Vágólapra másolva!
Gyönyörű gól, szerencsés kimenetelű autóbaleset, sikeres új edzők. Ezek a kifejezések mind a Bundesligában szereplő magyar játékosok elmúlt hetével kapcsolatosak. Vagyis mozgalmas napjaik voltak honfitársainknak.

A gyönyörű gólt bizonyára mindenki látta, aki olvassa ezeket a sorokat. Sőt, remélhetően minden focirajongó is Európában. És még inkább remélhető, hogy sok klubvezető, edző, menedzser. Szoboszlai Dominik nem akármilyen csapat, hanem a Manchester City ellen talált be Bajnokok Ligája-találkozón. A kiugratást követő szóló végén nagyszerűen húzta el a labdát a kapus mellett, és lőtt a hálóba. Győzelemhez segítve ezzel csapatát, a Leipziget a világ egyik legjobb gárdája ellen.

Szoboszlai egy testcsel után lőtt az üres kapuba a Manchester City ellen Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Robert Michael

Ezt követően szombaton nem kapott helyet a szász gárda kezdőcsapatában, de ez nem valószínű, hogy az új edző elégedetlensége miatt van így.

Domenico Tedesco vette át az RB-t az amerikai Jesse Marctól, és rögtön „kivégeztette" játékosaival a Mönchengladbachot.

Az új tréner 3-4-2-1-es sémával küldte pályára a csapatot, de ha úgy tetszik, ezt felrajzolhatjuk 5-2-3-nak is. A lényeg, hogy azon egységben, melyben helyet kaphat a magyar játékos is, három támadó ténykedik. Christopher Nkunku a szezonban a legjobb lipcsei labdarúgó, Emil Forsberg nem jobb Szoboszlainál, André Silvát meg érthetően meg akarja nézni Tedesco, hiszen tavaly rengeteg gólt lőtt a Frankfurtban. Most nagyon élt az első félidőben, de az egész Leipzig talán szezonbéli legjobb 45 percét produkálta. Silva sem nyújtott ennél jobbat eddig a szászok mezében. Aztán az 51. percben kihagyta a bajnokság egyik legnagyobb ziccerét. A teljesen üres kapuba nem sikerült bejuttatni a labdát.

A magyar támadó a 63. percben jött Forsberg helyére, 21 percet játszott játszott együtt a portugállal. A kezdőcsapatban helyet kapó Willy Orbánnal viszont egy percet sem, mert amikor Szoboszlai érkezett, a hátvéd akkor távozott. Így ketten együtt töltöttek egymeccsnyi időt a pályán.

Gulácsinak nem sok dolga akadt a Gladbach ellen Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

Gulácsi Péter természetesen végig játszott, de sok dolga nem volt. 2-0-nál, a 82. percben egy szabadrúgást követően bravúrral védte Breel Embolo fejesét. Ám nem úszta meg kapott gól nélkül, ugyanis a 88. percben egy újabb szabadrúgás után a visszafejelt labdát Ramy Bensebaini akrobatikus mozdulattal juttatta a kapujába. Nem lett súlyos következménye ennek a találatnak, mert a hosszabbításban a Leipzig még berámolt kettőt, így 4-1-es diadallal mutatkozott be Tedesco.

Az egyébként szórakoztató mérkőzésről még érdemes megemlíteni a negyedik magyar szereplőt is.

Aki a két említett szabadrúgást Gulácsi kapuja elé ívelte. Az 54. percben érkezett csereként, és lendületet adott a Gladbach addig igencsak bágyadt támadójátékának. Bénes Lászlóról van szó, akiről soha nem emlékezünk meg a magyarok cselekedeteit bemutató összeállításunkban.

Bénes László egy 24 éves, Dunaszerdahelyen született középpályás. 17 évesen Győrbe került, ahol a korosztályos csapatokkal edzett, de időnként felkerült a profik közé. Egy ilyen alkalommal játszott néhány percet a Bozsik Stadionban, bajnoki mérkőzésen. Azért nem vert gyökeret a magyar pontvadászatban, mert még 17 évesen Zsolnára szerződött. Érdemes lenne megkérdezni az őt elengedő szakembereket, hogy miért nem marasztalták. Zsolnán pedig jól teljesíthetett, mert 19 évesen leigazolta a Mönchengladbach. Első szezonjában nyolc mérkőzésen küldte őt pályára Dieter Hecking, az akkori edző, és ő ezt rögtön a második meccsén góllal hálálta meg. Tinédzserként.

Bénes László büszke arra, hogy magyar a nemzetisége Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Franz Waelischmiller/Sven Simon

2017 áprilisában egy Hertha elleni találkozó egyetlen gólja az ő nevéhez fűződik. Akkor (is) Dárdai Pál volt a berliniek edzője. És akkor is, amikor Bénes második gólját szerezte a Bundesligában. Ez idén márciusban volt. Kölcsönben az Augsburgnál szerepelt azon a találkozón, amely előtt (is) ultimátumot kapott a magyar edző. Bénes góljával vezetett a bajor kiscsapat, de végül Dárdaiék nyertek. Azon mérkőzés után elmondta egy szlovákiai magyar honlapnak, hogy néhány szót váltottak a meccs után Dárdaival, és ezt követően sok sikert kívántak egymásnak. Ám abban az interjúban még mondott mást is Bénes. Megkérdezték tőle, hogy a 2021-es szlovákiai népszavazáskor a nemzetiségére vonatkozó kérdésre mit válaszol, és ő ezt mondta:

„Magyar az anyanyelvem, magyar a nemzetiségem, és erre büszke vagyok."

Egyébként Bénes László hétszer szerepelt a szlovák válogatottban, és szombaton 59-szer lépett pályára Bundesliga-mérkőzésen. Idén hetedszer.

A lipcsei mérkőzéssel egyidőben játszhatott volna a Mainz csapatában Szalai Ádám, ám pénteken kisebb autóbalesetet szenvedett. Nem történt semmi baja, de óvatosságból nem utazott el a csapattal a rekordbajnok otthonába. Ahol egy fáradt hazai társaság ellen volt esélye a pontszerzésre a karneváli klubnak, de végül győzött a rutin. Már amennyiben rutinosnak lehet nevezni a 18 éves Jamal Musialát, aki egy csodás labdaátvétel után a győztes gólt szerezte.

Szalai Ádámnak autóbalesete volt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Heiko Becker / firo Sportphoto/Heiko Becker

Szalaihoz hasonlóan nem került a mérkőzésre nevezettek közé Dárdai Márton a Herthánál. Nélküle is nyert a csapat 2-0-ra a Bielefeld ellen, és ismét betalált az a Stevan Jovetic, aki az előző mérkőzésen kétszer is eredményes tudott lenni. Majd azt követően valószínűleg a leváltott edzőjének,

Dárdai Pálnak üzent, mondván: a kreatív támadójáték sokkal jobban fekszik a csapatnak, mint a munkás, darálós.

Novothny Somát benevezték a kis Ruhr-vidéki derbin, de nem lépett pályára. Csapata bravúrpontot szerzett a Dortmund ellen, és ezzel a Bayern előnye hat pontra nőtt a tabella élén. Már csak egy pont kell neki 2021-ben, hogy őszi bajnok legyen. És ennek óriási (babonás) jelentősége van a Bundesligában.

Sallai játszott, de kikapott a Freiburg Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Jvşrgen Fromme/firo Sportphot/Jvorgen Fromme

Sallai Roland játszott a Freiburg-Hoffenheim találkozón. A 76. percben jött a Christian Streichtől megszokott hármas csere keretében. 1-1-nél érkezett, és vesztes találkozóról ballaghatott le bő negyedóra játék után, ugyanis a vendéggárda a hosszabbításban szerzett góllal megnyerte a meccset.