Vágólapra másolva!
A kontinens legnagyobb értékű üzletét az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Serie A) szereplő Juventus költötte, amely a hírek szerint mindennel együtt több mint 80 millió euróért szerezte meg a Fiorentinától a szerb támadót, Dusan Vlahovicot. Ráadásul ez minden idők legnagyobb összegű téli igazolása az olasz élvonalban, az eddigi csúcs 38 millió volt, így érdemes egy kicsit részletesebben is megvizsgálni, ki is ez a szerb sztár, akiért egyébként fél Európa sorban állt. Belgrádi rekordok, hosszú góltalanság, firenzei feltámadás. Jöjjön Dusan Vlahovic, akinek az arrogáns Zlatan Ibrahimovic a bálványa, és aki góllal indította a torinói pályafutását is. 

A Juventus lerabolja a Fiorentinát, a szurkolók dühösen üzentek

A legendás argentin támadó, Gabriel Batistuta óta nem büszkélkedhet a Fiorentina olyan kilencessel, mint Dusan Vlahovic.

Az elmúlt szezonban 37 bajnoki mérkőzésen összesen 21 gólig jutott, a jelenleg is zajlóban pedig 24 találkozón 20 alkalommal vette be az ellenfelek kapuját. (17 alkalommal a Serie A-ban, háromszor az Olasz Kupában volt eredményes.) Ennek fényében nem kell csodálkozni, hogy a zuhanyhíradóban szinte az összes európai topcsapat sorban állt érte, az Arsenaltól a Juventusig.

A legendás argentin támadó, Gabriel Batistuta óta nem volt olyan csatára a Fiorentinának, mint Dusan Vlahovic Forrás: Keystone via AFP/Michele Limina

Végül a már említett több mint 80 millió eurós vételárral a Juventus lett a befutó, amely nem is olyan meglepő, ha megnézzük,

az utóbbi években mely játékosokat rabolta le a torinói sztárcsapat a Fiorentinától. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy üzleti szempontból elképesztő üzletet csinált a Fiorentina, amely nem is olyan régen 2 millió eurót fizetett a szerb támadóért a Partizannak.

Visszatérve a két csapat közötti játékosmozgásra, talán az összes közül a leghíresebb focista Roberto Baggio volt, akit egyébként akarata ellenére küldtek el, de az utóbbi időben többek között Giorgio Chiellini, Federico Bernardeschi és Federico Chiesa is Firenzéből került Torinóba, de Juan Cuadrado számára sem ismeretlen a lila-fehér szín.

Federico Chiesa is a Fiorentinától érkezett Forrás: AFP/Marco Bertorello

A korábbi olasz miniszterelnök, Matteo Renzi nem is hagyta szó nélkül az újabb transzfert, szerinte Firenze számára ez felér egy gyásznappal.

Legalább találnának egy másik klubot" – fejezte ki az elégedetlenségét. Ám nem csak ő, de a szurkolók sem nézték jó szemmel, hogy a nagy kedvencük a riválishoz igazolt.

A fanatikusok már az átigazolási pletyka hallatán üzentek a stadion mellett kifeszített molinón Vlahovicnak.

- a gobbo púpost jelent, ez a Juve pánolasz gúnyneve - olvasható a kép mellett az Il Nostro Calcio a Facebook-oldalán.

Nem lettek sokkal vidámmak a szurkolók, amikor hivatalossá is vált az átigazolás, így biztosan meleg pillanatok várnak majd Vlahovicra, amikor visszatér - immár ellenfélként - Firenzébe. A lila-fehér szurkolóknak azért van okuk az örömre is, Vlahovic helyére a svájci Baseltől leigazolta a csapat Arthur Cabralt, aki ugyancsak a 9-es mezt kapta, mint az elődje. Ráadásul a Fiorentina rendhagyó ötlettel állt elő,

a hírek szerint 20 euróért Vlahovic nevét átírják a klub shopjában Cabraléra, így azoknak a szurkolóknak, akik a szerb támadó nevével vettek mezt, nem kell kidobniuk.

A belgrádi rekordoktól Bozsinov repítette a csúcsig

Az előzmények után nézzük, ki az a Dusan Vlahovic, aki a szünethez érve a Lazio támadójával, Ciro Immobiléval holtversenyben vezette a Serie A góllövőlistáját a 18 góljával. Vlahovic 2000. január 28-án született Belgrádban. Labdarúgó pályafutását az Altina Zemun akadémiáján kezdte, ahol nagyrészt a nála idősebb korosztályokban játszott, már ekkor is látszott, hogy nagy tehetségről van szó. Később három hónapig az OFK Beogradnál, majd egy meccs erejéig a Crvena zvezdánál is megfordult, mielőtt

2014-ben csatlakozott a Partizan Beorgad csapatához, ahol már 15 évesen profi szerződést kapott. A támadó ezzel a klub valaha volt legfiatalabb profi játékosa lett.

Zarko Lazetic, a Partizan egykori asszisztense a Sky Sportsnak akkor így nyilatkozott : „Egy-két edzés után vezetőedzőnk, Ivan Tomic azt mondta:

- mondta, majd hozzátette, már fiatalon elképesztő jelleme volt. Tomic nem volt annyira rossz jós, mert bár egyelőre nem is 100 millió eurót, de 80 milliót már fizettek 22 éves focistáért.

Dusan Vlahovic (9) a belgrádi rangadón Forrás: Anadolu Agency via AFP/2018 Anadolu Agency/Milos Miskov

Szűk egy hónappal a 16. születésnapja után már a Partizan felnőtt csapatában kapott helyet, ezzel ő lett a klub valaha volt legfiatalabb debütálója.

Jól mutatja, mennyire erős pszichésen is, februárban a teadélutánnak nem éppen nevezhető Partizan-Crvena zvezda rangadón is játszott, ezzel a Real Madridban játszó szerb honfitársát, Luka Jovicot utasította maga mögé, mint a legfiatalabb pályára lépő játékos a derbik történetében. Az első gólra sem kellett sokáig várni,

2016. április 2-án pedig talált be a Radnik Surdulica ellen 3-2-re megnyert hazai mérkőzésen, amivel a klub legfiatalabb gólszerzője lett. Magyarul szinte minden létező rekordot gyorsan megdöntött.

Ezt követően sem állt le, előbb a Szerb Kupa elődöntőjében, majd a fináléban is eredményes volt, a csapata pedig elhódította a trófeát.

Már ekkor ott volt többek között az Anderlecht, az Arsenal és a Juventus radarján is, de ekkor még a Partizan minden ajánlatot visszautasított.

Érdekesség, hogy ezt követően volt egy kis törés a pályafutásában, ugyanis a 2016/17-es idényben mindössze kilenc meccsen szerepelt a Partizan felnőtt csapatában.

Nehéz elképzelni, hogy 2019. augusztusáig nem is volt újabb felnőtt profi gólja, azaz több mint 39 hónapig nem talált be, a bajnokságokat tekintve ez a szám pedig már 40 hónap volt.

Hogy miként is alakult ez így, arra a későbbiekben fény derül. Ennek ellenére a bolgár legenda, Valeri Bozsinov közreműködésének köszönhetően - aki A Serie A-ban többek között szerepelt a Lecce, a Fiorentina, a Juventus, a Parma és mások színeiben - álmai helyszínére, Olaszországba tudott igazolni. A korábbi bolgár focista ugyanis le volt döbbenve Vlahovic képességeitől, így azonnal telefonált a Fiorentina sportigazgatójának, Pantaleo Corvinónak, hogy bizony érdemes lenne megnézni a srácot.

Valeri Bozsinov (jobbra) sok pénzt keresett a Fiorentinának Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

„Mondtam a Corvinónak, hogy szerződtesse Vlahovicot, amikor 15 vagy 16 éves volt" – árulta el Bojinov a Football Italiának. Vlahovic őrült volt, nagyon őrült."

A firenzei csapat nem is habozott, előbb előszerződést írtak alá a 17 játékossal 2017 júniusában, majd 2018 januárjában, a 18. születésnapján vált hivatalossá a transzfer, amelyet végül csak februárban sikerült fixálni. A Fiorentina mintegy kétmillió euróért cserébe vásárolta meg az ekkor már szerb bajnok és kétszeres kupagyőztes támadót. Érdekesség, hogy adminisztrációs problémák miatt azonban július 1-ig nem léphetett pályára. Ez pedig azt jelentette, hogy

a 2017/2018-as idényben az átigazolásokkal foglalkozó Transfermarkt egyetlen meccset sem tudott írni a neve mellé. Itt van tehát a megfejtés egyik része arra, hogy miért kellett 39-40 hónapot várni az újabb profi találatára a felnőttek között.

A 2018-2019-es idényben főként a Fiorentina utánpótlásában játszott (21 meccsen 19 gól), a Serie A-ban tíz olasz bajnokin kapott szerepet, de csak összesen 152 perc jutott neki, így nem csoda, hogy nem talált be. Az első meccse egyébként a Fiorentinában 2018. szeptember 25-én volt, amikor a csapata 2-1-s vereséget szenvedett az Inter ellen. Innen azonban már csak felfelé vezetett az út, és nem kellett sok idő ahhoz, hogy Vlahovic megkedveltesse magát a Fiorentina szurkolóival.

Dusan Vlahovic szárnyalt a Fiorentinában Forrás: AFP/Filippo Monteforte

2019. augusztus 18-án szerezte meg az első gólját a Fiorentinában, a 2019-20-as Olasz Kupa-idény harmadik fordulójában a másodosztályú AC Monza ellen, amelyet 3-1-re nyert meg a csapata.

A Serie A-ban novemberig kellett várni az első találatára, rögtön duplázott, 75. és a 87. percben is eredményes volt a Cagliari ellen. Igaz, a lila-fehér együttes 5-2-s vereséget szenvedett,

így aztán nem lehetett felhőtlenül boldog. Ebben az idényben 30 meccsen összesen hat gólig jutott, az Inter, a Napoli ellen is eredményes volt, míg a Sampdoria ugyancsak duplázott. A következő szezonban azonban már a Fiorentina sztárjává vált.

A 2021-es naptári évet 33 Serie A-s góllal zárta, amivel beállította Cristiano Ronaldo 2020-ban felállított rekordját. Így nem is volt meglepő, hogy az olasz bajnokság legjobb fiatal játékosának is megválasztották.

A 2021/22-es idényben pedig 24 meccsen összességében 20 gólnál jár, igy minden bizonnyal a Juventus is jó üzletet csinált.

A magyarok ellen debütált a válogatottban, a Ronaldo-hiszti

Vlahovic nemcsak a klubszinten, de a válogatottban is szárnyal. Miután végigjárta a korosztályos válogatottakat,

2020. október 11-én lépett pályára először a felnőtt nemzeti együttesben - csereként 24 percet kapott - , méghozzá Magyarország ellen a Nemzetek Ligájában.

Számunkra sokáig emlékezetes marad a mérkőzés, mivel Könyves Norbert góljával 1-0-ra sikerült nyernünk Szerbiában, ráadásul a szerbek mellett az orosz és a török válogatottat is megelőzve feljutottunk az elitbe.

A Juventus támadója eddig 14 mérkőzésen lépett pályára a szerb válogatottban, és már hét gólnál jár, ráadásul ott lehet majd a 2022-es katari világbajnokságon is.

Ki ne emlékezne ugyanis, hogy hiába vezetett már a második percben a Cristiano Ronaldóval felálló portugál válogatott a sorsdöntő vb-selejtezőn, Szerbia Tadics révén egyenlített, majd a 90. percben a győzelmet is megszerezte Mitrovics találatával. Ez egyben azt is jelentette, hogy a 2016-os Eb-győztes Portugáliának a pótselejtezőn keresztül vezethet csak út az idei vb-re.

Dusan Vlahovic a szerb válogatottban is termeli a gólokat Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A meccs után Vlahovic megpróbált beszélni a csalódott Ronaldóval,

amint a portugál klasszis ment le a pályáról, de nem járt sok sikerrel, ugyanis a Manchester United sztárját bosszantotta a vereség, na meg egy vitatott bírói döntés, még az első, belgrádi mérkőzésen.

A pillanatot így magyarázta akkor Vlahovic: "Apám mindig azt mondta nekem, hogy minden meccs után, akár nyersz, akár veszítesz, beszélgess az ellenfelekkel, fogj kezet mindenkivel, a játékvezetővel is. Mai napig így is teszek.

Mint ismert, a belgrádi összecsapáson 2-2-s állásnál a hosszabbításában, egészen pontosan a 93. percben

Cristiano Ronaldo érvényes gólt szerzett, a felvételeken jól látszik, hogy a labdát bőven a gólvonal mögül rúgta ki a szerb védő, Stefan Mitrovic,

de Danny Makkiele nem adta meg a találatot, majd sárga lapot mutatott fel a reklamáló Ronaldónak. Mivel nem állt rendelkezésre videobíró, ezért nem lehetett visszanézni az esetet. A portugálok sztárja, Cristiano Ronaldo nehezen viselte a holland játékvezető döntését, még a csapatkapitányi karszalagját is a földhöz vágta.

A hihetetlenül szexi olasz színésznő és az arrogáns Ibrahimovic

A pletykák szerint ráadásul nem csak a focipályán, de a magánéletében is megtalálta a helyét, ugyanis a gyönyörű 18 éves olasz színésznővel,

Mariasole Pollióval jár. Igaz, egyelőre csak az olasz média hozta összefüggésbe őket, egyik fél sem erősítette meg a románcot.

A színészkedés mellett Pollio influencerkedik is, Olaszországban szerzett főleg hírnevet, már 1,5 millió Instagram-követője van, és ugyanennyien figyelik a mindennapjait a TikTokon is. A pletyka egyébként onnan indult el, hogy egymás Instagram-bejegyzéseinél szívecskés hangulatjeleket osztottak meg.

Pedig Vlahovicot nem éppen a tipikus hős szerelmesnek tartják, sőt, nem hiába Zlatan Ibrahimovic a kedvenc játékosa a szerbnek. Többször kijelentette, hogy

a viselkedése miatt bálványozza a Milan svéd klasszisát, nem hiába tartják őt is arrogánsnak.

Bozsinov ezzel kapcsolatban is nyilatkozott. A korább bolgár focista szerint a következőket szokta neki mondani a Juve új igazolása:

Bozsinov hozzátette, tetszett neki Vlahovic arroganciája, tudta, hogy erős játékos lesz belőle.

Zlatan Ibrahimovic, a nagy kedvenc Forrás: NurPhoto via AFP/Francesco Scaccianoce/LiveMedia/NurPhoto/Francesco Scaccianoce

A Juventus még ekkora befektetés mellett nagyon jól járhat tehát az új Ibrahimoviccsal, aki ha továbbra is ilyen ütemben fejlődik, akkor egyáltalán nincs kizárva, hogy egyszer még megadják érte az Ivan Tomic által említett 100 millió eurót is. Ám addig még a torinói sztárcsapat szurkolóit boldogíthatja a góljaival. Ezt meg meg is kezdte, ugyanis a Hellas Verona ellen góllal debütált a Juventusban.