Társoldalunk:

Több focista váltott csapatot tavaly, de a klubok kevesebb pénzt költöttek

2022.01.14. 12:06

Az elmúlt évben az azt megelőzőhöz képest több átigazolás történt a férfi profi labdarúgásban, ugyanakkor a transzferek pénzügyi összértéke a legalacsonyabb volt az elmúlt öt esztendőt tekintve.

A nemzetközi sportági szövetség (FIFA) pénteken közzétett összegzése szerint mintegy 18 ezer klubváltás történt 2021-ben a nemzetközi piacon, ez a szám közel van a 2019-es rekordhoz, ugyanakkor 5,1 százalékkal magasabb a 2020-asnál, amelyet kedvezőtlenül befolyásolt a koronavírus-járvány kitörése.

A pénzmozgás mértéke viszont már a második évben csökken, 2021-ben 4,2 milliárd euró volt, ami 13,6 százalékos visszaesés a 2020-ashoz és 33,8 százalékos csökkenés a 2019-es rekordévhez viszonyítva. 

A Paris Saint-Germain tavaly Georginio Wijnaldumot, Gianluigi Donnarummát, Sergio Ramost és Lionel Messit is ingyen szerezte megForrás: AFP/Bertrand Guay

A Global Transfer Report megállapítása szerint a klubok ugyan törekedtek arra, hogy a játékoskereteiket átalakítsák, de úgy, hogy ezt átigazolási díj megfizetése nélkül tegyék: 87,7 százalékban így jártak el, illetve a szerződtetéseknek csak a 12,3 százalékánál volt pénzmozgás. Utóbbi kategóriában a tíz legjelentősebb szerződtetés a teljes összeg 15 százalékát fedte le. 

Lukakuért fizették a legtöbb pénzt tavalyForrás: AFP/Adrian Dennis

Az Internazionalétől a Chelsea-hez került Romelu Lukaku átigazolása volt a legnagyobb összegű - sajtóértesülés szerint 115 millió eurós, amit a FIFA nem erősített meg -, ezt a Borussia Dortmundtól a Manchester Unitedhez szerződő angol Jadon Sanchóé, és az Interből a Paris Saint-Germainhez igazolt marokkói Asraf Hakimié követte.

A legtöbbet - 562 millió eurót - francia játékosokért fizettek, először fordult elő, hogy nem a brazilok végeztek az élen e tekintetben.