Haaland eladásával mélyebbre süllyedhet a Borussia Dortmund

Eintracht Frankfurt - Borussia Dortmund Sports soccer Bundesliga Hesse Group of two Horizontal
08 January 2022, Hessen, Frankfurt/Main: Soccer: Bundesliga, Eintracht Frankfurt - Borussia Dortmund, Matchday 18 at Deutsche Bank Park. Dortmund's Erling Haaland (r) stands next to Julian Brandt. Photo: Arne Dedert/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the requirements of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. (Photo by ARNE DEDERT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A biztató őszi kezdet után nagyon rossz eredményeket produkált a Borussia Dortmund az új edző, Marco Rose vezetésével. A sárga-feketék kiestek a Bajnokok Ligájából, és a hazai bajnokságban gyengébb csapatoktól is meglepető vereségeket szenvedtek. A német csapat február közepén óriási pofont kapott hazai pályán a Glasgow Rangerstől az Európa-ligában. Marco Rose gárdája a visszavágón sem tudta kiharcolni a továbbjutást, így a Dortmund nagy valószínűséggel trófea nélkül fogja zárni az idei szezont, és minden bizonnyal a legjobb játékosát, a norvég Erling Haalandot is elveszíti nyáron. 

A Dortmund sportigazgatója, Michael Zorc kritikusan nyilatkozott a csapat teljesítményéről a Glasgow Rangers elleni 4-2-es hazai vereség után.

mondta el Zorc a hazai vereséget követően. A sportigazgató viszont megvédte az edző Marco Rosét.

– nyilatkozta a Dortmund sportigazgatója.

A sportigazgató kitart az edző mellett Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Soeren Stache

2013 óta a klub vezetősége már az ötödik edzőt nevezte ki a Dortmund élére: Thomas Tuchel, Peter Bosz, Peter Stöger, Lucian Favre, és legutóbb Marco Rose. Az említett szakemberek karakterüket és kedvelt játékstílusukat tekintve is különböztek egymástól. Egy dolog azonban közös volt bennük: nem tudtak német bajnokságot nyerni a Dortmunddal, és megközelíteni sem tudták azokat a sikereket, amiket Jürgen Klopp elért a 2010-es évek elején a sárga-fekete csapat élén.

Marco Rosének még nem sikerül megszerveznie a csapata játékát Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Andreas Gora

A sportigazgató Zorc az idény elején hangsúlyozta, hogy új korszakot szeretnének nyitni a csapatnál, ezért a korábbi edző Lucien Favret 2021 júliusában Marco Rose váltotta a Borussia Dortmund élén. A két edző játékról alkotott felfogása nagyon különböző volt. Favre szeretett intenzíven és magasan letámadni a csapataival, és a megszerzett labdákkal gyors ellentámadásokat vezetni.

Rose inkább a labdabirtoklás alapú fociban hitt, és nem erőltette rá a játékosaira a letámadást.

Hiába változott meg a csapat játékáról alkotott elképzelése, Rose később ugyanazokat a hibákat követte el, mint Favre.

Nem fekszik az új stílus a játékosoknak

A 45 éves Marco Rose a Mönchengladbach csapatától érkezett. A szakállas szakember a modern támadófoci híve,

de fontos számára a megfelelő egyensúly kialakítása a támadás és a védekezés között.

A szezont jól kezdte a Dortmund, de később a játékosok egyre többet hibáztak az új rendszerben. Sokszor szenvedtek a gyengébb csapatok ellen, és a Dortmund játékának intenzitása és szervezettsége nem a legjobb volt a német bajnoki meccseken (sem).

Az edző olykor tehetetlenül nézte a csapat szenvedését Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Arne Dedert

Rose új taktikájának megfelelően a Dortmund támadói és szélsői általában az ellenfelek középhátvédjeit próbálták letámadni,

de ezzel a középpályásaiknak túl sok szabad területet kellett levédeniük a pálya középső részein.

Rose többször váltott formációt a szezon során, de a játékosok labda nélküli mozgásai nem voltak elég jól megszervezve ahhoz, hogy segíteni tudják a labdakihozatalokat.

A labdavesztéseket pedig olyan gyengébbnek vélt csapatok is kihasználták, mint a Hertha, a Mainz, a Freiburg, a Stuttgart, vagy a Leverkusen.

A csapat védekezése sem volt stabil,

amit a meccseként átlagban kapott 1,65 gól is jól megmutatott február végén.

Ennek ellenére a Dortmund az első 23 találkozóján 49 pontot gyűjtött a Bundesligában, ami főleg a játékosaik kiváló egyéni megoldásainak és a remek helyzetkihasználásának köszönhető.

Február közepére már csak az Európa-liga maradt a Dortmund számára. Marco Rose csapatát a másodosztályú St. Pauli gárdája ütötte ki a Német Kupából. A Bajnokok Ligájában sem volt esélye a csapatnak továbbjutni a kiváló formában lévő Ajax és a mindenkire veszélyes Sporting Lisszabon mögött.

A csapat nem mindig örülhetett a győzelmeknek az idei szezonban Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Bernd Thissen

A Bayer Leverkusen ellen hazai pályán elszenvedett 5-2-es vereség rámutatott a védelem sebezhetőségére, és hogy Marco Rose csapata nem képes tanulni a hibáiból. A német edző túl sokszor változtatta meg a csapat taktikai formációját. Rose a télen még mindig kereste a legjobb felállást a játékosai számára.

– mondta el Rose még decemberben.

A német edző által bevezetett új játékstílus más követelményeket támasztott a futballisták elé, ami nagyobb intenzitást követelt meg tőlük a labdás játékban.

Erre nem volt elég idő a Dortmundnál, hogy a játékosok megtanuljanak a számukra szokatlan stílusban futballozni.

Sokszor kockázatos megoldásokat választottak a játékosok, így nem is csoda, hogy a sárga-feketéket rengeteg kisebb-nagyobb sérülés sújtotta az idényben: a balhátvéd Marcel Schmelzer, a középhátvéd Soumaila Coulibaly, a jobbhátvéd Mateu Morey mellett a támadásokat segítő Thomas Meunier, Maunel Akanji, Giovanni Reyna, és Marco Reus is többször hiányzott Marco Rose csapatából az idei szezonban.

Az Európa-ligában is elbuktak

A Dortmund angol tinisztárja, Jude Bellingham a Glasgow Rangers elleni 4-2-es hazai EL-vereség után úgy nyilatkozott,

hogy nem fogja engedni a csapattársakat letargiába esni a visszavágó előtt.

Furcsa volt látni, hogy egy 18 éves angol srác volt a "húzóember" az Európa-liga nyolcaddöntőjébe jutásért kiírt párharc első meccse után egy olyan csapatban, ahol nála sokkal rutinosabb futballisták vannak.

Jude Bellingham nehezen viselte a vereséget Forrás: AFP/Andy Buchanan

A Dortmundnak bravúrra lett volna szüksége Glasgow-ban, de a vezetést James Tavernier tizenegyesével a skótok szerezték meg, majd nem sokkal később Jude Bellingham egyenlített. Még az első félidő vége előtt előtt átvették a vezetést a németek Donyell Malen találatával. Tavernier az 57. percben ismét beköszönt, szerte foszlatva a dortmundi álmokat. A folytatásban érvényes gól nem született, így a Bajnokok Ligája után az Európa-ligából is kiesett Marco Rose csapata.

– mondta el Mats Hummels a Rangers elleni vereséget követően.

Az ifjú angol Bellingham az egyik legnagyobb érték a Dortmund csapatában Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Malte Ossowski/Sven Simon

Több játékosnak még mindig nincs meg a pontos szerepköre a csapatban. Egyeseknek ingadozó a formájuk (Schulz, Meunier), másoknak pedig még idő kell, hogy megszokják az új környezetet (Malen). A középhátvéd Hummels sokat veszített a gyorsaságából és nem is illik annyira Rose játékrendszerébe.

A csapatnak égető szüksége lenne egy védekező középpályásra, aki biztosít a védőfal előtt.

A 33 éves Alex Witsel nem jó erre a feladatra. A török Emre Can lendülete meglenne ehhez, de ő sokszor vét technikai hibákat.

Ráadásul a német klub a nyáron minden bizonnyal elveszíti Erling Haalandot, akit a legnagyobb angol és spanyol klubok szeretnének leigazolni. Haaland kiváló formában focizott az ősszel, de a norvég csatárnál januárban betelt a pohár, és nyilvánosan kritizálta klubja viselkedését:

- nyilatkozta csalódottan Haaland az év elején. A norvég csatár tizenhat gólnál jár az idei Bundesliga-idényben.

Haaland hiába játszott gólerősen, ez a csapat eredményein nem látszott meg Forrás: AFP/Ina Fassbender

A nyáron a Bayern München védője, Niklas Süle érkezhet a védelem megerősítésére. A támadósorba a Red Bull Salzburg német csatárát, Karim Adeyemit szemelte ki a Dortmund, aki sokat segíthet a csapat gyengébb letámadásának fejlesztésében.

– mondta el Marco Rose az Európa-ligából való kiesés után.

A Dortmund a második helyen áll a német bajnokságban, 9 pont a hátránya a Bayern München mögött, igaz egy meccsel kevesebbet játszott, de sok esély nem mutatkozik arra, hogy a BVB trófeával zárja a szezont és meg tudja tartani legértékesebb játékosát.