Társoldalunk:

Hatalmas elismerésben részesült Roy Hodgson Svédországban

2021.12.28. 13:10

Roy Hodgson angol labdarúgóedző kapta idén a svéd szövetség életműdíját.

A 74 esztendős Hodgson még csak 28 éves volt, amikor átvette a kiesés ellen küzdő Halmstad BK irányítását. Edzői pályafutása első csapatával kétszer megnyerte a bajnokságot, ezt követően az IK Oddevold, az Örebro SK és a Malmö FF együttesénél is tevékenykedett. Utóbbinál sok játékosa volt alapembere az 1994-ben világbajnoki bronzérmet nyerő svéd válogatottnak.

Tizenkét szezont töltött a skandináv országban, hétszer nyert bajnoki címet, kétszer pedig Svéd Kupát.

Roy Hodgson életműdíjat kapott SvédországbanForrás: DPPI media/Kieran Mcmanus

A fotbollskanalen.se szakportál megfogalmazása szerint a svéd edzők közül nem csak Sven-Göran Erikssonra volt nagy hatással Hodgson, akinek a munkássága a mai napig nyomot hagyott a svéd futballban.

"Boldoggá tesz és megtisztelő számomra, hogy idén nekem ítélték a díjat, főleg, ha megnézem azoknak a névsorát, akik korábban megkapták. Örvendetes, hogy felkerülhettem erre a listára, és olyan emberekkel tartozhatok egy kategóriába, akiket csodálok, mert rengeteget tettek a svéd futballért" - nyilatkozta Roy Hodgson.

A TV4 és a Svéd Labdarúgó Szövetség által közösen odaítélt életműdíjat korábban többek között Sven-Göran Eriksson, Fredrik Ljungberg, Lennart Johansson és Zlatan Ibrahimovic is megkapta.

Hodgson később svájci, finn és angol szövetségi kapitány is volt, illetve irányította az Internazionale, az Udinese, a Fulham, a Liverpool FC és legutóbb a Crystal Palace együttesét is.