Vágólapra másolva!
Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) és a Ligakupa-sorozat lebonyolításáért felelős EFL múlt héten engedélyezte a Liverpool számára az Arsenal elleni elődöntő első mérkőzésének elhalasztását, ugyanis Jürgen Klopp csapatában több játékosnak is pozitív lett a koronavírus tesztje. Néhány nappal később azonban a német edző azt mondta, hogy egyetlen kivételtől eltekintve minden teszt fals pozitív volt. A Pool riválisai azt szeretnék, hogy kivizsgálják az esetet, azonban az EFL szerint erre nincs szükség, mert a Liverpool edzőközpontja zárva maradt, így nem folytatódhatott a normális munka.

A Nemzeti Sport szúrta ki a The Athletic beszámolóját, amelyben azt írják, hogy több angol csapat is teljes körű vizsgálatot akar, és nemcsak amiatt, mert gyanúsnak találják, hogy hirtelen egy klubnál ilyen arányban születtek hamis pozitív teszteredmények, hanem amiatt is, hogy vajon a Liverpoolnál mikor értesültek a lehetséges hibáról: vajon az Arsenal elleni csütörtöki meccs kezdési időpontja előtt?

Az NHS korábban közzétett adatai szerint a Liverpool által alkalmazott gyorstesztek (LFD) 99.97 százalékban helyesen mutatnak valakit pozitívnak, a tesztcsík hiányossága inkább abban mutatkozik meg, hogy sokszor negatív eredményt hoz fertőzöttség esetén is.

Jürgen Klopp, a Liverpool edzője csapata Shrewsbury Town elleni FA-kupa győzelme után azt mondta, az előző héten elvégzett tesztek közül sok fals eredményt hozott, és

a korábban fertőzöttnek hitt játékosai közül egyedül Trent Alexander-Arnoldnál mutatták ki a későbbi mintavételek is a koronavírus-fertőzést.

A Liverpooli halasztása előtt a többi csapat is értetlenül áll. Az előző szezonban a Leyton Orient például azt sérelmezte, hogy tavaly annak ellenére is muszáj lett volna játszaniuk, hogy a rivális Tottenham által fizetett tesztjeik a mérkőzés előtt néhány órával a fél keret fertőzöttségét állapították meg – mivel a meccs elmaradt, a Spurst hozták ki továbbjutónak a Ligakupában.

A Liverpool a legjobbjai nélkül jóval esélytelenebb lett volna az Arsenal ellen Forrás: AFP/Peter Powell

Az Arsenal elleni Ligakupa-elődöntő első mérkőzésén nem léphetett volna pályára az Afrika-kupán az egyiptomi csapatban szereplő Mohamed Szalah, a szenegáliban érdekelt Sadio Mané és a guineai Naby Keïta.

A szabály azonban világosan kimondja, hogy ha egy klub 13 egészséges (és hatósági karanténba nem került) játékost, köztük egy kapust ki tud állítani, a meccset le kell játszania.

Vasárnap délután a harmadosztályú Shrewsbury Town elleni meccsen a Liverpool a Kelleher - Robertson, Van Dijk, Konate, Bradley - Dixon-Bonner, Fabinho, Morton - Jones, Woltman, Gordon összeállításban játszott, így nehéz elképzelni, hogy Jürgen Klopp nem küldhetett volna pályára az Arsenal elleni egy hasonló összeállítású csapatot.

Ennek ellenére az EFL-nél nem látnak okot arra, hogy vizsgálják a halasztás körülményeit. A szervezet álláspontja szerint a Liverpool minden szükséges dokumentumot benyújtott a kérelme alátámasztásához, és mivel az edzőközpontja is zárva volt, hiába bizonyultak utólag tévesnek a tesztek, úgy járt el a csapat és az EFL is, ahogyan az adott információk birtokában szükséges volt.