Vágólapra másolva!
Szerdán este Szaúd-Arábia fővárosában, Rijadban rendeztek a spanyol Szuperkupa első elődöntőjét, ahol a Real Madrid rendes játékidőben 2-2-es döntetlent játszott az FC Barcelona csapatával, majd hosszabbításban az uruguayi Federico Valverde góljával 3-2-re megnyerte a mérkőzést, ezzel pedig bejutott a vasárnap este sorra kerülő döntőbe.

A találkozónak a Real Madrid volt az esélyese, amely a legutóbbi négy Barcelona elleni mérkőzését megnyerte, ráadásul a La Ligában a listavezető madridi csapat 17 ponttal előzi meg a katalán együttest. Carlo Ancelotti remek előjelekkel készülhetett a találkozóra, ugyanis szinte a teljes keretével számolhatott, egyedül Gareth Bale hiányzott, de a walesi évek óta mintha ott sem lenne Madridban, így a hiánya nem sok embernek tűnik fel. Xavi Hernández, a Barcelona edzője is jó híreket kapott a meccs előtt, a klub ugyanis Philippe Coutinho távozása és Samuel Umtiti fizetéscsökkentése miatt be tudta regisztrálni a Manchester Citytől igazolt Ferrán Torrest, mellette pedig a november óta harcképtelen Ansu Fati és az idei szezonban még csak négy meccsen pályára lépő Pedri is felépült.

A szaúdiaknak valóságos örömünnep volt a Barcelona és a Real Madrid vendégjátéka Forrás: AFP/Fayez Nureldine

A mérkőzésen elején a Barcelona birtokolta többet a labdát, viszont a Real Madrid Marco Asensiónak és Vinícius Júniornak köszönhetőn villámgyors kontrákat tudott vezetni, amelyek sokkal több veszélyt hordoztak magukban, mint a Barcelona körülményes labdatologatása.

A 25. percben aztán pont egy villámgyors kontra végén szerzett vezetést a Real Madrid.

Karim Benzema szerelte a félpályánál totojázó Sergio Busquetst, majd kiugratta Vinícius Júniort, aki egy az egyben vihette a labdát Marc-André ter Stegenre, majd hidegvérrel a rövid felsőbe lőtt.

  • Vinícius Júnior az idei szezonban 27 meccsen 15 gólt lőtt a Real Madridban. Pontosan annyit, mint az első három szezonjában 118 mérkőzés alatt.
A Real Madrid játékosai a gólszerzp Vinícius Juniort ünneplik Forrás: AFP/Fayez Nureldine

A Real vezetőgólja után a 30. percig kellett várni a Barcelona első helyzetére. A francia világbajnok Ousmane Dembélé bal oldali beadására Luuk De Jong robbant be, de a holland válogatott támadó hétméteres fejese pont Thibaut Courtois kezében landolt. Két perccel később ismét a holland csatárnak volt lehetősége. Ezúzzal Jordi Alba beadása után fejelt kapura, de Courtois vetődve védeni tudta a jobb alsóba tartó labdát.

A 42. percben egy egészen elképesztő góllal egyenlített a Barcelona.

Dembélé balról belőtt labdáját Éder Militao akarta kivágni a kapu torkából, azonban a brazil védő pont a rövid oldalon érkező Luuk De Jongot találta telibe, a holland támadóról pedig a kapuba vágódott a labda.

  • A 31 éves holland támadó 2019 nyarán érkezett a La Ligába. Azóta most először fordult elő vele, hogy sorozatban a harmadik meccsén is gólt szerzett.

Xavi a szünetben kettőt is cserélt. Bejött Frenkie De Jong helyére a 2021-es Golden Boynak megválasztott Pedri, aki legutóbb szeptember végén játszott tétmeccset, a koronavírusból nemrég kigyógyult Ferrán Torrest pedig Abde Ezzalzouli váltotta.

A második félidőt a Barcelona kezdte jobban, és akár meg is fordíthatta volna a meccset.

A 49. percben Pedri egy remek labdaátvétel után 18 méterről lőtt, de a bombája elkerülte a jobb kapufát. Egy perccel később Dembélé cselezett balról befelé, 16 méterről borzasztó lövést eresztett meg, de az érkező Luuk De Jong még így is bele tudta tenni a fejét a labdába, de kapura már nem tudta irányítani azt.

Xavi Hernándeznek ez volt az első Clásicója edzőjént Forrás: AFP/Fayez Nureldine

A folytatásban is a Barcelona volt veszélyesebb, és most sokkal támadóbb szellemben játszott mint az első félidőben. Különösen Ousmane Dembélé volt elemében, akivel nehezen bírtak a madridi védők, a francia támadó befejezései azonban nem voltak elég pontosak.

A 69. percben aztán kis híján mégis a Real szerzett újra vezetést.

Egy gyors ellentámadás végén Benzema kapott egy átadást, egy szép csellel kibillentette Araújo majd 13 méterről eltekerte a labdát a jobb alsó sarokba, de a lövése a kapufán csattant.

A 72. percben aztán Benzemának összejött a gólszerzés.

A francia támadó ismét egy tekeréssel próbálkozott, de Ter Stegen hatalmas bravúrral oldalra tudta ütni a labdát, a kipattanót azonban Dani Carvajal gyűjtötte be, aki kemény középre lőtt, a német kapus sprágázva kirúgta a labdát, de pont Benzema elé került, aki hat méterről az üres kapuba kotortra azt.

  • Benzema pályafutása során először lőtt gólt és adott gólpasszt a Barcelona ellen egy meccsen. Legutóbb ugyanez Sergio Ramosnak sikerült 2009 májusában.

A hajrára Xavi már minden mozdítható támadószellemű játékost pályára küldött, a 83. percben aztán a 19 éves Ansu Fati góljával egyenlített a Barcelona.

Jordi Alba bal oldali beadására robbant be a Messi 10-es mezét megöröklő spanyol válogatott támadó, és hét méterről a bal alsó sarokba csúsztatott, ezzel pedig hosszabbításra mentette a meccset.

Ansu Fati álomszerűen tért vissza a Barcelonába Forrás: NurPhoto via AFP/Xavier Bonilla

A ráadásban ismét a Barca kezdett veszélyesen. A 93. percben Dembélé balról betekert labdájára Ezzalzouli érkezett a hosszú oldalon, de hét méterről megfejelt labdája elkerülte a jobb kapufát.

A 98. percben egy gyönyörű góllal megszerezte a vezetést a Real Madrid.

Vinícius Júnior húzott el a jobb oldalon, a középre tett labdáját a csereként érkező Rodrygo átlépte, majd egy másik csere játékos, az uruguayi Federico Valverde hat méterről a jobb alsó sarokba helyezett.

Az uruguayi Federico Valverde lőtte a Real Madrid győztes gólját Forrás: Real Madrid C.F./Twitter

A gól után megindult előre a Barcelona. A 100. percben Courtois-nak előbb Busquets távoli lövését, majd a kipattanó után Demblélé éles szögből leadott bombáját kellett védenie.

A folytatásban a Barcelona mindent megtett az egyenlítésért. A 110. percben Ezzalzoulinak volt egy 17 méteres lövése, ami néhány centivel elkerülte a jobb alsó sarkot, de ezt leszámítva a katalán csapatnak már nem volt esélye az egyenlítésre, így a Real Madrid nyerte az év első Clásicóját és bejutott a Szuperkupa-döntőbe, ahol az Atlético Madrid-Athletic Bilbao párharc győztesével találkozik majd.

Spanyol Szuperkupa, elődöntő
FC Barcelona-Real Madrid 2-3 (1-1, 2-2, 2-3) - hosszabbítás után
Rijad, King Fahd Nemzetközi Stadion
Játékvezető: José Luis Munuera Montero
Barcelona: Ter Stegen - Dani Alves (Nico, 78.), Araújo, Piqué, Jordi Alba - F. De Jong (Pedri, 46.), Busquets, Gavi (Depay, 78.) - Dembélé, L. De Jong (Ansu Fati, 66.), Ferrán Torres (Ezzalzouli, 46., Jutgla, 110.). Vezetőedző: Xavi Hernández
Real Madrid: Courtois - Carvajal (Lucas Vázquez, 91.), Militao, Nacho, Mendy - Modric (Valverde, 82.), Casemiro, Kroos - Asensio (Rodrygo, 68.), Benzema, Vinícius Júnior (Camavinga (110.). Vezetőedző: Carlo Ancelotti
gólszerzők: L. De Jong (42.), Ansu Fati (83.) ill. Vinícius Júnior (25.). Benzema (72.), Valverde (98.)
sárga lap: Ferrán Torres (23.), Dani Alves (51.), ill. Casemiro (75.), Valverde (98.)