Vágólapra másolva!
A portugál José Mourinho új csapata, az AS Roma remekül kezdte az olasz bajnokságot ősszel, de azóta több váratlan vereségbe belefutott a fővárosi gárda. Főleg a rangadókon nem teljesített jól Mourinho csapata. Az AS Roma az elmúlt 30 évben először kapott ki egy idényben hazai pályán a Juventus, az Inter, és Milan csapatától. A BL-győztes portugál edzőt megváltóként várták az Örök Város szurkolói, de Mourinhónak egyre nehezebb megtalálnia a közös hangot a bírókon kívűl már a saját játékosaival is.

José Mourinho több mint másfél évtizede a nemzetközi klubfutball egyik meghatározó alakja, aki az elmúlt évtized második felében inkább már a hangzatos és olykor meghökkentő nyilatkozatairól volt híres. A portugál első sikercsapata az FC Porto volt, amelynek kontrajátéka egész Európát meghódította, és első BL-győzelmét hozta Mourinhónak. A Manchester United elleni győzelem után az Old Traffordon bemutatott sprintje máig emlékezetes (6:30-tól látható).

Ha egy találkozót kéne kiragadni a Special One-ként emlegetett Mourinho pályafutásából, akkor a 2010-es BL-elődöntő barcelonai visszavágóját emlegetnék sokan. A vendég Inter 18 százalékos labdabirtoklással tartotta meg a kétgólos előnyét a Nou Campban, és kiejtette a Barcelonát.

Mourinho csapata végig hősiesen védekezett, de ha nem aratn korábban 3-1-es győzelmet az odavágón, akkor aligha jut döntőbe az olasz csapat. Milánóban a rendkívül kompaktan védekező hazaiak villámgyorsan kontrázva, hidegvérrel megbüntették a védekező átrendeződésekben sebezhetőbb Barcelonát, amely ekkoriban a világ legjobb csapata volt.

Mourinho végtelen öröme a BL-elődöntő után Forrás: AFP/ImageForum/Josep Lago

Az Inter után a Real Madrid edzője lett,

és a három fővárosi szezonjában kétszer is több találattal fejezték be a szezont, mint a támadófutball etalonjaként emlegetett akkori Barcelona.

Mourino vezetése alatt a bajnoki címmel végződött évben ráadásul ligarekordot jelentő 121 góllal lett bajnok a Cristiano Ronaldo köré felépített és minden idők talán legfélelmetesebben kontrázó csapata.

A 2014/2015-ös szezonban újra a Chelsea edzője lett, és mindmáig utolsó igazán nagy eredményét sikerült elérnie egy újabb bajnoki trófea képében. Bár Mourinhónak a játékosokkal való kommunikáció kétségtelenül a legnagyobb fegyvere volt pályája elején, manapság egyre többen emlegetik, hogy kevésbé találja meg a közös nevezőt a labdarúgók új generációjával.

Visszatérés Itáliába

José Mourinho felbukkanása felrázta az olasz bajnokságot a kétezres évek második felében, és a nemzetközi médiában az érdeklődés is megnőtt a Serie A iránt. Az első olaszországi korszakában a portugál kiváló volt a játékosai motiválásában, és a focistái képesek voltak mindent a csapat eredményességéért feláldozni. Az ismert stratégia - Mourinho mindenkit támad, miközben megvédi összes játékosát – arra ösztönözte a játékosokat, hogy ezt a csapatért mindent felvállaló magatartást elsajátítsák.

Az így kialakult dac pluszenergiákat szabadított fel a játékosokban, akiket erősített a „mindenki ellenünk" elv.

Mourinho az edzésein a taktikai periodizációt alkalmazza. A játékosoknak a gyakorlatok folyamatos ismételgetésével a játékfázisokban (támadás, védekezés, támadásból védekezésbe-, illetve védekezésből támadásba való átállás) hiba nélkül, magabiztosan kell elvégezniük a rájuk bízott feladatot.

– mondta el Mourinho tavaly, amikor az AS Roma edzője lett.

A portugál visszatért a Serie A-ba Forrás: AFP/Andreas Solaro

A fővárosi klub portugál sportigazgatójának, Tiago Pintónak is nagy szerepe volt abban, hogy a honfitársa Rómába költözhetett. A portugál edző tiszteletére még a híres graffitis, Harry Greb is készített egy falrajzot, amin Mourinho egy Vespa 50-es Special robogón, AS Roma sállal a nyakában ül.

– nyilatkozták a Friedkin család részéről, akik a római klub tulajdonosai.

Az edzőről graffitit is csináltak Forrás: NurPhoto via AFP/Andrea Ronchini/NurPhoto/Andrea Ronchini, Ronchini

A klub többségi tulajdonosává váló amerikai csoport, a Friedkin Group közel 400 millió eurót fektetett be a klubba a vételi áron felül, hogy a klub tartozásait és elmaradásait kifizesse.

Mourinho a szezon előtt azonban mindenkit emlékeztetett arra, hogy nem három hónapra, hanem három évre írt alá.

A hosszú távú projekt lehetősége még mindig adott, de már az idény előtt akadtak kételyek a csapat sikerességével kapcsolatban.

Egyik Seria A klub sem költött annyi pénzt a nyáron (100 millió euró), mint az AS Roma.

Az Interben újra szárnyaló Edin Dzeko és az olasz válogatottal Eb-t nyerő, de a nyáron Achilles-ín szakadást szenvedő Leonardo Spinazzola pótlására ez óriási összeg, és a csapat játékán nem látszik ez meg még most sem.

Az biztos, hogy az angol csatár, Tammy Abraham szerződtetését aligha lehetett volna elképzelni, ha nem a Special One ül a kispadon, de Rui Patrício és Eldor Somurodov érkezése kapcsán is hallani lehetett, hogy Mourinho neve igencsak sokat nyomot a latban a játékosok döntésénél. A nyári átigazolási időszakban a római klubnak azonban nagy érvágás volt, hogy nem sikerült egy olyan védekezésben és labdaszerzésben erős középpályást szerezni, aki a támadásépítésből is ki tudja venni a részét.

Ígéretes kezdés, majd történelmi vereség

Mourinho csapata ígéretesen kezdte az őszi szezont a Serie A-ban. 2021 szeptemberében az AS Roma Stephan El Shaarawy 91. percben szerzett góljával győzte le a Sassuolo csapatát.

Ez volt a portugál szakembernek az 1000. meccse edzőként,

és sajátos stílusában ünnepelte meg a győztes gólt.

– mondta el a meccs után Mourinho. A portugál edző karrierje alatt a meccseinek 63,8 százalékát megnyerte a csapataival. Mourinho vezetőedzőként a Real Madrid csapatánál érte el a legjobb győzelem/vereség arányát,

ahol 178 mérkőzésből 128-at megnyert a királyi gárda élén.

Nem is rossz eredmény valakitől, aki 29 éves korában a pályája kezdetén az angol Bobby Robson tolmácsa volt a Sporting csapatánál.

A Romára nem lehetett azt mondani, hogy közönségszórakoztató játékkal rukkolt volna elő, de gyűjtögették a pontokat. A szezon elején a francia Jordan Veretout Mourinho egyik kedvenc játékosa volt, a portugál edzőnek nagyon tetszett a játékos stílusa és a munkához való hozzáállása.

A középpályás négy gólt és két gólpasszt hozott össze az első nyolc bajnoki meccsén.

Aztán némileg váratlanul Mourinho edzői pályafutásának legfájóbb vereséget szenvedte el október közepén.

– mondta el a portugál a norvég Bodo Glimt elleni 6-1-es vereség után a Konferencia-Ligában. A Bodo Glimt keretének értéke a Transfermarkt szerint 14,6 millió euró, az AS Roma csapatáé pedig 429,8 millió eurót tett ki.

José Mourinho karrierje legnagyobb vereségét szenvedte el Norvégiában Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

Az olasz bajnokságban is vereségeket szenvedett a római csapat. Ezek közül a Venezia elleni kudarc sokatmondó volt november elején. Akárcsak a szeptemberi, Lazio elleni rangadón,

a római középhátvédek rengeteget hibáztak az ellenfél pontrúgásai után.

Mourinho mégis inkább a kihagyott helyzeteket hozta fel, mint a helyezkedéssel kapcsolatos hibákat a csapata teljesítményével kapcsolatban.

– mondta el Mourinho a 3-2-es idegenbeli vereség után. A római csapat 1999 után először kapott ki a Veneziától.

Mourinho csapata 2021. november közepéig 3-2-re kikapott a Lazio, a Verona, és Venezia csapatától is.

Pedig a fővárosi csapat akkor még vezette a ligát a kialakított helyzetek és a lövések számát tekintve.

A Napolin kívül egyik csapat játékosai sem találták el többször a kapufát a Roma játékosainál (9). A Konferencia-Ligában a Bodo Glimt elleni, kudarccal felérő hazai döntetlen után is a riporterrel veszekedett, majd a bírókat nevezte meg a pontvesztés okának Mourinho.


Ha nem megy a szekér, a bíróé és a játékosoké a felelősség

Az olasz bajnokság őszi szakaszában is sokszor felemlegette a bírókat a portugál edző, pedig a többi olasz csapatnak is ugyanennyi oka lett volna kritizálni a játékvezetést. A Derby d'Italián az Inter a 89. percben kapott tizenegyes miatt nem nyerte meg a Juventus elleni rangadót. A Lazio elleni meccsen Federico Dimarco sérülése után nem állították meg a játékot, és gólt szerzett a másik római csapat a bajnoki címvédő ellen.

A kiesés ellen küzdő Cagliari pont az AS Roma ellen kaphatott volna egy büntetőt, mikor a csatár Leonardo Pavolettit felrúgták a római védők. Ellenben a Pellegrini meccsgyőztes szabadrúgása előtti szabálytalanságot egy percig nem vitatták római részről. Az említett találkozók után egyik klubnál sem szolgált ürügyként a játékvezetők tevékenysége,

ellenben az AS Roma csapatánál mindig feljöttek a bírók.

Jose Mourinho sokat veszekedik a bírókkal Forrás: AFP/Cristina Quicler

A csapat mélysége is hagy kívánnivalót maga után. A jobbhátvéd Alessandro Florenzit kölcsönadták az AC Milan csapatának. A közel 30 millió euróért igazolt Marash Kumbulla alig lépett pályára idén, pedig lenne benne potenciál. A sérülékeny angol középhátvéd, Chris Smalling szerződtetése is kockázatos volt, és most is sérülés miatt hiányzik az angol játékos a fővárosiak keretéből.

Az olyan játékosok csapatba építése, mint Bryan Reynolds, a kifejezetten hasznos (főleg támadójátékban) Gonzalo Villar, vagy Borja Mayoral még mindig várat magára.

Mourinho legnagyobb feladata még mindig az a fővárosi csapatnál, hogy olyan rendszerben játszassa a játékosait, ahol az erősségeik domborodnak ki. Ez azonban a korábbi csapatainál is gondot okozott a portugál edzőnek, így a római tevékenykedése mondhatni illik a sormintába.

A Roma tehetségének, Nicolo Zaniolónak sem könnyű a portugál edzővel Forrás: AFP/Marco Bertorello

Jürgen Klopp Liverpooljának szellemi alapjai nagyrészt a játékosok közötti megbecsülésre és az okos döntésekre épül. A Tottenham egykori edzője, Mauricio Pochettino nagyra értékelte az önfeláldozást, a játékosai egyfajta testvéri szövetségben léptek pályára. Pep Guardiola más, ő nagy egóval bír, de ő is csak nagyon ritkán ostorozta a játékosait a sportsajtóban. Még a legkeményebb edzők is vonakodnak ettől, hogy nyíltan összekülönbözzenek a focistáikkal.

Mourinho viszont nem fél ettől, és gyakran él ilyen eszközökkel, hogy motiválni próbálja a játékosait.

2020 végére Európa legjobb kontrafocit játszó csapata lett a Tottenham Hotspurs, de ahogy a többi csapat kiismerte a londoniak játékát, úgy lettek egyre zavarosabbak Mourinho nyilatkozatai a gyenge eredmények után. Guardiola korábban sokszor „főnöknek" nevezte őt, aki irányítani tud mindent, de manapság a legtöbb sajtótájékoztatón inkább egy merev, a játékról alkotott felfogásához végletekig ragaszkodó ember beszélt,

aki inkább megvárja, hogy a módszerei újra divatba jöjjenek, semhogy ő finomítson rajtuk.

Jose Mourinho vállalja magát, bármi is történjen Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

A Juventus ellen 3-1-ről vesztett rangadót az AS Roma. Mourinho csapata kb. 60 percig kézben tartotta a meccset. Abraham ekkor a 9. gólját szerezte az utolsó kilenc meccsén. De Ligt kezezése után még tizenhat perce volt a Romának egyenlíteni, de nem sikerült.

Mourinho a játékosai fejében történetekre mutatott rá, és pszichés okokat nevezett meg az összeomlás okának.

A római gárda az elmúlt 30 évben először kapott ki hazai pályán a Juventus, az Inter, és Milan csapatától egy szezonban.

Az AS Roma nyolc ponttal kevesebbet gyűjtött az idei bajnokságban, mint az előző idény eme szakaszában. Pedig alapvetően nem fest nagyon rosszul a római gárda. A StatsBomb adatai szerint az AS Roma a harmadik legtöbb helyzetet dolgozza ki az Inter és az Atalanta mögött meccsenként az olasz bajnokságban. A csapatban a nyolcgólos Tammy Abraham a Lazio csatára, Ciro Immobile és a Fiorentina támadója, Dusan Vlahovic előtt a legtöbbször került helyzetbe a Serie A-ban.

A római csapat a Napoli, az Inter, az Atalanta és a Milan után a legtöbb lövőhelyzetet alakítja ki meccsenként,

viszont a befejezésekkel sokszor hadilábon állnak Mourinho játékosai.

A klub tulajdonosai egyelőre kitartanak Mourinho mellett, és bíznak abban is, hogy az új igazolások meghozhatják a kellő lendületet a csapatnak. A Porto csapatától érkezett a középpályás Sergio Oliveira,

aki az elmúlt fél évben már a hatodik igazolása a fővárosi csapatnak.

A lehetséges trófeák között az Olasz-Kupa vagy az Európai Konferencia-Liga jöhet számításba, és talán csak ez mentheti meg a régi fényétől egyre távolabb lévő Special One-t.

Mourinho nehéz pillanatokat élt meg a római kispadon Forrás: AFP/Filippo Monteforte

A portugál edző a beiktatása után egy új jelmondatot festetett fel az AS Roma edzőcentrumának falára:

minden akadály ellenére nyerni!

A római szurkolók ki vannak éhezve a sikerre, és talán a jelenlegi helyzetet a legjobban az festi le, ahogy az Athletic olasz fociban jártas szakírója, James Horncastle idézte Julius Caesar szavait:

A Mourinho érkezését kísérő örömáradat lassan eltűnőben van, és ki tudja meddig, de lehet, hogy egyre több szenvedéssel teli percet kell átélniük az Örök Város focicsapatának szurkolóinak.