Az élete formájában védő Gulácsi szolgáltatta a forduló egyik legnagyobb szenzációját

RB Leipzig, Gulácsi Péter
Bielefeld's German forward Janni Serra (C) scores his team's first goal during the German first division Bundesliga football match RB Leipzig vs Arminia Bielefeld, in Leipzig, eastern Germany, on December 18, 2021. (Photo by Ronny HARTMANN / AFP) / DFL REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPHS AS IMAGE SEQUENCES AND/OR QUASI-VIDEO
Vágólapra másolva!
A három magyar válogatott labdarúgót foglalkoztató RB Leipzig a hétvégén megszerezte első idegenbeli győzelmét a Bundesligában, ebben pedig kulcsszerepe volt Gulácsi Péternek, aki fantasztikusan védett a Stuttgart ellen. A lipcseiek magyar kapusa tíz védést mutatott be hétvégi bajnokin, ami pályafutása legjobbja a német élvonalban.

A Bundesliga idei szezonjának második fordulója magyar szempontból az egyik legsikeresebb volt a bajnokság 1963 óta íródó történelmében. Ugyanis két honfitársunk három gólt szerzett. Talán emlékeznek még rá a német foci szerelmesei, hogy ekkor volt először kezdő Szoboszlai Dominik a ligában, és kétszer is eredményes volt a Stuttgart ellen. Sallai Roland pedig a Dortmund ellen talált be, óriási részt vállalva a Freiburg meglepetés-győzelmében. A Freiburg azon a mérkőzésen a szezonban az egyik legjobb produkcióját nyújtotta, a hétközi Szuperkupától fáradt, motiválatlannak tűnő BVB ellen. Nico Schlotterbeck leradírozta a pályáról Erling Haalandot. Lehet, hogy pont az a váratlan siker rakta arra a sínre a Fekete-erdei csapatot, melyen a harmadik helyre robogott be karácsonyra.

Szoboszlai Dominik pedig a német szaklaptól, a Kickertől 1,5-es osztályzatot kapott, ami a majdnem tökéletes teljesítményért jár, és a német közvélemény ekkor köszöntötte először sztárként a hosszú várakozás után bemutatkozó magyar játékost.

Ennek a fordulónak a „visszavágóját" rendezték az elmúlt hétvégén.

Szoboszlai ősszel kétszer is betalált a Stuttgartnak Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Hendrik Schmidt

Ahogy az várható volt, a Dortmund igyekezett is visszavágni a nyári megalázásért. Képletesen fenték a kést a sárga-feketéknél, és a harci szellemet az is növelte, hogy az előző heti váratlan Bayern-vereséggel egy picit közelebb került a csapat a kilenc éve érinthetetlen nagy vetélytárshoz. Ami pénteken este az első félidőben történt, az a Dortmund drukkerek legszebb álmát is felülmúlta. A freiburgiaknak pedig igazi rémálom volt. Ha a bajnokságban az egyik legjobb teljesítményüket a 2. játéknapon a BVB ellen produkálták, akkor nyugodtan mondható, hogy a legszörnyűbb 45 percüket
pedig most, szintén a bajnokesélyes ellen.

Azt nyilván a Fekete-erdei csapat szurkolói is pontosan tudták, nem reális, hogy a két csapat a tabellán közvetlenül egymás mögött köszöntötte a 2022-es évet, de ilyen osztálykülönbségre senki nem gondolt. Az első félidőben ritkán látható módon „focizta le" a Dortmund a Freiburgot. Nem hagyta, hogy kihozza a labdát a saját térfeléről, az állandó nyomással pedig folyamatos hibára kényszerítette ellenfelét. A négy támadóval (Sallai Rolandon kívül Grifoval, Jeong-gal és Hölerrel) felálló Freiburg 45 percig alig talált át ellenfele térfelére.

Sallai is az első játékrész nagy részét a saját kapuja előtt töltötte, egyetlen komoly fegyverét, a pontrúgások utáni szituációkat be sem tudta vetni Christian Streich csapata.

Szánalmasan vergődött, a szünetben 3-0-ás hátrányban volt, és az edző két kulcsemberét, Grifot és Jeong-ot is lecserélte rossz teljesítménye miatt.

Sallaiéknak ezúttal esélyük sem volt a Dortmund ellen Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/David Inderlied

A második játékrész elejére meg is változott a játék képe, nehéz eldönteni, hogy a Dortmund nyilvánította befejezettnek a mérkőzést, vagy Streich vetett be valami pszichológiai fegyvert az öltözőben, de jó negyedórával tért vissza az Freiburg. Sallai is azt csinálhatta amihez a legjobban ért, és ennek meg is lett az eredménye: a 61. percben nagyszerű lövését Gregor Kobel nehezen tudta csak védeni, és az érkező Ermedin Demirovic közelről szépített.

Ekkor „benne volt a pakliban", hogy tisztes vereséggel térhet haza az ősz meglepetésgárdája, de nem így lett. Igazából talán Streich sem hitt ebben, mert a szépítés után négy perccel Sallai és Haberer helyére két rutintalan fiatalt küldött, és a vége 5-1-es vereség lett. De legalább a második félidő miatt már nem kell szégyenkeznie csapatának.

Az ősszel a Stuttgartot 4-0-ra legyőző, és a 2022-t is jól indító Leipzig kezdőjébe jelölte a nemrég érkezett edző, Domenico Tedesco mindhárom magyar válogatott játékost. Ott is voltak valamennyien a bemelegítésnél, és ennél az ártatlan szituációnál nagy baj történt. Szoboszlai Dominik ugyanis ekkor sérült meg. Igazán bosszantó dolog, és lehet, hogy heteket kénytelen lesz kihagyni. Így a szász alakulat „csak" két magyar válogatott játékossal lépett pályára, ám közülük Gulácsi Péter lenyűgöző teljesítményt nyújtott. Gyakorlatilag ő nyerte meg a mérkőzést az RB-nek. Amelyen voltak vitára okot adó jelenetek is.

Gulácsi élete formájában védett a Stuttgart ellen Forrás: AFP/Ronny Hartmann

Rögtön a 10. percben, mely befolyásolta a végeredményt. A lipcsei Christopher Nkunku közelről rárúgta a labdát Konstantinos Mavropanos nem éppen természetes állapotban tartott kezére, és emiatt 11-est rúghatott az RB. Akárcsak egy héttel korábban (amikor Szoboszlai is ott volt) André Silva értékesítette a büntetőt.

A félidő további részében a Willi Orban vezette védelem könnyűszerrel hatástalanította az ötlettelen stuttgarti próbálkozásokat, mindössze egyszer került gondba a magyar válogatott játékosa. Ekkor bizonytalankodása után Sasa Kalajdzic indulhatott Gulácsi felé, de Orban utolérte, és mielőtt tesztelte volna a kapust, elválasztotta a labdától.

Gulácsinak nem is volt komoly dolga az első 45 percben. Bezzeg a másodikban! Fantasztikus bravúrokkal nyerte meg a mérkőzést a Leipzignek!

Nyolc nagyobb védése is volt. Fogott szabadrúgás utáni fejest, hatástalanított jól helyezett 20 méteres bombát, kiütött közeli fejest. Nem lehetett neki gólt lőni! Talán még 11-est is védett volna, de ezt nem kellett megpróbálnia. Ugyanis a nagy Gulácsi-show közepette a játékvezető nem ítélt büntetőt a Stuttgartnak, pedig megtehette volna. Az 57. percben Orban egyértelműen ellökte Alexis Tibidit a 16-oson belül. Inkább volt 11-es, mint amit a Leipzignek megadott az első félidőben. Ha az ezért megítélt büntetőből betalál a sváb csapat, és ezzel pontokat vesz el vendégétől, sokat rontott volna Orban teljesítményén.

Kis íján negatív hős lett Willi Orbán Forrás: AFP/Ronny Hartmann

Így ő is csapata legjobbjai közé sorolható, Gulácsi pedig a mezőny legjobbja volt! Kár, hogy a Mönchengladbach hálóőre Yann Sommer két 11-est is kivédett a Leverkusen ellen, így nem mondható egyértelműen, hogy a magyar kapus nyújtotta a legjobb teljesítményt a posztján.

Több honfitársunk nem játszott a Bundesligában a hétvégén. A Hertha hátvédje, Dárdai Márton a kispadról nézte végig csapata wolfsburgi 0-0-ját. Tayfun Korkut, a Dárdai Pált váltó edző a védelem tengelyében ragaszkodik Niklas Stark mellett Jordan Torunarighahoz. A Mainzban szereplő Szalai Ádám a karácsony előtti műtétje után még mindig nincs játékra képes állapotban.

Így a hat „Bundesliga-magyarnak" a fele szerepelt a hétvégi fordulóban. És a hetedik? – vetődhet fel a kérdés, hiszen az ősz során mindig ennyi honfitársunk teljesítményéről számoltunk be. Nos, Novothny Soma szereplését már nem a német bajnokságban kell figyelemmel követni. Ő az év elején az esős Bochumból a napfényes Famagustaba költözött. 400.000 euroért megvette a ciprusi Anorthosis, vagyis szakmailag jócskán visszalépett, de remélhetően ott több lehetőséget kap, mint kapott a Bundesliga élvonalában.