Társoldalunk:

A futball legnagyobb botrányai, amelyekbe világsztárok buktak bele

2022.01.19. 05:56

A labdarúgás világában számtalan olyan esetet láttunk már, hogy a tehetség megvan, de észt nem osztottak mellé. A korábbi összeállításunkban Aubameyang, Dembélé, Balotelli, Bendtner és Gascoigne megdöbbentő történetét elevenítettük fel, akiknek minden képességük megvolt ahhoz, hogy legendák legyenek, de mára már csak "elpocsékolt tehetségként" emlegetik őket. A következő összeállításban hasonló történetekről lesz szó, de most már olyan játékosok is fennakadtak a rostán, akikre legendaként emlékszünk, csak akad néhány szégyenfolt a pályafutásukban.

A Manchester United legendája a testvére feleségét csábította el

Ryan Giggs a Manchester United történetének egyik legsikeresebb játékosa, pályafutása során 35 trófeát nyert a Vörös Ördögökkel. A walesi balszélsőnek a pályán sosem voltak sztárallűrjei, mindig egy profi sportember benyomását keltette, azonban a magánéletében volt két kőkemény botrány. A United legendája sokáig remek kapcsolatot ápolt az öccsével, Rhodrival, aki focizgatott ugyan, de sosem futott be nagy karriert. 2011 júniusában azonban megromlott a kapcsolatuk. Natasha Lever, a kisebbik Giggs-testvér felesége beismerte, hogy nyolc éven keresztül viszonya volt Ryan Giggsszel, aki nem mellesleg szintén házas, családos ember volt.

Kezdetben izgalmas volt, hogy valaki, aki olyan híres és elismert, mint Ryan, velem akart ágyba bújni. Egyszerűen csak összejártunk, amíg a terhes felesége a kórházban volt" - mondta Natasha Lever, aki teherbe is esett Ryan Giggstől, de a Rhodrival való esküvője előtt elvetette a gyereket.

Natasha Lever bevallotta, hogy legalább tíz focistával megcsalta Rhodri GiggstForrás: digitalspy.com

A vallomás után a Giggs-család szétszakadt, az édesanyjuk Ryan pártját fogta, és évekig nem beszélt Rhodrival, annak ellenére, hogy ő volt az ártatlan fél a történetben. Tíz évvel később Rhodri azt mondta, hogy Natashával már megvannak, de jó öt évbe telt mire túljutott az árulásán.

Rhodri elmondása szerint futballberkekben mindennaposak az ilyen esetek.

"Mindenki kefél mindenkivel. Akár a haverod is lehet. Ryan megérdemelte, hogy piedesztálra kerüljön a karrierje miatt. De tönkretette az örökségét azzal, amit tett."

Rhodri elmondta, hogy testvére árulása annyira fájt neki, hogy akkor elgázolta volna Ryant az autójával, ha meglátja az utcán.

Giggs 2017-ben elvált a feleségétől, Stacy Cooke-tól, 2020-ban pedig újabb botrányba keveredett. A walesi legendát családi erőszak vádjával vették őrizetbe. Párkapcsolati erőszakkal, testi sértéssel, zaklatással és kényszerítéssel vádolták, amit a 2017. december 1. és 2020. november 2. közötti időszakban követett el a barátnőjével, Kate Greville-lel, illetve annak lánytestvérvel Emmával szemben.

Ryan Giggs, miután elhagyta a manchesteri bíróságotForrás: AFP/Oli Scarff

Az ügy miatt a walesi válogatott szövetségi kapitányaként dolgozó Giggs nem ülhetett le a válogatott kispadjára. A fejlemények miatt a szövetség pedig úgy döntött, hogy a 2021-es Európa-bajnokságon Robert Page helyettesíti őt.

Giggs ugyan 2022 nyaráig szerződésben áll a walesi szövetséggel, de 2020 októbere óta nem ült a válogatott kispadján.

Az áruló, akit Messi utált ki az argentin válogatottból

A kétszeres olaszországi gólkirály, Mauro Icardi eddig csak nyolcszor lépett pályára az argentin válogatottban, a pletykák szerint azért, mert Messi nem hajlandó vele együtt játszani. Ennek pedig az az oka, hogy Icardi elcsábította Messi barátjának, Maxi Lópeznek a feleségét. A korábbi Barca-csatár még a Sampdoriánál segítette Icardi beilleszkedését, csakhogy ő közben a háta mögött összejött a feleségével, Wanda Narával, aki korábban már három gyereket is szült Lópeznek.

Wanda Nara, a Paris Saint-Germainben szereplő Mauro Icardi felesége és egyben ügynökeForrás: instagram.com/wanda_icardi

Az asszony ezt követően elhagyta a családját, összeházasodott Icardival, és két gyermekük is született. A botrányos románc miatt Argentínában és Olaszországban is össztűz zúdult Icardira, az öltözőben vezérszerepet betöltő Lionel Messi állítólag megtiltotta a szövetségi kapitányoknak, hogy behívják Icardit a válogatottba.

Icardi előtt 2018 őszén megnyílt az út, ugyanis a sikertelen vb-szereplést követően Messi ideiglenesen lemondta a válogatottságot. Az argentinok 2018 novemberében pont Icardi és Paulo Dybala góljával nyertek Mexikó ellen, az előbbi pedig meg is ragadta az alkalmat, hogy odaszúrjon Messinek.

Amikor először jöttem a válogatottba, nem ilyen volt a hangulat. Most azonban baráti a légkör és összetartó a társaság" – mondta Icardi, aki minden bizonnyal arra célzott, hogy anno Messi mindent megtett azért, hogy kiközösítse az argentin csapatból.

Egy évvel később azonban Messi bejelentette, hogy visszatér az argentin válogatottba, Icardit pedig azóta sem hívták. A történet érdekessége, hogy Messi nyáron a Paris Saint-Germainbe igazolt, ahol Icardi a csapattársa, de túl sok időt nem töltenek együtt a pályán, mert Icardi többnyire csak a kispadot koptatja Messi, Mbappé, Neymar és Di Maria árnyékában.

Talán pont emiatt is került Icardi újabb botrányba még 2021 októberében, amikor is a felesége Wanda Nara hűtlenséggel vádolta meg.

Mauro Icardi és Wanda NaraForrás: instagram.com/wanda_icardi

"Újabb családot tettél tönkre egy kurváért" – írta Wanda Nara a közösségi oldalán, aki ezzel valamelyest öngólt lőtt, hiszen ő volt az, aki korábban megcsalta a férjét Icardival, ezt követően pedig elhagyta három gyereke édesapját.

Mindenesetre Icardi nem sokáig bírta az asszony nélkül, és elképesztő lépésre szánta el magát, hogy visszahódítsa. Az egész vagyonát a felesége nevére íratta, neki adta az összes jelenlegi és jövőbeli szerződésének jogait, valamint a tulajdonában lévő ingatlanokat is. A szerződés 2050-ig szól, az argentin támadó 57 éves lesz, mire újra rendelkezhet ingó és ingatlan vagyonával.

A klublegenda, aki a barátját is felszarvazta

A 78-szoros angol válogatott John Terry a Chelsea történetének talán legnagyobb legendája. A 2018 nyarán visszavonult védőnek azonban volt két hatalmas balhéja, amit soha nem fog tudni lemosni magáról. 2010 januárjában az angol bulvárlapok azzal voltak tele, hogy Terry elszerette a korábbi klubtársa, a szintén angol válogatott Wayne Bridge barátnőjét, a fehérneműmodell Vanessa Perroncelt.

Hogy ez Terry miatt történt-e, az nem egyértelmű, de ő mai napig tagadja, hogy már akkor viszonya lett volna a nővel, amikor az még Bridge párja volt. Ennek ellenére a válogatott több futballistája is elítélte Terryt, aki korábban évekig együtt játszott Bridge-dzsel a Chelsea-ben, 2010-ben pedig az "Év Édesapjának" választották Angliában. Bridge-nek ráadásul gyereke is van Perronceltől, Terryvel pedig jó barátok voltak.

Az eset után Bridge nem fogtak kezet TerryvelForrás: AFP/Olly Greenwood

Az estet után Terryt megfosztották az angol válogatott csapatkapitányi tisztségétől, de Fabio Capello szövetségi kapitány ragaszkodott a Chelsea játékosához, ezért Bridge lemondta a szereplést a nemzeti csapatban.

Capello mindig kiállt Terry mellett, és pont ebbe bukott bele az angol válogatottnál. A 2012-es Eb-selejtezősorozatban már újra Terry volt az angol válogatott csapatkapitánya, azonban jött egy újabb botrány. 2011 októberében a Queens Park Rangers elleni mérkőzésen a Chelsea játékosa rasszista kijelentést tett Anton Ferdinandra, a Manchester Unitedban és az angol válogatottban futballozó Rio Ferdinand öccsére.

"Azt mondta nekem, hogy kib.szott fekete majom" - emlékezett vissza Anton Ferdinand.

Terry azóta is tagadja a vádakat, és azt állítja, hogy provokálták és ő csak válaszként mondott csúnyákat.

"Anton azzal vádolt, hogy rasszista megjegyzést tettem rá. Agresszívan válaszoltam, és azt üvöltöttem neki, hogy soha nem használtam azt a kifejezést rád, hogy te kib.szott fekete majom. Soha nem mondanék ilyet, és szomorú vagyok, hogy az emberek ezt gondolják."

Anton Ferdinand és John Terry a QPR-Chelsea meccsenForrás: AFP/Glyn Kirk

Később az FA független szabályozó bizottsága nem találta bűnösnek Terryt, de ettől függetlenül négy mérkőzésre szóló eltiltást és 220 000 font pénzbírságot kapott és megfosztották a válogatott csapatkapitányi karszalagjától is, mindezt Fabio Capello beleegyezése nélkül.

Ennek következtében az olasz szakember lemondott a szövetségi kapitányi posztról.

Egyáltalán nem értek egyet az FA döntésével. Ezt közöltem is az elnökkel. Számomra még mindig Terry az angol csapat kapitánya. Szerintem helyesebb lenne, ha megtarthatná a karszalagot" – mondta a távozása előtt két nappal ezelőtt Capello.

Terry a 2012 Európa-bajnokságon még ott volt az angol válogatottban, de 2012 szeptemberében lemondta a válogatottságot, mert úgy érezte, az angol szövetség azok után sem támogatta, hogy a bíróság előtt tisztázta magát.

Az ingyenélő, aki Arséne Wengert is hazugnak nevezte

Emmanuel Adebayornak már a Manchester Citybe igazolása is pikáns történet volt. A togói csatár három és fél évet húzott le az Arsenalban, Thierry Henry Barcelonába igazolása után pedig a klub első számú támadója lett. A 2007/08-as szezonban 30 gólt lőtt, így valamelyest feledtetni tudta a francia klublegendát, a problémák viszont akkor kezdődtek, amikor annyit is szeretett volna keresni, mint az Ágyúsok történetének legjobb játékosa.

A togói végül 2009 nyarán 29 millió euróért a Manchester City csapatához került, heti 170 ezer fontos fizetésért, ami körülbelül a háromszorosa volt annak, amit az Arsenalnál keresett.

Wenger szerint Abebayor a pénz miatt ment a Manchester CitybeForrás: AFP/Andrew Yates

„Volt egy találkozóm Wengerrel az irodájában, ahol közölte, el kell hagynom az Arsenalt, mert nem látja a jövőm a csapatnál, tovább kell lépnem. Az egész szituáció úgy nézett ki, hogy én ott voltam, mint aki maradni szeretne, ő meg ott volt azzal, hogy semmiféle lehetőséget nem kapsz, mehetsz vagy maradhatsz, de ebben a klubban többet biztos nem lépsz pályára. Így tulajdonképpen választásom sem volt, átigazoltam a Manchester Cityhez, ami miatt boldog is voltam. Az aláírás másnapján aztán láttam az Arsenal sajtótájékoztatóját, ahol Wenger előadta, hogy a pénz és minden más miatt hagytam ott őket. Azóta érzem a gyűlöletet a londoni együttes iránt" – adta elő a nagyhalált Adebayor, akit 2012-ben csak úgy tudott eladni a Manchester City a Tottenhamnek, hogy fizetése egy részét továbbra is magára vállalta. A Spurs 2015-ben lemondott a futballista játékjogáról, de továbbra is köteles volt fizetni neki. Adebayor ezután írt alá a Crystal Palace-hoz, így történhetett meg, hogy egyszerre három PL-klub utalt pénzt a számlájára.

Adebayor az első Arsenal ellen lejátszott mérkőzésén mutatta be minden idők egyik legvisszataszítóbb gólörömét. A togói csatár a nyári átigazolása után már szeptember pályára lépett korábbi csapata ellen. A 80. percben védhetetlen gólt fejelt a City-szurkolók előtt, ő azonban élete legnagyobb sprintjét levágva átfutott az egész pályán, majd több mint 100 métert követően térden csúszva ünnepelt az Arsenal-szurkolók előtt.

A togói támadóval a pénzéhségen kívül is voltak gondok az Arsenalnál. 2008-ban egy Tottenham elleni mérkőzésen lefejelte a csapat egyik legfiatalabb játékosát, az akkor 20 éves Nicklas Bendtnert.

„Az első perctől kezdve nem sikerült kijönnünk egymással. Akkor éppen öt egyes vereségre álltunk a Tottenham ellen a Ligakupában, és el voltunk keseredve. Borzalmas teljesítményt nyújtottunk. Adebayor a második félidőben állt be, és heves vita tört ki köztünk. Szöglethez jutottunk, amikor odasétált hozzám, és mindkét kezével bemutatott. Emellett bele is fejelt az orromba. Rögtön szét is váltunk, de az öltözőben folytatódott a vita. Másnap hívatott a menedzser, és mindkettőnket megbüntetett, amit el is fogadtunk. Onnantól kezdve nem álltunk szóba sem az Arsenalban, sem az utána lévő időszakban. Wengert nem zavarta, hogy nem vagyunk jóban, csak arra kért, hogy viselkedjünk normálisan" – idézte fel az esetet a 2021-ben visszavonult dán támadó.

A játékvezető vetett véget Adebayor és Bendtner kakaskodásánakForrás: AFP/Carl De Souza

Adebayor 2011 januárjában kölcsönben a Real Madridhoz került, de a lustasága miatt ott sem sikerült megváltania a világot. 22 meccsen lőtt ugyan nyolc gólt, ami korántsem rossz statisztika, de rendszeres vitái voltak José Mourinhóval. A portugál edző ugyanis folyton Adebayor edzésmunkáját kritizálta. Mourinho egyszer az egész csapat előtt szegezte neki azt a kérdést, hogy mikor edzünk, hogy neked is megfeleljen?

A 2016 augusztusában visszavonuló norvég hátvéd, Brede Hangeland a Heia fotball rádióműsorban mesélt el két történetet a csatárról. Az első egy Fulham-Tottenham mérkőzésen történt, Hangeland az előbbi, míg Adebayor utóbbi csapat játékosa volt.

„Mi támadtunk, én őriztem Adebayort a félpályánál. Egyszer csak megszólalt, hogy éhes vagyok. Erre visszakérdeztem, hogy micsoda? Ő erre azt felelte, hogy alig várom a meccs végét, nagyon éhes vagyok. Nem tudsz egy jó éttermet Londonban, Hangeland?"

Nem sokkal később a sors keresztezte a két futballista útját, a Crystal Palace-ban hat hónapig csapattársak voltak.

Adebayor 15 meccsen egy gólt lőtt a Crystal Palace-benForrás: DPPI via AFP/Michael Zemanek

„Az erősítő edzéseken csak üldögélt a konditeremben, kávéval és muffinnal a kezében. Egyszerre kapott fizetést a Manchester Citytől, a Tottenhamtől és a Crystal Palace-től, de ő csak kávézgatott a konditeremben. Rendkívül tehetséges, de nagyon lusta futballista" – mondta róla a norvég bekk.

A togói csatár 10 évnyi angliai légióskodás után 2017 januárjában a török Basaksehir csapatához igazolt, majd 2019-ben a Kayserispor játékosa lett fél évre. 2020 februárjában még megpróbálkozott a visszatéréssel, az paraguayi Olimpia játékosa lett, de négy hónap múlva bejelentette visszavonulását.

Fenoménnek kiáltották ki, de egy tragédia miatt alkoholista lett

Adrianót Milánóban a fenomén Ronaldo utódjának kiáltottak ki, ám édesapja halála után összezuhant, és az alkohol rabja lett.

Adriano olyan tulajdonságokkal rendelkezett, amilyenekről minden edző álmodik. A 189 centijéhez közel 90 kiló társult, olyan erős volt, mint egy bivaly, így rongybabaként pattantak le róla a védők. Hatalmas termete ellenére villámgyors volt, technikás, a bal lába pedig aranyat ért. A brazil támadó a 2003/04-es szezonban lett alapember az Internazionale csapatánál, a szurkolók pedig ráragasztották az L'Imperatore di Milano (Milánó császára) becenevet. Ekkor úgy tűnt, Ronaldo Real Madridhoz igazolása után ő lesz az új Fenomén, azonban egy tragédia beárnyékolta a milánói karrierjét, és az egész életét.

Ronaldo. Adriano és Ronaldinho a brazilok edzésénForrás: AFP/Antonio Scorza

Adriano életében rendkívüli szerepet töltött be az édesapja, aki ekkortájt már súlyos beteg volt. A brazil csatár a 2004-es Copa Américán hét találattal gólkirály lett, és a torna legjobb játékosának is megválasztották. A döntő után a brazilok szövetségi kapitánya, Carlos Alberto Parreira is azt mondta, hogy Adriano bekerül majd a labdarúgás nagykönyvébe. Az argentinok elleni döntőben a 93. percben lőtt egyenlítő gólt, majd a megnyert tizenegyespárbajban is értékesítette a tizenegyesét. 22 évesen a csúcson volt, és csak az édesapjára tudott gondolni.

"Ez a győzelem édesapámat illeti. Ő a legjobb barátom, igazi társ. Nélküle senki nem lennék" – mondta a mérkőzés után az örömkönnyekben úszó Adriano, akinek az édesapja, Almir Leite Ribeiro kilenc nappal a Copa América-győzelem után 45 évesen, szívrohamban meghalt.

"Felhívták Brazíliából, és elmondták neki, hogy meghalt az édesapja. Sírni kezdett, a földhöz vágta a telefont, és olyan hangon üvöltött, amilyet soha nem hallottunk még. Attól a pillanattól Massimo Moratti elnök és én eldöntöttük, hogy a testvérünkként bánunk vele, és megvédjük mindentől. Utána is játszott, és lőtte a gólokat, mindegyiket édesapjának címezve, de valami örökre megváltozott benne. Nem tudtuk átsegíteni a depresszióján" – mesélte a FourFourTwo-nak Javier Zanetti, az Internazionale csapatkapitánya.

Javier Zanetti, az Inter legendája próbálta mentorálni AdrianótForrás: AFP/Giuseppe Cache

„Még mindig jól játszott, és minden gólnál az égre mutatott, köszönetet mondva az apjának. De már nem volt a régi. Ivan Córdoba egy éjszakán át próbálta jobb belátásra bírni. Azt mondta: Adri, te egyszerre vagy Ronaldo és Zlatan Ibrahimovic. Felfogod, hogy te lehetsz a világ legjobb játékosa? De nem tudtuk kihozni a depressziójából" – mondta Zanetti Adrianóról, aki a 2005-ös Konföderációs Kupán is gólkirály lett, és a legjobb játékos díjat is megkapta.

„Akkoriban csak úgy voltam boldog, ha ittam. Aludni is csak akkor tudtam. Roberto Mancini edző és a csapattársaim észrevették, hogy másnaposan járok edzésre. Ha féltem, hogy nem tudok időben felkelni reggel, inkább nem is aludtam, részegen mentem edzésre. Az Inter egészségügyi részlegében kellett kialudnom magam, a sajtónak meg azt mondták, izomfájdalmaim vannak" – idézte fel a történteket a brazil támadó egy 2017-es interjúban.

Adriano és Ibrahimovic három évig voltak csapattársak az InterbenForrás: AFP/Damien Meyer

Depresszióját és alkoholproblémáit sikerült egy ideig titokban tartania, így bekerült a 2006-os világbajnoki keretbe, de a rosszul sikerült vb-szereplés után Adriano lába alól teljesen kicsúszott a talaj.

"Senki nem tudja, mennyit szenvedtem. Óriási űrt hagyott bennem apám halála, úgy éreztem, egyedül vagyok a világban, és ki is zártam mindenkit az életemből. Boldogtalan voltam Olaszországban, úgyhogy inni kezdtem. Csak ivás közben éreztem magam boldognak, és meg is ittam mindent, amit elém tettek: bor, whisky, vodka, sör is jöhetett. Fogalmam sincs, hogy tudtam egy ideig eltitkolni, sokszor még a reggeli edzésekre is részegen jártam" – emlékezett vissza Adriano, aki ekkor már egyre többször kimaradt az Inter csapatából.

A 2008/2009-es szezonban csak 22 meccset játszott az Interben, a csapat új edzője, José Mourinho pedig azt mondta, aggódik Adrianóért, de nem a játékost félti, hanem az embert. A történetnek az lett a vége, hogy a brazil támadó 2009 májusában ingyen távozott Milánóból.

2011 márciusában a Corinthians csapatához szerződött, de egy Achilles-ín-szakadás miatt csak októberben tudott bemutatkozni új csapatában. A hosszú kihagyás alatt Adriano nem tudott mit kezdeni magával, ezért folyamatosan ivott és bulizott.

Adriano pocakosan érkezett meg a CorinthianshozForrás: Agęncia Estado via AFP/Copyright © Agęncia Estado. Todos os direitos reservados/José Patrício

„Adriano főleg sört ivott, de mást is. Volt ott mindenféle pia, meg olyan nők, akiket még életünkben nem láttunk. Úgy viselkedett, mintha még mindig a csúcson lenne, pedig nyilvánvalóan túlsúllyal és depresszióval küzdött. Néha nála voltunk, de a Corinthians emberei szemmel tartották a lakását, úgyhogy sokat jártunk bárokba. Egyik nap a klub szervezett egy terápiás foglakozást a lakásán, de nem ment haza, mert még reggel is mulattunk" – mondta a FourFourTwo-nak a támadó egyik barátja, aki leszögezte, hogy Adriano sosem drogozott.

Adriano próbálkozott még a Flamengónál és az Athletico Paranaense csapatánál, de négy év alatt csak három meccset játszott.

A brazil zseni mára elszórta 25 millió dollárra becsült vagyonát, és olyannyira lecsúszott, hogy egy időre beállt a Vörös Kommandó nevű riói bűnbandához, amely több favelát is a kezében tart. Állítólag egyszer egy motorkerékpárt vásárolt a bandának életbiztosítás gyanánt. 2016-ban bejárta egy fotó a világsajtót, amelyen Adriano fegyverrel pózol a vérengző banda egyik tagja mellett, aki egy bearanyozott AK 47-est tart a kezében.

Adriano botrányos képe egy brazil bűnözővelForrás: O Día

A brazil rendőrség őt is összefüggésbe hozta a drogkereskedelemmel, talán pont ezért írt alá 2016 januárjában az amerikai negyedosztályban szereplő Miami United FC-hez, amelyben sosem lépett pályára.