A Barcelona legújabb világsztárja olyat tett, mint előtte senki

Horizontal
Barcelona's Gabonese midfielder Pierre-Emerick Aubameyang shoots the ball during the Spanish league football match between Valencia CF and FC Barcelona at the Mestalla stadium in Valencia on February 20, 2022. (Photo by JOSE JORDAN / AFP)
Vágólapra másolva!
Pierre-Emerick Aubameyang vált a XXI. század első olyan futballistájává, aki négy különböző élbajnokságban is mesterhármast szerzett - írta hétfői értékelésében a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet, az IFFHS.

A 72-szeres gaboni válogatott támadó, akit a londoni Arsenaltól igazolt le január legvégén az FC Barcelona, először kapott helyet a katalán elitcsapat kezdőtizenegyében a La Ligában, és harmadik fellépésén háromszor is eredményesnek bizonyult.

A La Liga 25. fordulójának vasárnapi játéknapján a Valencia otthonában 4-1-re megnyert spanyol bajnoki meccsen Aubameyang két remek találat után a harmadikat sajátos módon érte el: Pedri kapáslövésébe tudniillik éppen hogy beleért, ám végül így is neki ítélték a Barca negyedik gólját.

Pierre-Emerick Aubameyang fantasztikusan játszott a Mestallában Forrás: AFP/Jose Jordan

A 32 éves csatár az IFFHS kimutatása szerint eddigi hét mesterhármasából az elsőt 2012-ben, a francia Saint-Etienne színeiben jegyezte, majd Németországban, a Borussia Dortmund játékosaként négy alkalommal is triplázott a Bundesligában. Egy ízben - a 2016 novemberében a Hamburg elleni 5-2-es siker alkalmával - négy góllal vette ki a részét a győzelemből. Tavaly februárban az Arsenalban nyújtott kiemelkedőt, amikor angol csapata a Premier League-ben elsősorban az ő három találatának köszönhetően diadalmaskodott a Leeds felett 4-2-re.

Az IFFHS kitért rá, hogy a jelek szerint Aubameyang számára a február a legszerencsésebb időszak, merthogy az eddigi hétből három tripláját is az év második hónapjában szerezte.

A szervezet anyagában azt is kiemelte, hogy a Barcelona történetében az utolsó 33 mesterhármas kivétel nélkül dél-amerikai játékos nevéhez fűződik: az argentin Lionel Messi 19, az uruguayi Luis Suárez 10, a brazil Neymar három, a chilei Alexis Sánchez pedig egy alkalommal vette be az ellenfél kapuját háromszor is spanyol bajnokin. Ezt a sorozatot szakította meg most Aubameyang.