákos hiányzott a védelemből, elől viszont ezúttal is a góllövőlistát 10 találattal vezető Ádám Martin és Böde Dániel rohamozott.

A hetek óta az állásával játszó Horváth Ferenc a túloldalon nem számolhatott az egyaránt eltiltott Ivan Lovriccsal és Batik Bencével, valamint a sérült Bőle Lukáccsal sem.

A Paks három és fél éve nem győzte le hazai pályán a Honvédot, ez azonban nagyon zavarta őket abban, hogy már az 5. percben megszerezzék a vezetést: Bognár István indította remekül a jobbra kihúzódó Ádám Martint, aki egyet tolt befelé a labdán, majd 17 méterről gyönyörűen tekert a Honvéd kapuának jobb oldalába (1-0). Ez volt a paksi csatár idénybeli 11. gólja!

A gól után állandósult a paksi fölény, sorra dolgozta ki a lövőhelyzeteket a hazai csapat, Szappanosnak Ádám Martin, Sajbán és Bognár lövésénél is a helyén kellett lennie. És míg a paksi ultrák arról énekeltek, hogy "Ádám Martin a legnagyobb király", addig a vendégszektorból zúgott a "k*rva gyenge". És valóban nem játszott jól a Honvéd, Rácz Gergőnek néhány kósza beadás lehúzásán kívül szinte egyáltalán nem volt dolga.

 A 25. perc táján azért kétszer-háromszor már a Honvéd is eljutott a paksi kapu közelébe, de csak Zsótér Donát beadásai jelentettek némi izgalmat a hazai drukkerek számára. A 32. percben aztán váratlanul közel járt a Honvéd az egyenlítéshez: Hidi Patrik lőtt 14 méterről, a labda kijött Ráczról, pont Hidihez pattant, aki ezúttal fejjel próbálkozott, de a földről felpattanó paksi kapus megfogta a labdát. Négy perccel később megint Hidi került helyzetbe, a védők elkotorták előle a labdát, amit Nono lőtt kapura, Szélpál tisztázott a gólvonalról, azonban pont Lukicshoz lőtte a labdát, ő pedig tíz méterről a kapuba vágta azt (1-1). Ha nem pattan meg a labda Windecker Józsefen, akkor alighanem mellé ment volna.

Ádám Martin (16) ezúttal is gólveszélyesen és eredményesen játszottForrás: MTI/Vasvári Tamás

A 42. percben Papp Kristóf került helyzetbe a Honvéd tizenhatosán, de Pantelics nyújtott lábbal térden talpalta a paksi középpályását, akit ápolni kellett az eset után. Mire lábra állt addigra a VAR-kamionból már jelezték Berke Balázs játékvezetőnek, hogy nézze meg az esetet,

ő pedig rövid videozás után büntetőt ítélt, amit Ádám Martin vágott magabiztosan a kapu közepébe (2-1).

Mégsem ment előnnyel szünetre a Paks: a 48. percben Hidi Patrik lőtt kapura 17 méterről, a labda megpattant a blokkolni igyekvő Tamás Olivér lábán, így pedig esélye sem volt Rácz Gergőnek (2-2).

A második félidő is enyhe paksi fölénnyel kezdődött, de most nem volt meg bennük ugyanaz a lendület, mint az első játékrész elején, ráadásul a Honvéd is összeszedettebb képet mutatott. Sőt, az 55. percben egy szöglet után Baráth Botond fejelt közvetlen közelről a léc fölé. Általában is fölénybe került a Honvéd, a 60. percben Balogh szabálytalansága (gyomron rúgta Pantelicset) után Zsótér 18 méterről megeresztett lövését kellett védenie Rácznak.

A Honvéd csapatkapitánya, Hidi Patrik (balra) nem csak a küzdésből vette ki a részét, hanem két vendég gólból isForrás: MTI/Illyés Tibor

A 66. percben Bognár István 20 méteres lövése után kellett először védenie a második félidőben Szappanosnak, ki is tolta a jobb alsó sarokba tartó labdát. 

Sokkal kiegyenlítettebb volt a meccs, mint az első félidőben, főként azért, mert a Paks játékából hiányzott a lendület, miköben a Honvéd már nem csak a vereség elkerülésére játszott: a 73. percben Zsótér lépett ki, és lőtt 18 méterről a bal kapufa mellé - szép megoldás volt, mégha lesről is született.

A hajrára már nem jutottak igazi izgalmak, és már úgy nézett ki, hogy marad a 2-2-es döntetlen, amikor Lenzsér a 92. percben megtaposta a luftot rúgó Lukicsot a paksi tizenhatoson belül, Berke Balázs pedig újabb rövid videozás után meg is adta a büntetőt, amit a sértett a bal kapufa segítségével be is gurított a kapuba, így pedig végül 3-2-re nyert a Honvéd.

Eredmény, NB I, 15. forduló:
Paksi FC - Bp. Honvéd FC 2-3 (2-2)
gól: Ádám Martin 4., 44. (11-esből), ill. Lukics 36., 90+5 (11-esből), Tamás O. 45+2. (öngól)