A 97. percben kapott ki, megint kieső helyen az Újpest

2021.12.05. 18:11

A labdarúgó OTP Bank Liga 15. fordulójának záró mérkőzésén az MTK Budapest egy 96. percben megítélt tizenegyesnek köszönhetően 2-1-re legyőzte az Újpest FC-t az Új Hidegkuti Nándor Stadionban, ezzel Márton Gábor csapata elmozdult a kieső helyről, míg az Újpest ismét visszacsúszott a veszélyzónába.

Az MTK pocsék formában várhatta a meccset, ugyanis a legutóbbi hét bajnoki mérkőzésén nyeretlen maradt, ezekből ráadásul ötöt elveszített, és a tabella utolsó helyéről kezdte a fordulót. Márton Gábort november 12-én nevezték ki az MTK edzőjének, de a kék-fehérek a Kispesten 3-0-ra, Kisvárdán pedig 5-0-ra kaptak ki.   

Az Újpest jó formában érkezett az MTK otthonábaForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezzel szemben az Újpest jelentős formajavuláson ment át. Michael Oenning csapata a legutóbbi két meccsét megnyerte az NB I-ben, és a borzalmas őszi szerepelést követően decemberre elmozdult a kieső helyről az OTP Bank Ligában.

A mérkőzés elején kiegyenlített játék zajlott, az első igazán nagy helyzetre a 23. percig kellett várni. Egy bal oldali szabadrúgás után az Újpest kapusa, Banai Dávid rossz helyre ütötte ki a labdát, a kipattanóra érkező Gheorghe Grozav visszakanalazta a labdát az üres kapuba, de a gólvonalra befutó Luca Mack tisztázni tudott a kapu torkából.

A 30. percben tizenegyest kaphatott volna az MTK. Egy kapu előtti kavarodásban Katona Mátyás rúgta meg hátulról Varju Benedek térdhajlatát. Ezt követően az Újpest kontrázott, de a támadás végén Karakó Ferenc játékvezető fülére szóltak, hogy illene visszanéznie az esetet. Azonban a bíró hosszas videózás után nem ítélt büntetőt az MTK-nak.

A második félidőt jobban kezdte az MTK, amely a 49. percben az északmacedón Bojan Miovski góljával megszerezte a vezetést, de Karakó játékvezető les miatt érvénytelenítette a találatot, az ítéletet pedig két perccel később a VAR-kocsiban is megerősítették.

Nyolc perccel később óriási MTK-lehetőség maradt ki. Grozav kapott egy lekészített labdát, a román válogatott támadó 14 méterről, teljesen tisztán lőhetett kapura, de kis híján kilőtte a labdát az új Hidegkuti Nándor Stadionból.

Ylber Ramadani, az MTK és Katona Mátyás, az Újpest játékosának a párharcaForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A 69. percben ismét nagyon közel állt az MTK a gólhoz. Miovski tört be a tizenhatoson belülre, majd egy szép cselt követően 14 méterről eltekerte a labdát a hosszú sarok irányába, de balszerencséjére a labda kipattant a kapufáról. A lecsorgót azonban Grozav gyűjtötte be, aki nagy helyzetben ismét méterekkel kapu fölé lőtt.

A 73. percben aztán a semmiből megfogyatkozott az MTK. Egy kiugratással Junior Tallo léphetett volna ki, de Marko Perkovic lerántotta az újpesti csatárt, Karakó játékvezető pedig gondolkodás nélkül felmutatta a piros lapot a horvát védőnek.

Túl sokáig azonban nem játszott emberhátrányban az MTK, mert Junior Tallo 81. percben történt belépője miatt az Újpest is megfogyatkozott. Az elefántcsontparti támadó az albán Ylber Ramadaninak lépett oda a félpályánál egy teljes ártalmatlan szituációban, amiért megkapta a második sárga lapját.

A kiállítás viszont nem az MTK-t hozta fel, hanem az Újpest szerezte meg a vezetést. A 84. percben egy kimaradt MTK-lehetőség után a csereként beállt Stieber Zoltán indította a belga Yohan Croizet-t, aki megküzdött a labdáért, majd Somodi mellett 13 méterről a jobb alsó sarokba lőtt.

Yohan Croizet szerezte meg a vezetést az ÚjpestnekForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A 87. percben aztán összejött az MTK-nak az egyenlítés. Egy könnyű síppal befújt szabadrúgást Kovácsréti Márk végezhetett el, és a felugró sorfal alatt, fineszes megoldással a bal alsó sarokba gurított.

A hajrában már egyik csapatnak sem volt komoly helyzete, úgy tűnt, marad az 1-1-es döntetlen. Azonban a 96. percben egy szöglet után Miovski ollózott kapura, amibe Miroslav Bjelos kapott bele kézzel, Karakó játékvezető pedig habozás nélkül tizenegyest ítéltamit Bojan Miovski értékesített, ezzel pedig az MTK megnyerte a meccset és elmozdult a kiesőzónából, míg az Újpest visszacsúszott a 11. helyre.

Ajánlataink