Társoldalunk:

Az élete formájában védő Gulácsi szolgáltatta a forduló egyik legnagyobb szenzációját

2022.01.17. 09:05

A három magyar válogatott labdarúgót foglalkoztató RB Leipzig a hétvégén megszerezte első idegenbeli győzelmét a Bundesligában, ebben pedig kulcsszerepe volt Gulácsi Péternek, aki fantasztikusan védett a Stuttgart ellen. A lipcseiek magyar kapusa tíz védést mutatott be hétvégi bajnokin, ami pályafutása legjobbja a német élvonalban.

A Bundesliga idei szezonjának második fordulója magyar szempontból az egyik legsikeresebb volt a bajnokság 1963 óta íródó történelmében. Ugyanis két honfitársunk három gólt szerzett. Talán emlékeznek még rá a német foci szerelmesei, hogy ekkor volt először kezdő Szoboszlai Dominik a ligában, és kétszer is eredményes volt a Stuttgart ellen. Sallai Roland pedig a Dortmund ellen talált be, óriási részt vállalva a Freiburg meglepetés-győzelmében. A Freiburg azon a mérkőzésen a szezonban az egyik legjobb produkcióját nyújtotta, a hétközi Szuperkupától fáradt, motiválatlannak tűnő BVB ellen. Nico Schlotterbeck leradírozta a pályáról Erling Haalandot. Lehet, hogy pont az a váratlan siker rakta arra a sínre a Fekete-erdei csapatot, melyen a harmadik helyre robogott be karácsonyra.
Szoboszlai Dominik pedig a német szaklaptól, a Kickertől 1,5-es osztályzatot kapott, ami a majdnem tökéletes teljesítményért jár, és a német közvélemény ekkor köszöntötte először sztárként a hosszú várakozás után bemutatkozó magyar játékost.Ennek a fordulónak a „visszavágóját" rendezték az elmúlt hétvégén. 

Szoboszlai ősszel kétszer is betalált a StuttgartnakForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Hendrik Schmidt

Ahogy az várható volt, a Dortmund igyekezett is visszavágni a nyári megalázásért. Képletesen fenték a kést a sárga-feketéknél, és a harci szellemet az is növelte, hogy az előző heti váratlan Bayern-vereséggel egy picit közelebb került a csapat a kilenc éve érinthetetlen nagy vetélytárshoz. Ami pénteken este az első félidőben történt, az a Dortmund drukkerek legszebb álmát is felülmúlta. A freiburgiaknak pedig igazi rémálom volt. Ha a bajnokságban az egyik legjobb teljesítményüket a 2. játéknapon a BVB ellen produkálták, akkor nyugodtan mondható, hogy a legszörnyűbb 45 percüket
pedig most, szintén a bajnokesélyes ellen.

Azt nyilván a Fekete-erdei csapat szurkolói is pontosan tudták, nem reális, hogy a két csapat a tabellán közvetlenül egymás mögött köszöntötte a 2022-es évet, de ilyen osztálykülönbségre senki nem gondolt. Az első félidőben ritkán látható módon „focizta le" a Dortmund a Freiburgot. Nem hagyta, hogy kihozza a labdát a saját térfeléről, az állandó nyomással pedig folyamatos hibára kényszerítette ellenfelét. A négy támadóval (Sallai Rolandon kívül Grifoval, Jeong-gal és Hölerrel) felálló Freiburg 45 percig alig talált át ellenfele térfelére. Sallai is az első játékrész nagy részét a saját kapuja előtt töltötte, egyetlen komoly fegyverét, a pontrúgások utáni szituációkat be sem tudta vetni Christian Streich csapata. Szánalmasan vergődött, a szünetben 3-0-ás hátrányban volt, és az edző két kulcsemberét, Grifot és Jeong-ot is lecserélte rossz teljesítménye miatt.

Sallaiéknak ezúttal esélyük sem volt a Dortmund ellenForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/David Inderlied

A második játékrész elejére meg is változott a játék képe, nehéz eldönteni, hogy a Dortmund nyilvánította befejezettnek a mérkőzést, vagy Streich vetett be valami pszichológiai fegyvert az öltözőben, de jó negyedórával tért vissza az Freiburg. Sallai is azt csinálhatta amihez a legjobban ért, és ennek meg is lett az eredménye: a 61. percben nagyszerű lövését Gregor Kobel nehezen tudta csak védeni, és az érkező Ermedin Demirovic közelről szépített.

Ekkor „benne volt a pakliban", hogy tisztes vereséggel térhet haza az ősz meglepetésgárdája, de nem így lett. Igazából talán Streich sem hitt ebben, mert a szépítés után négy perccel Sallai és Haberer helyére két rutintalan fiatalt küldött, és a vége 5-1-es vereség lett. De legalább a második félidő miatt már nem kell szégyenkeznie csapatának.

Az ősszel a Stuttgartot 4-0-ra legyőző, és a 2022-t is jól indító Leipzig kezdőjébe jelölte a nemrég érkezett edző, Domenico Tedesco mindhárom magyar válogatott játékost. Ott is voltak valamennyien a bemelegítésnél, és ennél az ártatlan szituációnál nagy baj történt. Szoboszlai Dominik ugyanis ekkor sérült meg. Igazán bosszantó dolog, és lehet, hogy heteket kénytelen lesz kihagyni. Így a szász alakulat „csak" két magyar válogatott játékossal lépett pályára, ám közülük Gulácsi Péter lenyűgöző teljesítményt nyújtott. Gyakorlatilag ő nyerte meg a mérkőzést az RB-nek. Amelyen voltak vitára okot adó jelenetek is.

Gulácsi élete formájában védett a Stuttgart ellenForrás: AFP/Ronny Hartmann

Rögtön a 10. percben, mely befolyásolta a végeredményt. A lipcsei Christopher Nkunku közelről rárúgta a labdát Konstantinos Mavropanos nem éppen természetes állapotban tartott kezére, és emiatt 11-est rúghatott az RB. Akárcsak egy héttel korábban (amikor Szoboszlai is ott volt) André Silva értékesítette a büntetőt.

A félidő további részében a Willi Orban vezette védelem könnyűszerrel hatástalanította az ötlettelen stuttgarti próbálkozásokat, mindössze egyszer került gondba a magyar válogatott játékosa. Ekkor bizonytalankodása után Sasa Kalajdzic indulhatott Gulácsi felé, de Orban utolérte, és mielőtt tesztelte volna a kapust, elválasztotta a labdától. Gulácsinak nem is volt komoly dolga az első 45 percben. Bezzeg a másodikban! Fantasztikus bravúrokkal nyerte meg a mérkőzést a Leipzignek! Nyolc nagyobb védése is volt. Fogott szabadrúgás utáni fejest, hatástalanított jól helyezett 20 méteres bombát, kiütött közeli fejest. Nem lehetett neki gólt lőni! Talán még 11-est is védett volna, de ezt nem kellett megpróbálnia. Ugyanis a nagy Gulácsi-show közepette a játékvezető nem ítélt büntetőt a Stuttgartnak, pedig megtehette volna. Az 57. percben Orban egyértelműen ellökte Alexis Tibidit a 16-oson belül. Inkább volt 11-es, mint amit a Leipzignek megadott az első félidőben. Ha az ezért megítélt büntetőből betalál a sváb csapat, és ezzel pontokat vesz el vendégétől, sokat rontott volna Orban teljesítményén.

Kis íján negatív hős lett Willi OrbánForrás: AFP/Ronny Hartmann

Így ő is csapata legjobbjai közé sorolható, Gulácsi pedig a mezőny legjobbja volt! Kár, hogy a Mönchengladbach hálóőre Yann Sommer két 11-est is kivédett a Leverkusen ellen, így nem mondható egyértelműen, hogy a magyar kapus nyújtotta a legjobb teljesítményt a posztján.

Több honfitársunk nem játszott a Bundesligában a hétvégén. A Hertha hátvédje, Dárdai Márton a kispadról nézte végig csapata wolfsburgi 0-0-ját. Tayfun Korkut, a Dárdai Pált váltó edző a védelem tengelyében ragaszkodik Niklas Stark mellett Jordan Torunarighahoz. A Mainzban szereplő Szalai Ádám a karácsony előtti műtétje után még mindig nincs játékra képes állapotban.

Így a hat „Bundesliga-magyarnak" a fele szerepelt a hétvégi fordulóban. És a hetedik? – vetődhet fel a kérdés, hiszen az ősz során mindig ennyi honfitársunk teljesítményéről számoltunk be. Nos, Novothny Soma szereplését már nem a német bajnokságban kell figyelemmel követni. Ő az év elején az esős Bochumból a napfényes Famagustaba költözött. 400.000 euroért megvette a ciprusi Anorthosis, vagyis szakmailag jócskán visszalépett, de remélhetően ott több lehetőséget kap, mint kapott a Bundesliga élvonalában.