Vágólapra másolva!
Bár téli pihenőt követően az OTP Bank Liga 4. fordulójából bepótolt Puskás Akadémia-Ferenváros hétközi rangadóval megkezdődött a magyar futballtavasz, a versenynaptár alapján hivatalosan szombaton folytatódik az NB I, ráadásul nem is akármilyen mérkőzésekkel. A címvédő és listavezető Ferencváros a kiesés elől menekülő Újpest otthonába látogat, a bajnoki címre is esélyes csapatok közül a Puskás Akadémia a Fehérvárt fogadja, míg a Kisvárda a Debrecen ellen menetelhet tovább. Milyen volt az átigazolási és a felkészülési időszak, illetve mik az esélyek a tavasszal? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat.

A Ferencvárosé a tél legnagyobb igazolása

A címvédő és listavezető Ferencváros őszi bajnoki elsőségére egyedül a Kisvárda jelentett komoly veszélyt, amely kilenc héten át vezette az NB I-et, azonban a várdaiak a 17. fordulóban nem tudták hazai pályán legyőzni a harmadik helyen álló Puskás Akadémiát, így egy pontos hátránnyal a második helyen teleltek.

A sorozatban három bajnoki címet nyert és az előző idényben a Bajnokok Ligája csoportkörébe jutott csapat az idei szezont még az osztrák Peter Stöger irányításával kezdte meg, azonban a csapat nem úgy szerepelt ősszel, ahogyan azt megszokhatták a szurkolók.

Hazai pályán csupán a harmadik legjobb mutatóval bír a Fradi, amely 8 pontot vesztett otthon,

a Zalaegerszeg mellett a Kisvárda is győzni tudott a Groupama Arénában. Ugyan a zöld-fehérek behúzták az őszi elsőséget, ám a csalódást keltő eredmények miatt a klub kirúgta Peter Stögert.

A Stöger által képviselt stílus valamilyen okból nem passzolt a Ferencvároshoz, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a vele lejátszott tizenöt bajnoki mérkőzésből mindössze tizet sikerült megnyernie a címvédőnek.

Peter Stögerrel stabilitását vesztette a Fradi, így a szezon felénél megváltak az osztrák edzőtől Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A téli szünetben a szurkolókat leginkább foglalkoztató kérdés, hogy kiket igazol a kedvenc csapatuk, illetve kik távoznak más együttesekhez. A Fradinál nem volt nagy mozgás a télen, ám a legnagyobb szenzációt mégis a zöld-fehérek jelentették be: az orosz válogatott egykori szövetségi-kapitánya, Sztanyiszlav Csercseszov lett az új vezetőedző.

Az orosz tréner személyében olyan nemzetközileg elismert edzőt szerződtetett a Ferencváros, akinek a határozott személyiségével, szakmai hozzáértésével, hatalmas tapasztalatával új szintre emelkedhet az NB I címvédője.

Csercseszov DAC elleni vereséggel mutatkozott be a Fradi kispadján Forrás: Molnár Ádám/fradi.hu

A Fradiba egyetlen új játékos érkezett, mégpedig az eddig a cseh bajnokságban, a Dynamo České Budějovicében futballozó Fortune Akpan Bassey, aki ősszel kilenc gólt szerzett a cseh élvonalban, ezzel harmadik helyen áll a góllövőlistán.

Csercseszov debütálása nem volt tökéletes, ahogy az FTC téli felkészülése sem, mivel több kulcsjátékos megfertőződött a koronavírussal, illetve a spanyolországi edzőtábor is elmaradt a pandémia következtében. Így a csapat csupán egyetlen felkészülési meccset tudott játszani, Dunaszerdahelyen 1-0-ra kikapott a DAC-tól.

A Ferencváros új játékosa, Fortune Bassey a DAC ellen mutatkozott be Forrás: fradi.hu

Csercseszov mester bajnoki bemutatkozása szintén nem sikerült jól, mivel csütörtökön a 4. fordulóból még augusztusban elhalasztott Puskás Akadémia elleni rangadón 1-0-ra kikapott a csapata. Igaz, a Fradi már a 24. perctől kezdve emberhátrányban játszott.

Nagy esélyt szalasztott el a zöld-fehér alakulat, mivel nem tudott meglógni riválisaitól, éppen ellenkezőleg: teljesen nyílttá vált a bajnokság.

A Fradi legfőbb riválisai, a Kisvárda és a Puskás Akadémia sem unatkoztak a télen. Előbbi három, míg utóbbi két felkészülési mérkőzést vívott. A várdaiak egy győzelem és egy döntetlen mellett egyszer szenvedtek vereséget, igaz, akkor meglehetősen erős ellenfél ellen, a cseh FC Baník Ostravától kaptak ki.

- fogalmazott Erős Gábor.

Hornyák Zsolt csapata a spanyolországi edzőtáborban sima győzelmet aratott giblaltári ellenfele ellen, a belga első osztályú FC Brugestől viszont egygólos vereséget szenvedett.

Nagy mozgolódás sem a Kisvárdánál, sem a Puskásnál nem volt a télen, bár a játékoskeretek minősége és az eredmények ezt nem is feltétlenül indokolták.

A Puskás Akadémia télen a Honvéd algériai védőjével, Mohamed Mezgranival erősödött, illetve kölcsönből visszatért Zalaegerszegről Skribek Alen, illetve Csákvárról Tamás Nándor. A Kisvárdánál pedig erősítést jelenthet a lengyel utánpótlás-válogatott Rafal Makowski, aki az elmúlt félszezonban 13 bajnoki- és hat Konferencia-liga-mérkőzésen lépett pályára a Slask Wroclaw csapatában, ezeken egy gólt szerzett és két gólpasszt jegyzett. Érdekesség, hogy a 190 centis középpályás korábban a Ferencváros új vezetőedzőjének, Sztanyiszlav Csercseszovnak is játékosa volt a Legia Varsóban.

Azért érdemes megjegyezni, hogy a Kisvárdának mindenképpen szüksége lenne még minőségi igazolásokra, hiszen Szlobodan Szimovics és Claudiu Bumba játékára sem számíthat a továbbiakban az őszi alapemberek közül.

A törökországi edzőtábor felemásra sikerült a Kisvárdának Forrás: kisvardafc.hu

A jól sikerült őszi szezont nem lesz könnyű felülmúlnia a Kisvárdának, de a csapatnál hisznek abban, hogy továbbra is versenyben lehetnek a bajnoki címért.

- nyilatkozta a klub honlapján a brazil Matheus Leoni, aki a tavaly januári érkeze óta az NB I egyik legjobb balhátvédjévé nőtte ki magát.

Favorov a Puskás Akadémia (b) és Leoni, a Kisvárda (j) játékosa harcol a labdáért Forrás: MTI/Balázs Attila

Nagy csata várható a bronzéremért is

A szezon egyik legnagyobb csalódását a Fehérvár okozta, ugyanis a gyenge támadójátékának köszönhetően rengeteg pontot elhullajtott ősszel, így csupán a negyedik helyről várja a folytatást.

Szabics Imre csapata a tabella első öt helyezett csapata közül a legkevesebb gólt lőtte eddig, 23-at. Így nem meglepő, hogy a fehérváriak a támadószekcióban igyekeztek erősíteni a télen.

Érkezett a 11-szeres osztrák válogatott Peter Zuljjal, rajta kívül pedig a Dinamo Kijevtől kölcsönvett Bohdan Lednev is nagy fogásnak számít.

Akárcsak az őszi szezon, a piros-kékek felkészülése is felemásra sikerült. Több csapathoz hasonlóan a Fehérvár sem tudott külföldön edzőtáborozni a koronavírus miatt, ráadásul az itthon tervezett edzőmeccsek közül is elmaradt a Gyirmót elleni. Így csak két mérkőzéssel hangolt a tavaszi szezonra a csapat, a Zalaegerszegtől ugyan 1–0-ra kikapott, de az osztrák Sturm Graz legyőzése viszont okod adhat a bizakodásra.

Még Fehérváron sem tettek le a bajnoki címről Forrás: MTI/Vasvári Tamás

- nyilatkozta a Fehérvár ukrán szélsője, Ivan Petrjak.

A bronzéremért biztosan harcban lesznek Szabicsék, de egy jó tavaszi szerepléssel még akár bele is szólhatnak a bajnoki cím sorsába. Erre pedig lehet esély, hiszen a Fradihoz hasonlóan a Fehérvár játékoskerete is kimagaslik az NB I-ből, a hátránya pedig mindössze hat pont a listavezetővel szemben, ami két meccs alatt el is tűnhet. Ehhez viszont elsősorban a támadójátékban kell előrelépnie az együttesnek.

Tapasztalatlan edzővel úszná meg a kiesést az Újpest

A hátsó régióban az újonc Gyirmót és az MTK áll a két kieső helyen. Szintén a hátsó régióban áll a Debrecen, a Honvéd, vagy éppen a vártnál sokkal gyengébben teljesítő Újpest. A lila-fehérek sokáig nem tudtak elmozdulni a kiesőzónából, végül a 10. helyen zárták az őszt, de kétségtelen, hogy a klub eddigi teljesítménye csalódást keltő: az eddig megszerezhető 51 pontból csupán 17-et gyűjtött a csapat. A december végén kirúgott Michael Oenning helyét Milos Kruscic vette át, aki vezetőedzőként eddig csupán az FK Metalac Gornji Milanovac csapatánál dolgozott.

Nehéz tavasz vár az Újpestre és az MTK-ra is Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Óriási kihívás vár tavasszal a tapasztalatlan edzőre, akinek úgy kellene bent tartania az Újpestet az élvonalban, hogy a télen nem is igazán sikerült megerősíteni a keretet. Egyedül az észt válogatott védő, Märten Kuusk érkezett, ezzel szemben Junior Tallo és Stieber Zoltán is távozott.

Előbbi Törökországba, míg utóbbi a szintén kiesés elől menekülő MTK-hoz.

Hogy az új edzővel mennyire lesz képes elkapni a fonalat az Újpest, az tavasszal kiderül, az viszont biztosra vehető, hogy a végelszámolásnál csak nüanszok fognak dönteni a kiesésről.

Ki szoríthatja meg a Ferencvárost?

Bár egyelőre kérdéses, hogy az új edzővel hogyan fog szerepelni a Ferencváros, vélhetően az új impulzusok miatt még stabilabbá válhat az együttes, de minden bizonnyal még időre van szüksége Csercseszov mesternek, hogy megtudja honosítani az elképzeléseit a klubnál.

Rangadókkal kezdi a Ferencváros a hazai futballtavaszt Forrás: MTI/Illyés Tibor

Úgy tűnik az idei szezonban tehát

a Kisvárda és a Puskás Akadémia lehet a legnagyobb kihívója a címvédőnek. Talán nem túlzás azt kijelenti, hogy előbbiről a szezon elején még senki se gondolta volna, hogy erre reális esély nyílhat, ám a piros-fehér alakulat bizonyította, hogy érdemes komolyan venni.

Az erős szezonkezdet nem csupán átmeneti volt, hiszen a csapat lendületét még a váratlan edzőcsere sem tudta megtörni. Az utolsó öt fordulóban a november távozott Joao Janero helyett már Erős Gábor irányította az együttest, ráadásul veretlenül abszolválta a rábízott feladatott, így december végén meghosszabbították a megbízatását. Míg a Puskás Akadémia kiegyensúlyozott teljesítményének köszönhetően a harmadik lett a téli zárás előtt, de a Fradi elleni sikerével a Kisvárdához hasonlóan csupán egyetlen pont a hátránya a listavezetővel szemben, így továbbra is reális esélye van a bajnoki címre.

Kisvárda-Fradi versenyfutás lehet a bajnoki aranyért Fotó: Csudai Sándor - Origo

Talán nem nagy bátorság azt állítani, hogy tavasszal ez a három csapat között fog eldőlni a bajnoki cím sorsa, ugyanis nehéz elképzelni, hogy a Fehérvár, vagy a mögötte lévő csapatok a szezon végéig úgy szerepeljenek, hogy az éllovas befogható legyen. Persze kérdés, hogy a két elsődleges kihívó mennyire fogja bírni az őrült hajrát a címvédővel.

A Ferencváros oldalára billentheti a mérleget a tapasztalat, illetve az a tény, hogy egyértelműen a zöld-fehéreknek van a legerősebb a keretük a bajnokságban. Ráadásul Csercseszov személyében nemzetközi szinten is elismert rutinos edző dirigálhat.

Addig is, hogy könnyebben teljen az első sípszóig az idő, íme az legutóbbi forduló három legszebb gólja:

OTP Bank Liga, 18. forduló
Január 29. szombat
14.30: Paksi FC - Zalaegerszeg
17.00: DVSC - Kisvárda
19.30: Bp. Honvéd – Gyirmót
Vasárnap:
13.00: Puskás Akadémia – Mol Fehérvár
15.15: Mezőkövesd – MTK Budapest
19.30: Újpest FC – Ferencvárosi TC

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Paksi FC 23 15 4 4 42-26 16 49
GY
GY
V
GY
GY
I
2.
Ferencvárosi TC 22 15 4 3 59-22 37 48
GY
GY
GY
GY
GY
I
3.
Fehérvár FC 23 12 8 3 42-34 8 39
GY
GY
GY
V
V
I
4.
Puskás Akadémia FC 23 9 6 8 37-26 11 35
V
GY
GY
V
D
I
5.
DVSC 23 9 9 5 31-29 2 32
GY
V
V
GY
V
I
6.
MTK Budapest 23 9 10 4 29-44 -15 31
V
V
V
GY
V
I
7.
Kecskeméti TE 23 9 11 3 32-36 -4 30
GY
V
GY
V
V
I
8.
DVTK 22 8 9 5 35-35 0 29
D
V
V
GY
D
I
9.
ZTE FC 23 8 11 4 33-43 -10 28
GY
D
GY
GY
V
I
10.
Újpest FC 23 8 12 3 29-47 -18 27
V
GY
V
V
GY
I
Teljes lista