Vágólapra másolva!
Az FC Barcelona 3-0-ra kikapott a Bayern München otthonában a Bajnokok Ligája csoportkörének szerdai utolsó fordulójában, ezzel a spanyol sztárcsapat több mint 20 év után először nem lesz ott tavasszal a legrangosabb európai kupasorozat kieséses szakaszában.

Csúcsrangadóval zárult a Bajnokok Ligája idei szezonjának csoportköre, ugyanis a Bayern München a Barcelonát fogadta szerda este az Allianz Arénában.

A katalán együttesre élet-halál harc várt, ugyanis Xavi tanítványai azzal a tudattal léphettek pályára, hogy vélhetően csak győzelem esetén folytathatják szereplésüket tavasszal a BL-ben. Ezt azonban a már biztosan csoportelső és a kontinens egyik legjobb formájában lévő csapata, a Bayern München otthonában kellett kiharcolniuk.

A forduló előtt ugyan a Barca két ponttal előzte meg a Benficát, azonban a döntetlen azért sem lenne elég a spanyoloknak, mert a csoport másik meccsén a Benfica jó eséllyel begyűjti a három pontot az európai kupaporondtól már biztosan búcsúzó Dinamo Kijev ellen hazai pályán. Mivel a portugálok otthon legyőzték a Barcelonát, idegenben pedig döntetlent játszottak vele, így az egymás elleni mérleg a lisszaboniaknak kedvez, ha szerda este pontegyenlőség alakulna ki a felek között.

Ami a formát illeti, a Bayern München győzelemmel hangolt a Barcelona elleni rangadóra, szombaton a nagy rivális Borussia Dortmund vendégeként nyert 3-2-re a Bundesligában. Ezzel szemben a katalán együttes a Ferencváros Európa-ligás ellenfelétől, a Real Betistől kapott ki a spanyol pontvadászatban. Az egygólos vereséget követően Xavi azt mondta, "állatokként kell küzdeniük" Münchenben, ha ki akarják harcolni a nyolcaddöntőbe kerülést.

Xavi hisz a Barcelona továbbjutásában Forrás: AFP/Christof Stache

A két együttes eddig 12 alkalommal találkozott európai kupamérkőzésen, két döntetlen mellett a Bayern nyolcszor, a Barcelona kétszer nyert. A katalánok számára viszont különösen fájó emlék lehet a legutóbbi két összecsapásuk. Az idei csoportkör első fordulójában - még szeptemberben – a bajorok idegenben nagyon magabiztosan, 3-0-ra verték az akkor még Ronald Koeman által irányított Barcát. A spanyolok tavaly nyáron pedig negatív rekordot jelentő 8-2-es kiütéses vereséget szenvedtek a németektől a lisszaboni negyeddöntőben.

A Barcelona legutóbb a 2000/2001-es idényben kényszerült búcsúra a csoportkört követően, de akkor még a legjobb 16 együttest négy négycsapatos csoportba sorsolták, s azután következett az egyenes kieséses szakasz. Érdekesség, hogy azt a kiírást végül épp a Bayern München nyerte meg, a Barca az AC Milant, a Leeds Unitedet és a Besiktast felvonultató csoportban végzett harmadikként, s került át az UEFA Kupába.

Szállingózó hóesésben rendezték meg a forduló rangadóját Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe

Az eddig százszázalékos bajorok vélhetően a szerda esti találkozót sem veszik félvállról, legalábbis Julian Nagelsmann mérkőzés előtti nyilatkozata és a Bayern kezdője is erre utal. Bár a Bayern München vezetőedzőjének a lehetőségei némiképp korlátozottak voltak a csapat összeállítását illetően, ugyanis Leon Goretzka, Joshua Kimmich, Serge Gnabry, Marcel Sabitzer és Eric Maxim Choupo-Moting sem léphetett pályára a szerdai találkozón, ettől függetlenül bombaerős csapatot küldött pályára.

A Bayern a Neuer - Pavard, Upamecano, Süle, Davies - Tolisso, Musiala - Coman, Müller, Sané - Lewandowski tizeneggyel állt ki.

A Barcelona november elején kinevezett vezetőedzője, Xavi Hernández Moussa Wagué, Ansu Fati, Martin Braithwaite, Pedri, Sergio Agüero és Sergi Roberto játékára nem számíthatott, így a ter Stegen - Araújo, Piqué, Lenglet - Busquets - Dest, Gavi, F. de Jong, Alba - Depay, Dembélé kezdőnek szavazott bizalmat.

A katalánok csapatkapitánya, Sergio Busquets pályafutása 650. tétmérkőzésén lépett pályára a katalán csapatban, ezzel Xavi, Iniesta és Messi után mindössze a negyedik Barca-játékos, aki elérte ezt a mérföldkövet.

Szállingózó hóesésben kezdődött a mérkőzés, amit a Bayern kezdett jobban, azonban az első kapuralövés a Barcelonáé volt. Frenkie de Jong passza után Jordi Alba jobb felsőbe tartó lövését fogta magabiztosan Neuer. Majd nem sokkal később Depay lőhetett ígéretes helyzetből, de a labda magasan kapu fölé szállt.

Aztán a félidő derekánál kis híján megszerezte a vezetést a Bayern, Müller baloldali beadása után Lewandowski puskázta el a gólhelyzetet.

A Barcelona mumusa, Thomas Müller ismét lecsapott Forrás: AFP/Christof Stache

A Barcelona helyzetét nem könnyítette meg, hogy a csapat egyik kulcsjátékosa, Jordi Alba megsérült, így már fél óra után le kellett cserélni. Az igazán komoly gondok azonban csak ezt követően jöttek, ugyanis a 34. percben megszerezte a vezetést a Bayern München.

Lewandowski középre tett labdáját Thomas Müller fejelte kapura a csereként beállt Mingueza mellől, Araújo pedig csak a gólvonal mögül tudta kirúgni a labdát. Ez volt Müller 50. BL-gólja, és a nyolcadik, amit a Barcelonának lőtt.

Ezt követően a német sztárcsapat a játék minden elemében riválisa fölé nőtt, ráadásul a félidő hajrájában egy újabb góllal a kiesés szélére sodorta a Barcelonát. A 43. percben Sané eresztett meg egy életerős lövést mintegy 24 méterről, Ter Stegen pedig nagyot hibázott, ugyanis a labda mellé tenyerelt.

Sané bombagóljával már az első félidőben megpecsételődött a Barcelona sorsa Forrás: AFP/Christof Stache

Igencsak beszédes statisztika, hogy a Barcelona az elmúlt 21 meccsén 25 gólt lőtt és 25-öt kapott. Az európai kupákban pedig messze a Bayern rúgta a legtöbb gólt a katalán együttesnek, szám szerint 26-ot.

A szünetben Xavi cserével igyekezett frissíteni csapatán, az amerikai Dest helyére Nico érkezett, ám a Barca-védelme ezt követően sem állt a helyzet magaslatán. A második félidő elején ugyanis szórakozva szerezhetett volna újabb gólt a hazai együttes, Sané viszont az üres kapu helyett a földön fekvő Ter Stegenbe lőtte a labdát.

1. félidő
43Leroy Sane
43Kingsley Coman
34Thomas Mueller
34Robert Lewandowski
31Jordi Alba
16Ronald Araujo
3Sergio Busquets
2. félidő
86Gavi
82Omar Richards
77Robert Lewandowski
77Niklas Suele
73Frenkie de Jong
73Ousmane Dembele
71Kingsley Coman
71Alphonso Davies
62Alphonso Davies
62Jamal Musiala
60Corentin Tolisso
46Sergino Dest
Összeállítások
Bayern München4-2-3-1
Barcelona4-3-3
Football Pálya
1
Manuel
Neuer
5
Benjamin
Pavard
2
Dayot
Upamecano
4
Niklas
Suele
19
Alphonso
Davies
24
Corentin
Tolisso
42
Jamal
Musiala
11
Kingsley
Coman
25
Thomas
Mueller
10
Leroy
Sane
9
Robert
Lewandowski
1
Marc-Andre
ter Stegen
4
Ronald
Araujo
3
Gerard
Pique
15
Clement
Lenglet
18
Jordi
Alba
21
Frenkie
de Jong
5
Sergio
Busquets
30
2
Sergino
Dest
9
Memphis
Depay
11
Ousmane
Dembele

Bayern München

Kezdők
1Manuel Neuer
5Benjamin Pavard
2Dayot Upamecano
4Niklas Suele
77
19Alphonso Davies
71
62
24Corentin Tolisso
60
42Jamal Musiala
62
11Kingsley Coman
71
43
25Thomas Mueller
34
10Leroy Sane
43
9Robert Lewandowski
77
34
17Michael Cuisance
6Joshua Kimmich
18Marcel Sabitzer
44Josip Stanisic
7Serge Gnabry
13Eric Maxim Choupo-Moting
8Leon Goretzka
26Sven Ulreich
36Christian Fruechtl
3Omar Richards
82
20Bouna Sarr
21Lucas Hernandez
22Marc Roca
23Tanguy Nianzou
40Malik Tillman
Cserék

Barcelona

Kezdők
1Marc-Andre ter Stegen
4Ronald Araujo
16
3Gerard Pique
15Clement Lenglet
18Jordi Alba
31
21Frenkie de Jong
73
5Sergio Busquets
3
30Gavi
86
2Sergino Dest
46
9Memphis Depay
11Ousmane Dembele
73
19Sergio Aguero
16Pedri
20Sergi Roberto
10Ansu Fati
12Martin Braithwaite
13Neto
26Inaki Pena
6Ricard Puig
11Yusuf Demir
14Philippe Coutinho
17Luuk de Jong
29Oscar Mingueza
23Samuel Umtiti
24Eric Garcia
28Nico Gonzalez
31Alex Balde
37Ilias Akhomach
Cserék

A Bayern-játékosai ezt követően látványosan gólt akartak lövetni az Aranylabdáról lemaradt Robert Lewandowskival. A lengyel csatár helyett azonban Musiala lőtte meg a Bayern harmadik gólját a 62. percben, amivel végképp megpecsételődött a Barcelona sorsa. Musiala a második gólját jegyezte a Bajnokok Ligájában.

A hátralévő időre már csak a gólkülönbség maradt nyitott kérdés, illetve, hogy Lewandowski a hatodik csoportmeccsén is szerez-e gólt. Azonban a 77. percben biztossá vált, hogy nem, mivel Julian Nagelsmann lecserélte a gólerős csatárt.

A hajrára a Barcelona próbálta tartani a labdát, azonban helyzetet nem igazán tudott kialakítani. Sokat elmond a Barcelona játékáról, hogy csupán egyetlen kaput eltaláló lövése volt a mérkőzésen. Az utolsó percekben még Sané adhatta volna meg a kegyelemdöfést a teljesen szétesett katalán sztárcsapatnak, ám a léc fölé lőtte a ziccert.

Ismét magabiztos győzelmet aratott a Bayern München, kiesett a Barcelona Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe

A hátralévő időben újabb gól már nem esett, így a Bayern München játszi könnyedséggel győzte le a Barcelonát, amely több mint 20 év után esett ki a BL-csoportkörben. A Barcelona szégyenszemre mindössze két rúgott góllal búcsúzik a legrangosabb európai kupasorozattól. Julian Nagelsmann együttese viszont hibátlan mérleggel, csoportelsőként jutott a legjobb 16 közé. A németek mögött másodikként a Benfica jutott tovább, amely magabiztosan győzte le hazai pályán a Dinamo Kijevet.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. (utolsó) forduló:
E csoport:
Bayern München (német)-FC Barcelona (spanyol) 3-0 (2-0)
gól: Müller (34.), Sané (43.), Musiala (62.)

Benfica (portugál)-Dinamo Kijev (ukrán) 2-0 (2-0)
gól: Yaremchuk (16.), Gilberto (22.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Atletico Madrid 6 4 0 2 17-6 11 14
GY
D
GY
GY
GY
2.
Lazio 6 3 2 1 7-7 0 10
GY
V
GY
GY
V
3.
Feyenoord 6 2 4 0 9-10 -1 6
V
GY
V
V
V
4.
Celtic 6 1 4 1 5-15 -10 4
V
D
V
V
GY

F csoport:
Atalanta (olasz)-Villarreal (spanyol) - Havazás miatt elhalasztották

Manchester United (angol)-Young Boys (svájci) 1-1 (1-1)
gól: Greenwood (9.), illetve Rieder (42.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Borussia Dortmund 6 3 1 2 7-4 3 11
D
GY
GY
GY
D
2.
Paris Saint-Germain 6 2 2 2 9-8 1 8
V
GY
V
D
D
3.
AC Milan 6 2 2 2 5-8 -3 8
D
V
GY
V
GY
4.
Newcastle United 6 1 3 2 6-7 -1 5
GY
V
V
D
V

G csoport:
Red Bull Salzburg (osztrák)-Sevilla 1-0 (spanyol) (0-0)
gól: Okafor (50.)
piros lap: Jordan (64., Sevilla)

Wolfsburg (német)-Lille (francia) 1-3 (0-1)
gól: Steffen (89.), illetve Yilmaz (11.), David (72.), Gomes (78.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 6 6 0 0 18-7 11 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
RB Leipzig 6 4 2 0 13-10 3 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Young Boys 6 1 4 1 7-13 -6 4
D
V
V
GY
V
4.
FK Crvena Zvezda 6 0 5 1 7-15 -8 1
D
V
V
V
V