Társoldalunk:

Rossi: Előny, hogy tudjuk, milyen Európa legjobb csapatai ellen futballozni

2021.12.16. 19:46

Csütörtökön Nyonban kisorsolták a labdarúgó Nemzetek Ligája harmadik kiírásának csoportjait. A legmagasabb osztályban szereplő magyar válogatott bombaerős ellenfeleket kapott, az A divízió harmadik csoportjába került Anglia, Németország és Olaszország mellé. A sorsolás után Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya elmondta, hogy a papírforma szerint a mieink esélytelenebbek, de okoztunk már meglepetést, és az utolsó pillanatig harcolni fogunk.

„Mondhatjuk, hogy mindegyik kalapból a legerősebb csapattal kerültünk össze – nyilatkozta az MLSZ honlapjának Marco Rossi.  Az Európa-bajnok, az Eb-ezüstérmes és Németország, borzasztó nehéz csoport, amelyben ahogy az utóbbi időben már többször is előfordult velünk, ismét mi vagyunk a leggyengébbek. Akkor sem adtuk fel és harcoltunk, és most is ugyanezt fogjuk tenni! Az ellenfelek szinte minden kulcsjátékosa többet ér a szakmai oldalak szerint, mint a mi teljes keretünk. Ennek ellenére, ahogy korábban is, most is arra fogunk törekedni, hogy a legjobbunkat nyújtsuk ellenük. Ismerjük őket, Olaszország kivételével tapasztalatból tudjuk, hogy mennyire erősek. Rengeteget kell majd futnunk és harcolnunk ellenük, egészen biztos, hogy többet lesz náluk a labda, mint nálunk, így a labdaszerzésre és az azt követő játékelemekre kell majd nagyon felkészülnünk.  

Marco Rossi és az angol kapitány, Gareth Southgate a két csapat októberi meccse után a Wembley stadionbanForrás: Getty Images/2021 Marc Atkins/Marc Atkins

Szintén előnyünk, hogy pontosan tudjuk, milyen Európa legjobb csapatai ellen futballozni, sőt, ezt a helyzetet már többször megoldották játékosaink emlékezetes mérkőzéseken. Ugyanakkor ha sikeresek akarunk lenni, az idén Anglia és Németország ellen játszott mérkőzéseinket el kell felejtenünk, a jövőben kell gondolkodnunk, mivel azok azok a kivételek voltak, amikor egy kisebb csapat egy erősebb ellen tízből egyszer kiugró eredményt tud elérni, vagyis az alapokról kell felépíteni a játékunkat ellenük, mostantól pedig még nagyobb erővel és elszántsággal dolgozunk azért, hogy ez ismét sikerüljön. Minden mérkőzés 0-0-lal kezdődik és a végeredményt rengeteg apró tényező befolyásolja. Azon leszünk, hogy ezek a tényezők minél kevésbé segítsék ellenfeleinket, és amennyire lehet, harcos, jó játékkal megnehezítsük az életüket" – mondta az olasz szakember.

Az A divízió négy csoportgyőztese jut a 2023 júniusában megrendezésre kerülő döntőbe, míg a csoportok negyedik helyezettjei kiesnek a B divízióba.

A Nemzetek Ligája első négy játéknapját közvetlenül egymás után, június 2-14. között rendezik meg, az ötödik és a hatodik játéknap mérkőzéseit szeptember 22-27. között játsszák le

A Nemzetek Ligájából ezúttal is ki lehet majd jutni a következő Európa-bajnokságra, ennek feltételei viszont még nem ismertek, mert a három év múlva esedékes kontinenstorna versenykiírását csak 2022. júniusára készíti el az UEFA.