Világsztárokat focizott le a pályáról 2021 legjobb magyar futballistája

Horizontal
Hungary's midfielder Andras Schafer celebrates scoring his team's second goal during the UEFA EURO 2020 Group F football match between Germany and Hungary at the Allianz Arena in Munich on June 23, 2021. (Photo by KAI PFAFFENBACH / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Schäfer András fantasztikus évet zárt, 2021-es teljesítményéért megérdemelten kapta meg a Magyar Aranylabda-díjat. A magyar labdarúgó-válogatott felfedezettje a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon kiválóan helyettesítette a sérülés miatt lemaradó Szoboszlai Dominikot, bátran futballozott a világ legjobb csapatai ellen, és a németeknek lőtt góljának köszönhetően az egyik legnépszerűbb játékossá vált a szurkolók körében. A 22 éves középpályás a szlovák bajnokságban szereplő Dunaszerdahely csapatában is alapember, tavaly ő szerezte a legszebb gólt a klubban. A fiatal tehetség a kamerák kereszttüzében néha még zavarba jön, de a pályán nem fél senkitől és semmitől, és ha így folytatja, hosszú éveken át kulcsfigurája lehet a magyar válogatottnak. 

Schäfer András Szombathelyen született, az Illés Akadémián nevelkedett, majd 2014-ben az MTK-hoz került. A tehetséges középpályás végigjárta a korosztályos csapatokat, az NB I-ben 2017 áprilisában mutatkozott be a Gyirmót elleni bajnokin, az élvonal akkori negyedik legfiatalabb játékosaként, mindössze 17 évesen.

Schäfer a következő szezonban alapembere volt a másodosztályban bajnoki címet szerző és az élvonalba visszajutó csapatnak,

28 mérkőzésen négy góllal és három gólpasszal járult hozzá a feljutás kiharcolásához.

Az MTK akkori vezetőedzője, Feczkó Tamás a 2018/2019-es idényben is alapemberként számolt a középpályással, akiért 2019 januárjában a Serie A-ban szereplő Genoa ajánlatot tett. A fiatal játékos 51 MTK-ban lejátszott meccsel a háta mögött igazolt Olaszországba, ahol az ifjúsági bajnokságban kapott lehetőséget, a felnőttek között nem tudott bemutatkozni. A genovai együttes fél év után a másodosztályban szereplő Chievónak adta kölcsön Schäfert, de a veronai klubban még a korosztályos csapatban is kevésbé számoltak vele, annak ellenére, hogy saját elmondása szerint az edzéseken mindent beleadott, hogy bizonyíthasson.

Schäfer Andrást az MTK-tól igazolta le a Genoa Forrás: genoacfc.it

"Hiányzott a játékosság, minden a taktikáról szólt, mindenki biztosra akart menni. Amikor a padon ültem, akkor is csupa döntetlent, egygólos csatát vívtunk.

- mondta egy korábbi interjújában.

Schäfer számára azért voltak pozitívumai az olaszországi kalandnak, különösen a Genoánál töltött időszaka alatt erősödött meg fizikálisan. A szlovák bajnokságban szereplő Dunaszerdahely fel is figyelt a technikás játékosra és 2020 januárjában kölcsönvette, majd alig több mint fél évvel később végleg szerződtette. Schäfer a DAC-nál egyre több játéklehetőséget kapott, ahol kiegyensúlyozott teljesítményével és megbízható játékával tűnt ki a csapatból.

Schäfer András 2020 óta a Dunaszerdahely játékosa Forrás: dac.parameter.sk/Cséfalvay Á. András

A nagy munkabírású futballista Marco Rossi érdeklődését is felkeltette, így a többszörös utánpótlás-válogatott Schäfer meghívót kapott a nemzeti csapatba.

Az akkor 21 éves középpályás a Törökország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen debütált a magyar válogatottban, de igazán nagy szerepe az Eb-re kijutó együttesben lett. A tavalyi, részben hazai rendezésű kontinenstornát Szoboszlai Dominik és helyettese, Kalmár Zsolt is kihagyta sérülés miatt, ezért a szövetségi kapitány Schäfert építette be a csapatba, aki meghálálta a bizalmat és nagyszerűen helytállt.

Az Európa-bajnokság előtti két felkészülési mérkőzést Ciprus és Írország ellen Schäfer végigjátszotta. A szigetországiak elleni találkozón volt először kezdő a válogatottban, a meccsen győztes gólt szerzett, amely az első találata volt a nemzeti együttesben.

A fiatal játékosnak nagyon rövid idő állt rendelkezésre, hogy fejben felkészüljön az előtte álló kihívásra, hiszen a hetedik válogatott mérkőzésén az Eb-címvédő portugálok, míg a nyolcadikon a világbajnok franciák ellen lépett kezdőként pályára.

"Az edzőtáborban még azért küzdöttem, hogy egyáltalán bekerüljek az Eb-keretbe, hiszen eddig nem voltam a kezdő közelében, egy hónappal ezelőtt nem gondoltam volna, hogy ez fog történni velem.

mondta a 2021-es év felfedezettje.

Schäfer már a Cristiano Ronaldóék ellen 3-0-ra elveszített meccsen is harcosan futballozott, a világsztárokkal felálló franciákkal vívott összecsapáson pedig az együttes egyik legjobbja volt.

Az ifjú futballista felszántotta a pályát a Puskás Arénában, a Manchester United klasszisát, Paul Pogbát nagyszerűen semlegesítette az 1-1-es döntetlennel véget érő mérkőzésen.

Paul Pogba csak szenvedett Schäfer András szorításában Forrás: AFP/Tibor Illyes

"Az elmúlt napokban sajnos megfáztam és betegséggel küszködtem, így erőnlétileg nagyon nehéz volt a találkozó. Jól éreztem magam a pályán, és szerintem képes lettem volna 90 percet is játszani, ha a betegség miatt nem fogy el hamarabb az energiám.

- mondta a játékot betegen is vállaló, és így is kiválóan futballozó Schäfer a meccs után.

Legjobb teljesítményét aztán a németek elleni sorsdöntő mérkőzésen nyújtotta a DAC játékosa, a találkozó után a fiatal tehetséget az egész ország megkedvelte, megalkuvást nem tűrő, csupaszív játékával belopta magát a szurkolók szívébe. A 2014-es világbajnok elleni meccsen Szalai Ádám szerzett vezetést a válogatottnak, majd Kai Havertz a második félidőben egy szerencsés góllal kiegyenlített.

Ekkor érkezett el Schäfer nagy pillanata, aki gyakorlatilag a középkezdés után egy szemfüles letámadást követően fejelte Manuel Neuer kapujába Szalai passzát, valósággal sokkolva a németeket.

Rossi csapata percekre volt a futballcsodától, ám az ellenfél Leon Goretzka szintén szerencsés góljával másodszor is kiegyenlített, így a bravúros továbbjutás nem sikerült a halálcsoportból.

Nehéz most bármit mondani, büszke vagyok a fiúkra, nagyon rossz így kiesni" - nyilatkozta könnyeivel küzdve a 2-2-es eredménnyel véget érő harmadik csoportmeccs után.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi vigasztalja Schäfer Andrást a németek elleni mérkőzés után Forrás: Getty Images/Picture Alliance/Federico Gambarini

Az Európa-bajnokságot a világ legjobb csapatai ellen 2 ponttal záró magyar együttes egyik legjobbja tehát Schäfer András volt, aki az őszi vb-selejtezők során is alapemberként futballozott Marco Rossi csapatában. A világbajnoki részvételt, illetve a pótselejtezős helyet leginkább az Albánia elleni vereségek miatt nem sikerült elérnie a válogatottnak, de ez aligha Schäferen múlott. A lengyelek elleni idegenbeli mérkőzésen is betaláló 22 éves labdarúgó a Dunaszerdahely együttesében egyre fontosabb szerephez jutott, a kontinenstorna óta szinte kirobbanthatatlan klubja kezdőjéből.

Légióskodása során messze a mostani az eddigi legjobb szezonja, már három gólt lőtt, és csakugyan három gólpasszt adott a szlovák bajnokságban. Első találata a DAC színeiben - amelynek két válogatottbeli csapattársa, Kalmár Zsolt és Hahn János is a tagja - kifejezetten látványosra sikeredett.

Schäfer a Liptószentmiklós ellen 3-1-re megnyert meccsen mintegy 25 méterről rúgott védhetetlen bombagólt a bal felső sarokba.

A tavalyi év felfedezettje nagyszerűen zárta a 2021-es esztendőt, klubjában és a válogatottban nyújtott teljesítménye miatt rangos elismerésekben lehetett része. A Dunaszerdahely drukkerei a magyar középpályást választották az ősz legjobbjának, ráadásul a DAC játékosai közül a Liptószentmiklósnak lőtt találatát látták az év legszebb góljának egy szurkolói voksoláson.

"Egy kicsit már vártam, hogy vége legyen az ősznek, hiszen az évet lényegében nyári szünet nélkül tudtam le, mindössze egy hetet pihenhettem az Európa-bajnokság után.

- nyilatkozta Schäfer, aki tavaly összesen 44 tétmeccsen lépett pályára.

2021-es teljesítménye miatt a Magyar Aranylabda-díjat is elnyerte,

megelőzve a Fenerbahce védőjét, Szalai Attilát, és az előző alkalommal győztes Szoboszlai Dominikot, aki egy éve már az RB Leipziget erősíti.

Schäfer András lett 2021 legjobb magyar futballistája Forrás: AFP/Janek Skarzynski

Decemberben a remek futballtudása mellett egy másik oldaláról is megismerhették a rajongói, ugyanis Schäfer az Origo Limit című műsorában kapott szerepet. A magyar labdarúgó-válogatott középpályása saját bevallása szerint izgult ugyan a felvétel alatt, de kifejezetten élvezte irányítani a két műsorvezetőt, Henry Kettnert és Kempf Zozót.

A forgatás ideje alatt rengeteg gyerek ment oda hozzá, hogy aláírást kérjen tőle, ennek kapcsán a fiatal sztárfocista elmondta, hogyan éli meg a hirtelen megnövekedett népszerűséget.

"Igazából ebbe még nem nagyon gondoltam bele. Szeretnék arra koncentrálni, hogy minél jobban játsszak. De szerintem nem szabad, hogy terhet jelentsen,

ez olyan jóleső plusz, hogy ennyien szurkolnak nekünk, és hogy a kisebbek csodálnak is, ami minden körülmények között erőt kell, hogy adjon"

- mondta.

Schäfer András élvezte a forgatást Fotó: Csudai Sándor - Origo

A török Galatasaray csapatával is hírbe hozott Schäfer András nagyszerű évet zárt tavaly, valósággal berobbant a magyar válogatottba, amelynek pillanatok alatt a kulcsembere lett. Az Európa-bajnokságon csodásan futballozott, nem ijedt meg a világsztároktól, bátor játékával teljesen megérdemelten nyerte el a szurkolók szeretetét és a futballrajongók elismerését. A remek rúgótechnikájú középpályás nagyszerűen szervezi a játékot, de akkor sem jön zavarba, ha védekeznie kell, küzdőszelleme kiemeli az átlagból. Amennyiben a jövőben is így folytatja, a szlovák bajnokságnál erősebb ligába kerülhet, és hosszú éveken át meghatározhatja a magyar válogatott arculatát, amelynek tagjaként egyszer akár világbajnoki mérkőzésen is pályára léphet.