Willi Orbán gólt szerzett, továbbjutott a Lipcse az Európa-ligában

Horizontal
Leipzig's Hungarian defender Willi Orban (2nd-L) celebrates with teammates after scoring his team's first goal during the Europa League football match between Real Sociedad and RB Leipzig at the Anoeta stadium in San Sebastian on February 24, 2022. (Photo by ANDER GILLENEA / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európa-liga nyolcaddöntője volt a cél a Real Sociedad-RB Leipzig meccsen San Sebastianban. Az első meccsen Németországban 2-2-es döntetlen született, innen jöhetett a folytatás, ami a Lipcsének sikerült jobban.

A Lipcse csapatában Willi Orbán és a csapatkapitány, Gulácsi Péter is a kezdőcsapatban kapott helyet, Szoboszlai Dominik ezúttal nem kapott játéklehetőséget.

A meccs első komoly lehetősége már a 3. percben a Lipcse előtt adódott, Lukas Klostermann keveredett a kapu elé, de Matt Ryan véfte a lövését.

A 14. percben újra gólszerzési lehetőség adódott a lipcseiek előtt, Kampl csapott le a kapus elpasszolt labdájára, de Ryan megint védeni tudott. Négy perccel később Dani Olmo szabadrúgására érkezett Willi Orbán, aki kapásból lőtt kapura, de Ryan újra védeni tudott.

A 37. percben Ryan ütötte el Nkunkut a tizenhatoson belül, amiért járt a tizenegyes. A labda mögé a portugál André Silva állt, de Ryan a büntetőt is védte.

A kipattanóra Orbán érkezett elsőként és szemfülesen a kapuba lőtt.

Willi Orbán gólját ünneplik a csapattársak Forrás: AFP/Ander Gillenea

A második félidő elején is a Lipcse volt az aktívabb, Dani Olmo távoli lövését védte Ryan, majd Gulácsinak kellett bemutatnia addigi egyetlen védését a meccsen.

Az 59. percben André Silva bombagóljával már 2-0-ra vezetett a Lipcse, amely szinte lefocizta ellenfelét.

A 65. percben betalált a Sociedad, pont azt követően, hogy Tedesco, a németek vezetőedzője hármat is cserélt, talán ez egy kicsit korai volt. A gól után sokáig videóztak, de kiderült, hogy Martin Zubimendi nem volt lesen, visszajött a meccsbe a spanyol csapat.

A folytatásban Januzaj szabadrúgását védte Gulácsi, majd a magyar kapust kellett ápolni, miután saját csapattársával ütközött.

A 87. percben újabb tizenegyest harcolt ki Nkunku, miután Elustundo kezére rúgta a labdát. Ezúttal Forsberg állt a labda mögé, és precízen a jobb alsóba lőtt.

A Lipcse 3-1-re nyert és 5-3-as összesítéssel jutott a legjobb 16 csapat közé.

Továbbjutott a következő körbe a Sevilla, az Atalanta és az FC Porto is. Utóbbi a Lazio vendégeként játszott 2-2-es döntetlent csütörtök este, míg az Atalanta az Olimpiakosz otthonában diadalmaskodott 3-0-ra. A Sevillának az egygólos vereség is belefért Zágrábban, a Dinamo stadionjában, egy hete ugyanis hazai pályán 3-1-re verte horvát ellenfelét.

A nyolcaddöntő sorsolását pénteken 13 órakor tartják, a sorozat fináléját pedig május 18-án Sevillában játsszák.

Európa-liga, nyolcaddöntőbe jutásért, visszavágók:
Dinamo Zagreb (horvát)-Sevilla (spanyol) 1-0 (0-0)
gól: Orsic (65., 11-esből)
piros lap: Delaney (91., Sevilla)
Továbbjutott: a Sevilla 3-2-es összesítéssel.

Olimpiakosz (görög)-Atalanta (olasz) 0-3 (0-1)
g: Maehle (40.), Malinovszkij (67., 69.)
Továbbjutott: az Atalanta kettős győzelemmel, 5-1-es összesítéssel.

Real Sociedad (spanyol)-RB Leipzig (német) 1-3 (0-1)
g: Zubimendi (67.), illetve Orbán (39.), André Silva (59.), Forsberg (89., 11-esből)
Továbbjutott: az RB Leipzig 5-3-as összesítéssel.

SS Lazio (olasz)-FC Porto (portugál) 2-2 (1-1)
g: Immobile (19.), Cataldi (95.), illetve Taremi (31., 11-esből), Uribe (68.)
Továbbjutott: az FC Porto 4-3-as összesítéssel.