Társoldalunk:

A Fehérvár legyőzte az MTK-t, először nyert idegenben

2021.12.11. 21:31

A labdarúgó OTP Bank Liga 16. fordulójának szombat esti mérkőzésén a MOL Fehérvár FC 2-0-ra nyert az MTK Budapest vendégeként az Új Hidegkuti Nándor Stadionban, ezzel Szabics Imre csapata az első idegenbeli meccsét nyerte meg az NB I idei szezonjában.

A forduló előtt az MTK a kilencedik, a MOL Fehérvár a negyedik volt a táblázaton, a két csapat között pedig nyolc pont volt a különbség. Az előző forduló a kék-fehéreknek sikerült jobban, az utolsó pillanatokban szerzett góllal legyőzték az Újpestet, míg a Vidi kikapott Kisvárdán. Az MTK pályaválasztóként mindössze háromszor nyert eddig az idényben, a lila-fehérek elleni siker előtt legutóbb szeptember végén. A MOL Fehérvár még nyeretlen a bajnoki szezonban vendégként.

Jól kezdődött a mérkőzés, az MTK már a harmadik percben megszerezhette volna a vezetést. A román válogatott Gheorghe Grozav kapott egy remek átadást, de a 10 méteres ziccerét az oldalhálóba lőtt. A harmadik percben a Vidinek is volt egy óriási helyzete. Dárdai Pál verte meg az emberét a balszélen, a középre tekert labdájára Ivan Petrjak érkezett középen, de az ukrán támadó fejesét Somodi Bence vetődve hárította.

A 20. percben Dárdai hathatós közreműködésével megszerezte a vezetést a székesfehérvári csapat. A Hertha korábbi edzőjének a fia egy az egyben megverte a bal oldalon Palincsár Martint, középre tekert, a berobbanó Kenan Kodro pedig védhetetlen gólt fejelt.

  • A bosnyák válogatott támadónak a tízedik NB I-es meccsén az volt a nyolcadik gólja. 
Nikolics Nemanja köszönti a gólszerző Kenan KodrótForrás: molfehervarfc.hu

A folytatásban kiegyenlített játék zajlott, a követező nagy helyzetre a 40. percig kellett várni. A magyar válogatott Hangya Szilveszter balról belőtt labdájára NIkolics Nemanja érkezett, aki hét méterről kapura pörgetett, de a közeli kísérlete elakadt egy MTK-védőben.

A második félidő Vidi-helyzettel indult. Fiola Attila jobbról belőtt labdáját Petrjak átlépte, így lett jó a lendületből érkező Nikolicsnak, de magyar válogatott támadó 14 méteres lövését Somodi védeni tudta. 

Az 53. percben kis híján egyenlített az MTK. Palincsár jobb oldali beadására Bojan Miovski robbant be, az északmacedón támadó csúsztatott fejese azonban néhány centivel elsuhant a jobb oldali kapufa mellett. Négy perccel később majdnem növelte az előnyét a Fehérvár. Nikolics kapott labdát, kapura fordult, majd 18 méterről eltekerte a labdát a hosszúba, de a lövése a bal kapufán csattant.

A 62. percben Nikolics a szezon legnagyobb helyzetét hagyta ki, de úgy is fogalmazhatunk, hogy Somodi mutatta be az év legnagyobb védését. Petrjak ment el a jobb oldalon, a középre előtt labdájára Nikolics szabadon érkezett a hosszú oldalon, három méterről kellett volna a kapuba belsőznie, de Somodi a rövidről átért a hosszúra, és bele tudott vetődni a válogatott támadó közeli lövésébe.

Az ukrán Ivan Petrjak veszélyesen futballozottForrás: molfehervarfc.hu

Az utolsó fél órában a Fehérvár már kevesebbet kockáztatott, az MTK pedig elkezdett mindent egy lapra feltéve támadni. 

A 94. percben aztán elképesztő jelenetsor játszódott le. Nagy Zsombor pörgetése elakadt Fiola Attila kezében, de Bognár Tamás játékvezető nem ítélt tizenegyest. Az ellentámadásból elszaladt a Vidi és Budu Zivzivadze remek átadása után Petrjak egy ziccerből eldöntötte a meccset. Az ukrán támadó azonban nem örülhetett sokáig, mert a játékvezető mutatta, hogy a VAR-szobában éppen a tizenegyes-szituációt vizsgálják. Végül hosszas videózás után Bognár Tamás jelezte, hogy nincs büntető, így a Fehérvár begyűjtötte a három pontot és az őszi szezon során először nyert meccset idegenben.