Bundabotrány a Benficánál, fantomcégen keresztül fizettek le egy bírót

SL Benfica v CSKA Moskva - UEFA Champions League SL Benfica Lisbon Luz CSKA Moskva Soccer Sports Horizontal FOOTBALL MATCH
Benfica flag during the Champions League football match between SL Benfica and CSKA Moskva at Luz Stadium in Lisbon on September 12, 2017. NURPHOTO/CARLOS COSTA. (Photo by Carlos Costa/NurPhoto) (Photo by Carlos Costa / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A portugál Benfica csapata körül újabb botrány tört ki. A klub állítólag egy fiktív cégen keresztül informatikai szolgáltatásként feltüntetve nagy pénzeket fizetett ki egy játékvezetőnek, Bruno Paixao-nak, aki évekig segítette ítéleteivel a csapatot. 

A portugál Benfica csapatát csalással és bundázással vádolják - derült ki a portugál Publico oldaláról. A Kék Zsák nevet kapó rendőrségi nyomozás kiderítette, hogy a klub létrehozott egy informatikai cégnek álcázott kifizetôhelyet. Ezen a fantomcégen keresztül fizettek Bruno Paixão-nak, aki bíróként többször csalt a Benfica javára. A vád szerint a Benfica ezzel a módszerrel fizette ki a játékvezetőt, aki a meccseken hozott kétes ítéleteivel próbálta segíteni a csapatot.

Egy ízben 1,9 millió eurót utaltak a cég számlájára, amit a tranzakciókat bonyolító pénzintézet gyanúsnak vélt, és jelentette a rendőrségnek.

Bruno Paixão már korábban is megpróbálta a pályán "segíteni" a portugál klubot. A visszavonult játékvezető segítségével rendre kétes körülmények közt nyert a Benfica a bajnokságban. Egy 2018-ban lejátszott Feirense elleni meccsen a Benfica ellenfele már két góllal vezetett, de a videóbírózás után Bruno Paixão lesnek ítélte meg az egyik találatot. Később kiderült, hogy szabályos góltól fosztotta meg a Feirense csapatát. Sőt, később egy jogtalan tizenegyest is megítélt a Benfica javára, akik végül megnyerték a meccset. A rivális FC Porto csapata már 2017 augusztusában azzal vádolta a bírót, hogy szoros kapcsolatban van a Benficával, és pénzt kap tőlük.

Bruno Paixao több meccsen is segítette ítéleteivel a Benficát Forrás: NurPhoto via AFP/Carlos Costa/NurPhoto/Carlos Costa

A klub előző elnöke, Luís Filipe Vieira jelenleg is házi ôrizetben van. A Benfica egykori elnöke a klub ellen folyó nyomozati anyagokhoz titkos hozzáférést kapott az Igazságügyi Minisztérium szerverén keresztül,

és minden ellenük felhozott vádpontról pontos információkhoz jutott egy adminisztrátor, Domingos Soares de Oliveira segítségével.

A 2020 nyarán zajlott nyomozások kiderítették, hogy a klub pénzét saját ingatlanbizniszükbe csatornázták. A lisszaboni önkormányzat fillérekért eladta nekik a nagyértékû ingatlanokat, és itt segítséget kaptak a Benfica-szurkoló főpolgármestertől.

Luis Filipe Vieira házi őrizetben van Forrás: NurPhoto via AFP/Carlos Costa/NurPhoto/Carlos Costa

A Benfica több korábbi meccsén is felmerült a bundagyanú, főleg a kisebb klubok elleni találkozókon próbáltak megvesztegetni bírókat. Egy etikus hacker, Rui Pintó törte fel a Benfica levelezéseit, és nyilvánosságra hozott néhány ilyen ügyet. A hackert Budapesten fogták el később. A Benfica közleményben reagált a vádakra, és tagadják, hogy megbundázáták volna a mérkőzéseket. A klub azt is cáfolta, hogy bármilyen kapcsolatban állt volna Bruno Paixão játékvezetővel. Ha igaznak bizonyulnak a vádak, akkor a Benficát kizárhatják az első osztályból.