Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-ligában a nyolcaddöntőbe jutásért zajló párharc első mérkőzésén az FC Barcelona 1-1-es döntetlent játszott az olasz Napoli csapatával a Camp Nou stadionban. A végső győzelemre is esélyesnek tartott Borussia Dortmund hazai pályán kapott ki 4-2-re a skót Glasgow Rangers csapatától, míg a Ferencvárossal azonos El-csoportban szereplő Real Betis 3-2-re nyert a Zenit ellen Szentpéterváron.

A sérülésektől tizedelt Barcelona az elmúlt hetekben a kupameccseit elbukta - a Szuperkupában a Real Madridtól, a spanyol Király-kupában az Athletic Bilbaótól kapott ki -, míg a bajnokságban szoros, küzdelmes mérkőzéseket játszik. Legutóbb vasárnap a 96. percben mentett pontot az Espanyol elleni városi rangadón. Ezzel szemben a Napoli harcban van a bajnoki címért a Serie A-ban, harmadik helyezettként két pont választja el a listavezetp AC Milantól, és mindössze egy a második Internazionalétól, amellyel szombaton hazai környezetben 1-1-es döntetlent játszott.

Az FC Barcelona legutóbb 2004. március 25-én, egy Celtic elleni UEFA-kupa meccsen szerepelt a második számú kupasorozatban. A katalánok akkor a Valdés - Reiziger, Puyol, Oleguer - Xavi, Cocu, Gerard, Gabri - Luis Enrique, Luis García, Ronaldinho kezdővel léptek pályára. Az akkor csapatból csak egy név maradt, Xavi Hernández, aki most az FC Barcelona vezetőedzője.

Az Arsenaltól érkező Pierre-Emerick Aubameyang először kezdett a Barcelonában Forrás: AFP/Josep Lago

A találkozó elején ahogy az várható volt, az FC Barcelona birtokolta többet a labdát, de komoly helyzetet nem tudott kidolgozni Xavi csapata. Az első nagy helyzet a Napoli előtt adódott a 22. percben. Egy egy labdaszerzés után a szélvészgyors Victor Osimhen kapott egy hosszú indítást, kapura tört, de a nigériai támadó éles szögből leadott lövését Marc-André ter Stegen lábbal védte.

A 28. percben majdnem megszerezte a vezetést a Barcelona. A Manchester Citytől 55 millió euróért igazolt Ferrén Torres került ziccerbe, de rosszul találta el a labdát, így a 12 méteres lövése jócskán elkerülte a kapu bal oldalát.

A spanyol válogatott támadó hibája azért is volt bosszantó a Barcelona szempontjából, mert a következő támadásból gólt lőtt az olasz csapat.

Egy szép támadás végén Elif Elmas tálalt remek labdát Piotr Zielinski elé, akinek a 11 méteres bombáját Ter Stegen védeni tudta, a kipattanó azonban visszakerült a lengyel elé, aki hat méterről a léc alá lőtt.

Piotr Zielinski szerezte meg a vezetést a Napolinak Forrás: AFP/Josep Lago

A bekapott gól után ismét a Barcelona vette át a kezdeményezést, a Napoli pedig folytatta a kontrajátékot. A 45. percben újabb nagy helyzete volt a katalán csapatnak. Egy jobb oldali beadás teljesen tisztán találta meg Ferrán Torrest, de a spanyol támadó hét méterről kapu mellé fejelt.

A második félidőt a Barcelona óriási lendülettel kezdte, de a Napoli védelem derekasan állta a sarat.

Az 59. percben aztán egyenlített Barcelona.

A spanyol válogatott Adama Traoré gyenge beadásába belekapott Juan Jesus, Kovács István játékvezető pedig videózás után büntetőt ítélet a katalán csapatnak. A labda mögé Ferrán Torres állt oda, és higgadtan a jobb alsó sarokba gurított a középen maradó Alex Meret mellett.

Ferrán Torres fontos gólt lőtt Forrás: AFP/Lluis Gene

A folytatásban is a Barcelona dominált, az utolsó 25 percre pedig Xavi pályára küldte a spanyol válogatott Gavit és a francia világbajnok Ousmane Dembélét, ettől pedig sokkal lendületesebb lett a katalán csapat játéka.

A 88. percben megnyerhette volna a meccset a Barcelona.

Dembélé csinált bohócot a komplett Napoli-védelemből, majd az átadását Pedri sarkazta a teljesen üresen álló Ferrán Torreshez, aki nyolc méterről túl nagy gólt akart lőni, és jócskán a bal felső sarok fölé lőtt.

A 90. percben aztán majdnem megvillant a Barcelona Jolly Jokere is.

Sergino Dest jobb oldali beadására a két perccel korábban beállt Luuk De Jong érkezett, és 11 méterről akrobatikus mozdulattal a kapu mellé ollózott.

Ferrán Torres hős lehetett volna a Napoli elleni meccsen Forrás: AFP/Lluis Gene

A 92. percben még volt egy óriási helyzete a Barcelonának. Luuk De Jong lekészített labdájára Ferrán Torres érkezett lendületből, de 12 méterről ezúttal is jócskán kapu fölé lőtt, így maradt az 1-1-es döntetlen. Az FC Barcelona sokkal jobban futballozott, és a helyzetek alapján nagyobb arányú győzelmet is arathatott volna, de így a jövő heti visszavágón vért kell majd izzadnia a továbbjutásért.

A Ferencvárossal azonos El-csoportban szereplő Real Betis 3-2-re nyert a Zenit vendégeként Szentpéterváron.

A találkozón gólpasszt adott a korábbi spanyol válogatott Joaquín, aki rekordot állított fel az Európa-ligában, ugyanis 40 évesen és 211 naposan ő lett a legidősebb játékos, akinek összejött ez a bravúr a sorozatban.

A sevillai csapat harmadik gólját a mexikói Andrés Guardado lőtte, akinek a találata a Betis 100. gólja volt az európai kupaporodon.

A Glasgow Rangers meglepetésre 4-2-re győzött a Borussia Dortmund otthonában. A skót csapat az első félidőben kevesebbet birtokolta a labdát, mint ellenfele, viszont veszélyesebben futballozott, hat próbálkozásból négyszer eltalálta a hazaiak kapuját, és ezekből két gól született, így a Rangers vonult a szünetre kétgólos előnyben.

A Rangers parádésan futballozott a Dortmund ellen Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Ralf Ibing /firo Sportphoto/Ralf Ibing

A folytatásban négy perc alatt harmadszor is eredményes volt a glasgow-i alakulat, és hiába szépített nagyon hamar a Dortmund, egy öngól végleg megpecsételte a sorsát, igaz, a szépítés a hajrában még összejött neki.

A Bajnokok Ligája csoportkörében meglepetéseredményekkel harmadikként záró moldovai Sheriff Tiraspol 2-0-ra verte otthon a portugál Bragát, míg a Zenit 3-2-re kapott ki az EL főtábláján a Ferencvárossal azonos csoportban szerepelt spanyol Betistől.

Európa-liga, a nyolcaddöntőbe jutásért, első mérkőzések:
FC Barcelona (spanyol)-SSC Napoli (olasz) 1-1 (0-1)
gólszerzők: Torres (59., tizenegyesből), illetve Zielinski (29.)

Sheriff Tiraspol (moldovai)-SC Braga (portugál) 2-0 (1-0)
gólszerzők: Thill (43., tizenegyesből), Traore (83.)

Borussia Dortmund (német)-Rangers FC (skót) 2-4 (0-2)
gólszerzők: Bellingham (51.), Guerreiro (82.), illetve Tavernier (38., tizenegyesből), Morelos (41.), Lundstram (49.), Zagadou (öngól, 54.)

Zenit (orosz)-Real Betis (spanyol) 2-3 (2-3)
gólszerzők: Dzjuba (25.), Malcom (28.), illetve Rodriguez (8.), Willian Jose (18.), Guardado (41.)

A párharcok visszavágóit egy héttel később rendezik. A sorozat március közepén - 10-én, illetve 17-én - folytatódik a nyolcaddöntővel, amelynek párosítását jövő pénteken sorsolják.

A döntőt május 18-án Sevillában rendezik.