A Bayern a hóhér szerepében: több mint 20 év után eshet ki a BL-csoportkörben a Barcelona

fbl Horizontal
Barcelona's Spanish midfielder Gavi outpasses Bayern Munich's French defender Dayot Upamecano during the UEFA Champions League first round group E football match between Barcelona and Bayern Munich at the Camp Nou stadium in Barcelona on September 14, 2021. (Photo by LLUIS GENE / AFP)
Vágólapra másolva!
Több mint 20 év után fordulhat elő először az FC Barcelonával, hogy nem jut be a legjobb 16 közé a labdarúgó Bajnokok Ligájában, miközben az F csoportban az Atalanta és a Villarreal egymással játszik majd a továbbjutásért a főtáblás küzdelmek szerdai utolsó fordulójában.

A katalán együttesnek nagyon nehéz dolga lesz, ugyanis a már biztosan csoportelső és a kontinens egyik legjobb formájában lévő csapata,

a Bayern München otthonában kellene győznie ahhoz, hogy tavasszal a BL-ben folytathassa a szereplését. A Xavi Hernandez vezette Barcának vélhetően a döntetlen sem lesz elég,

a csoport másik meccsén ugyanis a Benfica a Dinamo Kijevet fogadja, s mivel az ukránok már biztosan búcsúznak az európai kupaporondtól, számukra tét nélküli a lisszaboni összecsapás. Nem úgy a Benficának, amely hazai pályán legyőzte a Barcelonát, majd idegenben döntetlent játszott vele, így az egymás elleni mérleg a portugáloknak kedvez, ha szerda este pontegyenlőség alakulna ki a felek között.

A Bayern München ejtheti ki a Barcelonát a BL-ből Forrás: AFP/Lluis Gene

A Bayern München a Borussia Dortmund vendégeként szombaton 3-2-re megnyert Bundesliga-rangadót követően várja a Barcelonát, melyet az első fordulóban - még szeptemberben - idegenben vert magabiztosan, 3-0-ra. Az eddig százszázalékos bajorok vélhetően a szerda esti találkozót sem veszik félvállról, miközben

Xavi a Betistől elszenvedett szombati egygólos vereséget követően azt mondta, "állatokként kell küzdeniük" Münchenben, ha ki akarják harcolni a nyolcaddöntőbe kerülést.

Xavi sikerre készül Münchenben Forrás: AFP/Lluis Gene

Kiemelte: helyzetüket

könnyíti, hogy elsősorban saját maguktól függnek, és csak másodsorban a Benfica eredményétől.

Hozzátette: arra kell összpontosítaniuk, hogy olyan játékot és teljesítményt nyújtsanak, mint a Betis elleni találkozó második felvonásában.

Julian Nagelsmann, a Bayern München vezetőedzője kedden elmondta, a lehető legerősebb összetételű együttest tervezi pályára küldeni.

– üzente Nagelsmann a továbbjutásban bízó Benfica-szurkolóknak a keddi sajtótájékoztatóján. A Bayern München vezetőedzője elárulta, hogy a lehetőségei azért korlátozottak a csapat összeállítását illetően, ugyanis Leon Goretzka, Joshua Kimmich, Serge Gnabry, Marcel Sabitzer és Eric Maxim Choupo-Moting biztosan nem lép pályára a szerdai találkozón.

Julian Nagelsmann megnyugtatta a Benfica szurkolóit Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann/Sven Simon

A Barcelona legutóbb a 2000/2001-es idényben kényszerült búcsúra a csoportkört követően,

de akkor még a legjobb 16 együttest négy négycsapatos csoportba sorsolták, s azután következett az egyenes kieséses szakasz. Érdekesség, hogy azt a kiírást végül épp a Bayern München nyerte meg, a Barca az AC Milant, a Leeds Unitedet és a Besiktast felvonultató csoportban végzett harmadikként, s került át az UEFA Kupába.

Az F csoportban a második Villarreal és harmadik Atalanta egymással találkozik Bergamóban, s ha a spanyol csapat legalább egy döntetlent ki tud harcolni, akkor a BL-ben folytatja tavasszal. Az Atalantának csak a győzelem jelent továbbjutást,

más esetben nagy valószínűséggel az Európa-ligába kerül, az ugyanis nem tűnik valószínűnek, hogy a svájci Young Boys idegenben győzni tud a már biztosan csoportelső és nyolcaddöntős Manchester United otthonában.

Az Atalantának győznie kell a Villarreal ellen a továbbjutáshoz Forrás: AFP/Jose Jordan

A legnagyobb izgalmakat a G csoport tartogatja, ott ugyanis matematikailag még mind a négy együttes továbbjuthat.

Szerda este a második Salzburg a harmadik Sevillát fogadja, az osztrákoknak egy döntetlen is elég lehet a legjobb 16 közé kerüléshez, egymás elleni mérlegük ugyanis jobb az utolsó helyen álló, és szerdán az első Lille-t vendégül látó Wolfsburggal szemben. A francia bajnok már pontosztozkodással is jól járhat, miközben a Wolfsburg számára csak a győzelem elfogadható a továbbjutás szempontjából.

A H csoportban a címvédő Chelsea, valamint a Juventus is a csoportelsőségért lép pályára. Előbbi a már biztosan harmadik orosz Zenit vendége lesz, míg a Juvénak papíron ennél is könnyebb dolga lehet, ugyanis a csoportban utolsó Malmőt fogadja. Ezt a két mérkőzést 18.45 órától rendezik, míg a többi összecsapásra 21 órától kerül sor.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. (utolsó) forduló:
E csoport:
Benfica (portugál)-Dinamo Kijev (ukrán) 21.00
Bayern München (német)-FC Barcelona (spanyol) 21.00
Az állás: 1. (és továbbjutott) Bayern München 15 pont, 2. FC Barcelona 7, 3. Benfica 5, 4. Dinamo Kijev 1

F csoport:
Manchester United (angol)-Young Boys (svájci) 21.00
Atalanta (olasz)-Villarreal (spanyol) 21.00
Az állás: 1. (és továbbjutott) Manchester United 10 pont, 2. Villarreal 7, 3. Atalanta 6, 4. Young Boys 4

G csoport:
Salzburg (osztrák)-Sevilla (spanyol) 21.00
VfL Wolfsburg (német)-Lille (francia) 21.00
Az állás: 1. Lille 8 pont, 2. Salzburg 7, 3. Sevilla 6, 4. VfL Wolfsburg 5

H csoport:
Juventus (olasz)-Malmö (svéd) 18.45
Zenit (orosz)-Chelsea (angol) 18.45
Az állás: 1. (és továbbjutott) Chelsea 12 pont, 2. (és továbbjutott) Juventus 12, 3. Zenit 4, 4. Malmö 1