Vágólapra másolva!
Kedd este a Bajnokok Ligájában két nyolcaddöntős párharc visszavágóját rendezték. Az olasz bajnok Internazionale meglepetésre emberhátrányban 1-0-ra legyőzte a Liverpoolt az Alfield Roadon, ám az igazi szenzáció elmaradt, ugyanis 2-1-es összesítéssel Jürgen Klopp csapata jutott a negyeddöntőbe. A játéknap másik mérkőzésén a Bayern München biztosította helyét a legjobb nyolc között, miután 7-1-re kiütötte az osztrák bajnok Red Ball Salzburgot az Allianz Arenában. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a játéknap további érdekességei.

Megszakadt a Liverpool sorozata, mégis Kloppéknak lehet oka az örömre

Az angol csapat kétgólos előnyről várta a hazai visszavágót, ennek ellenére nehezen jutott tovább. A találkozó a 26. percben néhány percre félbeszakadt, mert egy néző rosszul lett a lelátón. Jürgen Klopp, a hazaiak vezetőedzője kérte a partjelzőt, hogy állítsák meg a játékot.

A második félidőben az olasz bajnok megszerezte a vezetést, ráadásul nem is akármilyen góllal, Lautaro Martinez mintegy 17 méterről ragasztott óriási gólt a bal felső sarokba.

Lautaro Martinez bombagólt lőtt, de kiesett az Inter Forrás: AFP/Paul Ellis

Azonban alig egy perc múlva Alexis Sánchez butasága miatt emberhátrányba került az Inter, amelynek tíz emberrel már esélye sem volt a hosszabbítást kiharcolni. A Liverpool többször is eldönthette volna a párharcot, azonban rendre elszórakozta a lehetőségeket, a kapufa pedig háromszor is megmentette az olaszokat.

Ugyan Jürgen Klopp csapata december 28. után ismét vereséget szenvedett, ennek ellenére negyeddöntőbe jutott, ráadásul az elmúlt öt év alatt már negyedszerre. Viszont az angolok már csak azért sem lehetnek maradéktalanul elégedettek, mivel több mint egy év után kaptak ki ismét hazai pályán.

"Számítottam rá, hogy nehéz lesz, mivel az Inter elképesztően jó csapat.

Nagyon érdekes mérkőzés volt. Kikaptunk, ami nyilvánvalóan nem jó, hiszen nem azért léptünk pályára, hogy elveszítsünk egy hazai meccset. Minden tiszteletem az Interé, amely sok problémát okozott nekünk. Ha kihasználtuk volna a lehetőségeinket, akkor megnyertük volna ezt a meccset. Nem ez történt, de túl vagyunk rajta, és az a lényeg, hogy továbbjutottunk" - mondta Jürgen Klopp.

Jürgen Klopp számított rá, hogy az Inter megnehezíti csapata dolgát Forrás: AFP/Paul Ellis

Sokat kell passzolni és mozogni az olyan csapatok ellen, mint az Inter. Ugyan ezt megtettük, de talán nem eléggé. Nem voltunk elég okosak, a párharcoknál pedig nem voltunk elég erősek, emiatt sok könnyű labdát veszítettünk el. Hiányzott a lendület a csapatból"

– magyarázta a vereség okát a mérkőzés után a Liverpool menedzsere.

"Tudtuk, hogy az Inter kemény csapat, és ezt bizonyították most is itt az Anfielden, de szerencsére sikerült továbbjutnunk. A meccs elején küszködtünk, aztán a fordulás után már jobban tartottuk a labdát. Igazság szerint a legfontosabb, hogy ott vagyunk a nyolc között.

Kétszer is eltaláltam a kapufát, de nem zavar, lehet, hogy a következő meccsen majd rúgok három gólt. A góljaimnál jobban érdekel, hogy a csapat eredményes legyen.

Kikaptunk ma, de ez talán lökést ad majd nekünk a szezon hátralévő részére. Talán túlságosan magabiztosak voltunk és elhittük, hogy zsebben van a továbbjutás. Ebből mindenféleképpen tanulhatunk. Három kapufánk volt és rengeteg kihagyott helyzetünk, de ez előfordul néha" – mondta Mohamed Szalah, a Liverpool egyiptomi támadója a BT Sportnak.

Mohamed Szalah-nak nem volt szerencséje, kétszer is kapufát lőtt Forrás: AFP/Paul Ellis

– értékelt a lefújást követően a gólszerző, Lautaro Martínez a Sky Sportsnak.

"Az első meccs első 75 perce alapján többet érdemeltünk volna, mégis kikaptunk. Most is mindent megtettünk, és úgy érzem sokat fejlődtünk ezalatt a két meccs alatt. Természetesen csalódottak vagyunk, mivel nagyon szerettünk volna még a kieséses szakaszban játszani.

A két meccs alapján kiegyenlített volt a párharc, de az első meccs utolsó 15 percében kapott két gól döntőnek bizonyult"

– nyilatkozott a Sky Sportsnak az Inter vezetőedzője, Simone Inzaghi.

Simone Inzaghi, az Inter vezetőedzője vigasztalja a kiállított Alexis Sánchezt Forrás: AFP/Paul Ellis

Megmutattuk az Inter erejét, szerintem egy ilyen mérkőzés után sokat fejlődhetünk" – fogalmazott az olasz bajnok védője, Milan Skriniar, akit a meccs legjobbjának választottak meg.

Erődemonstrációt tartott a Bayern, kivégzés lett a vége

Nem tudta megismételni a bravúrt a Salzburg, amely az első mérkőzésen 70 percen át vezetett a Bayern München ellen, a visszavágón azonban kijött a tudáskülönbség a két csapat között, s végül a német rekordbajok 7-1-re ütötte ki az osztrák címvédőt.

Az első meccsel ellentétben a vendégek védelme roppant fegyelmezetlennek bizonyult, bő húsz perc alatt két tizenegyest is összehozott, amelyeket Robert Lewandowski értékesített. A lengyel csatár aztán ismét betalált, így

23 perc alatt triplázott, amivel megdöntötte Marco Simone 1996-ban felállított rekordját, így már Lewandowskié minden idők leggyorsabb mesterhármasa a Bajnokok Ligájában.

Robert Lewandowski 11 perc alatt három gólt lőtt a Salzburgnak Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann/Sven Simon

A Bayern gólvágója a három góljának köszönhetően már 12 találatnál jár az idei BL-szezonban, amivel átvette a vezetést a góllövőlista élén.

Három góljának és egy gólpasszának köszönhetően Lewandowskit választották a mérkőzés végén a legjobbnak. A bajor klub a hivatalos Instagram-oldalán osztott meg egy képet, amelyen a 33 éves csatár látható a díjjal.

Pedig akár máshogy is alakulhatott volna a mérkőzés eleje, ha az osztrák együttes kihasználja az esélyeit. Nem tette, így már a félidőben eldőlt a meccs, Serge Gnabry találata ugyanis még a szünet előtt végleg szertefoszlatta a vendégek reményeit. A második félidő tulajdonképpen formalitássá vált, de a bajorok a szórakoztató játékukkal maximálisan kiszolgálták a közönségüket.

Gálázott a Bayern az osztrák bajnok ellen Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Marcel Engelbrecht/firo Sportpho/Marcel Engelbrecht

Az osztrák csapat erejéből csak a szépítésre futotta. A slusszpoén a duplázó Mülleré és a kegyelemdöfést megadó Leroy Sanéé volt, így végül hatalmas pofonnal zárult a Salzburg idei BL-szezonja. Azonban a Salzburg így is az első osztrák csapat, amely az egyenes kieséses szakaszban szerepelt, és ez nagy siker a klub számára.

A Bayern hetedszer jutott már legalább 7 gólig a BL-ben, ami abszolút rekordnak számít, akárcsak az, hogy a német klub huszadik alkalommal kvalifikálta magát a legjobb 8 közé.

"Ma megmutatkozott, hogy a Bayern teljesen más szinten van, mint mi. Voltak ugyan lehetőségeink, de ha nem használjuk ki őket, akkor úgy nehéz bravúrt elérni.

– taglalta őszintén a vereség okát Rasmus Kristensen, a Salzburg védője.

Megmutatkozott az osztálykülönbség a Bayern és a Salzburg között Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann/Sven Simon

"A Salzburg más arcát mutatta az első mérkőzésen. Ma nem voltak sem fegyelmezettek, sem magabiztosak, sem pedig bátrak. Amit mutattak, az ezen a szinten nem elég. Nagyon sajnálom őket, de a Bayern minden szempontból jobb volt" – mondta a Bayern München korábbi legendája és a Salzburg egykori trénere, Lothar Matthäus.

"Ez egy erődemonstráció volt.

Jól indult számunkra a mérkőzés, de a két büntető után kezdtünk csak igazán beindulni. Nagyon elégedettek lehetünk a teljesítményünkkel. Úgy gondolom, hogy más oldalunkat mutattuk ma meg, nem hagytunk annyi helyzetet az ellenfélnek és védekezésben is sokkal stabilabbak voltunk, ami nyilván bizakodásra ad okot, hogy ebben a szellemben folytatjuk a szezon hátralévő részét" – mondta elégedetten Manuel Neuer, a Bayern csapatkapitánya, aki térdsérülése óta most védett először.

Manuel Neuer visszatért és immáron ő a Bayern történetének legtöbb BL-meccsel rendelkező kapusa Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Marcel Engelbrecht/firo Sportpho/Marcel Engelbrecht

"Nagyon csalódottak vagyunk, főleg az eredmény miatt. Azonban

büszkének kell lennünk arra, amit ebben a szezonban elértünk a Bajnokok Ligájában. Mi vagyunk az első osztrák csapat, amely ott lehetett a kieséses szakaszban.

Viszont most már a bajnokságra és a kupára kell fókuszálnunk" – jegyezte meg Philipp Köhn, a Salzburg kapusa.

A Bayern közönségszórakoztató játékkal, hét gólt lőve jutott a nyolc közé Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe

"A továbbjutás szempontjából nem volt bennünk kétség egy percig sem a meccs előtt. Feszültség annál inkább. Mindenki tudta mekkora jelentősége van a meccsnek. Az első meccsen elért 1-1-es döntetlent nem tekintettük katasztrófának, ma viszont minden jól ment és a szerencse is mellénk állt, ami hiányzott Salzburgban" – mondta a két gólt szerző Thomas Müller,

"Elképesztően kemény este volt ez a srácok számára, de nem szabad elfelejteni, hogy más csapatok is szaladtak már bele ekkora pofonba a Bayern otthonában.

– fogalmazott a Salzburg vezetőedzője, Matthias Jaissle.

A nagyarányú vereség ellenére Matthias Jaissle szerint van mire büszkének lenniük Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Marcel Engelbrecht/firo Sportpho/Marcel Engelbrecht

Hosszabbítás:

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • A Liverpool története során először kapott ki az Intertől a Bajnokok Ligájában, ráadásul először kapott gólt a milánói kék-feketéktől.
  • Az Inter támadója, Lautaro Martínez legutóbb novemberben a Real Madrid elleni csoportmérkőzésen volt eredményes a BL-ben.
  • A Bayern München negyedszer szerzett legalább négy gólt egy BL-meccs első félidejében, ami rekordnak számít.
  • Mané lett a hatodik olyan játékos, aki 50 Bajnokok Ligája-mérkőzéssel büszkélkedhet már a Liverpool színeiben. Eddig ezt csak Jamie Carragher, Steven Gerrard, John Arne Riise, Sami Hyypia és Mohamed Szalah mondhatta el magáról.
    Sadio Mané 50. BL-mérkőzését játszotta a Liverpool színeiben Forrás: AFP/Paul Ellis
  • Manuel Neuer 104. alkalommal lépett pályára Bajnokok Ligája mérkőzésen a Bayern München színeiben, ezzel megdöntötte a bajorok legendás kapusának, Oliver Kahnnak a rekordját.
  • Robert Lewandowski immáron 85 találatnál jár a BL-ben. Míg Lionel Messinek 107, Cristiano Ronaldónak pedig 121 mérkőzésre volt szüksége ehhez a mérföldkőhöz, addig a lengyel támadónak csak 104 meccs kellett.
  • Az egyenes kieséses szakaszban szereplő játékosok közül eddig a Bayern München támadója, Kingsley Coman jegyzi a legtöbb kapura lövést (12 – Messivel holtversenyben), a legtöbb megnyert párharcot (27), a legtöbb labdaszerzést az ellenfél területén (10) és a legtöbb sikeres cselt (7).
  • Thomas Müller az 52. gólját szerezte a legrangosabb európai kupasorozatban, ezzel minden idők hetedik legeredményesebb játékosa lett, megelőzve az Arsenal legendás csatárát, Thierry Henryt. A jelenleg is aktív landarúgók közül csak Cristiano Ronaldo (140), Lionel Messi (125), Robert Lewandowski (85) és Karim Benzema (76) lőtt nála több gólt.
  • A Salzburg gólszerzője, Maurits Kjaergaard 18 évesen és 255 naposan a valaha volt legfiatalabb dán gólszerző lett a legrangosabb európai kupasorozat történetében megelőzve ezzel Christian Eriksent (19 évesen és 246 naposan) és Nicklas Bendtnert (19 évesen és 280 naposan).

A negyed- és az elődöntő sorsolását jövő pénteken tartják Nyonban.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágók:
Bayern München (német)-Salzburg (osztrák) 7-1 (4-0)
gólszerzők: Lewandowski (12., 21., 23., az első kettőt tizenegyesből), Gnabry (31.), Müller (54., 83.), Sane (86.), illetve Kjaergaard (70.)
Továbbjutott: a Bayern München 8-2-es összesítéssel.

1. félidő
31Serge Gnabry
31Kingsley Coman
23Robert Lewandowski
21Robert Lewandowski
12Robert Lewandowski
2. félidő
86Leroy Sane
86Robert Lewandowski
83Thomas Mueller
83Leroy Sane
70Maurits Kjaergaard
70Brenden Aaronson
67Mohamed Camara
66Kingsley Coman
66Niklas Suele
66Jamal Musiala
61Karim Adeyemi
61Chukwubuike Adamu
60Lucas Hernandez
54Thomas Mueller
54Leroy Sane
46Serge Gnabry
46Oumar Solet
46Nicolas Seiwald
Összeállítások
Bayern München3-4-2-1
Salzburg4-3-1-2
Football Pálya
20
Sekou
Koita
3
Bryan
Okoh
6
Jerome
Onguene
77
Noah
Okafor
18
Philipp
Koehn
43
Rasmus
Kristensen
22
Oumar
Solet
39
Maximilian
Woeber
17
Andreas
Ulmer
7
Nicolas
Capaldo
19
Mohamed
Camara

Bayern München

Kezdők
24Corentin Tolisso
8Leon Goretzka
19Alphonso Davies
1Manuel Neuer
5Benjamin Pavard
4Niklas Suele
66
21Lucas Hernandez
60
7Serge Gnabry
46
31
6Joshua Kimmich
42Jamal Musiala
66
11Kingsley Coman
66
31
25Thomas Mueller
83
54
10Leroy Sane
86
83
54
9Robert Lewandowski
86
23
21
12
26Sven Ulreich
2Dayot Upamecano
3Omar Richards
13Eric Maxim Choupo-Moting
14Paul Wanner
18Marcel Sabitzer
20Bouna Sarr
22Marc Roca
23Tanguy Nianzou
38Gabriel Vidovic
40Malik Tillman
44Josip Stanisic
Cserék

Salzburg

Kezdők
20Sekou Koita
3Bryan Okoh
6Jerome Onguene
77Noah Okafor
18Philipp Koehn
43Rasmus Kristensen
22Oumar Solet
46
39Maximilian Woeber
17Andreas Ulmer
7Nicolas Capaldo
19Mohamed Camara
67
13Nicolas Seiwald
46
11Brenden Aaronson
70
9Chukwubuike Adamu
61
27Karim Adeyemi
61
1Nico Mantl
33Alexander Walke
2Ignace Van Der Brempt
4Kamil Piatkowski
10Antoine Bernede
14Maurits Kjaergaard
70
16Zlatko Junuzovic
21Luka Sucic
30Benjamin Sesko
37Daouda Guindo
44Samson Tijani
95Bernardo
Cserék

Liverpool FC (angol)-Internazionale (olasz) 0-1 (0-0)
g.: Martinez (62.)
piros lap: Sanchez (63., Internazionale)
Tj.: a Liverpool 2-1-es összesítéssel.

1. félidő
40Diogo Jota
2. félidő
93Roberto Gagliardini
85Alessandro Bastoni
83Diogo Jota
83Hakan Calhanoglu
75Marcelo Brozovic
75Denzel Dumfries
75Lautaro Martinez
70Sadio Mane
65Thiago Alcantara
65Curtis Jones
63Alexis Sanchez
62Lautaro Martinez
62Alexis Sanchez
51Arturo Vidal
49Alexis Sanchez
47Andrew Robertson
46Stefan de Vrij
Összeállítások
Liverpool4-3-3
Internazionale3-5-2
Football Pálya
9
Roberto
Firmino
1
Alisson
Becker
66
Trent
Alexander-Arnold
32
Joel
Matip
4
Virgil
van Dijk
26
Andrew
Robertson
17
Curtis
Jones
3
6
Thiago
Alcantara
11
Mohamed
Salah
20
Diogo
Jota
23
Nicolo
Barella
1
Samir
Handanovic
37
Milan
Skriniar
6
Stefan
de Vrij
95
Alessandro
Bastoni
2
Denzel
Dumfries
22
Arturo
Vidal
77
Marcelo
Brozovic
20
Hakan
Calhanoglu
14
Ivan
Perisic
10
Lautaro
Martinez

Liverpool

Kezdők
9Roberto Firmino
1Alisson Becker
66Trent Alexander-Arnold
32Joel Matip
4Virgil van Dijk
26Andrew Robertson
47
17Curtis Jones
65
3Fabinho
6Thiago Alcantara
65
11Mohamed Salah
20Diogo Jota
83
40
10Sadio Mane
70
13Adrian
62Caoimhin Kelleher
7James Milner
8Naby Keita
12Joseph Gomez
14Jordan Henderson
15Alex Oxlade-Chamberlain
18Takumi Minamino
21Konstantinos Tsimikas
23Luis Diaz
27Divock Origi
67Harvey Elliott
Cserék

Internazionale

Kezdők
23Nicolo Barella
1Samir Handanovic
37Milan Skriniar
6Stefan de Vrij
46
95Alessandro Bastoni
85
2Denzel Dumfries
75
22Arturo Vidal
51
77Marcelo Brozovic
75
20Hakan Calhanoglu
83
14Ivan Perisic
10Lautaro Martinez
75
62
7Alexis Sanchez
63
62
49
21Alex Cordaz
97Ionut Andrei Radu
5Roberto Gagliardini
93
8Matias Vecino
9Edin Dzeko
13Andrea Ranocchia
18Robin Gosens
19Joaquin Correa
32Federico Dimarco
33Danilo D'Ambrosio
36Matteo Darmian
88Felipe Caicedo
Cserék