Vágólapra másolva!
Kedd este a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján a Bayern München 7-1-re ütötte ki az osztrák bajnok Red Bull Salzburgot, ezzel 8-2-es összesítéssel jutott a negyeddöntőbe. A játéknap másik mérkőzésén a Liverpool ugyan hazai pályán 1-0-ra kikapott az olasz bajnoki címvédő Intertől, de a Milánóban aratott győzelmének köszönhetően 2-1-es összesítéssel biztosította helyét a legjobb nyolc között.

A Salzburg az otthon játszott 1-1-es döntetlen után látogatott Münchenbe a Bayernhez. Az osztrák együttes eddig egyetlen alkalommal játszott tétmérkőzést a bajor sztárcsapat vendégeként, mégpedig az előző kiírás csoportkörében, és akkor 3-1-es vereséget szenvedett. A sérülésektől is megtizedelt osztrák bajnokcsapatnak némi reményt adhatott, hogy az utóbbi hónapokban a Frankfurtnak és a Mönchengladbachnak is sikerült győznie a Bayern otthonában. A BL-ben ugyanakkor a müncheniek eddig megállíthatatlanul meneteltek: Julian Nagelsmann vezetőedző tanítványai a csoportkörben százszázalékos mérleggel tudták le hat összecsapásukat, ezek közül a három hazai találkozójukon 13 szerzett gól mellett csupán kettőt kaptak.

A Salzburg az osztrák Bundesligában az Altach ellen elért kiütéses, 4-0-s sikerrel hangolt a BL-nyolcaddőntö visszavágójára, a Bayern ugyanakkor némi meglepetésre csak 1-1-es döntetlent játszott otthon a Bayer Leverkusennel.

Julian Nagelsmann nem számíthatott a szívproblémákkal küzdő Alphonso Davies játékára, valamint Leon Goretzka és Colentin Tolisso is sérülés miatt hiányzott. Manuel Neuer azonban felépült térdsérüléséből, így ismét ő védhetett a hazaiak kapujában. A Bayern München kapusa a klub színeiben 104. alkalommal léphetett pályára a BL-ben, ezzel megelőzte az eddigi rekorder Oliver Kahnt.

A Bajern a Neuer – Pavard, Süle, Hernandez – Gnabry, Kimmich, Musiala, Coman – Müller, Sané – Lewandowski összeállításban kezdett.

Nagy iramban kezdődött a mérkőzés, az első perc végén Robert Lewandowski szerezhetett volna vezetést a Bayernnek, de a jobb alsóba tartó lövését bravúrosan védte a kapus, majd a túloldalon a Salzburg is jelezte, hogy nem feltartott kézzel érkezett az Allianz Arenénába.

A 11. percben a Salzburg egyik legrutinosabb játékosa, Maximilian Wöber szabálytalankodott Robert Lewandowskival szemben a tizenhatoson belül, amiért a játékvezető megítélte a büntetőt, amit a lengyel sztárcsatár magabiztosan értékesített, ezzel megszerezve a Bayernnek a vezetést.

Lewandowski két tizenegyest harcolt ki az első félidőben Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe

Alig tíz perccel később Wöber szinte ugyanúgy szabálytalankodott Lewandowskival szemben a tizenhatos vonalánál, mint tette azt korábban, a videobírozás után a játékvezető ismét büntetőt ítélt a bajoroknak. A labda mögé ezúttal is a sértett Lewandowski állt, aki egy megtorpanás után a bal alsóba gurított.

A két gyorsan bekapott gól érezhetően megzavarta a vendégeket, aminek újabb Bayern-gól lett az eredménye. Müller vágta előre a labdát Lewandowski irányába, a lengyel klasszis a kapust megelőzve a kapufára lőtt, majd a kipattanót közvetlen közelről rúgta be az üres kapura.

Lewandowski egymaga eldöntötte a továbbjutás kérdését Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe

Lewandowski 2015 óta minden idényében eljutott 40 gólig, a mostaniban 42-nél jár. Az idei BL-szezonban pedig a nyolcadik mérkőzésén a 12. találatát jegyezte, amivel a góllövő lista élére ugrott. Ráadásul a lengyel csatár ezzel megdöntötte Marco Simeone rekordját, ugyanis immáron övé a BL leggyorsabb mesterhármasa, amit 23 perc alatt ért el.

A 31. percben aztán a Bayern végképp eldöntötte a továbbjutás kérdését, Coman passza után Gnabry tíz méterről, laposan lőtt a jobb alsóba, Kühn hiába vetődött, csak beleütni tudott a labdába.

Lewandowski mesterhármasa után Serge Gnabry is betalált az első félidőben Forrás: AFP/Christof Stache

Julian Nagelsmann csapata a negyedik klub, amely egy félidő amikor legalább négy gólt rúgott

Hiába a négygólos vezetés, a bajorok a fordulás után sem vettek vissza és az 55. percben Thomas Müller is feliratkozott a góllövőlistára.

A német támadó az 52. gólját szerezte a legrangosabb európai kupasorozatban, ezzel minden idők hetedik legeredményesebb játékosa lett, megelőzve az Arsenal legendás csatárát, Thierry Henryt.

A jelenleg is aktív landarúgók közül csak Cristiano Ronaldo (140), Lionel Messi (125), Robert Lewandowski (85) és Karim Benzema (76) lőtt Müllernél több gólt a BL-ben.

Az osztrák bajnok erejéből csupán a szépítésre futotta, a 70. percben Maurits Kjaergaard öt méterről bombázta Pavard mellől a rövid felső sarokba a labdát. A Bayern azonban nem hagyta hogy a Salzburgé legyen az utolsó szó, a hajában Thomas Müller és Leroy Sané is eredményes volt, ezzel a Bayern végül 7-1-re győzött, összesítésben pedig 8-2-vel jutott a negyeddöntőbe.

1. félidő
31Serge Gnabry
31Kingsley Coman
23Robert Lewandowski
21Robert Lewandowski
12Robert Lewandowski
2. félidő
86Leroy Sane
86Robert Lewandowski
83Thomas Mueller
83Leroy Sane
70Maurits Kjaergaard
70Brenden Aaronson
67Mohamed Camara
66Kingsley Coman
66Niklas Suele
66Jamal Musiala
61Karim Adeyemi
61Chukwubuike Adamu
60Lucas Hernandez
54Thomas Mueller
54Leroy Sane
46Serge Gnabry
46Oumar Solet
46Nicolas Seiwald
Összeállítások
Bayern München3-4-2-1
Salzburg4-3-1-2
Football Pálya
20
Sekou
Koita
3
Bryan
Okoh
6
Jerome
Onguene
77
Noah
Okafor
18
Philipp
Koehn
43
Rasmus
Kristensen
22
Oumar
Solet
39
Maximilian
Woeber
17
Andreas
Ulmer
7
Nicolas
Capaldo
19
Mohamed
Camara

Bayern München

Kezdők
24Corentin Tolisso
8Leon Goretzka
19Alphonso Davies
1Manuel Neuer
5Benjamin Pavard
4Niklas Suele
66
21Lucas Hernandez
60
7Serge Gnabry
46
31
6Joshua Kimmich
42Jamal Musiala
66
11Kingsley Coman
66
31
25Thomas Mueller
83
54
10Leroy Sane
86
83
54
9Robert Lewandowski
86
23
21
12
26Sven Ulreich
2Dayot Upamecano
3Omar Richards
13Eric Maxim Choupo-Moting
14Paul Wanner
18Marcel Sabitzer
20Bouna Sarr
22Marc Roca
23Tanguy Nianzou
38Gabriel Vidovic
40Malik Tillman
44Josip Stanisic
Cserék

Salzburg

Kezdők
20Sekou Koita
3Bryan Okoh
6Jerome Onguene
77Noah Okafor
18Philipp Koehn
43Rasmus Kristensen
22Oumar Solet
46
39Maximilian Woeber
17Andreas Ulmer
7Nicolas Capaldo
19Mohamed Camara
67
13Nicolas Seiwald
46
11Brenden Aaronson
70
9Chukwubuike Adamu
61
27Karim Adeyemi
61
1Nico Mantl
33Alexander Walke
2Ignace Van Der Brempt
4Kamil Piatkowski
10Antoine Bernede
14Maurits Kjaergaard
70
16Zlatko Junuzovic
21Luka Sucic
30Benjamin Sesko
37Daouda Guindo
44Samson Tijani
95Bernardo
Cserék

A másik keddi BL-összecsapáson nagyon nehéz feladat várt az Interre, ugyanis a kiváló formában futballozó, minden versenysorozatot figyelembe véve december 28. óta veretlen Liverpool otthonában kellett kiharcolnia a továbbjutást, azt követően, hogy Milánóban 2-0-ra kikapott a Vörösöktől.

A Liverpool a Premier League-ben parádésan teljesít, kiváltképp az Anfield Roadon, ahol 14 bajnokin mindössze hét gólt kapott, miközben ezeken a meccseken 37-et szerzett. A mérlege 11 győzelem és 3 döntetlen, ráadásul a BL-csoportkörben is százszázalékos mutatóval nyerte meg négyesét, otthon 7-2-es gólkülönbséggel lehozva a három mérkőzést.

Denzel Dumfries és Andrew Robertson küzd a labdáért Forrás: AFP/Paul Ellis

Az Internek az olasz bajnokságban sem az idegenbeli szereplés az erőssége, és bár az ott vendégként lejátszott eddigi 13 találkozóból csupán egyet veszített el, hét siker mellett öt döntetlen szerepel a neve mellett a tabellán. A milánói együttes az olasz bajnokságban sereghajtó Salernita felett aratot 5-0-s győzelemmel hangolt a mérkőzésre, ezzel szemben a Liverpool visszafogottabb teljesítménnyel is behúzta szombati bajnokiját, melyen 1-0-ra győzte le a vendég West Ham Unitedet.

Klopp sérülés miatt nem számíthatott a csatársorban a brazil Roberto Firminóra, azonban Joel Matip és Thiago Alcantara visszatért. A német szakember

az Alisson – Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson – Jones, Fabinho, Thiago Alcántara – Szalah, Diogo Jota, Mané kezdőtizenegynek szavazott bizalmat, míg a másik oldalon Simone Inzaghi vezetőedző a Handanovic – Skriniar, De Vrij, Bastoni – Dumfries, Vidal, Brozovic, Calhanoglu, Perisic – Lautaro Martínez, Alexis Sánchez összeállításban küldte pályára csapatát.

A Liverpool védője, Joel Matip járt a legközelebb a gólhoz az első félidőben Forrás: AFP/Paul Ellis

Az első mérkőzéshez hasonlóan most is a kiegyenlített küzdelmet, és kevés helyzetet hozott. Az első félidőben némiképp a Liverpool jártközelebb a vezetés megszerzéséhez, Joel Matip révén kapufája is volt, ám az Internek is voltak lehetőségei.

A mérkőzés derekánál bő ötpercet állt a játék, mivel egy szurkoló rosszul lett a lelátón.

A 42. percben Hakan Calhanoglu szabálytalansága veszélyesen tekeredett a kapu elé, de Alisson védeni tudott. A hazaiak leginkább pontrúgásokból veszélyeztettek, közvetlenül a szünet előtt Alexander-Arnold szabadrúgása nem sokkal kerülte el a kaput, ám végül gól nélküli döntetlennel vonultak szünetre a csapatok.

A fordulás után nagyobb sebességre kapcsolt a Liverpool, Szalah könnyedén gólt szerezhetett volna, de a lövése a kapufáról jött ki.

Aztán a 61. percben egy labdaszerzés után az Inter szerezte meg a vezetést,

Lautaro Martinez hatalmas gólt lőtt a hosszú felső sarokba. Sokáig nem örülhetett az Inter, ugyanis mindössze egy perccel a gól után emberhátrányba került.

Alexis Sánchez szabálytalankodott Fabinhóval szemben, második sárga lappal pedig kiállította Antonio Mateu Lahoz játékvezető.

Az Inter játékosai próbálják győzködni a játékvezetőt, miután kiállította Alexis Sánchezt Forrás: AFP/Paul Ellis

A 76. percben Szalah saját maga második, míg csapata harmadik kapufáját lőtte a meccsen. A hajrában tovább nőtt a Liverpool labdabirtoklási fölénye, az Inter azonban szervezetten védekezett és próbálta megszerezni a hosszabbítást érő második gólját. Azonban az utolsó percekben a Liverpool dönthette volna el a nyitott kérdéseket, Luis Díaz lövésébe önfeláldozóan vetődött be Vidal, így megúszta az Inter a kapott gólt.

Végül a hosszabbítás percei is leperegtek, Jürgen Klopp csapata pedig végül kikapott, de a Milánóban aratott győzelmének köszönhetően 2-1-es összesítéssel jutott a legjobb nyolc közé.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:
FC Liverpool (angol)-Internazionale (olasz) 0-1 (0-0)
gól: Lautaro Martínez (61.)

Bayern München (német)-Red Bull Salzburg(osztrák) 7-1 (4-0)
gól: Lewandowski (12., 21., 23.), Gnabry (31.), Müller (54. 83.), Sané (86.), illetve Kjaergaard (70.)

1. félidő
40Diogo Jota
2. félidő
93Roberto Gagliardini
85Alessandro Bastoni
83Diogo Jota
83Hakan Calhanoglu
75Marcelo Brozovic
75Denzel Dumfries
75Lautaro Martinez
70Sadio Mane
65Thiago Alcantara
65Curtis Jones
63Alexis Sanchez
62Lautaro Martinez
62Alexis Sanchez
51Arturo Vidal
49Alexis Sanchez
47Andrew Robertson
46Stefan de Vrij
Összeállítások
Liverpool4-3-3
Internazionale3-5-2
Football Pálya
9
Roberto
Firmino
1
Alisson
Becker
66
Trent
Alexander-Arnold
32
Joel
Matip
4
Virgil
van Dijk
26
Andrew
Robertson
17
Curtis
Jones
3
6
Thiago
Alcantara
11
Mohamed
Salah
20
Diogo
Jota
23
Nicolo
Barella
1
Samir
Handanovic
37
Milan
Skriniar
6
Stefan
de Vrij
95
Alessandro
Bastoni
2
Denzel
Dumfries
22
Arturo
Vidal
77
Marcelo
Brozovic
20
Hakan
Calhanoglu
14
Ivan
Perisic
10
Lautaro
Martinez

Liverpool

Kezdők
9Roberto Firmino
1Alisson Becker
66Trent Alexander-Arnold
32Joel Matip
4Virgil van Dijk
26Andrew Robertson
47
17Curtis Jones
65
3Fabinho
6Thiago Alcantara
65
11Mohamed Salah
20Diogo Jota
83
40
10Sadio Mane
70
13Adrian
62Caoimhin Kelleher
7James Milner
8Naby Keita
12Joseph Gomez
14Jordan Henderson
15Alex Oxlade-Chamberlain
18Takumi Minamino
21Konstantinos Tsimikas
23Luis Diaz
27Divock Origi
67Harvey Elliott
Cserék

Internazionale

Kezdők
23Nicolo Barella
1Samir Handanovic
37Milan Skriniar
6Stefan de Vrij
46
95Alessandro Bastoni
85
2Denzel Dumfries
75
22Arturo Vidal
51
77Marcelo Brozovic
75
20Hakan Calhanoglu
83
14Ivan Perisic
10Lautaro Martinez
75
62
7Alexis Sanchez
63
62
49
21Alex Cordaz
97Ionut Andrei Radu
5Roberto Gagliardini
93
8Matias Vecino
9Edin Dzeko
13Andrea Ranocchia
18Robin Gosens
19Joaquin Correa
32Federico Dimarco
33Danilo D'Ambrosio
36Matteo Darmian
88Felipe Caicedo
Cserék