Vágólapra másolva!
A labdarúgó OTP Bank Liga 4. fordulójából bepótolt mérkőzésén a bajnoki címvédő Ferencváros 1-0-ra kikapott a Puskás Akadémia csapatától a felcsúti Pancho Arénában.

A harmadik helyen álló Puskás Akadémia télen a Honvéd algériai védőjével, Mohamed Mezgranival erősödött, illetve kölcsönből visszatért Zalaegerszegről Skribek Alen, illetve Csákvárról Tamás Nándor. A címvédő Ferencváros új edzővel, az orosz Sztanyiszlav Csercseszov irányításával kezdte a tavaszi szezont, ez a legnagyobb változás a zöld-fehér csapatnál az őszi záráshoz képest.

A korábbi orosz szövetségi kapitánytól sokat várnak a Fradi-szurkolók Fotó: Polyák Attila - Origo

A Fradiba egyetlen új játékos érkezett, mégpedig az eddig a cseh bajnokságban, a Dynamo České Budějovicében futballozó Fortune Akpan Bassey, aki ősszel kilenc gólt szerzett a cseh élvonalban, ezzel harmadik helyen áll a góllövőlistán. A Ferencvárosból hároman hiányoztak a Puskás elleni meccsen, hiszen Ryan és Sami Mmaee a marokkói, Aïssa Laïdouni pedig a tunéziai válogatottal van még versenyben az Afrikai Nemzetek Kupáján.

A találkozónak papíron a listavezető Fradi volt az esélyese, a statisztika viszont a döntetlen felé mutatott, ugyanis a két csapat legutóbbi hat meccséből ötször döntetlen született.

A Puskás Akadémia bátran kezdte a mérkőzést, és a 14. percben akár emberelőnybe is kerülhetett volna. A Fradi bosnyák középpályása, Muhamed Besic ugyanis nyújtott lábbal rácsúszott a holland Luciano Slagveer bokájára, de Bognár Tamás játékvezető még lapot sem adott érte. A VAR-szobában is vizsgálták az esetet, de az ott ülő szakemberek sem érezték piros lapos esetnek, így a Fradi játékosa a pályán maradhatott, egy perccel később pedig egy lerántásért beszedte az első sárgáját.

A felcsúti Libor Kozák és a ferencvárosi Olekszandr Zubkov harcolnak a labdáért Forrás: MTI/Vasvári Tamás

A meccs első lehetőségére a 21. percig kellett várni. A Puskás játékosa, Mezgrani jobb oldali beadása lecsúszott, de így lett igazán veszélyes, azonban a Fradi kapusa, a magyar válogatott Dibusz Dénes kiütötte a jobb felső sarokba tartó labdát.

A 24. percben aztán megfogyatkozott a Fradi.

A sárga lapos Besic ezúttal Libor Kozákra csúszott rá nyújtott lábbal, Bognár Tamás pedig kiosztotta neki a második sárga lapját.

  • A bosnyák középpályásnak ez volt pályafutása hetedik piros lapja, ebből hármat az NB I-ben kapott.

Az emberhátrány ellenére a Fradi a 33. percben megszerezhette volna a vezetést. Az ukrán válogatott Olekszandr Zubkov remek ütemben kiugratta a leshatárról kilépő Tokmac Nguent, azonban a norvég válogatott támadó kapu mellé lőtte a ziccerét.

Az első félidő legnagyobb helyzetére a hosszabbítás harmadik percéig kellett várni. A holland Yoell van Nieff 19 méteres, bal alsó sarokba tartó bombáját Dibusz elképesztően nagy bravúrral ütötte szögletre.

A szögeltből viszont megszerezte a vezetést a felcsúti csapat.

Van Nieff balról betekert labdájára a portugál João Nunes robbant be a rövid oldalon, és öt méterről a bal alsó sarokba fejelt.

  • A portugál hátvéd pályafutása ötödik meccsét játszotta a Fradi ellen, ezeken három gólt szerzett.

A második félidő elején növelhette volna az előnyét a Puskás. A 48. percben Luciano Slagveer kapott egy remek átadást, 11 méterről lőhetett, de a kísérlete elkerülte a kapu jobb oldalát.

Az ellentámadásból azonnal egyenlíthetett volna a Fradi.

Zubkov csinált meg egy remek cselt a jobb oldalon, betört a tizenhatoson belülre majd a hosszún érkező Myrto Uzunit kereste a labdával, de a visszasprintelő Mezgrani a kapu torkából mentett az albán támadó elől.

Az 58. percben gólt szerzett a Fradi, de Bognár Tamás játékvezető les miatt érvénytelenítette. Zubkov bal oldali szögletét Lasha Dvali fejelte el 11 méterről, majd Miha Blazic közelről a kapuba kotorta a labdát, de a Fradi védője lesről indult.

A felcsúti Libor Kozák és a ferencvárosi Lasa Dvali fejpárbaja Forrás: MTI/Vasvári Tamás

A folytatásban a Fradi átvette a játék irányítását, a Puskás Akadémia pedig kontrajátékra rendezkedett be. Az utolsó 20 percre Sztanyiszlav Csercseszov cserékkel frissítette a Fradit, de a fővárosi csapat nem talált fogást az emberelőnyben védekező Puskás Akadémián.

A 91. percben óriási helyzetet hagyott ki a Fradi. Róbert Mak átadása után Uzuni egy gyönyörű átvétellel helyzetbe hozta magát, majd 10 méterről át akarta emelni a labdát Markek Tamás fölött, de az albán támadó kísérlete a kapu fölé szállt. A hatperces hosszabbításban a Puskás Akadémia védelme jól zárt, így az eredmény már nem változott.

Ezzel a győzelemmel a Puskás Akadémia továbbra is a harmadik helyen áll az OTP Bank Ligában, de pontszámban beérte a második Kisvárdát és egy pontra megközelítette a listavezető Ferencvárost.

OTP Bank Liga, 4. forduló:
Puskás Akadémia FC - Ferencvárosi TC 1-0 (1-0)
Pancho Aréna, 2161 néző, v.: Bognár T.
Puskás Akadémia: Markek - Mezghrani, Joao Nunes, Spandler, Szolnoki - Favorov (Skribek, 84.), van Nieff - Slagveer, Corbu (Urblík, 76.), Komáromi (Gera, 76.) - Kozák
Ferencváros: Dibusz - Botka (Wingo, 71.), Dvali, Blazic, Civic - Besic, Loncar - Zubkov (Mak, 71.), Tokmac, Uzuni - Bassey (Vécsei, 28.)
gólszerző: Joao Nunes (45+4.)
kiállítva: Besic (24.)
sárga lap: Gera (88.), Szolnoki (90.), Slagveer (92.), illetve Besic (15., 24.), Civic (92.), Blazic (lefújás után)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Paksi FC 23 15 4 4 42-26 16 49
GY
GY
V
GY
GY
I
2.
Ferencvárosi TC 22 15 4 3 59-22 37 48
GY
GY
GY
GY
GY
I
3.
Fehérvár FC 23 12 8 3 42-34 8 39
GY
GY
GY
V
V
I
4.
Puskás Akadémia FC 23 9 6 8 37-26 11 35
V
GY
GY
V
D
I
5.
DVSC 23 9 9 5 31-29 2 32
GY
V
V
GY
V
I
6.
MTK Budapest 23 9 10 4 29-44 -15 31
V
V
V
GY
V
I
7.
Kecskeméti TE 23 9 11 3 32-36 -4 30
GY
V
GY
V
V
I
8.
DVTK 22 8 9 5 35-35 0 29
D
V
V
GY
D
I
9.
ZTE FC 23 8 11 4 33-43 -10 28
GY
D
GY
GY
V
I
10.
Újpest FC 23 8 12 3 29-47 -18 27
V
GY
V
V
GY
I
Teljes lista