Felgyújtotta csapattársai ruháit, belevizelt a cipőjükbe - mégis olasz válogatott lehet

fbl Horizontal
(FILES) In this file photo taken on June 03, 2018 Italy's national team forward Mario Balotelli (L) and Italy's head coach Roberto Mancini give a press conference on the eve of the international friendly football match between Italy and The Netherlands at the 'Juventus Training Center' in Vinovo. (Photo by MARCO BERTORELLO / AFP)
Vágólapra másolva!
A legtöbb focirajongónak Mario Balotelliről nem a csodálatos gólok, hanem az örökös balhék juthatnak az eszébe. Balotellit már több mint egy évtizede az egyik legjobb olasz csatárnak tartják. A focista szinte minden szezonban csapatot váltott és sehol sem tudott jó teljesítményt nyújtani. A támadó előtt most új esély nyílhat, hogy javítson a rossz hírén.

Január végén az olasz futballl hírhedt rosszfiúját, Mario Balotellit behívta az olasz válogatottba Roberto Mancini szövetségi kapitány. Bár korábban sok vitája volt a játékosnak és az edzőnek, Roberto Mancini soha nem mondott le Mario Balotelliről.

– nyilatkozta Mancini még tavaly ősszel. Évekkel ezelőtt a Manchester City edzőjeként az olasz mester még azt mondta, hogy Balotelli a világ öt legjobb játékosa közé kerülhet. Mancini szerint

az olasz csatár egy szinten lehetett volna Cristiano Ronaldóval és Messivel.

Mancini bízik benne, hogy Balotelli jó játékot produkál majd Forrás: AFP/Marco Bertorello

Roberto Mancini 2018 óta az olasz labdarúgó-válogatott edzője, és a korábbi konfliktusaik ellenére már a kapitánysága kezdetén behívta a nehezen kezelhető támadót a Franciaország és a Szaúd-Arábia elleni barátságos meccsekre. Balotelli akkor éppen a francia Nice csapatában játszott, és a háromszoros olasz, egyszeres angol bajnok, BL-győztes, EB-döntős játékosnak megrekedni látszott a pályafutása.

Balotelli pont az „újjászületés" reményében igazolt Nizzába 2016 őszén.

A ghánai szüleitől gyerekkorában olasz nevelőcsaládhoz kerülő, nehéz sorsú támadó gyorsan közönségkedvenccé vált Nizzában. Balotelli jól érezte magát a francia városban, és ez a játékán is meglátszott: 51 percenként talált be az ellenfelek kapujába. Balotelli 38 meccsen elért 26 gólja jó ajánlólevél volt számára az olasz válogatottba.

Nizzában újra magára talált az olasz csatár Forrás: AFP/Valery Hache

A csatár formája azonban nemsokára hanyatlani kezdett, és az új edző, Patrick Viera sem tudott jobb teljesítményt kicsiholni az egykori csapattársából.

Balotelli pályafutása során a legtöbb edző kudarcot vallott, hogy profibb szemléletre nevelje a briliáns technikájú középcsatárt.

Ellenben az olasz focista rengeteg alkalommal került a bulvárlapok címoldalára fura cselekedeteinek köszönhetően.

Zseniális focista egy örök gyerek lelkével

Az öntörvényű Balotelli sokszor felhúzta az ellenfeleit, akik kíméletlenül megtorolták a támadó pimaszságait. A 2010-es Olasz Kupa döntőjében az Inter és az AS Roma nézett farkasszemet egymással. A milánói csapat Diego Milito góljával szerezte meg a vezetést. A 88. percben Balotelli két emberen át cselezte el magát az alapvonalig, ahol a római csapatkapitány, Francesco Totti hátulról brutális módon felrúgta a csatárt.

Az olasz fenegyereket a portugál José Mourinho sem tudta megregulázni az Inter csapatában. 2009 szeptemberében az Inter a Rubin Kazany ellen játszott BL-csoportmérkőzést. Mourinho nem számíthatott sem Samuel Eto'o, sem Diego Milito játékára, csak Balotelli volt elérhető a csatárok közül. Az ifjú támadó az első félidőben kapott egy sárga lapot.

- adott tanácsokat a második félidő előtt a portugál edző. Balotelli a 60. percben megkapta a második sárgáját is a meccsen, és egyből kiállították.

Jose Mourinho sem bírt vele az Interben Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

2010-ben egy riportertől, bizonyos Valerio Staffellitól kapott egy névvel, mezszámmal ellátott AC Milan mezt, amibe az akkor még az Interben szereplő támadó bele is bújt. Az eset természetesen kivívta a szurkolók haragját.

A csatár ügynöke azzal védekezett, hogy a 19 éves Balotelli sokszor nincs tisztában tettei következményeivel.

A Manchester City játékosaként őrültnél őrültebb dolgokat csinált az olasz csatár. Balotelli unaloműzésből darts-nyilakkal dobálta az ifijátékosokat. A City edzésen képtelen volt felvenni a jelzőmezt.

Máskor tűzijátékot lőtt ki a házából, majd később kigyulladt a háza. Csapattársai újonnan vett ruháit felgyújtotta, majd belevizelt a cipőjükbe. Egyszer be szeretett volna menni egy női börtönbe, mert kíváncsi volt, hogy milyen lehet belülről az épület.

Manchester City csapatában sokszor a bírókkal sem volt kibékülve Forrás: AFP/Andrew Yates

Azért a City játékosaként gyakran megvillantotta kivételes képességeit. A Manchester United elleni rangadón fantasztikusan játszott 2011 októberében. Balotelli két góllal vette ki a részét az Old Traffordon aratott történelmi 6-1-es győzelem alkalmából.

Az olasz csatár az első gólja után felhúzta a mezét, amin a "Miért mindig én?" költői kérdés állt.

Rendszeresen a pályán kívüli dolgaival foglalkoztak az újságok, ebből lett elege a támadónak.

A 2011-2012-es idényben Balotelli 13 gólt rúgott, de csupán egyetlen gólpasszt adott a csapattársainak az idényben.

Az az egy gólpassz viszont a legfontosabb volt a szezonban. Sőt, a Manchester City történetében is.

Az utolsó fordulóban a Queens Park Rangers elleni meccs döntött a bajnoki cím sorsáról. A 95. percben Agüero passzát Balotelli levette, majd az argentin elé tálalta. Az argentin csatár Paddy Kenny kapus mellett a kapuba lőtt. A City nyert, és 44 év után ismét bajnok lett a manchesteri gárda.

Azért nem ment minden simán a játékosnak a manchesteri korszakában. A City amerikai túráján flegmán, sarokkal fejezett be egy támadást, ami után a dühös Roberto Mancini lecserélte.

Balotelli legemlékezetesebb gólját a 2012-es Európa-bajnokságon az olasz válogatott színeiben szerezte. A németek elleni elődöntőben a csatár először Cassano beadását fejelte Neuer kapujába, majd a 36. percben megszületett a torna legemlékezetesebb találata.

Lahm mellett óriási gólt rúgott a 2012-es Eb-n Forrás: AFP/Christof Stache

Montolivo ívelt a védelem mögé, a labdát Balotelli lekezelte, majd óriási erővel a jobb felső sarokba bombázta. Balotelli levette a mezét és az izmos felsőtestét mutogatta. Az interneten óriási népszerűségnek örvendett a kép.

Franciaroszágban is vicces dolgokat tett a meccseken. A Marseille játékosaként gólt szerzett a Saint-Etienne elleni rangadón. A gól után a francia klub egyik alkalmazottjához rohant a kapu mögé.

Balotelli elkérte a férfi telefonját, hogy az Instagramján egy élő videót indítson gólja alkalmából.

Mindent az olasz válogatottért

A nizzai (siker)éveket követően a csatár három éven belül négyszer váltott csapatot. A Marseille után a Brescia csapata következett, majd négy hónapig senki nem akarta leigazolni a problémás játékost. A volt olasz miniszerelnök, Silvio Berlusconi csapata, a Monza végül szerződést kötött Balotellivel annak reményében, hogy az olasz csatár segíthet feljutni a Serie A-ba. A terv nem sikerült, Balotelli ismét tovább állt.

Mario Balotelli a Monza játékosaként sem váltotta meg a világot Forrás: NurPhoto via AFP/Mairo Cinquetti/NurPhoto/Mairo Cinquetti

A focista következő csapata a török Adana Demispor lett,

amely huszonöt év szünet után jutott vissza a török bajnokság élvonalába.

Balotelli mellett a 24 éves argentin szélső, Matias Vargas is erősítésnek érkezett az Espanyoltól. A marokkói támadó középpályás, Younes Belhanda is sokat segített a török csapat támadójátékában. A csapat edzője, a korábbi AS Roma csatár, Vicenzo Montella dicsérte Balotellit.

– mondta el róla ősszel Vicenzo Montella.

Nem is kellett sokáig várnia a behívóra Balotellinek. Január végén Roberto Mancini szövetségi kapitány 35 játékost, köztük a több mint három éve mellőzött Mario Balotellit is behívta az edzőtáborozásra. A csatár az olasz válogatottban eddig 36 meccsen 14 találatot jegyzett.

Balotelli újra csatárként segítené a válogatottat Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Azért Mancininek a balhés olasz csatár mellett is vannak opciói a támadó posztokra a válogatottban, akiket az olasz szurkolók szívesebben látnának a csatársorban, mint Mario Balotellit. Manolo Gabbiadini (Sampdoria) és Mattia Destro (Genoa) mellett az U21-es válogatott Lorenzo Luca (Pisa) is a jelöltek között van. Nem szabad elfeledkezni a 21 éves Giacomo Raspadoriról (Sassuolo) és a 23 éves Gianluca Scamaccáról (Sassuolo) sem.

Az olasz szövetségi kapitány valószínűleg csak kísérletezni akar Balotellivel az olasz válogatottban.

Mancini feltehetően pont ezért hívta be a kiesőjelölt Cagliari támadóját, Joao Pedrót is, aki az utóbbi időben nagyon gólerősen futballozik. Az Európa-bajnokságon szereplő Ciro Immobile (Lazio) és Andrea Belotti (Torino) helye továbbra biztosan tűnik.

Balotelli a török bajnokságban szedné össze magát a botrányos évei után Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Elif Ozturk Ozgoncu

Az Eb-győztes olasz válogatott még nem jutott ki a katari világbajnokságra. Ha az olasz csapat március végén legyőzi Észak-Macedóniát, akkor valószínűsíthető, hogy Portugália ellen kell majd kivívnia a továbbjutást Roberto Mancini gárdájának. Ha ezt Mario Balotellivel a soraikban tennék, akkor talán lenne remény az olasz futball rosszfiújának megjavulására is.