Társoldalunk:

Legyőzte a rák a Real Madridot kiütő csodakapust

2021.12.09. 05:48

A dán labdarúgó-válogatott és az OB Odense egykori kapusa, Lars Høgh szerdán este, 62 éves korában súlyos betegség után halt meg.

Lars Høgh volt az a kapus, aki az 1986-os mexikói világbajnokságon a skandináv együttes kapujában állt, amikor a spanyolok a négy gólt szerző Butrageno vezetésével 5-1-re győztek. Ám Lars Høgh életében volt egy ennél sokkal felemelőbb pillanat: az UEFA Kupa 1994-95-ös szezonjában az ő vezetésével az Odense kiütötte a sorozatból a Real Madridot. 

Lars Høgh 817 meccsen védett az Odense csapatában - ezt a rekordot szinte biztos, hogy senki sem fogja tudni megdönteni. 1977-ben, 1982-ben és 1989-ben is bajnoki címet nyert.  A dán városban azt mondták róla: könnyebb megtalálni egy bükkfát a Szaharában, mint azt az embert, aki rosszat tud mondani Lars Høghról. A dán válogatott kapusedzőjeként is dolgozott, amikor 2018-ban hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak nála. Az első dolog, amit mondtam a családomnak, az volt, hogy tudnotok kell: ha most elmegyek innen, akkor is jó életem volt. Ez némi nyugalmat is ad nekik. Ezt őszintén és komolyan is gondolom. Nagyon sok klassz dolgot tapasztaltam az életem során" - mondta nyíltan a dán sportember.

Emilio Butragueno gólöröme az 1986-os mexikói vb Dánia-Spanyolország mérkőzésén. A kapuban a szerdán 62 éves korában meghalt Lars HøghForrás: AFP/Joel Robine

A rákkal három és fél évig küzdött. Több kemoterápiás kezelést kapott, mint bárki más, aki ezzel a kórral küzd. Voltak pillanatok, amikor úgy tűnt, sikerül legyőznie a gyilkos kórt. Aztán idén november elején az orvosok azt mondták, hogy Lars Høgh szervezete nem bírja a további kezeléseket. Ha a teljes béke és öröm képét kellene megfestenem, akkor látom magam, ahogy a vízben állok a házikónk előtt, miközben a szüleimet és a nővéremet, Tine-t és a gyerekeket nézem" - mondta novemberben az akkor már nagyon beteg kapus. 

Lars Høghot egész Dánia és a futballvilág is gyászolja.