A Puskás Akadémia 10 emberrel is pontot szerzett a Fraditól

2021.12.04. 17:35

A labdarúgó NB I 15. fordulójában a Ferencváros 1-1-es döntetlent játszott a Puskás Akadémia ellen a Groupama Arénában. Az első félidőben Laidouni góljával vezetett a Fradi, de a szünet után Baluta gyorsan kiegyenlített. A 65. percben Szolnoki kiállítása után emberelőnybe került a hazai csapat, amely a folytatásban csak helyzetekig jutott, de nem tudta megszerezni a győztes gólt.

Az utóbbi négy bajnoki mérkőzését egyaránt megnyerő, éllovas Ferencváros a harmadik helyezett Puskás Akadémiát fogadta a Groupama Arénában az OTP Bank Liga 15. fordulójának rangadóján. Az NB I-ben a 20. alkalommal lépett pályára egymás ellen a két csapat, augusztusi mérkőzésük januárra halasztása miatt ebben a szezonban először csaptak össze. Az Európa-ligában is szereplő Fradi a magyar bajnokságban remek formát mutatott, a védelme különösen masszív, legutóbb a Zalaegerszeg ellen kapott gólt, még október közepén.

Az NB I két legjobb formában futballozó csapatának mérkőzése jó iramban kezdődött. Az első helyzet a címvédő Fradi előtt adódott egy szöglet után, de Ryan Mmaee csúsztatását követően Blazic nem tudta eltalálni a kaput.

Negyedóra sem telt el a meccsből, de a Fradi bosnyák balhátvédjét, Civicet egy szerencsétlen ütközés után le kellett cserélni - a bal bokája sérült meg -, a helyére a horvát Cabraja állt be. A találkozó első 20 perce nem telt túlzottan eseménydúsan, a Fradi uralta a játékot, de nem tudott ziccerbe kerülni, a Puskás pedig csak elvétve lépte át a felezővonalat.

A 31. percben aztán kihasználta az első jelentősebb helyzetét Peter Stöger csapata. Egy szögletet követően Laidouni lőhetett, aki egy átvétel után tűzte kapura a labdát, amely a jobb kapufát érintve vágódott a hálóba.  A vendégek kapusa, Markek lábbal beleért a lövésbe, de hárítani már nem tudott.

Laidouni góljával vezetett a FradiForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A 39. percben Ryan Mmaee húzott el a jobb oldalon, középre tett labdáját Tokmac estében lőtte mellé, érett a második Fradi-gól. A Puskás Akadémia támadásban teljesen súlytalan volt, az első félidőben kapura lövést sem tudott felmutatni.

A második félidőben meglepetésre gyorsan kiegyenlített Hornyák Zsolt csapata, kihasználva egy nagy védelmi hibát a 49. percben. A 100. Fradi-meccsét játszó Botka helyére a félidőben Wingo állt be, aki egy jobb oldali beadás után nem tudott felszabadítani, ezt pedig Baluta kihasználta és hét méterről a jobb alsó sarokba lőtt. 

Az 57. percben Zachariassen megint előnyhöz juttathatta volna a nyomást újra fokozni próbáló Ferencvárost, de Marin beadása után közelről nem tudta kellő erővel kapura küldeni a labdát.

A Puskás is közel állt az újabb gólhoz, Spandler fejese után a gólvonalról kellett kivágnia a labdát Blazicnak. A 64. percben Cabraja szép szabadrúgását védte a Puskás kapusa, Markek. Eseménydúsabb, változatosabb játékot hozott a második félidő. 

A Ferencváros a 66. percben emberelőnybe került, mert Szolnoki felrúgta Uzunit, amiért megkapta a második sárga lapját Andó-Szabó Sándor játékvezetőtől.  A kiállítás után még nagyobb fölényben játszott a Fradi, a vendégcsapatnak ezek után a döntetlen elérése is bravúrnak számított volna.

Egyre fogyott az idő, és még mindig 1-1 állt az eredményjelzőn. Stöger cserékkel frissítette a csapatot, a hajrára Bolit is beküldte Besic helyett, tehát védekező középpályás helyére befejező csatárt állított be a gólszerzés érdekében.

A 83. percben az emberhátrányban küzdő Puskás is helyzetbe került, Baluta jutott el lövésig, de Dibusz leért a jobb alsó felé tartó labdára.

Az utolsó percekben próbálta fokozni a nyomást a Fradi, Mmaee fejesét nagy bravúrral hárította az egész meccsen remekül védő Markek, majd a 89. percben gólt is lőttek a zöld-fehérek, de Zubkov lesen állt, így nem adta meg a bíró a találatot.

A folytatásban az eredmény már nem változott, az FTC ezzel a döntetlennel is öt ponttal vezeti az NB I-et a második Kisvárda előtt, amelyet a harmadik Puskás Akadémia pontszámban beért.