Az NB I több ezer bajnokság közül az egyik legnépszerűbb a magyar sportfogadók körében

FTC Ferencváros Fradi Kisvárda
Budapest, 2022. március 6. Ionut-Andrei Peteleu, a Kisvárda játékos (b) és a ferencvárosi Eldar Civic a labdarúgó OTP Bank Liga 23. fordulójában játszott Ferencvárosi TC - Kisvárda Master Good mérkőzésen a Groupama Arénában 2022. március 6-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A 2020-as pandémiás évből kilábalva 2021-ben látványos eredményeket hozott a Szerencsejáték Zrt. sportfogadási területe. Azonban, mint azt Horváth Zoltán a cég munkatársa, a vállalat Odds Központjának vezetője az Origónak elmondta, itt nem lehet megállni, hiszen a játékosok megtartásához folyamatos innováció szükséges.

A 2020-as, járvánnyal terhelt év érthetően alacsonyabb bővülése után a hazai sportfogadás egészen
figyelemre méltó, 36 százalékos növekedést tudott elérni 2021-ben.

Tavaly a Szerencsejáték Zrt. árbevételének több mint a felét, mintegy 54 százalékát a sportfogadási szegmens tette ki - ilyenre még soha nem volt példa a társaság történetében. A növekedés a folyamatos fejlesztéseknek, az új fogadási lehetőségek bevezetésének köszönhető, illetve annak, hogy még színesebb, még szélesebb lett a játékosok által választható fogadási paletta. Két dolog viszont egyáltalán nem változott: a labdarúgás vezető szerepe megkérdőjelezhetetlen maradt, valamint a magyar vonatkozású eseményekre továbbra is kiemelten sok fogadást kötnek.

- sorolja az elképesztő számokat Horváth Zoltán. - A sportágak közül kiemelkedik a labdarúgás, amelyikre a fogadások 53 százaléka érkezik. Második a tenisz 11, harmadik a kosárlabda 10 százalékkal, míg negyedik helyen - bár hivatalosan nem számít klasszikus sportnak - az e-sport áll hét százalékkal. A versenysorozatok tekintetében a legtöbb fogadás a spanyol bajnokság, azaz a La Liga meccseire érkezett, ezt követte az angol Premier League és az olasz Serie A. További érdekesség, hogy a magyar NB I a kilencedik legnépszerűbb bajnokság ezen a listán."

Ferencváros-Kisvárda rangadó az NB I-ben: a magyar bajnokság az egyik legnépszerűbb a fogadók körében Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az elmúlt évek trendjével szinkronban tavaly is a labdarúgás, azon belül pedig a részben budapesti rendezésű nyári Európa-bajnokság mérkőzései voltak a legnépszerűbbek. És az sem meglepő, hogy a magyar válogatott mindhárom csoportmérkőzése kiemelt figyelmet kapott. A fogadások között a top 4-ben volt a magyar-francia találkozó az egész Eb legtöbb fogadást generáló eseménye volt, megelőzve az angol-olasz döntőt, illetve a mieink másik két, Portugália és Németország elleni találkozóját. A legtöbb nyereményt azonban nem ezek a mérkőzések hozták a fogadóknak.

"Nagyon sokan fogadták és találták el kötésben az ugyanazon a napon rendezett francia-svájci és a horvát-spanyol nyolcaddöntők 3-3-as végeredményét. Mindkettőn 100-szoros volt az odds volt, ami kettes kötésben már tízezerszeres nyereményt jelent."

A Szerencsejáték Zrt. 2021-ben nem csupán bevételek, de a kifizetések terén is rekordot döntött.

- mondja Horváth Zoltán, aki azt is elárulja, hogy egyre népszerűbbek az élő fogadások (63%).

"Ahogy a világ is felgyorsult, jól látható, hogy a játékosaink is egyre inkább a dinamikusabb, gyorsabb lefolyású játékformákat keresik."

Tippmixpro oldalán az e-sport mellett v-sportra is lehet fogadni Forrás: Tippmixpro.hu

A Szerencsejáték Zrt. sportfogadási kínálatában 2020 augusztusa óta megtalálható az e-sport, tavaly nyár óta pedig a V-sport, azaz a virtuális fogadás is. Az e-sport jól megifegyelhető magyar sajátossága, hogy míg a legtöbb országban stratégiai és az "akció" játékok a népszerűbbek, addig a magyar fogadók körében a szimulációs játékok, azaz a FIFA és az NBA a kedveltebb, ezekre érkezik több fogadás.

A V-sportról azt érdemes tudni, hogy a valóságban nem kerül sor a sporteseményre, hanem egy véletlenszám-generátor határozza meg az adott játék kimenetelét, így ez egyfajta sportfogadásba oltott sorsolásos játék a fogadás teljes élményével. A V-sportról korábban itt írtunk bővebben.

"A V-sportot a kínálatunk kiegészítőjének szántuk, amivel egyrészt tovább tudjuk színesíteni a palettát, elérve azokat a játékosokat is, akik nincsenek olyan mélységű sportági ismereteik, mint a hagyományos sportfogadást játszóknak, illetve volt egy olyan szándékunk is, hogy stabilizáljuk a Tippmix és a TippmixPro kínálatát azokon a napokon, amikor kevesebb valódi sportesemény van. Kijelenthetjük, hogy bejött a számításunk, hiszen egyrészt a V-sport valóban hétfőn és különösen napközben hoz sok fogadást, amikor jellemzően kevesebb sportesemény van, és népszerűségben már meg is előzte az e-sportot.

Érdekesség, hogy a "földi" hálózat adja a V-sport játékok forgalmának kétharmadát" - mondja Horváth Zoltán.

A jó eredmények azonban nem jelentik azt, hogy rá lehet ülni a babérokra, éppen ellenkezőleg!

"2021-ben az egyik nagy projektünk a TippmixPro oldalának fejlesztése, átalakítása volt, ami így még inkább felhasználóbarát lett, és, amivel tovább tudtuk fokozni az ügyfélélményt. Fontos célunk volt, hogy a játékosok igényeit teljeskörűen és magas minőségen tudjuk kielégíteni. Itt olyan dolgokra gondolok, hogy gyorsabban érjék el a fogadási lehetőségeket, több információ birtokában tudjanak játszani és több esemény közül választhassanak. Tavaly közel 5 millió fogadási lehetőségből lehetett választani, ez idén még tovább nő, ahogy az élő streamek száma is gyarapodni fog. Ezzel párhuzamosan több élő fogadási lehetőség és új versenysorozat lesz elérhető, illetve bevezetjük a fogadáskészítőt és a korai kifizetés opciókat is" – tudtuk meg.

A 2022-es év is telített lesz a sportpiacon. A februárban megrendezett téli olimpián a Szerencsejáték Zrt. kínálatában minden egyes versenyszámra lehetett fogadni, a magyar érdekeltségűekre pedig kiemelt tartalommal. A téli játékok legnépszerűbb fogadási eseményei a hagyományosan közkedvelt férfi jégkorongtorna mellett természetesen a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók versenyei voltak.

Idén is sokat vár a cég az európai labdarúgó-kupáktól, valamint maguk is kíváncsian készülnek a téli katari foci-vb-re.

"Ilyen még nem volt a Tippmix, illetve a TippmixPro történtetében, hogy nem nyáron, hanem télen rendeznek egy nagy labdarúgó világeseményt. Számunkra is érdekes lesz, hiszen a nyári Eb-k, vébék valamilyen szinten mindig kiugrást jelentettek a fogadások terén, amikor egyébként is szüneteltek a bajnokságok és az európai kupaküzdelmek. Igaz, az e-sport és a v-sport beemelése óta már korántsem olyan mély ez a "nyári teknő", mint korábban volt. Most viszont nagyon is aktív lesz a labdarúgáson túli sportvilág a foci-vb idején is. A november-decemberi időszak hagyományosan a legerősebb, éppen ezért is érdekes, hogy egy ilyen világesemény milyen további hatással lesz az eredményekre."

A téli katari foci-vb sok szempontból lesz rendhagyó esemény Forrás: AFP/-

"Sokan azt gondolják, hogy monopolhelyzetben vagyunk a hazai online sportfogadási piacon, ugyanakkor a valóságban ez nem így van. Számos illegális oldal érhető el Magyarországon.

A nemzeti lottótársaság számára a magas szolgáltatási szint mellett ugyanakkor kiemelten fontos a sport integritásának védelme, nagyon megválogatjuk, hogy milyen rendű-rangú versenyekre kínálunk fogadási lehetőséget" – zárta gondolatait Horváth Zoltán.