Vágólapra másolva!
75 éves korában meghalt Wim Jansen, a holland Feyenoord legendás focistája, aki az 1974-es és az 1978-as világbajnokságon is alapembere volt a vb-ezüstérmes holland válogatottnak.

Wim Jansen tavaly októberben megjelent "Meesterbrein" című önéletrajzi könyvéből kiderült, hogy demenciában szenvedett. A Feyenoord honlapján megjelent gyászhírből kiderült, hogy a 75 éves legenda családja megkönnyebbült, hogy Wim Jansen megúszta a hosszú megpróbáltatásokat. A család örül, hogy Jansen a végsőkig képes volt kézben tartani az életét.

Jansen 10 éves korában lett a Feyenoord játékosa, majd nem kevesebb, mint tizenöt évig játszott az első csapatban, és számos trófeát - köztük Bajnokcsapatok Európa-kupáját és Interkontinentális Kupát - nyert a Feyenoorddal. Jansen játékos pályafutása után is hű maradt a klubhoz, segéd- és vezetőedzőként, technikai igazgatóként és tanácsadóként is dolgozott.

- írta Jansen az önéletrajzi könyvében.

Johann Cruyff és Wim Jansen az amszterdami reptéren Forrás: feyenoord.nl

Jansen 476 mérkőzésen játszott a Feyenoord színeiben, és 39 alkalommal volt eredményes. Nemcsak piros-fehérben, hanem a válogatottban is a csúcson volt. Jansen 20 évesen debütált a holland válogatottban, és 1974-ben és 1978-ban világbajnoki döntőbe jutott. A középpályás végül 65 mérkőzésen lépett pályára az Oranjében.

Jansen az elmúlt tíz évben az ifjúsági edzők tanácsadója volt, távol a rivaldafénytől. Állítása szerint ez a szerep felelt meg neki a legjobban.

Mindent jegyzetfüzetekbe írt, és ezeket Wim csak az igazi rajongókkal osztotta meg. Legutóbb húsz oldalt adott nekem, tele végtelen részletekkel olyan dolgokról, amelyek az ő szemében döntő fontosságúak ahhoz, hogy a legjobbak legyenek.

Valójában a filozófiája egy nagy rejtvény. Ezt próbáltam kihasználni játékosként és most edzőként is.

- írta a közösségi oldalán a Feyenoord korábbi játékosa, a vb-ezüst- és bronzérmes Robin van Perise, aki 2002-ben UEFA-kupát nyert a rotterdami csapattal.