Minden idők legnagyobb BL-botránya után Messi és Ronaldo is kedvenc ellenfelével játszik

fbl Horizontal
Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi walks to the corner during the Spanish league football match between Real Madrid CF and FC Barcelona at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on March 2, 2019. (Photo by OSCAR DEL POZO / AFP)
Vágólapra másolva!
Soha nem látott bonyodalmakat és botrányt hozott a Bajnokok Ligája hétfői sorsolása. Az UEFA szerint egy külső cégtől vásárolt szoftver ment tönkre, ezért előbb olyan párosítást húztak ki, amilyet nem lehetett volna, majd a lehetséges ellenfeleket nem sikerült megfelelően bekészíteni a sorsolóurnába. Az első sorsolás után több csapat is panaszt nyújtott be az UEFA-nál, így három órával később teljesen újrasorsolták a nyolcaddöntők párosításait. Lionel Messi és Cristiano Ronaldo nagy találkozásáról az újrasorsolás miatt egyelőre le kell mondanunk, de mindkét szupersztár ismerős ellenfél ellen bizonyíthatja, hogy még mindig meghatározó szereplője a világ legerősebb sorozatának.

Történelmi sorsolást láthattak a Bajnokok Ligájában

azok, akik hétfő délben figyelemmel követték az UEFA nyoni sorsolását. Az UEFA tisztségviselőinek Andrej Arsavin segédkezett, annak apropóján, hogy a BL-döntőt tavasszal Szentpéterváron rendezik majd, de a sorsolás botrányos kimeneteléről a legkevésbé sem tehetett az Arsenal egykori játékosa.

Az első kör még rendben lement, a Benfica mellé a Real Madrid csapatát sorsolták, de a második párosításnál már homokszem került a gépezetbe.

A Villarreal elleni lehetséges ellenfeleket tartalmazó urnába valahogy bekerült a Manchester United csapata is, amely csoportellenfele volt a spanyoloknak. Az, hogy egy illetéktelen csapat is van a többi között, talán ki sem derült volna, de Arsavin éppen azt a golyót húzta ki. Szóltak neki, hogy húzzon már még egyet, akkor pedig nevetve kihúzta a másik manchesteri csapatot, a Cityt, haladjunk tovább, hátha elfelejtik majd a történteket - gondolhatták a jelenlévők. A következő párosításnál az Atlético Madridnak kerestek ellenfelet, igen ám, de a lehetséges ellenfelek közé itt nem került be a Manchester United – mondván, hogy az angolokat már kihúzták. Ennél a körnél a Liverpool került még be a gömbbe, de ennek sem szabadott volna megtörténnie, mert ők is csoporttársak voltak ősszel. Az Atlético végül a Bayern Münchent kapta, a sor végén pedig a United megkapta a Paris Saint-Germaint.

Andrej Arsavin közelről nézhette az UEFA egyik legnagyobb bakiját Forrás: AFP/Richard Juilliart

Messi Ronaldo ellen, Donnarumma az Eb-döntő után az angolok ellen, Pochettino leendő csapata (?) ellen, Ramos Varane ellen, brazilok argentinok ellen, Herrera és Di Maria korábbi csapata ellen. Megannyi pikantériája lett volna ennek a párharcnak, és láss csodát, nem is ez a két csapat ágált a sorsolás ellen, hanem az Atlético Madrid, amely a Bayern Münchent kapta. Az UEFA fejet hajtott, hibáját elismerte, újrasorsolást ígért már nagyjából két órával a bakit hozó sorsolást követően.

Ez volt az eredeti sorsolás, ami ment a kukába:

A sorsolás, aminek a párosításai végül nem játszódnak majd le Forrás: AFP/Richard Juilliart

Az UEFA egyébként arra hivatkozott, hogy sorsolás közben meghibásodott az a szoftver, ami segédkezik annak eldöntésében, hogy melyik csapatok kerülhetnek az urnákba a lehetséges ellenfelek közül.

Három órával később tehát újra kisorsolták a nyolcaddöntőket, láss csodát, egy páros nem is változott, a Lille másodszor is megkapta a címvédő Chelsea-t, de a többi párosítás mind új lett. A második kör slágermeccse így is a PSG párharca lett, de a Manchester United helyett a Real Madrid ellen.

Az új - végleges - párok:

A végleges párok Forrás: AFP/Richard Juilliart

Sergio Ramos Messi és Neymar oldalán megy a Real Madrid ellen

A nyolcaddöntők slágere tehát a Paris Saint-Germain-Real Madrid párharc lett. A címben szereplő mondatot még egy évvel ezelőtt is furcsa lett volna leírni, de mára szép lassan hozzászoktunk ahhoz, hogy a Real Madrid és a PSG kerete is átalakult, és Lionel Messi is kicsit kevésbé testidegen már a PSG csapatában.

A párizsiak azzal, hogy nem nyerték meg a csoportjukat a Manchester City előtt, gyakorlatilag biztosították maguknak, hogy komoly ellenfelet kapnak majd, és ez így is lett – második nekifutásra is. Madridban szisszenhettek egyet, hiszen a PSG mégsem a Benfica, de lássuk, mi minden miatt lehet érdekes ez a párharc.

Természetesen egyfelől Lionel Messi miatt. A ma már hétszeres aranylabdás argentin régi ismerős a Real Madridnál; eddig a legnagyobb rivális, a Barcelona mezében keserítette a madridiak életét, most a PSG-vel próbálkozik majd.

Messi eddig 45 meccsen lépett pályára a Real Madrid ellen,

és nem volt túl udvarias ellenfél: 19 győzelem és 11 döntetlen mellett csak 15-ször szenvedett vereséget a Barcelonával, párizsiként először próbálkozhat majd a Real ellen. Az argentin 45 meccsen 26 gólt lőtt, és adott 14 gólpasszt is.

Lionel Messi 2017. április 23-án, miután két gólt lőtt a Real Madrid ellen Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

A Bajnokok Ligájában 2011-ben az elődöntőben rendeztek Real Madrid-Barcelona párharcot, akkor a Barca jutott tovább, miután az 1-1-es első meccs után idegenben 2-0-ra nyert Messi két góljával. Messi pályafutása során kétszer is szerzett mesterhármast a Real ellen a bajnokságban. 2007-ben egy 3-3-as meccsen, illetve 2014-ben a Bernabéuban lőtt három gólt és adott egy gólpasszt, amikor 4-3-ra nyert a Barcelona. Emlékezetes meccse volt még a 2009-es 2-6, amikor két gólja és egy gólpassza volt. Madridban abból a szempontból kicsit nyugodtabbak lehetnek, hogy Messi 2018 tavasza óta, azaz az utolsó három Spanyolországban töltött évében, nem lőtt gólt a Real ellen.

Lionel Messi 2011-ben megállíthatatlan volt a Real Madrid ellen a Bajnokok Ligájában Forrás: AFP/Lluis Gene

Messi mellett természetesen nem mehetünk el szó nélkül Sergio Ramos esetleges szereplése mellett sem. Ramos 16 évig volt a Real Madrid játékosa, csapatkapitányként távozott 2021 nyarán, és gyakorlatilag mindent megnyert a királyiakkal, védőként több mint 100 gólt szerzett madridi mezben. Ramos a PSG-ben eddig egyetlen meccsen lépett pályára, kérdés, februárra mennyire lesz alapembere a csapatnak.

Ramoshoz hasonlóan lehet bizonyítási vágy bőven a párizsiaknál Ángel Di María és Achraf Hakimi esetében is, akik szintén fociztak a Madridban, de Keylor Navas is a Reallal nyerte sorra a BL-címeket. Érdekes lehet még Kylian Mbappé helyzete is, aki már nyáron a Realhoz akart igazolni, és minden bizonnyal ez az érzése azóta sem múlt el nyomtalanul. Könnyen lehet, hogy egy kiugró teljesítménnyel jelezheti Florentino Péreznek, hogy ne mondjanak le róla. A döntés egyébként lassan már csak a francia játékoson múlik, ugyanis nyáron lejár a szerződése Párizsban.

Lionel Messi és Sergio Ramos közösen küzdhet a Real Madrid ellen februárban Forrás: AFP/Curto De La Torre

Érdekes lehet még Carlo Ancelotti személye is, ugyanis a Real olasz mestere korábban dolgozott a PSG-nél, gyakorlatilag ő volt a katari hatalomátvétel utáni első sztáredző a francia csapatnál.

A két csapat egyébként eddig 10 alkalommal találkozott, négyszer a Real, háromszor a PSG nyert. 2019-ben és 2015-ben is ugyanabban a csoportban szerepelt a két csapat a BL-ben, mindkét alkalommal egy spanyol siker és egy döntetlen született. A 2018-as nyolcaddöntőben a Real Madrid kettős győzelemmel, 5-2-es összesítéssel jutott tovább a PSG ellen.

A februári párharc kimenetele szinte megjósolhatatlan. A dolgok jelenlegi állása szerint saját bajnokságában mindkét csapat megnyugtató előnyt tehet össze addig, így minden erejével vetheti majd bele magát a két meccsbe, ami igazi csemege lehet a semleges szurkolóknak (is).

Cristiano Ronaldo egyik kedvenc ellenfele ellen

Az első körös sorsolás ellen legfőképpen az Atlético Madrid tiltakozott, amely a Bayern Münchent kapta akkor. Diego Simeone alakulata második nekifutásra a világ (egyik) legjobb csapata helyett a világ egyik legjobb játékosát kapta meg a Manchester United kíséretében. Természetesen Cristiano Ronaldóra gondolunk, már csak azért is, mert

az Atlético Ronaldo egyik kedvenc ellenfele, pályafutása során csak a Sevilla ellen szerzett több gólt.

Ronaldo eddig 35 meccsen lépett pályára az Atlético ellen, ezekből 17-et meg is nyert aktuális csapataival, és összesen 25 gólt szerzett az Atlético ellen, valamint adott kilenc gólpasszt is.

Ha egy dolgot el akarhat kerülni az Atlético a BL-ben, akkor az Cristiano Ronaldo.

A legrangosabb európai kupasorozatban először a 2014-es döntőben futott össze a portugál és az Atlético. A Real 4-1-re nyert hosszabbítás után, Ronaldo lőtt egy gólt és adott egy gólpasszt. A 2015-ös negyeddöntőben 1-0-s összesítéssel ment tovább a Real, Ronaldo a gól előtt adta a passzt Chicharito Hernandeznek. A következő évben megint madridi BL-döntőt játszottak, 1-1-es rendes játékidő után Ronaldo lőtte be a mindent eldöntő tizenegyest a büntetőpárbajban.

Cristiano Ronaldo a 2014-es BL-döntőben - nem sokszor szomorkodott az Atlético ellen Forrás: AFP/Franck Fife

2017-ben az elődöntőben megint találkozott a két csapat. Az első meccset a Real nyerte 3-0-ra, Cristiano Ronaldo mesterhármasával, a visszavágón a 2-1-es vereség is belefért. 2019-ben Ronaldo már a Juventus játékosaként futott össze az Atléticóval, de a spanyoloknak a nyolcaddöntő első meccsén a 2-0-s siker sem volt elég; CR mesterhármast ért el a visszavágón, újra kiejtve Simeone csapatát.

Cristiano Ronaldo Diego Simeone örömét utánozva ejtette ki az Atléticót 2019-ben Forrás: AFP/Marco Bertorello

Az Atlético Madrid hiába címvédő Spanyolországban, nem kezdte túl jól a szezont; a BL-csoportból is kis szerencsével ment tovább a Liverpool mögött, míg a United éppen edzőváltáson van túl, nagy kérdés az esélyek szempontjából, hogy melyik csapat milyen formában lesz február közepére, de egy dolog biztos: Cristiano Ronaldo kedvenc vadászterepe a Bajnokok Ligája. Ősszel ő lett a szereplési csúcstartó Iker Casillast megelőzve, ő lőtte a sorozat történetében a legtöbb gólt, ő adta a legtöbb gólpasszt. A Manchester United öt csoportmeccsén lépett pályára ősszel, öt gólt szerzett, rajta biztosan nem múlik majd az angolok sikere.

Cristiano Ronaldo öt meccsen öt BL-gólt szerzett Manchesterben visszatérése óta Forrás: AFP/Anthony Devlin

A két csapat eddig meglepően ügyesen elkerülte egymást, Eddig egyszer, még 1991-ben, a KEK-ben futott össze a két csapat, egy madridi 3-0-s siker után 1-1-es döntetlen született Manchesterben.

Kötelező feladat előtt a Bayern München és a címvédő is

A Salzburg-Bayern München párharc érdekessége, hogy osztrák csapat, így a Salzburg is története során először szerepelhet majd a BL egyenes kieséses szakaszában, ami hatalmas dolog a sógoroknak, de annál könnyebb feladatnak ígérkezik a Bayernnek, amely hatból hat sikerrel teljesítette a csoportkört úgy, hogy a szebb napokat is megélt Barcelona is a csoportellenfele volt. 2020 őszén az akkor még Szoboszlai Dominikot is foglalkoztató Salzburg és a Bayern egy csoportban volt a BL-ben. Akkor Ausztriában 6-2-re nyert a Bayern, Münchenben pedig 3-1-re győzött a házigazda. Ezúttal sem lehet kizárni a hasonló arányú bajor továbbjutást.

A címvédő angol Chelsea hiába lett csak második a Juventus mögött a csoportban, Fortuna kétszer is a kezét fogta, ugyanis mindkét sorsoláson a leggyengébb csoportgyőztest, a Lille-t kapta, amely hazája bajnokságában címvédőként a 11. helyen áll. A két csapatnak eddig két meccse volt egymás ellen, a 2019-es BL csoportkörében, mindkétszer az akkor még Frank Lampard vezette Chelsea nyert 2-1-re.

Nem panaszkodhat a sorsolásra a BL másik legutóbbi döntőse, a Manchester City sem,

amely a PSG előtt nyerte meg a csoportját. Pep Guardiola csapata a Sportingot kapta, amely az Ajax mögött lett csoportmásodik, a Dortmunddal megegyező teljesítménnyel. A két csapat egyszer találkozott eddig, a 2012-es Európa-liga nyolcaddöntőjében, amikor a portugálok egy 1-0-s hazai sikerrel és egy 3-2-es idegenbeli vereséggel kiejtették az angolokat, és meg sem álltak a sorozat döntőjéig. Hasonló kimenetelre ezúttal nem nagyon fogadnánk.

Érdekes adat, de a hatszoros végső győztes Liverpool és a háromszoros győztes olasz Internazionale alig-alig találkozott még egymással.

Köszönhető ez annak is, hogy a két klub sikerkorszakai nem sokszor találkoztak, azt ma már túlzás lenne kijelenteni, hogy ez most is így van, de az angolok mellett több szól, mint Simone Inzaghi csapata mellett.

Mohamed Szalah vezérletével hatból hat csoportmeccset nyert a Liverpool Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

A két csapat eddigi négy meccséből csak egyet nyert az Inter, de az sorsdöntő volt. 1965-ben a BEK elődöntőjében az első meccset 3-1-re nyerte a Liverpool, majd a visszavágót 3-0-ra az Inter, és később a döntőt is megnyerte. Ezt követően, és egyben eddig utoljára 2008-ban futottak össze a csapatok, akkor kettős győzelemmel ment tovább a Liverpool

Az Inter hiába az olasz bajnoki címvédő és vezeti most is a bajnokságot, a két csapat közül egyértelműen a Liverpool tart előrébb. A 2019-es BL-győztes egy ponttal van csak lemaradva a Manchester City mögött a bajnokságban, és Jürgen Klopp csapata hatból hat sikerrel jutott tovább az Atlético, a Milan és a Porto mellől a csoportjából; nem kérdés, melyik a jobb csapat, ha mindkét alakulat csúcsformában van. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az Inter október közepe óta csak egy meccset veszített el, éppen a Real Madrid elleni, csoportelsőségről döntő BL-meccset. Február még messze van, de az esélyek az angolok mellett szólnak.

Ami a maradék két párharcot illeti, a Juventus hiába lett csoportelső a címvédő Chelsea előtt, az olaszok nem mehetnek biztosra a Villarreal ellen. Unai Emery csapata igazi kupaspecialista, igaz, a BL egyenes kieséses szakasza neki sem a legismerősebb terep. A Villarreal éppen egy olasz csapat, az Atalanta ellen biztosította be egy idegenbeli sikerrel a továbbjutást egy sorsdöntő meccsen az utolsó körben. Az Európa-liga címvédője megfelelő nemzetközi rutinnal rendelkezik, a Juventus ráadásul éppen a fontosabb meccsein csetlik-botlik ebben a szezonban.

Utoljára maradt sokak kedvence, az Ajax, amely meglepő magabiztossággal nyerte meg a csoportját a Sporting és a Dortmund előtt.

A hollandok verhető ellenfelet kaptak a Benfica személyében. Az amszterdami csapat a Bayern és a Liverpool mellett szintén hat győzelemmel jutott tovább, 20 lőtt, és mindössze öt kapott góllal. A tízgólos Sebastien Haller személyében a csoportkör gólkirálya is a hollandoknál van. Ha a csapat jó formája kitart, akkor a nyolcaddöntő is meglehet, és akkor láthatunk egy 2019-hez hasonló tavaszi menetelést Eric ten Hag csapatától.

A nyolcaddöntők első meccseit február 15-16-án és 22-23-án játsszák majd, a visszavágókat pedig március 8-9-én és 15-16-án.