Vágólapra másolva!
Az Atlético Madrid 3-1-re legyőzte az FC Porto csapatát idegenben kedden a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójában, így Diego Siemone együttese jutott tovább, míg a portugál együttes tavasszal az Európa-ligában folytathatja szereplését. A csoport másik mérkőzésén a Liverpool fordított az AC Milan otthonában és 2-1-re nyert, ezzel az angol csapat mind a hat meccsét megnyerve végzett a B csoport élén.

Az A, a B, a C és a D csoport zárófordulóját rendezték kedden a labdarúgó Bajnokok Ligájában. A nyolc 16 közé jutást érő helyből hét már korábban elkelt, azonban a B jelű kvartettben óriási izgalmakra lehetett számítani, ugyanis az egy kiadó helyre három csapat is pályázott. Így tehát

az utolsó forduló előtt még az FC Porto, az Atlético Madrid, valamint az AC Milan is abban reménykedhetett, hogy ki tudja harcolni a továbbjutást.

A portugál csapatnak a saját kezében van a sorsa, ugyanis ha legyőzi otthon az Atlético Madridot, akkor a Milan-Liverpool mérkőzés végkimenetelétől függetlenül továbbjut. Döntetlen esetén, viszont arra van szükségük, hogy az olasz bajnoki listavezető ugyancsak pontokat veszítsen a Liverpoollal szemben. Az Atlético Madrid pedig csak abban az esetben játszhat nyolcaddöntőt, ha nyer a Porto otthonában, a Milan viszont nem győzi le az angol együttest.

Az első percek legizgalmasabb jelenetét Pioli és Klopp szolgáltatta, miután összeszólalkozott egymással a két edző a pálya szélén Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Piero Cruciatti

A két együttes múltja és jelenlegi formája alapján erre talán kevés esély mutatkozik, hiszen a Bajnokok Ligájában eddig 5 alkalommal találkoztak egymással, egy döntetlen mellett háromszor született Liverpool győzelemmel és csupán egyszer nyert az AC Milan. Azonban a Liverpool milánói vendégszereplése a 2005-ös BL-döntő miatt különösen pikánsnak ígérkezett, ugyanis azt az összecsapást a történelem egyik legfordulatosabb, legizgalmasabb fináléjaként tartják számon. Két évvel később viszont a Milan visszavágott és az athéni döntőben legyőzte a Liverpoolt.

A százszázalékos Liverpool már biztos csoportelsőként várhatta a Milan elleni összecsapást, Jürgen Klopp pedig ennek tudatában meglehetősen tartalékos csapatot küldött pályára.

A hazai együttesnél számos játékos hagyta ki sérülés miatt a fontos mérkőzést, többek között Calabria, Castillejo, Giroud, Kjaer, Pellegri, Plizzari, vagy épp Rebic sem állhatott Stefano Pioli rendelkezésére.

Az olasz mester így a Maignan – Kalulu, Tomori, Romagnoli, Hernández – Tonali, Kessié – Messias, Díaz, Krunic – Ibrahimovic kezdőt küldte pályára.

A Liverpool kezdte jobban a mérkőzést, azonban a Milan hatékonyságban jobbnak bizonyult, ugyanis szinte az első helyzetéből megszerezte a vezetést. A 29. percben egy jobb oldali szöglet után Alisson éppen Tomori elé ütötte a labdát, aki közvetlen közelről méterről lőtt a kapuba. Ez volt az angol védő első európai kupagólja.

Fikayo Tomori ünnepli az első BL-gólját, amivel a Milan megszerezte a vezetést Forrás: AFP/Miguel Medina

A gól után a vendégek nagyobb iramra kapcsoltak, bizonyítva, hogy a biztos továbbjutás ellenére fontos számukra a mérkőzés. A 36. percben pedig össze is jött az egyenlítés.

Oxlade-Chamberlain távoli lövése kipattant a Milan kapusáról, Mike Maignanról, azonban pechjére a labda éppen Mohamed Szalah elé került, aki közelről értékesítette a ziccert. Az egyiptomi támadó a 7. gólját szerezte ebben a BL-szezonban, ezzel a Liverpool legeredményesebb góllövője lett egy csoportkörön belül.

Mindössze 7 percig vezetett a Milan a Liverpool ellen Forrás: AFP/Miguel Medina

Az első félidő hajrájában Jürgen Klopp csapata a játék minden elemében felülmúlta riválisát, azonban újabb gólt nem sikerült szereznie, így döntetlennel vonultak szünetre a csapatok.

A Liverpool a második félidőt is sokkal intenzívebben kezdte, az 55. percben pedig Origi góljával fordított. A Milan gólszerzője, Tomori adta el a labdát a saját tizenhatosa előtt, Mané lövését Maignan hatalmas bravúrral ugyan kiütötte, de a belga csatár mintegy tíz méterről a kapuba fejelte a kipattanót.

A hátralévő időben is uralta a mérkőzést a Liverpool, amely végül teljesen megérdemelten gyűjtötte be a három pontot. Ezzel Jürgen Klopp együttese százszázalékosan zárta a csoportkört, a Milan viszont a kvartett negyedikjeként elbúcsúzott az európai kupasorozatoktól.

A csoport másik mérkőzésén az Atlético Madrid a Porto otthonába látogatott. Diego Simeone együttese nem várta jó formában az összecsapást, ugyanis a Milan ellen az előző fordulóban roppant gyengén futballozott, míg a hétvégén a Mallorcától kapott ki hazai pályán a spanyol bajnokságban. Továbbá az sem a spanyoloknak kedvezett, hogy a védelemben Trippier, Giménez, Savic és Felipe is hiányzott, így az elég furcsán hangzó Hermoso-Kondogbia kettős kezdett a védelem tengelyében.

Annak ellenére, hogy az Atlético számára élet-halál mérkőzés volt, csupán egyetlen igazán komoly helyzete volt az első félidőben. Ráadásul a megsérült Luis Suárezt már szűk negyed óra után elvesztette.

A Porto viszont sokkal élesebb volt, sőt a 32. percben kis híján megszerezték a vezetést a portugálok, Luis Días helyzeténél hatalmas bravúrt kellett bemutatnia Oblaknak. Az első játékrész hajrájában aztán ismét az Atlético szlovén kapusának volt dolga, Marko Grujic lapos lövését fogta, így gól nélküli döntetlennel vonultak szünetre a csapatok.

Hiába járt közelebb a gólhoz a Porto, gól nélküli döntetlennel zárult az első félidő Forrás: AFP/Miguel Riopa

A fordulás után is a Porto játszott veszélyesebben, az Atlético szinte teljesen beszorult a saját térfelére. Az 52. percben Taremi került helyzetbe, Oblak viszont ismét hatalmasat védett, ezúttal lábbal.

A Porto kihagyott helyzetei megbosszulták magukat, ugyanis óriási mázlival megszerezte a vezetést az Atlético Madrid.

Az 56. percben szögletet végezhetett el a spanyol csapat, a megcsúsztatott labda éppen a teljesen üresen maradt Griezmann elé került, aki közvetlen közelről az üres kapuba lőtt. A világbajnok csatár a 4. gólját szerezte a BL-ben.

Antoine Griezmann szinte a semmiből szerzett vezetést az Atléticónak Forrás: AFP/Miguel Riopa

A gól kissé megfogta a hazaiakat, az Atlético pedig kis híján tovább növelte előnyét, de Cunha ziccerét Diogo Costa ujjheggyel védte, a kipattanót pedig Koke háttal a kapunak mellé sarkazta.

A várakozásoknak megfelelően ahogy telt az idő egyre feszültebbé vált a mérkőzés. A 68. percben Yannick Carrasco sportszerűtlen cselekedete után szabadultak el az indulatok, az Atlético játékosa nem adta vissza a labdát a hazaiaknak, majd teljesen szándékosan lekevert egy pofont az egyik portugál játékosnak.

A belga szélsőt azonnali piros lappal kiállította a játékvezető, azonban az indulatokat így sem sikerült megfékeznie, ugyanis kisebb tömegverekedés alakult ki a játékosok között, aminek következtében repkedtek a sárga lapok, sőt a Porto játékosa, Wendell is a kiállítás sorsára jutott. A brazil hátvéd mindössze 7 percet töltött a pályán.

A hajrát megnyomta a Porto, azonban a spanyol csapat szervezett védekezésének köszönhetően nem tudott góltszerezni, sőt, még igazán komoly helyzetet sem tudott kialakítani. Az utolsó percek igazán őrült végjátékot hoztak. Egy kontratámadás után előbb Griezmann ugratta ki Correát, aki a kapus mellett pazarul lőtt a bal alsó sarokba. Majd a teljesen szétesett portói védelemnek De Paul adta meg a kegyelem döfést. A hazai csapat erejéből már csak a szépítésre futotta, Sergio Oliveira büntetőből volt eredményes.

Sikerével az Atlético Madrid továbbjutott, míg a Porto tavasszal az Európa-ligában folytathatja.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. (utolsó) forduló:
B csoport:
AC Milan (olasz)-Liverpool FC (angol) 1-2 (1-1)
FC Porto (portugál)-Atlético Madrid (spanyol) 1-3 (0-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Arsenal 6 4 1 1 16-4 12 13
V
GY
GY
GY
D
2.
PSV Eindhoven 6 2 1 3 8-10 -2 9
D
D
GY
GY
D
3.
Lens 6 2 2 2 6-11 -5 8
GY
D
V
V
GY
4.
Sevilla 6 0 4 2 7-12 -5 2
D
V
V
V
V

C csoport:
Borussia Dortmund (német)-Besiktas (török) 5-0 (2-0)
Ajax Amsterdam (holland)-Sporting Lisboa (portugál) 4-2 (2-1)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Real Madrid 6 6 0 0 16-7 9 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
SSC Napoli 6 3 2 1 10-9 1 10
V
GY
D
V
GY
3.
Braga 6 1 4 1 6-12 -6 4
GY
V
V
D
V
4.
Union Berlin 6 0 4 2 6-10 -4 2
V
V
D
D
V

D csoport:
Real Madrid (spanyol)-Internazionale (olasz) 2-0 (1-0)
Sahtar Donyeck (ukrán)-Sheriff Tiraspol (moldovai), Kijev 1-1 (1-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Internazionale 6 3 0 3 8-5 3 12
GY
GY
GY
D
D
2.
Real Sociedad 6 3 0 3 7-2 5 12
GY
GY
GY
D
D
3.
Salzburg 6 1 4 1 4-8 -4 4
V
V
V
D
V
4.
Benfica 6 1 4 1 7-11 -4 4
V
V
V
D
GY