18 évesen széttépte az ellenfeleit, de a nagy tornákon soha nem volt szerencséje

57625967 Horizontal
English forward Wayne Rooney gestures during the World Cup 2006 quarter final football game England vs. Portugal, 01 July 2006 at Gelsenkirchen stadium. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS (Photo by ARIS MESSINIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Dokumentumfilm készült Wayne Rooney pályafutásáról, amit február közepén mutattak be Angliában. Az Amazon készítette a dokumentumfilmet, ami nagyjából annyi ideig tart, mint egy focimeccs, félidővel együtt. A film a nézhető kategóriába esik, elárulnak benne pár kulisszatitkot, amit a szurkolók nem tudtak, de a film végére az lehet az érzésünk, hogy az egyes alkotóelemeket nem bogozták ki igazán a készítők. Ha nem magára az alkotásra, hanem Wayne Rooney-ra, mint labdarúgóra gondolunk, akkor egy furcsa kettősség maradhat az emberben. Egyfelől az, hogy talán nem tudott kihozni magából mindent a pályafutása során, másfelől pedig az, hogy talán még az elért eredményei alapján sem értékelték eléggé a karrierje során.

A dokumentumfilm nagyjából időrendben halad, ritkán ugrál az évek között. Az első snittek egy garázsban készültek, kinyílik az ajtó, kint ömlik az angliai eső, a főhős, Wayne Rooney pedig egy boxzsákot püföl. Ez még nem lenne meglepetés, mert köztudott, hogy Rooney rajong az ökölvívásért, a családban is volt bokszoló és ő is kipróbálta magát ebben a sportágban is, de erről nem esik szó a filmben.

Rooney a film készítésekor már a másodosztályú Derby Countynál van, ahova először játékosként érkezett, majd játékosedző lett, de már több mint egy éve ő a csapat menedzsere. Azt a film elején és a végén is elmondja, hogy a foci az élete és a haláláig biztosan az is marad, és feltehetően nem csak azért, mert ez a szenvedélye, hanem azért is, mert benne van a „Gascoigne-faktor" – azaz muszáj lekötnie magát valamivel, különben könnyen lehet, hogy rossz útra téved.

A soha nem látott tehetség

A Golden Boy, az ország labdarúgásának megmentője, az Everton, majd a Manchester United hőse. Egyik megnevezés sem tűnik túlzónak, még Rooney pályafutása lezárása után sem. A film elején látunk archív felvételeket a gyerek Rooney-ról, de az embernek folyamatosan az az érzése, hogy ez a srác nem lehet annyi idős, mint amennyinek mondják.

Rooney is olyan sztorikat mesél a liverpooli gyerekkoráról, mintha pár évvel el lenne csúszva a történetmeséléssel, pedig nincs.

Elmondása szerint 12-13 évesen már a haverokkal járt koncertekre és rendre verekedés lett az este vége, és nem volt ritka, hogy monoklival ment haza egy-egy baráti program után. 16 évesen is többször a pohár fenekére nézett, de egész egyszerűen akkora tehetség volt, hogy a sok balhéja ellenére sem tudott elkallódni.

Már a tinédzser Rooney-val sem tudtak mit kezdeni a rutinos Premier League-játékosok Forrás: AFP/Adrian Dennis

Rooney 16 évesen már az Everton felnőttcsapatában is bemutatkozott,

ő lett a Premier League történetének legfiatalabb gólszerzője. Az az akkor szinte verhetetlen Arsenal veretlen szériáját zárta le egy David Seamennek lőtt góllal.

A filmben bevágják Arsene Wenger meccs utáni nyilatkozatát, amiben azt mondja az Arsenal mestere, hogy mióta Angliában dolgozik, nem látott Rooney-hoz hasonló tehetséget és csak remélni tudja, hogy nem sérül meg és nem fog elkallódni. A film elején felbukkan David Moyes is, aki akkoriban az Everton menedzsere volt, elmondása szerint már a kinevezésekor sokan a vállát lapogatták, hogy mekkora mázlija van, ugyanis van az utánpótlásban egy Rooney nevű gyerek, de Thierry Henry is csak a legnagyobb elismerés hangján beszél, szerinte kifejezetten ijesztő volt ellenfélként a fiatal Rooney felbukkanása..

Rooney nevét hamar megismerte egész Anglia, majd nem sokkal később az egész világ. Az Arsenalnak lőtt gólja után nagyjából egy évvel ő lett az angol válogatott legfiatalabb gólszerzője is, 17 évesen és 317 naposan, nem csoda, hogy 18 évesen már ott lehetett a 2004-es Európa-bajnokságon, ahol kezdőként számított rá Sven-Göran Eriksson.

Az angol válogatottban is hmar helyet követelt magának Forrás: AFP/Paul Barker

Rooney az Európa-bajnoki címvédő franciák ellen debütált nagy nemzetközi tornán, természetesen rögtön kezdő volt és elmondása szerint már

az első meccs előtt extra motivációt kapott azzal, hogy az ellenfélnél Lilian Thuram úgy nyilatkozott róla, hogy szerinte a 18 éves focista nem áll készen ekkora feladatra.

A fiatal csatár gyakorlatilag darabokra szaggatta a francia védelmet, kiharcolt egy tizenegyest (amit David Beckham kihagyott), Thuramnak pedig kiosztott egy könyököst, hogy emlékezzen rá a francia világbajnok. Az angolok Zinedine Zidane villanásainak köszönhetően végül 2-1-re kikaptak, de a meccsen új hős született, aki nem ijedt meg senkitől.

Rooney maga volt a szenvedély, az agresszió, a félelmet nem ismerő fiatal tehetség. Rooney-nak láthatóan erre volt szüksége, a dühre, az indulatra, hogy kiszabaduljon belőle minden belső feszültség, mindemellett pedig ő volt az angol focielmúlt évtiezdeinek legnagyobb tehetsége.

Az angolok úgy érezhették, hogy megvan a kirakós utolsó darabja, a játékos, akivel teljes lesz a válogatott, és végre, 1966 után újra van esélye nyerni valamit. Az optimizmus nem volt alaptalan, hiszen olyan játékosok voltak abban a válogatottban, mint Michael Owen, Paul Scholes, Steven Gerrard, Frank Lampard, John Terry, David Beckham vagy az akkor éppen eltiltott Rio Ferdinand. A 18 éves Rooney a hátán ciplet azt az angol válogatottat az Eb-n, két gólt lőtt a Svájc elleni második csoportmeccsen, majd kettőt a horvátoknak is és adott egy gólpasszt is. Az egyenes kieséses szakaszban a házigazda portugálok ellen csak 27 percet játszhatott, mert megsérült. Egy előreívelt labda után futott, amikor összeakadt egy védővel, a cipője is lejött a lábáról, majd „egy nemzet figyelte lélegzetét visszafojtva a fejleményeket" – mondta a BBC kommentátora, de hiába.

Rooney lábközépcsontja eltört – később ez lett a játékos Achilles-sarka – a vesztes tizenegyespárbajt már egy lisszaboni kórházban nézhette végig.

Az Európa-bajnokság után jött a Manchester United visszautasíthatatlan ajánlata, Rooney pedig hiába fogadott örök kék hűséget az Evertonnak, átköltözött Manchesterbe. Rooney elmondta, liverpooli srácként duplán kellett bizonyítania, ezt pedig meg is tette, rögtön az első meccsén mesterhármast ért el a Bajnokok Ligájában a Fenerbahce ellen.

Rooney bírta a nyomást és még magára is pakolt egy kicsit

A 2004-es Európa-bajnokság kapcsán Rooney elmondta, 18 évesen úgy érkezett Portugáliába, hogy a világ legjobb játékosának gondolta magát. Úgy érezte, megnyerik majd az Eb-t ráadásul éppen miatta. De ha nem nyerik, meg akkor annak is ő lesz az oka.

Rooney és gyerekkori barátnője, a későbbi felesége Coleen száméra is alaposan lerövidült a klasszikus gyerekkor. Utóbbi meg is említi, hogy minden sokkal gyorsabban történt, mint arra számítani lehetett volna. Rooney-t 17-18 évesen már mindenki felnőttként kezelte kinézete és játéktudása alapján is, de a pályán és a magánéletben is botlott párszor.

Mesterhármassal mutatkozott be a Manchester United csapatában Forrás: AFP/Paul Barker

Rooney saját maga beszélt arról, hogy 2006-ban a Chelsea elleni bajnokin, ahol eldőlt, hogy a londoni csapat lesz a bajnok, direkt a szokásosnál nagyobb, de még engedélyezett méretű stoplikat kért a cipőjére, hogy ha már bajnok nem lehet a csapata, akkor legalább fájdalmat okozzon valakinek. Nos, az a valaki épp a válogatottban csapattársa John Terry lett, akinek véres sebet hagyott a lábán. Ami még fontosabb, azon a meccsen Rooney is megsérült, ráadásul újra a lábközépcsontja tört el, nem sokkal a nyári világbajnokság előtt.

A filmből derül ki, hogy Sir Alex Ferguson szinte könyörgött Sven Göran Erikssonnak, hogy ne vigye el a tornára Rooney-t, de a svéd szakember hajthatatlan volt, természetesen nem hagyhatta otthon legnagyobb sztárját.

John Terryt leterítette Rooney, de később őt kellett hordágyon levinni Forrás: AFP/Adrian Dennis

Az utolsó pillanatban derült ki, hogy Rooney bevethető, addig minden lehetséges kezelést alkalmaztak nála, de így is csak a harmadik csoportmeccsen kezdett először. Az is csak a filmből derült ki, hogy Rooney az egyik első németországi edzésen meglátott egy labdát a felezővonalnál, mire gondolt egyet, és megpróbálta a kapufát eltalálni. A lövés közben meghúzódott, de erről már nem mert szólni senkinek. Eriksson is a forgatás közben tudta meg.

Rooney a nyolcaddöntőben, a portugálok ellen egy taposás után piros lapot kapott, többek között manchesteri csapattársa, Cristiano Ronaldo is hevesen reklamált a játékvezetőnél, így csúfosan ért véget számára a vb, az angolok újra tizenegyesek után estek ki. Rooney elmondta, direkt szólt Ronaldónak, mire számíthat majd Angliában, de inkább a bajnoki címre koncentráljanak, ők pedig így is tettek.

Wayne Rooney, miután piros lapot kapott a portugálok elleni vb-meccsen Forrás: AFP/Adrian Dennis

Rooney nyíltan beszél a filmben arról is, hogy többször meggyűlt a baja az alkohollal, de szóba kerül az is, hogy megcsalta a feleségét, aki ennek ellenére visszafogadta őt. Az angol média kereszttüzében nem volt egyszerű rendezniük a kapcsolatukat. A Beckham házaspár költözése után Rooney-ék lettek azok, akikre teljesen rászállt a bulvársajtó.

Rooney Manchesterben mindet megnyert, amit meg lehetett, a klub gólrekordere lett, 253 találattal, de a csapat legendás edzőjével, Sir Alex Fergusonnal összerúgta a port, amikor Cristiano Ronaldo és Carlos Tévez távozása után begrasszált a mester irodájába és szólt, hogy valakit kellene igazolnia lassan. A skót mester természetesen azonnal kidobta, Rooney pedig nyilvánosan bejelentette a távozási szándékát. A két fél a fényképezőgépek előtt később kibékült, de árulkodó jel, hogy a filmben nem tűnik fel Ferguson. Gary Neville elmondása szerint senki nem mert volna közülük így bemenni akkor a menedzser irodájába, de Rooney ilyen szempontból is más volt, mint ők.

Rooney korszakos egyéniség volt az angol focinak, Isten áldotta tehetség, aki a Manchester United és az angol válogatott gólrekordere is lett, de az egyszeri szurkolóban maradt hiányérzet vele kapcsolatban, annak ellenére, hogy klubszinten mindent megnyert a csapatával, amit csak lehetett. Rooney még mindig csak 36 éves, fiatalabb, mint mondjuk Cristiano Ronaldo, de több, mint egy éve már nem focizik.

Rooney a filmben nem bánkódik, nem szomorkodik, nem titkolózik, talán több rossz dologról is beszél, mint jóról, de egyáltalán nem tűnik boldogtalannak, sőt, boldogan él négy fiával és Coleennal, és érdekes volt látni, mekkora versenyszellem van a Rooney-kban akkor is, ha csak társasjátékról van szó. Egy dolog tűnik biztosnak, le kell kötnie és el kell foglalnia magát és akkor menedzserként is ki tud majd bontakozni. Az Everton már hívta a Premier League-be, de ő egyelőre kitart a Derby mellett a másodosztályban, később minden bizonnyal a legmagasabb szinten is lehetőséget kap majd.